4.1 De Pruikentijd.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samenleving en cultuur
Advertisements

Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
17de eeuw (1.3) Politieke rechten De Republiek was een Statenbond zonder sterk centraal gezag Dat leidde tot -moeizame besluitvorming (tijdrovend) -een.
De verlichting Paragraaf 2.
Pax Romana 30v.Chr tot 192 na Chr..
Paragraaf 1: Frankrijk in de 18e eeuw
De Bataafse Revolutie Paragraaf 2.5.
Frankrijk voerde oorlog tegen landen die bang waren voor een revolutie
Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
Pruiken en revoluties – 1700 tot Aanloop naar de Franse Revolutie - De Franse revolutie - Napoleon grijpt de macht - Bataafse revolutie in de.
Verlichting (18e eeuw) Tegen Absolutisme en standenmaatschappij.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
De Republiek in een tijd van vorsten
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en taatsburgerschap Les 1: Oorzaken.
H7:§ 3:p168-9 Verlichte Macht In de 18e zijn er absolute vorsten van het Ancien Régime die hun macht op sommige gebieden wijs aanwenden Zij voerde een.
H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
De Verlichting.
Tijd van Pruiken en Revoluties
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Tijd van Pruiken en Revoluties
Paragraaf 5.3 De macht van vorsten.
Wetenschappelijke revolutie
Westerse wortels in de Grieks-Romeinse wereld.
Machtige heren, halfvrije boeren
4.3 Revolutie in Frankrijk
17de eeuw: Wetenschappelijke revolutie
Tijd van Pruiken en revoluties
Wetenschappelijke revolutie
Goed voorbereid naar de Pabo! Studiemateriaal: - Studiopabo - Studiewijzer.
H4:§ 6:p79-80 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Tijd van pruiken en revoluties,
Pruiken en revoluties – 1700 tot Aanloop naar de Franse Revolutie - De Franse revolutie - Napoleon grijpt de macht - Bataafse revolutie in de.
Bestuur in andere landen
Paragraaf 1.3 De Hervorming.
Tijd van pruiken en revoluties,
Tijd van pruiken en revoluties,
Eén stem per afgevaardigde zul je bedoelen 600 burgers & boeren
Wat moet je weten aan het eind van de les
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18de eeuw
Een nieuw geloof: het christendom
Een Christelijke samenleving
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Tijd van jagers en boeren
Eind 18 e eeuw: Uitbraak van democratische revoluties Welk land heerste er over Amerika begin 18 e eeuw?
1.5 Vorsten in Europa Absolute vorsten
H2 Pruiken en revoluties§2.3 Revolutie in Frankrijk Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18 de eeuw en waarom waren zij ontevreden? Waarom.
Verlichting: Filosofische stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
H8.1 De Verlichting Pruiken en revoluties.
Pruiken en revoluties – 1700 tot 1800
Evolutie van de democratie in Nederland Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop.
4.1 de Pruikentijd.
23 Het streven van vorsten naar absolute macht 27 Rationeel optimisme en een ‘verlicht denken’ dat werd toegepast op alle terreinen van de samenleving:
Waarom is de Franse revolutie eigenlijk belangrijk?
De tijd van de pruiken en de revoluties
Regenten en vorsten 3.4 Stedelijke cultuur in Nederland
Pruiken en revoluties 3.2 Revolutie in Frankrijk
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
Pruiken en revoluties 3.1 De pruikentijd
Pruiken en revoluties 4.1 De pruikentijd
Pruiken en revoluties 4.3 Revolutie in Frankrijk
Tijd van pruiken en revoluties 1700 – 1800
VROEG MODERNE TIJD HET RATIONEEL OPTIMISME EN HET VERLICHT DENKEN IN GODSDIENST, POLITIEK, ECONOMIE EN SOCIALE VERHOUDINGEN.
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Par 3: Oorzaken van de Franse Revolutie
Tijd van jagers en boeren Jagers-verzamelaars -Jagen / verzamelen -Taakverdeling -Nomaden -geloof Boeren -Akkerbouw / veeteelt -Ontstaan verschillen in.
Transcript van de presentatie:

4.1 De Pruikentijd

A. De standenmaatschappij Nederland in verval Nederland verloor haar voorsprong in de 18de eeuw. Armoede en werkloosheid namen toe. In Amsterdam deden bankiers goede zaken Mannen dosten zich uit met een pruik De 18de eeuw staat bekend als de pruikentijd Ze stonden symbool voor rijkdom.

Economische bloei in Frankrijk In de Franse landbouw stedelijke samenleving kwamen handel en nijverheid tot bloei. Landbouw bleef het belangrijkste middel van bestaan. Veel boeren leefden in armoede

De Franse standenmaatschappij Frankrijk had standen: 1ste stand geestelijkheid 2de stand adel 3de stand de rest (veel verschillen)

De eerste 2 standen hadden voorrechten Alleen adel in hoge rangen leger en ambtenarij Heerlijke rechten Adel en geestelijkheid hadden eigen rechtspraak Vrijstelling van belastingen Boeren en burgers betaalden tot wel 70% belasting De koning stond boven alle standen. (absoluut)

B. De verlichting Gebruik je verstand Mensen moesten niet zomaar geloven wat de kerk zei. Het licht van het verstand moest de duisternis van bijgeloof en achterlijkheid overwinnen. Sinds de 17de eeuw waren er veel ontdekkingen en uitvindingen gedaan. Er ontstond een idee dat mensen met rede en verstand allen konden begrijpen en verklaren.

Verlichters keerden zich vaak tegen het geloof. Ze geloofden dat er niet een goede godsdienst was. Deïsme: God is een klokkenmaker Sommige mensen werden atheïst: Er is geen god.

Verlichte politieke denkbeelden Idee van gelijke rechten. Nieuwe ideeën over politiek en macht. Het volk mocht in opstand komen. Montesquieu ontwierp trias politica. Andere vonden dat er helemaal geen koning moest zijn. Aanhangers van een rechtsstaat.

Boeken en genootschappen Het vergaren van kennis en onderzoek doen werd een hobby De Franse koning probeerde verspreiding van verlichte ideeën de kop in te drukken Steeds meer mensen werden zich bewust van de onredelijkheid en ongelijkheid van de standenmaatschappij.

Huiswerk Welke 2 ontwikkelingen zijn er in de 18de eeuw? Welke personen worden in paragraaf 4.1 genoemd? Maak opdracht 2 zonder f en g. en opdr 3 en 4. blz 79/79 Maak de test jezelf blz 94 werkboek.