Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Profile Selector 2 april 2017.
Advertisements

Algemene Ouderavond 7 november Inspectierapport en verbeterplan
Kwaliteit en onderwijstijd
SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
GERICHT VERBETEREN VAN DE KWALITEIT VAN HET ONDERWIJS
14 juni 2011 Infomoment georganiseerd door het Toelichting bij het aanvragen en afrekenen van creatie- en spreidingsdossiers door Machteld De Smedt (Vlaamse.
Van staf naar lijn 3 oktober 2013.
Taal en rekenen in het MBO Marjo Jansen, senior beleidsadviseur.
L&B in het MBO.
Netwerk contactpersonen COE 14 november 2013
De ziekenhuispsychiatrie zorgt voor kwaliteit Hoe kan je het regelen en onderhouden?
Servicepunt examinering mbo Nelleke Lafeber Halvard Jan Hettema
Petra van den Broek Voor gmr Utrecht 13 februari 2009
Taal en rekenen in het mbo
Inzet van docenten: planning, overzicht en kwaliteit
CENTRAAL ONTWIKKELDE EXAMENS T & R (pre-)pilots 2012 Jan Paul de Vries
ACHTERSTANDBESTRIJDING EN REFERENTIENIVEAUS voor taal en rekenen in het VO Wat staat scholen te doen? Flitspresentaties september / oktober 2012 –
Resultaten van een eerste pilot met de vragenlijst voor het beoordelen van de antroposofische identiteit in zorginstellingen Erik Baars.
Bestuurlijke ambities ‘het nieuwe werken’ in bezuinigingstijd.
Challenge the future Delft University of Technology Onderwijs en Kwaliteitszorg Visitatie-ervaringen Paul Rullmann 15 oktober 2013.
Het werk van de Inspectie van het Onderwijs binnen het Praktijkonderwijs Flitsbijeenkomst 10, 17 en 25 september 2012 Paul Prior.
Swv V(S)O Eemland Voorlichting medezeggenschapsraden
Van tweeluik naar driehoeken
Taal en rekenen MBO flitsbijeenkomst 18 juni 2009 Marjo Jansen Beleidsdirectie BVE.
Wie is eigenaar van de onderwijskwaliteit?
LVB en Verslaving Samenwerken, het kan! Lisette Bloemendaal
Landelijke Platformdag Gehandicapten
|Date faculty of behavioural and social sciences 1 Matching bij Pedagogische Wetenschappen >Pedagogische Wetenschappen: instroom jaarlijks van.
Certificeren van assessoren __________________________________ Workshop congres LLL op een HOger plan! Erkennen van Verworven Competenties Antoinette van.
TOEZICHT BVE IN 2009 Conferentie Btg HTVF 15 april 2009.
HOOFDLIJNEN TOEZICHT EXAMINERING BIJEENKOMST 29 november 2007 ‘AANTOONBAAR COMPETENT’
Integraal Toezicht Jeugdzaken
Invoering nieuwe examensystematiek in het beroepsonderwijs
Stichting Projecten Speciaal Onderwijs Informatieronde wetsvoorstel kwaliteit(v)so 1, 8, 9 en 29 maart 2011.
KWALITEIT EN TOEZICHT Rick Steur, hoofdinspecteur VO, BVE en HO
Systeemtoezicht ‘Vertrouwen is goed, controleren is beter’
Passend Onderwijs MBO en professionalisering
Kwaliteit in examens, borgen en stimuleren. Kwaliteitsborging EVC-procedures EVC in het MBO 22 mei 2007 Henk van Leeuwen Manager externe betrekkingen KCE.
Training examencommissies
DE GOMA; VAN 0 NAAR BETER EEN ANALYSE BIJ DE 0-METING BETREFFENDE DE BEKENDHEID, TOEPASSING EN NALEVING VAN DE GOMA, MEDE IN RELATIE TOT BEVINDINGEN UIT.
Toezicht op educatie 2 oktober 2014.
Ontwikkeling Bestuurlijke Toekomst Duin- en Bollenstreek onderzoekstraject aanpak en resultaten.
Nieuw toetsprogramma BRIS werkt samen met deskundigen aan een nieuw toetsprogramma voor het toetsen van een bouwvergunning of een veilig gebouw.
Aanpak en praktijkervaring
Welkom Voortgang verbetertraject eindtermgerichte kwalificaties Woerden 22 september 2010.
1 Ouderinformatieavond De Sparrenhoek & De Tuinen 30 november 2011.
Traject schooladvies Overzicht groep 7:
Excellente Scholen Drentse excellentietraject Dorien zEVENBERGEN Inspectie van het onderwijs.
Zelfevaluatie en collegiale visitatie Arie Olthof Symposium Kwaliteit in Beeld 24 september 2007.
Governance en systeemtoezicht Rian Vos Coördinerend/specialist senior inspecteur IGZ.
Kwaliteitscriteria 2.1 VTH-taken.
Instellingsexamens Nederlands
Kwaliteitsaspecten van examinering in de BPV. 25 maart Binden en boeien BPV De beoordeling zit wel goed!?
Den Haag 13 november 2012 i-COACH Opleiding i-COACH 2012 Leontine van Schie Ruud Westra 1.
Kwaliteitszorg HBO5-opleidingen. Vooraf Overleg binnen de CHO (kern + cel KZ) Overleg met HBO5-platform Over: – Werkwijze – Context van de HBO5-aanbieders.
Ontwikkelingen toezicht speciaal en voortgezet speciaal onderwijs Cindy Ligt Piet van de Pol.
Examinering in het mbo: inspectietoezicht vanaf 2012 Gerard Bukkems 17 november 2011.
Toezicht op de kwaliteit van onderwijs en de doorlopende leerlijnen 1. Waarom toezicht? 2. Hoe werkt toezicht? 3. Hoe houden we toezicht op doorlopende.
Opbrengstindicatoren in het toezicht mbo
Verzilveren en toezicht op examinering Marita Oosterkamp Inspecteur bve-examens.
Gerard Oud Clusius College (AOC, Noord-Holland) Erik Degen Cito (Toetsinstituut, Arnhem) 7 april 2016 Hoe wilt u het hebben? Voorbereiding op Centrale.
DE KWALITEIT VAN DE TOETSING BORGEN EN ZORGEN Studiemiddag examencommissies 26 mei 2016 Martine Pol.
Schets van de ontwikkelingen -Examinering: een punt van aandacht! -Ontwikkelingen Examencommissies -Procesarchitectuur Examinering (PE)
Handreiking examencommissies mr. Philip Coté MBA, Dag van de examencommissie, 6 april 2011.
Toezichtkader MBO CNV Onderwijs
Uitkomsten kwaliteitsonderzoek gedifferentieerd toezicht De Vlindertuin datum onderzoek 19 mei 2016.
Nieuwe onderzoekskaders
Onderwijskwaliteit en Kwaliteitszorg NL
Centrale aansturing: Examinering Nederlands en Rekenen
24 september 2019 Charlotte ten Kate Rianne van den Berg
Transcript van de presentatie:

Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?

Van wie is de kwaliteit van het onderwijs? Wat komt er aan de orde? Twee sporen en één doel Staat van de instelling “Casus Nova College” Instellingsaudit Kwaliteitsnetwerk MBO Het wenkend perspectief Vragen? 4 oktober 2012 Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?

Van wie is de kwaliteit van het onderwijs? Twee sporen, één doel Staat van de instelling? of Instellingsaudit? 4 oktober 2012 Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?

Van wie is de kwaliteit van het onderwijs? Casus “Nova College” Inspectie teams Waarderend? of het rode potlood? Nova College Risico analyse Nova College 4 oktober 2012 Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?

Ervaringen met Inspectie Zeer gedegen onderzoek Grondige document analyse Uitstekende voorbereiding Lopende het onderzoek wijzigingen in programma o.b.v. observaties Diepte onderzoek tot op team niveau Breedte onderzoek alle actoren Vervolgvragen en aanvullende gegevens “Digitale” beoordeling 4 oktober 2012 Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?

Van wie is de kwaliteit van het onderwijs? Gesprek Inspectie CvB Toetsing risico analyse Consistentie lijn CvB Dir’n  OM’s  Teams Kernpunten: “In control” en “grip” op organisatie en kwaliteit Thema onderzoeken - Professionalisering - Wettelijke vereisten o.a. 850 uur. - Financiële continuïteit (Pilot onderzoek) - Diplomawaarde (Pilot onderzoek) 4 oktober 2012 Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?

Van wie is de kwaliteit van het onderwijs? Concept rapportage Concept rapportage ontvangen Algemene reactie m.b.t “toonzetting”en “beeld” wat is niet goed Reactie op “feitelijke onjuistheden” Antwoord op “feitelijke onjuistheden” buitengewoon goed onderbouwd, “5 spaden” dieper op basis van onderzoek resultaten Conclusie toonzetting beperkt aangepast géén bijstelling oordeel 4 oktober 2012 Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?

Van wie is de kwaliteit van het onderwijs? Beoordeling 17 aspecten  41 indicatoren 5 opleidingen  > 200 indicatoren 33 onvoldoende of circa 84% voldoende Van de 33 onvoldoende indicatoren - 18 in gebied 4 “kwaliteitsborging” - 5 in gebied 2 “examinering en diplomering” (borging examenproces) - 10 in gebied 1 “onderwijsproces” (50% in één opleiding) 4 oktober 2012 Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?

Van wie is de kwaliteit van het onderwijs? Conclusie 1 Uitkomst is vervelend maar terecht. - Kwaliteitsborging onvoldoende - Op teamniveau PDCA cyclus incompleet - Toezicht examencommissie op afname examens onvoldoende waarschuwing (2X) - Opbrengsten 2009-2010 voldoende - Onderwijsproces beperkte afwijkingen Inspectie heeft professioneel onderzoek gedaan en goed onderbouwd rapport “Staat van de instelling” opgesteld uitgaande van het toezichtkader BVE-2012 4 oktober 2012 Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?

Van wie is de kwaliteit van het onderwijs? Conclusie 2 Intensief vervolgtraject Juni 2012 tot en met maart 2013 Eigen inzet verbeteringstraject 5x Inspectieonderzoek verbeteringstraject 7x breder dan opleidingen instellingsonderzoek voor het domein kwaliteitsborging - Steekproef 3 nieuwe opleidingen - Heronderzoek 2 onderzochte opleidingen 4 oktober 2012 Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?

Van wie is de kwaliteit van het onderwijs? Observaties 1 Zeer intensief voorbereidingstraject Kennisleemtes m.b.t. toezichtkader en beeld van de portretten Veel ondersteuning en coördinatie nodig Gesprekstechnieken audit trajecten noodzakelijk Inspectie prettige en deskundige gesprekspartners 4 oktober 2012 Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?

Het rode potlood! “Staat van de instelling” is niet simulerend voor docenten 4 oktober 2012 Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?

Van wie is de kwaliteit van het onderwijs? Instellingsaudit Aanpak instellingsaudit op systeemniveau 5 profielen Profiel 3 en hoger  beheersingsniveau “in control statement” > Profiel 3  permanente verbetering reductie van “faalkosten” Instellingsaudit is niet incident gedreven Waarderend onderzoek Ervaringen Rijn IJssel: beperkte onderzoekslast, prettige en constructieve gesprekken, herkenbare en duidelijke spiegel, goede basis voor aanpak verbeteringen, toegevoegde waarde! TOP! 4 oktober 2012 Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?

Relatie Instellingsaudit en ‘Staat van de instelling’ Rijn IJssel: 4 maanden tussen beide onderzoeken, relatie tussen beide onderzoeken: - voorbereidend of losstaand? - ondersteunend of belemmerend? Mogelijke stappen in opbouw relatie: 1. instellingsaudit enkel voor interne systeem instelling; 2. instellingsaudit geeft richting aan ‘Staat van de instelling’; 3. instellingsaudit heeft voorspellende waarde voor ‘Staat van de instelling’; 4. of ……. 4 oktober 2012 Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?

Wenkend perspectief, Instellingsaudit… Waarderend onderzoek, stimulerend voor docenten, gericht op verbetering, niet incident gedreven, Chapeau! De kwaliteit van het onderwijs is van het MBO! Met een instellingsaudit en een profiel 3 en hoger een goede waarborg voor de kwaliteit in meest brede zin. 4 oktober 2012 Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?

Van wie is de kwaliteit van het onderwijs? Vragen? 4 oktober 2012 Van wie is de kwaliteit van het onderwijs?