Een Griekse tragedie geschreven door Euripides

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Janne, Maud & Florentine
Advertisements

Plaatje vrienden op een bank
Cursus1 thema gevoelens. Verhaal:
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Tweede Epeisodion 446 – 626 Tweede Stasimon
Het kleine meisje op dit plaatje is natuurlijk Roodkapje
De Vrouw Toen God de vrouw schiep was hij nog laat bezig op de 6e dag.
Medea, een tragedie door Euripides
vijf broden en twee vissen
Eerste epeisodion Eerste stasimon Door: Jasper
Gods verborgen glans.
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
Derde epeisodion en derde stasimon
Evangelie der genade Vragen :
‘’Een beetje tijd!!! Kamunyak.
Denken en gewoon doen. Leren is eerder het vuur aansteken dan een emmer vullen.
Afscheid groep 8 Kindernevendienst en Bevestiging ambtsdragers 15 juni 2014 Thema:
Jozua Hoofdstuk 8 Zonde ontdekt en ontkend
Bestemming God eren ….
Het 4e Epeisodion en Stasimon
de centurio te Kapernaüm
Indien je vóór mij zou sterven,
Eerste epeisodion en eerste stasimon. Compromis In eerste instantie is Kreon nog erg streng en vastberaden Medea te verbannen. Medea.
VIJFDE EPEISODION EN STASIMON R R Medea.
Een zoon vraagt aan zijn vader : “Pap, wat is eigenlijk POLITIEK ?”
 Matt 15:21 En weer vertrok Jezus; hij week uit naar het gebied van Tyrus en Sidon. 22 Plotseling klonk de roep van een Kanaänitische vrouw die uit die.
De paal in Wesley Geerts 05 nov 2010.
WELKOM OP TOV!.
Geboorte Gezin Samen dingen doen 2000 jaar geleden.. Jozef en Maria Jezus als broer hebben.
1. Jezus verhoogd Aan Gods rechterhand
Onze Vader in de hemel.
Medea bij Ovidius Sophie Carter, Grieks 6. Medea bij Ovidius Ovidius: 43 v. Chr. – 18 n. Chr. ◦Medea ◦Metamorphosen  15 boeken: verhalen uit de Griekse.
Euripides Medea 1e epeisodion
Door: Willem Schlingemann. Medea komt Aegeus, koning van Athene, tegen. Hij komt van het orakel van Apollo om uit te vinden hoe hij kinderen kan krijgen.
Sophie Carter.  Waar is Medea?  Eens een monster, altijd een monster  Slechte vader, slechte moeder  De.
Het eerste epeisodion Vs
Foto 1 Sofera kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat Sofera bevalt van een.
Huwelijk (1) Een vrouw heeft haar ex-echtgenoot uitgenodigd op haar huwelijk. Tijdens het feest gaat de ex naar de nieuwe bruidegom en vraagt hem op.
Welkom in de samenkomst
Preek Rechters 3: Otniël
Beste Vriend,    Het is met een enorm verdriet dat wij U heden het overlijden moeten melden van een zeer dierbare vriend, gekend onder de naam « Gezond.
Wij verdienen Zijn genade niet! 10 zoals geschreven staat: Er is niemand rechtvaardig, ook niet één, 11 er is niemand die verstandig is, er is niemand.
Vier broers verlieten het ouderlijk huis om te gaan studeren.. Alle vier werden succesvolle, welgestelde dokters en advocaten..
Het Zwanenmeer (maar dan anders)
Met foto’s en gedichten.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Vers 1 Ik zal met heel mijn hart o HEER, In psalmgezang, uw naam ter eer, blij al uw wonderen verhalen, U, Allerhoogste, dank betalen. Psalm 9.
Situatie 1 Ik ben iemand die graag zelfstandig blijft, maar heel veel informatie over de veranderingen gaat tegenwoordig met de computer en ik heb geen.
 Wie heeft er hyves?  Hoe vaak zit je er op?  Schelden op Hyves hoort er nu eenmaal bij, iedereen doet dat, ik ook.
Onze doelen en visie in beeld
Zingen Vers 1 De wijsheid van vóór alle tijden
Beelden van de kerk.
P e r a s j o t B e ’h a r en B e ’H u k o t t a i Twee P e r a s j o t: B e ’h a r en B e ’H u k o t t a i.
Vandaag is het 4e thema van het project aan de beurt. Het gaat over verdriet in huwelijken en gezinnen. Soms gaat het helemaal niet goed in een huwelijk:
Het kost niets om dit te lezen.... het kost niets om te proberen !!! Te kijken maar doorlezen tot het einde het kost niets om te proberen !!! Te kijken.
Kom in de veilige schuilplaats bij God. Dan ben je veilig en behouden
‘Mixed up piles’.
Curieuze Kinderen Basis Levens Vragen 1.Begin: Wat is onze oorsprong? 2.Betekenis: Waarom leef ik? 3.Bestemming: Waar gaan we heen? 4.Bewustheid: Hoe.
Gemaakt door Roos de Boer ylia lijkt een gewoon meisje. Maar eigenlijk niet want ze woont bij een heel heksenvolk. Maar ylia is nog geen heks. Maar dat.
Een baan, groei in hun gemeente, kinderen vertellen wie Jezus is: dat zijn de dromen van jonge christenen wereldwijd. Het is Biddag! Bid je mee? Voor.
Liturgie ♪ OPW:430 ♫ KND Voor we gaan ♪ 536:1,3 ♪ 518:1,3 ♪ 518:4,6 ♪ 575:1,2,6 ♪ 908:1,2,3 ♪ 908:4,5,7.
Don Quichot – Pablo Picasso Tableau Vivant. Don Quichot Het verhaal.
Paasviering 2016 CBS Op de Zandtange. Aansteken van de paaskaars Gebed.
Het Roze Strikje Hoeveel hou je van haar... ? hou je van haar... ?
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
Kies een partner in de Heer - 1 Kor.7:39b. Een partner krijg je, een partner kies je (O.T.) Wat de HEER toen zei, heeft betekenis voor nu (1 Kor.6) Houd.
God zei tegen Jona: “Ga naar Ninevé, de mensen daar doen allemaal gemeen.” Maar Jona dacht: ”Ik ga er met de boot vandoor, want Ninevé, daar ga ik mooi.
Les 12 voor 18 juni “Want toen zij deze zalf op Mijn lichaam goot, deed zij dat als voorbereiding op Mijn begrafenis.” (Mattheüs 26:12) Jezus werd.
Hoeveel hou je van haar... ? Als je een vrouw bent, ben ik zeker dat dit je zal interesseren... En ben je een man, dan ken je zeker een vrouw die echt.
Transcript van de presentatie:

Een Griekse tragedie geschreven door Euripides De Medea Een Griekse tragedie geschreven door Euripides

Proloog Het begin van een verhaal De voedster

Het begin van de Medea Voedster is aan het woord Retrospectie: de voedster kijkt terug op gebeurtenissen uit het verleden Jason heeft Medea verlaten voor de dochter van koning Kreon

Het Argonautenschip

Spanning In het begin meteen al spanning ‘Ze walgt van haar zoons, is niet blij ze te zien. Ik ben bang dat zij iets ontzettends bedenkt. Gevaarlijk is ze. Wie haar als vijand krijgt zal echt niet zo eenvoudig zegevieren.’ Komt meerdere keren terug

De kinderverzorger en de voedster Gesprek tussen de kinderverzorger en de voedster De kinderverzorger is naïef. Dit wordt benadrukt door ironie van de voedster: ‘Ik benijd je’ De kinderverzorger weet iets wat de voedster en Medea nog niet weten

Nieuwe ellende De kinderverzorger hoort dat Creon misschien van plan is deze kinderen uit het Corinthische land te verdrijven samen met hun moeder. De kinderverzorger wil dit (nog) niet aan Medea vertellen r.78 en r.79: metafoor met zinkend schip: we zijn verloren (de boot zinkt) als we er nog meer ellende (water) bij krijgen, voordat we dit leed verwerkt hebben (de boot hebben leeggehoosd).

Een angstig voorgevoel Twee serieuze beschuldigingen naar Jason: r.84: slecht met betrekking tot zijn dierbaren r.88: vanwege het huwelijksbed De voedster wil dat de kinderen naar binnen gaan en uit de buurt blijven van Medea “Medea kijkt wat betreft de ogen als een stier naar de kinderen”  metafoor. φίλοι

Ontembaar en hartstochtelijk Medea jammert (van binnen) Voedster wil dat kinderen naar binnen gaan en Medea niet onder ogen komen Metafoor (r. 106-108) Medea vervloekt het gezin en wenst de kinderen samen met hun vader de dood in. Voedster neemt het op voor de kinderen “Gevaarlijk is koninklijk bloed (...) Laat mij maar in eenvoud de ouderdom veilig bereiken”

Parodos

Het Koor Opkomst. Het koor (op straat) hoort Medea een kreet slaken (uit de woning).

Voedster Verteld over de situatie: Jason is naar zijn andere bruid, Medea kwijnt in haar slaapkamer weg, ze is ontroostbaar.

Medea Klaagt dat ze dood wil.

Koor Probeert Medea te overtuigen om te blijven leven. Zegt dat ze Jason moet laten, niet gaan klagen  Zeus beschermt je rechten.

Medea Roept Themis en Artemis aan. Klaagt  Wil Jason en zijn bruid geheel verslagen zien. Retrospectie: ‘O, vader, o, land dat ik schandelijk achter mij liet nadat ik mijn broertje had gedood.’

Voedster ‘Het kan niet dat de woede van mijn meesteres eindigt met iets kleins.’ Prospectie Eufemisme?

Koor Wil dat Medea over de situatie verteld  misschien gaat de woede weg. Geeft opdracht om Medea naar buiten te brengen  bang dat ze de kinderen iets aandoet.

Voedster ‘ook al richt ze de blik van een tijger met jong op de knechten’ Vergelijking Kritiek op de mensen van vroeger: Wel muziek voor plezier, niet om leed te verzachten. De voedster gaat af.

Vragen Wat moet Medea van het koor doen nu Jason en nieuwe bruid heeft? Waarom roept Medea Themis en Artemis aan? Wie zijn dit en wat is er anders dan in het verhaal?

Antwoorden Ze moet Jason gewoon laten. Themis is de godin van het recht, vooral goddelijke gerechtigheid, dus ze wil laten zien dat Jason daar tegen in gaat. Artemis was wraakzuchtig en zij trad straffend op tegen wetsovertreders en doodde hen met haar pijlen. Medea’s broertje is niet in stukjes gehakt.