Vormselcatechese Onze-Lieve-Vrouw-Koningin

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)
Advertisements

Heilig Avondmaal Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling
Mattheus 12: Toen antwoordden Hem enige der schriftgeleerden en farizeeën en zeiden: Meester, wij zouden wel een teken van U willen zien. Maar Hij.
KRUISWEG OP GOEDE VRIJDAG Vruchtbaar in Gods ogen
Kruisweg Sta op, laten we gaan
Tussen Pasen en Pinksteren.
Hij is de opstanding en het leven, dat bewees Jezus door Lazarus, die al drie dagen in het graf had gelegen op te wekken uit de dood.
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (5)
GOD MENS. GOD MENS GOD MENS GOD MENS Lucas 18:31-33 Hij nam de twaalf apart en zei tegen hen: ‘We zijn nu op weg naar Jeruzalem, en alles wat door.
Jeugddienst 11 januari Thema: Jezus vertrouwen = Feestje bouwen
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
Jesaja 55: 1 O, alle dorstigen, komt tot de wateren, en gij die geen geld hebt, komt, koopt en eet; ja komt, koopt zonder geld en zonder prijs wijn en.
Maar wat zeg jij?.
Genesis 14: 18 En Melchisedek, de koning van Salem, bracht brood en wijn; hij nu was een priester van God, de Allerhoogste. 19 En hij zegende hem en.
Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bij elkaar om volgens het bevel van onze Heer zijn dood te verkondigen. Eerst horen we hoe.
Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bijeen om in opdracht van onze Heer zijn dood te verkondigen. In het heilig evangelie wordt.
Bij het kolenvuur Johannes
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
. . veertigdagentijd   2  3  4   5  6  'Jezus ontmoeten' . .
…..overrompeld door verdriet
Richteren 13: 1 De Israelieten deden opnieuw wat kwaad is in de ogen des HEREN; toen gaf de HERE hen over in de macht der Filistijnen, veertig jaar. 2.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Zie hoe Jezus daar loopt....
Pesachmaal beker wijn ei lamsbot bitter kruid ongedesemd brood.
1 Na de sabbat, toen de ochtend van de eerste dag van de week gloorde, kwam Maria uit Magdala met de andere Maria naar het graf kijken. 2 Plotseling begon.
Het verhaal van Pasen.
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (4)
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Welkom 3e Lijdenszondag 2015.
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
1 Lucas En zie, twee van hen … = ? slechts één naam bekend = behoren niet tot “de elven”
ETEN & DRINKEN Urk.
Zondag 7 april middagdienst
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
Het eerste lied: Psalm 25: 1, 2 Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Voorganger: ds. J.F. Harmanny te Hoek We lezen: Spreuken 1: 1 - 7,
Heer, verhoor!. De paria van de menigte? Heer, verhoor! De paria van de menigte? Raak Jezus aan in geloof.
1Korinthiërs 11: 29 Want wie op onwaardige wijze eet en drinkt, die eet en drinkt zichzelf een oordeel, omdat hij het lichaam van de Heere niet onderscheidt.
De preek gaat over Efeziërs 4: : 5 Welk stempel draag jij? Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Voorganger: Ds. P.J.C. Colijn te.
De overdenking gaat over Openbaring 19: 1 – 10 De bruiloft van het Lam is gekomen! Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Voorganger: Ds.
Spring in het diepe!.
In deze dienst zal Ds. R. Tigelaar voorgaan. Voor de dienst zingen we Ps. 33: 5 Na de zegen Ps. 33: 1, 8 Schriftlezing: 1 Johannes 5 Tekst: 1 Johannes.
Welkom en afkondigingen Zingen:218: 1,2,3,4 Stil gebed, bemoediging en groet Zingen:113: 1,2 Gebed Kinderen gaan naar de KND Zingen:“Voor we Gaan” Schriftlezing:
Heilig Avondmaal (IV) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bijeen om in opdracht van onze Heer zijn dood te verkondigen. In het.
Welkom in deze kerkdienst
Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Het eerste lied: Psalm 89: 7 We lezen: Lucas 2: De preek gaat over: Romeinen 12: 1a Voorlezer:
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
Paasviering 2016 CBS Op de Zandtange. Aansteken van de paaskaars Gebed.
♪ 25:2,3 ♪ 25:6,7 ♫ KND Voor we gaan ✝ EXO 34:27-35 ♪ 536:1,2,3,4 ✝ LUK 09:18-36 ♫ OPW 334 ♪ 834:1,2,3 ♪ 630:1,2,4.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
We lezen: Matteüs 27: De preek gaat over: Matteüs 27: Voorlezer: Gretine Post Voorganger: Ds. P. Schelling emeritus predikant Alle liederen.
Israël in nood Wie bent U, HERE? ze luisterden niet naar God Gideon Ik sta je bij, vs. 16.
Ik ben de Koning van de Joden. Jezus uit Nazaret, koning van de Joden Ik ben de Koning van de Joden.
Hartelijk bedankt voor uw inzet let op: Op het parkeerterrein bij de toren zijn er extra paaltjes geplaatst, let hier vooral op tijdens het parkeren en.
Voorganger:Ds. A. Robbertsen Welkom in deze dienst Schriftlezing:Openbaring 7.
Lezen: 1 Koningen 17:1-16.
Waarom een opstanding? Zie preekschets op voor tekst bij de dia’s.
Voor de houtschijven staat een kruis met een zwart
Avondmaalsformulier 5 Christus gedenken
Les 16 Jezus staat op Wat doe ik hier vandaag?
Blok I Jezus ontmoeten – toen
Christus deelt zijn leven!
Les 11 De Zoon lijdt Wat doe ik hier vandaag?
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
Welkom in deze kerkdienst
First Love – Eerste liefde
Transcript van de presentatie:

Vormselcatechese Onze-Lieve-Vrouw-Koningin

EUCHARISTIE “VIEREN”

Eucharistie = dank u zeggen

1 Wat maakt mij dankbaar? * Wat maakt mij dankbaar? * Zeg ik makkelijk “dank je” voor al die gewone dingen? * Waarvoor vergeet ik wel eens “dank u wel” te zeggen?

Eucharistie = ‘God dank’zeggen

Dank zeggen om Jezus Om wat hij voorleefde. Om zijn “blijde boodschap”. Om wie hij IS voor mensen.

Eucharistie  Laatste Avondmaal  Joodse paasmaal = het ‘verhalen’ van de uittocht uit Egypte: eenjarig lam : onschuld bittere kruiden : slavernij ongedesemd brood : haast wijn : vreugde een eigen land te bezitten

Eucharistie = Hij nam een beker, sprak het dankgebed en zei: ‘Neem deze beker en laat hem rondgaan; want Ik zeg jullie dat Ik van nu af aan niet meer zal drinken van de vrucht van de wijnstok totdat het koninkrijk van God gekomen is.’ Hij nam een brood, sprak het dankgebed, brak het brood in stukken en gaf het hun, en zei: ‘Dit is mijn lichaam; het wordt voor jullie gegeven. Blijf dit doen om Mij te gedenken.’ Na de maaltijd zei Hij zo ook van de beker: ‘Deze beker is het nieuwe verbond door mijn bloed; hij wordt voor jullie leeggegoten. (Lucas 22, 17-22)

Eucharistie

Eucharistie = Doe DIT om Mij te gedenken BROOD WIJN

= VOTN WASSN BROOD BRKN J “LVN” GVN Doe DIT … WAT? 2 UCHARISTI VIRN = JZUS GDNKN = VOTN WASSN BROOD BRKN J “LVN” GVN ANDRN DINN

Gedenken wij dankbaar… Juist op die dag waren twee van hen op weg naar het dorp Emmaüs, dat zestig stadiën van Jeruzalem ligt. Ze spraken met elkaar over alles wat voorgevallen was. Terwijl ze met elkaar in discussie waren, voegde Jezus zelf zich bij hen en liep met hen mee. Maar hun ogen waren niet bij machte Hem te herkennen.

Hij sprak tot hen: ‘Waarover lopen jullie zo druk met elkaar te praten Hij sprak tot hen: ‘Waarover lopen jullie zo druk met elkaar te praten?’ Met sombere gezichten bleven ze staan. Een van hen, die Kleopas heette, gaf Hem ten antwoord: ‘Bent U dan de enige inwoner van Jeruzalem die niet weet wat daar de afgelopen dagen is gebeurd?’ ‘Wat dan?’ vroeg Hij. Ze zeiden Hem: ‘Wat er gebeurd is met Jezus van Nazaret. Hij was een profeet, machtig in woord en daad in de ogen van God en van heel het volk. Onze hogepriesters en leiders hebben Hem overgeleverd om Hem ter dood te laten veroordelen, en ze hebben Hem zelfs gekruisigd. En wij hadden zo gehoopt dat Hij het was die Israël zou verlossen, maar inmiddels is het al de derde dag sinds dat gebeurd is. Wel hebben enkele vrouwen uit onze kring ons versteld doen staan. Die waren vanmorgen vroeg naar het graf gegaan en toen ze zijn lichaam daar niet aantroffen, kwamen ze terug met het verhaal dat ze ook nog een verschijning hadden gehad van engelen die zeiden dat Hij leeft. Een paar van ons zijn toen naar het graf gegaan en het bleek zo te zijn als de vrouwen gezegd hadden, maar Hem hebben ze niet gezien.’ Toen zei Hij tot hen: ‘Wat zijn jullie toch onverstandig en traag van begrip als het gaat om het geloof in alles wat de profeten hebben gezegd! Moest de Messias niet zo lijden en dan zijn heerlijkheid binnengaan?’ En Hij legde hun uit wat in heel de Schrift op Hemzelf betrekking had, te beginnen bij Mozes en alle Profeten.

Toen ze bij het dorp kwamen waar ze moesten zijn, deed Hij alsof Hij verder wilde gaan. Maar met aandrang vroegen ze: ‘Blijf bij ons, want het is bijna avond en de dag loopt al ten einde.’ Toen ging Hij mee naar binnen om bij hen te blijven. Eenmaal met hen aan tafel nam Hij het brood, sprak de zegen uit, brak het en gaf het hun. Nu gingen hun de ogen open en ze herkenden Hem, maar meteen was Hij uit hun gezicht verdwenen.

Ze zeiden tegen elkaar: ‘Was het niet hartverwarmend zoals Hij onderweg met ons sprak en de Schriften voor ons opende?’ Meteen stonden ze van tafel op en gingen terug naar Jeruzalem; daar vonden ze de elf en hun metgezellen bijeen. Die zeiden: ‘Waarachtig, de Heer is opgewekt, aan Simon is Hij verschenen.’ Toen vertelden zij wat er onderweg was gebeurd en hoe ze Hem hadden herkend bij het breken van het brood.

Gedenken wij dankbaar… Op weg naar Emmaüs Eucharistie ONTMOETING VERTELLEN SAMEN AAN TAFEL TERUG NAAR JERUZALEM: GETUIGEN! BEGIN : OPENING VAN DE DIENST schuldbede - gebed WOORDDIENST lezingen uit de Schrift TAFELDIENST gaven – dankgebed - consecratie ZENDING gezegend om te doen als Hij

Gedenken : her-IN-neren wat betreft leeftijd gezondheid intelligentie ras taal rijkdom …. Geen onderscheid ONTMOETING

Gedenken : her-IN-neren VERTELLEN : Gods daden ten gehore brengen in verhaal en lied.

Gedenken : her-IN-neren SAMEN AAN TAFEL Breken en delen : wil IK leven zoals Jezus? Gebroken brood (=nodig) en gedeeld als wijn (=vreugde) zijn VOOR ANDEREN… = COMMUNIE

Gedenken : her-IN-neren ZENDING en ZEGEN Ga en doe evenzo… GeZEGENd worden om anderen tot ZEGEN te zijn.

GEDENKEN WIJ DANKBAAR Gedenken wij dankbaar de daden des heren, zijn leven, zijn dood en verrijzenis. En dat wij oprecht tot Jezus ons bekeren, die onze God en leidsman ten leven is Hoe hadden wij onze bestemming vernomen, was Jezus de weg niet ten einde gegaan. Wie zouden wij zijn, als Hij niet was gekomen om in zijn lichaam onze dood te doorstaan Hoe zouden wij ooit voor elkaar kunnen leven, had Hij ons de liefde niet voorgeleefd, die tot de dood zich prijs heeft willen geven, die, Zoon van God, ons alles slaaf is geweest. Gij eerste der mensen, die weerloos en eenzaam als graan in de aarde gestorven zijt. Gij wordt ons brood, maak ons met U gemeenzaam, Van harte maak tot wederdienst ons bereid.