Inhoud van deze synthese :

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
‘Makelaar Informele Zorg’
Advertisements

“In balans” met sociale netwerken
Mantelzorgpremie Roeselare Infomoment
Zorg voor autonomie van ouderen met een psychiatrische achtergrond in het verzorgingstehuis Lambert Liza.
Lezing NVAG Romke van der Veen Utrecht, 12 januari 2012
Kwaliteit van leven bij dementie
Kader Individueel Zorgplan Coördinatieplatform Zorgstandaarden
Onderzoek naar de effecten van het Thuisadministratie programma
Vragen en behoeften mantelzorgers mensen met CVA
Samen dementie draagbaar maken
Terminale palliatieve zorg
Vitamine G1 Effecten van een groene omgeving op gezondheid, welzijn en sociale veiligheid J. Maas.
Jongeren met visuele beperking: persoonlijk netwerk en welbevinden
Sterven doe je niet ineens maar af en toe een beetje en alle beetjes die je stierf, 't is vreemd maar die vergeet je. Het is je dikwijls zelf ontgaan,
De zorgbehoevende oudere in de samenleving. Inleiding: Zorgverlening in Vlaanderen.
Integraal Gezondheids Management in het MKB Kansen en Weerstanden Horeca Gouda
Herstellen & Versterken van Gezond Functioneren
Positieve psychologie
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Het belang en functie van spel
Informatie vaardigheden
Ondersteuning van mantelzorgers Vlaams Patiëntenplatform vzw 27 april 2009 Gent.
Sociale contacten en familierelaties
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Ouderen aan zet in de samenleving Gemeentelijke senioren raad Mol
Jongeren Preventie Team
Vraag 1: Wat is mantelzorg?
TEGENSTEMMEN EN WEERBAARHEID
Werkhervatting van zieke en niet-zieke werklozen. R. Steenbeek en K. Jettinghoff.
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
Actief burgerschap voor en door ouderen: wat mogen we verwachten?
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Doel onderzoek : ALGEMEEN : De kwaliteit van leven in de verschillende zorggroepen. Is er een verband tussen : veranderingen in fysieke, psychische en.
Jongdementie: Een uitdaging voor de mantelzorger
Mijn partner heeft Q-koorts, wat nu?
Mantelzorg een inleiding.
P ROOT I NEKE Opleiding : Bachelor sociaal werk Afstandsonderwijs.
Als zelfstandig wonen niet meer kan
PIJLERS VAN EEN MANTELZORGVRIENDELIJK PERSONEELSBELEID.
WANNEER DE AMBTENAAR MANTELZORGER WORDT Wanneer de ambtenaar mantelzorger wordt I&O Research Peter Kanne Congres Sociaal domein 2015 “De Uitdaging” 5 november.
De tablet speciaal ontwikkeld voor ouderen Laat ouderen weer delen in onze digitale wereld: foto’s & video’s, berichten, beeldbellen, lokaal nieuws, online.
Scherm van Ede Valleiconferentie Netwerk Geriatrie 3 december 2015
DOE HET ZELF PAKKET. Doe-het-zelfpakket Wat  Richtvragen  Voor (werkende) mantelzorgers  Werk- en mantelzorg zo optimaal mogelijk op elkaar afstemmen.
invloed van psychologische factoren op revalidatie en adaptatie
Sociale steun voor drugsverslaafden in behandeling ARTIKEL VAN VEERLE SOYEZ.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Slimmer organiseren Evalien Verschuren, Bonnie Visser Haike Jacobs, Ellen Loykens CJG Beijum, Molendrift.
MOTIVATIE. Dromen en Idealen Jongeren dromen en hebben idealen.
Rijk geschakeerd! Decentralisatie en participatie: trends, relaties en gevolgen Prof. dr. Kim Putters Waalwijk, 7 november 2014.
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
7 de specialisatiejaar kinderzorg Toelichting bij AD5.
Huishoudelijke ondersteuning bij de cliënt met dementie.
7de specialisatiejaar Thuis en bejaardenzorg / zorgkundige
3de graad verzorging Toelichting bij AD5.
Kracht en veerkracht van mantelzorgers
Nederlanders en de decentralisaties in het sociale domein
BB - Theorie Donderdag 6-oktober.
Steunpunt Mantelzorg (ZwolleDoet!)
Vraag 2 Waarom bestaan wij als eerstelijnszone ?
Samenwonen met volwassen kinderen met beperking: woon- en zorgaspecten
  Verzorging van ouderen in de thuissituatie. Waar lopen wij als verpleegkundige tegenaan?
Mijn Positieve Gezondheid
Kracht en veerkracht van mantelzorgers
Basistekst : Talentontwikkeling
5 valkuilen & Tips.
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Spreekbeurt: ‘Ik zorg voor mijn ’.
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Jongdementie: Een uitdaging voor de mantelzorger
Transcript van de presentatie:

De Mantelzorger Over zorglast, veerkracht en het belang van een goede relatie

Inhoud van deze synthese : ►Situering en begripsbeschrijving van de mantelzorger, de belangrijkste begrippen ►Zorglast en veerkracht, wat is dat? ►De zorgervaringen van familieleden,Ontwikkeling van sterktes door mantelzorg, negatieve en positieve elementen ►De zorgrelatie, waarom een centrale factor voor de kwaliteit van de mantelzorger? ►Zingeving ►Wat zijn de beleidsaanbevelingen?

►Situering en begripsbeschrijving van de mantelzorger, de belangrijkste begrippen De laatste tijd zijn er belangrijke verschuivingen in de zorgsector. Door de lange wachtlijsten in instellingen zijn meer mensen toegewezen op thuiszorg. Ook de groeiende vraag van mensen die langer thuis willen blijven speelt hierin een rol. Men noemt dit deïnstitutionalisering en vermaatschappelijking van de zorg Je hebt de informele zorgverlening, de professionele zorg aangeboden door professionelen. En de formele zorgverlening die zowel de zelfzorg als de mantelzorg door vrijwilligers omvat. Een mantelzorger is een persoon die de zorg overneemt in het dagelijkse leven van een hulpbehoevende persoon in zijn directe omgeving, dit is meestal een familielid, buurman of kennis. Deze zorg is vrijwillig en niet professioneel en is gebaseerd op zelfsprekendheid, bereidheid en wederkerigheid.

►Zorglast en veerkracht, wat is dat? De zorgervaring heeft positieve en negatieve elementen, vaak worden enkel de negatieve elementen in beeld gebracht. Men kan niet ontkennen dat er een vorm van belasting is, de mantelzorger regelt zijn of haar leven rond de zorgbehoevende persoon maar daarnaast heb je zeker ook de voldoening en de dankbaarheid. Dit is wel sterk afhankelijk van de grote van emotionele band tussen hen. Een partner of familielid heeft meestal een grotere emotionele band dan een buurman of kennis. Op de volgende dia de negatieve tegenover de positieve elementen op een rij.

De negatieve elementen ◄► De positieve elementen ►De zorgervaringen van familieleden,Ontwikkeling van sterktes door mantelzorg, negatieve en positieve elementen De negatieve elementen ◄► De positieve elementen Financiële last: soms moeten deze mantelzorgers minder of kunnen ze niet meer gaan werken en er zijn hoge zorgkosten. Gevoel van tevredenheid, voldoening en fierheid Emotionele belasting: de confrontatie met de zieke en zijn beperkingen is heel emotioneel. Het verwerven van nieuwe vaardigheden, een zin in het leven geven Het sociale gezinsleven: vrije tijd en sociaal leven is beperkt. Het uitdrukken van emotionaliteit en intimiteit, wederkerigheid De interactie met de formele zorgsystemen: de profesionelen geven soms schuldgevoelens aan de mantelzorger . Persoonlijke groei en ontwikkeling, een toename en verbetering van sociale relaties

►De zorgrelatie, waarom een centrale factor voor de kwaliteit van de mantelzorger? Een goede zorgrelatie is heel belangrijk, zo is het voor beiden aangenaam en het is langer vol te houden. Heel veel factoren hebben invloed op de zorgrelatie. De Kwaliteit van de relatie Kenmerken van de patiënt Aard van de zorgsituatie Steun bij de zorg Opname Kenmerken van de zorgverlener WELBEVINDEN Belasting en tevredenheid ten gevolge van het zorglenen

►Zingeving Aan de hand van concrete voorbeelden, probeert men zin te geven aan de positieve betekenis van mantelzorg. 8 punten die zingeving kunnen zijn : ●Het ontdekken van de kleine dingen in het leven. ●Beseffen dat de zorgbehoevende een stap verder staat in het leven. ●De relatie wordt door de zorg intenser, een verdieping van de relatie. ●Ook de relatie tussen de andere gezinsleden groeit en verdiept, ze zijn meer op elkaar aangewezen. ●Het optimaliseren van het welzijn of van de gezondheid van de hulpbehoevende. ●De erkenning die men krijgt voor de zorg, door de zorgbehoevende en/ of van de directe omgeving. ●Het kan ook een soort wederdienst zijn aan de zorgbehoevende. ●Het kan ook een levensbeschouwing of religie zijn.

►Wat zijn de beleidsaanbevelingen? Aan de hand van de onderzoeksmodellen kan men aantonen wat de zorgrelatie betekent in de thuiszorg, voor zowel de professionele hulpverlener als de mantelzorger. Het heeft een centrale rol in de verdere uitbouw van de thuiszorg. Om dit aan te kunnen bevelen aan het beleid moet dit wetenschappelijk ondersteund worden. Wat met dit artikel duidelijk werd gemaakt. Op volgende dia zie je een opsomming van deze beleidsaanbevelingen.

■ Een doelgroepspecifieke benadering waar nodig, een algemene benadering waar nodig ■ De ‘zorgervaring’ als centraal concept ■ De ondersteuning van zorgrelaties ■Stimuleren van bestaande diensten die ondergebruikt worden ■ De mantelzorger als partner in de zorg ■ Een pro-actieve aanpak van de weerstand van mantelzorgers tegen ondersteuning ■ Opleiding en vorming van hulpverleners ■ Systematisch onderzoek over mantelzorg

Bronnen: Chantal Van Audenhove en Anja Declercq De Mantelzorger Over zorglast, veerkracht en het belang van een goede relatie. In : Welzijnsgids: gezondheidszorg en welzijnszorg,afl.65, juli 2007 41-59p. Illustratie: Office. Microsoft.com