Bijen verzorgen is lekkere honing eten

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wat doen wij met Gods Schepping …
Advertisements

Het tweede werkstuk.
Spreekbeurt Kira Lamers in groep 3 a Pius X school in Bemmel op 23 maart 2012   Ik ben Kira en net als mijn papa zijn wij Nederlanders. Mijn mama is in.
Bezoek aan een BIJENKORF. Bezoek aan een BIJENKORF.
Een bij weegt 1/10 van een gram. Ze brengt de helft van haar gewicht – 0,05 gram – naar de bijenkorf. Ze maakt een twintigtal reizen per dag.
VREDESCAFE AMSTERDAM PRESENTEERT NIEUWE LENTE NIEUWE GELUIDEN.
Een bij weegt 1/10 van een gram. Ze brengt de helft van haar gewicht – 0,05 gram – naar de bijenkorf. Ze maakt een twintigtal reizen per dag.
Fotografie Harry Leurmans
Spreekbeurt van Romy Vonk Gr 6M
Welkom bij de World Vision Quiz.
Gods verborgen glans.
grappige citaten en gezegdes over het weer…. en om de weerman
Grappige citaten en gezegdes over het weer P.P.S.Ton.
Gespiegeld Wandelen in de vrije natuur, eten als je honger hebt,
Globale planning Les 1: namen en eigenschappen van de planeten (1 t/m 6) Les 2: eigenschappen van de planeten (7 t/m 10) Les 3: maten in ons zonnestelsel.
Samenstelling en taken
Met meester Cor en meester detmer
Cursus bijengezondheid
Suriname Soraya van Lomwel.
Kleuren om (van) te snoepen
Bijen Bezige beestjes Natuur- en Milieu Educatie (NME)
VLINDERS. Hendrik en Izzet.
Bijtjes in klas 1A Papa van Nand.
Werkstuk Justin Nienhuis
HET VERHAAL VAN DE ADELAAR
Jezus houdt van alle dove kinderen
7. Bevolking en cultuur B
Even verpozen en genieten... met muziek.
DE IJSBEER.
De Tijger.
Vlinders Daphne voorbach
Geloven en nu….
1 opdracht 2 a. Ze was koningin van Egypte (51-30 v. Chr.). b. Sinds de verovering van Egypte door Alexander de Grote (332) maakte Egypte deel uit van.
Politieke stromingen LiNKS RECHTS.
Voorbereiding post 3 Jonkies Groep
Ken je Bedrijf?! Quiz Instructie voor de quizmaster en zijn/haar assistent: Neem vooraf de vragen door, plus de antwoorden die je onder iedere sheet in.
Kruisweg geschilderd door Lucien Lantier
BIJEN.
Leefwereld Les 2 Producten van het land.
Gemaakt door: Linde en Tessel.
18 maart 2014 – Romy Remijnse Heggemus – huismus - boompieper
Een bij weegt 1/10 van een gram. Ze brengt de helft van haar gewicht – 0,05 gram – naar de bijenkorf. Ze maakt een twintigtal reizen per dag.
Spreekbeurt van: …………zet hier je naam……….
mijn spreekbeurt gaat over
7 februari 2014 – Jasper Mol Merel – Zanglijster – Nachtegaal
Het levende Woord.
De Bij Renzo Wage Groep 5.
Soortenkennis 25 februari 2014 – Bram Romein
Soortenkennis 10 december 2013 – Rick van den Berg. Klas: 041A.
Om soms eens dieper over na te denken
Suriname klimaat+geografie
Suzanne Van Bocxlaer 27 maart 2012
( ) Beste vriend in Muziek: The Flower Of Schotland.
Bijen in de stad.
Beste vriend(in) Muziek : Francis Goya “Blue Moon”
Gemaakt door Roos de Boer ylia lijkt een gewoon meisje. Maar eigenlijk niet want ze woont bij een heel heksenvolk. Maar ylia is nog geen heks. Maar dat.
Met een gebogen hoofd zit Carmen aan tafel met haar boek. Met een moeilijk gezicht kijkt ze naar de opdrachten voor zich. Over een paar weken is haar.
De kruisweg van Jezus Goede Vrijdag. 1. Jezus wordt ter dood veroordeeld Wie staat er met een oordeel klaar? Wie veroordeelde jij?
Introductie Taak Werkwijze Bronnen Beoordeling Introductie Bloemen kan je bijna overal om je heen zien. Van bloemen kun je heerlijk genieten. Je kunt.
1.
Sanne van Grinsven 28 april 2016
De Pinguïn. Pinguïns komen uit een ei Vrouwtjes pinguïns leggen 1 of twee eieren in een nest. Het mannetje broedt het ei ook uit, samen met het vrouwtje.
Ontdekkingen in de zomer
Bijen Bezige beestjes Natuur- en Milieu Educatie (NME)
4.1 Geprikkeld Gedrag: alles wat een mens of dier doet
Grappige citaten en gezegdes over het weer P.P.S.Ton.
Bezoek aan een BIJENKORF
Beste vriend(in) Muziek : Francis Goya “Blue Moon”
Belang van bijen; wat hebben ze nodig.
Transcript van de presentatie:

Bijen verzorgen is lekkere honing eten Bijen & Imkers Bijen verzorgen is lekkere honing eten

Hoe ziet een bij er uit? 2 1 3 4

Koningin, Werkster & Dar

Iedereen zijn taak Binnen de kast heeft elke bij haar eigen taken en verantwoordelijkheden: de koningin legt de eitjes, de darren vrijen met de koningin en de werksters doen ongeveer al de rest. Tijdens de zomer bestaat een bijenvolk uit 1 koningin, 500 a 900 mannelijke darren en tussen de 50.000 en 70.000 werksters.

De koningin De koningin is de moeder van al deze bijen. Zij leeft het langst: 2 tot 5 jaar. In de zomer legt zij elke dag eitjes, soms wel 1600, zodat er steeds nieuwe bijen geboren worden om de dode te vervangen. In de winter legt de koningin geen eitjes.

De koningin krijgt een merkje

De Dar De darren vrijen met de koningin en doen verder niets. Zelfs om stuifmeel te eten hebben ze de werksters nodig. Op het einde van de zomer, wanneer de bijen al hun voedsel nodig hebben om te overleven, worden de darren uit de kast gezet en sterven ze van de honger.

De Werkster De werksters leven in de zomer maar 6 weken. In de winter is dat wat langer: 4 a 5 maand. Ze moeten dan minder hard werken. Tijdens hun korte leven in de zomer doet een werkster vele soorten werk. Direct na haar geboorte begint ze de cellen schoon te likken. Daarna moet ze enkele dagen haar pasgeboren zusters en broers voeden. Dat doen ze met honing en stuifmeel dat andere werksters hebben aangehaald en in de celletjes gestoken. Die celletjes bouwt ze zelf, met was dat uit haar lijfje komt. Intussen helpt onze werkster ook nog om de kast af te koelen op warme dagen. Daarvoor klappert ze met haar vleugels aan een tempo van 183 keer per seconde. Dan zijn drie weken of de helft van haar leven al voorbij en mag ze een eerste keer naar buiten. Namelijk om de wacht te houden aan de ingang van de kast, zodat geen vreemde bijen of andere insecten kunnen binnen komen om de honing te stelen. Tenslotte moet ze gedurende een 3 tal weken gaan vliegen in de natuur op zoek naar bloemen. Ze doet daarvoor ongeveer 10 vluchten per dag van 15 a 30 minuten en verblijft dan even lang in de kast om de honing af te leveren. Ze verzamelt niet alleen nectar uit de bloemen, maar haalt ook water, stuifmeel en propolis aan. Na zes weken sterft ze van uitputting.

Bijenvolk in de winter  In de winter (tussen september en maart) is er nauwelijks werk in de kast en de werkster leeft langer: tot 4 a 5 maand. Dan hoeft ze enkel de koningin warm te houden. Het aantal werksters is van 50.000 naar 20.000 gezakt. En de darren? Die zijn buitengezet uit de kast en van honger omgekomen.  

Waar woont een bijenvolk Bijenkorf & bijenkast. De korf is uit stro gemaakt en heeft een ronde vorm. De kast is uit hout gemaakt en is vierkant. De bijen leven samen in een kast of korf en hangen van elkaar af om te overleven. In zo een kast zitten alles samen wel 50.000 tot 70.000 bijen en dat noemt men dan een “bijenvolk”.  

In andere landen leven de bijen zo

In het wild leven bijen zo

In Nepal moet je heel hard werken als imker. http://www.youtube.com/watch?v=TSOr5Nl2h54 http://www.youtube.com/watch?v=TSOr5Nl2h54

Wie zijn nest is dit?

Een bij zijn nest

Bijen leven op raten

In de kast maken de imkers raampjes met een kunstraat

Om in de kast te kijken moet je eerst de bijen beroken

In de raten zit?

Hoe groeit een bij

De geboorte van een bij

Het volk wordt te groot en gaat verhuizen

Dit heet zwermen

Dan doen ze soms gekke dingen met bijen

Hoe praten bijen met elkaar Bijentaal of bijendans. Als een werkster een goede plaats gevonden heeft, met veel bloemen en nectar, dan komt ze dat aan haar zusters, de andere werksters, vertellen. Dat doet ze door een dans uit te voeren. Ze laat eerst de andere werksters ruiken aan haar lijfje waar stuifmeel inzit. Ze laat ook wat van de meegebrachte nectar proeven. Zo weten de anderen om welke soort bloemen het gaat. Om de richting en de afstand tussen de bloemen en de kast aan te geven voert de werkster dan een dans uit. Er zijn 2 soorten: de rondedans en de kwispeldans.   De rondedans. Wanneer de bloemen op minder dan 100 meter van de kast staan, zal ons werkstertje in het rond beginnen dansen. Hoe langer het danst, hoe meer bloemen er staan. Haar zusters weten dan dat ze in de omgeving van de kast moeten zoeken naar de bloemen die ze geroken en geproefd hebben. De kwispeldans is een beetje moeilijker. Het werkstertje draait rond in een figuur die gelijkt op het cijfer 8. En ze waggelt ook met haar achterlijfje. Daaruit leren de andere werksters dat de bloemen verder dan 100 meter staan. Aan de manier waarop het werkstertje danst komen ze verder te weten in welke richting ze moeten zoeken. En dat is heel merkwaardig.

Waar is de koningin?

Daar is de koningin

Waarom is een bij zo belangrijk?

Wat geeft de bij ons

Van de was maken we

Honing slingeren

Ook bijen kunnen ziek zijn of beestjes hebben. NOSEMA VERROA VUILBROED VERDWIJNZIEKTE

We moeten goed voor de aarde zorgen

einde