Terugblik campagne 2008 Meer vrouwen, goed gevormd. Wereldwijd.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Advertisements

Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
De beroemdste persoon die er is …
15 december INTERNATIONALE KADEROVEREENKOMSTEN - IKO - Toepassing bij Umicore Luc Triangle, ACV-CSC METEA 15 december 2009.
Uitleg meewerkend voorwerp (mv)
Hoorde je ook net de bel? Heeft het secretariaat zich vergist? Het is toch nog maar tien voor drie? Toch niet… er is geen vergissing… Vandaag is het 5.
Dag 2. Dag 2 Dag 2 van het dagboek Aloha allemaal, Zo daar ben ik weer. Hoe gaat het met jullie? Zijn jullie al benieuwd naar wat ik vandaag allemaal.
Beelden storm.
De Slippertjes.
Risdilbeek.be Dilbeek FairTradeGemeente. risdilbeek.be Miljoenen boeren in de wereld leven in armoede. Er is een dubbele verklaring voor deze armoede:
Paragraaf 4. Schaalvergroting na 1945.
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
… en wat wil Jezus van jou?
fos socialistische solidariteit Sociale strijd wereldwijd!
Internationale organisaties
NL na 1945: Sober en spaarzaam
Het. Het syndicale landschap in België België heeft één van de hoogste syndicalisatiegraden ter wereld. Vakbonden in België zijn democratische organisaties.
Maatschappijleer 2 Nadya Karim
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
AL LANG VERLEDEN TIJD? Dinosauriërs Gramofoonspelers Slaven?
Hoofdstuk 4. Europa in beweging.
Paragraaf 4.5 Indonesië wordt onafhankelijk.
Rechten van burgers Plichten van de overheid
Glimlach...en zet het geluid aan.
De ontwikkeling van Het Christendom..
Paragraaf 11 De Japanse bezetting.
Paragraaf 10 Aan het werk!.
Historisch overzicht Nederland
Paragraaf 5.1: van vriend naar vijand.
2000 X (1,06) 3 = 2.382; = 1.882; X (1,06) 2 = 2.114,65; 2.114, = 3.114,65 (PER 1/1 2006); 3.114,65 X (1,05) 3 = € 3.605,60.
WELKOM!.
Vakbonden.  Een organisatie  Onderhandelen met werkgever (bv. Over loon, vergoedingen, werkuren)  Geven bijstand  Verdediging van mens en arbeid.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Genesis 39:6 Daarom vertrouwde hij alles volledig aan Jozef toe; nu Jozef er was, bekommerde hij zich alleen nog om wat hij te eten kreeg.
11. Collectief arbeidsrecht en staking
Europa en ik. Naar een betere integratie van allen? De Europese Unie.
EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat.
Foto 1 Lucia kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat ze bevalt van een kindje.
Foto 1 Sofera kreunt en wist het zweet van haar voorhoofd. Ze heeft zoveel pijn, weet niet wat te doen. Het is de tweede keer dat Sofera bevalt van een.
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Europa... en ik?. Naar een solidaire wereld? De Europese Unie.
Verlangen naar licht.
Mijn verjaardag..
Hoe luister je naar de wet van God?
Glimlach...en zet het geluid aan. Glimlachen is besmettelijk,
Hoofdstuk 2. Recht op een stem
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Dag voor de zorg Zaterdag 14 september 2013 ‘Hoe benut je de OR?’
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
8.4 Hoe help je een ontwikkelingsland?
Paragraaf 6.3 Nederland in de 21e eeuw.
Staatsinrichting, Paragraaf 2
De koning van de kikkers
Het was God keek naar de wereld en zag dat het helemaal niet goed was. Hij besloot de wereld opnieuw te laten ondergaan in een zondvloed.
STOP THE KILLINGS HUMAN RIGHTS AWARD Campagne 2014.
Even voorstellen God Abr(ah)am Lot Sara(i) Hagar Ismaël Isaak.
Pasen 2015 Groep 5, 6, 7 en 8 ‘t Bolwerk.
-Scheiding der machten -Gekozen parlement -Verlichte ideeën
Mijn vrouw en ik.. Eerst wil ik me even voorstellen. Ik ben Hendrik.
‘ Ik wil alle Amnesty-supporters bedanken! Jullie inzet heeft tot succes geleid, zo blijkt uit mijn vrijlating. Maar mijn zaak is nog niet voorbij. Blijf.
Dag collega’s, Richtlijnen voor PPT te gebruiken door militanten voor personeelsvergaderingen en ledenvergaderingen. Deze PPT is voor alle duidelijkheid.
Wereldsolidariteit De kracht van mensen samen!. Wereldsolidariteit NGO van de Beweging Waardig werk en sociale bescherming wereldwijd.
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
ACOD Tram – Bus – Metro (TBM)
Vmbo 2 economie Waarom werken?
Actievoeren: Wat levert het op
SCHONE KLEREN In deze les Waar komen onze kleren vandaan?
§2.3 De sociale kwestie In deze presentatie leer je over:
Klik om verder te lezen.
Transcript van de presentatie:

Terugblik campagne 2008 Meer vrouwen, goed gevormd. Wereldwijd

Lentecampagne 2009 Samen in actie, want werknemers zijn geen gereedschap

Wist je dat … 58% van alle werkende mensen ter wereld minder dan 2 euro per dag verdient? Werken en straatarm blijven? Dat klopt niet!

Ze werken in zware, onmenselijke omstandigheden…

… omdat de fundamentele spelregels rond arbeid niet worden gerespecteerd.

Dus SAMEN in actie… Want samen staan werknemers sterker Samen kunnen ze wél de werkgever en de overheid onder druk zetten Samen kunnen ze duidelijk maken dat ze geen gereedschap zijn … want de vrijheid om zich te verenigen is de eerste stap naar waardig werk!

Wat is ‘waardig werk’?

1.Een vrij gekozen en productieve job 2.Respect voor de internationale arbeidsnormen 3.Sociale bescherming 4.Sociale dialoog

“De fundamentele arbeidsnormen” In 8 conventies vastgelegd door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) 1.Verbod op dwangarbeid 2.Verbod op discriminatie op het werk 3.Verbod op (de ergste vormen van) kinderarbeid 4.Vrijheid van vereniging en recht op collectieve onderhandelingen

Vrijheid van vereniging? Meer dan de helft van alle werknemers wereldwijd heeft geen vrijheid van vereniging. Landen als de VS, China, India, Brazilië, … hebben de conventie niet geratificeerd. Jaarlijks meer dan schendingen van vrijheid van vereniging

Een blik op de wereld… Conventie ‘vrijheid van vereniging’ niet geratificeerd Vrijheid van vereniging onder druk Moord op vakbondsmensen Systematische opsluiting

Wist je dat? Volgens het Internationaal Vakverbond (IVV) werden in 2007: 91 vakbondsmensen vermoord Zowat 5463 gearresteerd En 8627 mensen ontslagen omdat ze lid zijn van een vakbond.  Ook bij onze partners!

Sarta Bin Sarim – KSBSI Indonesië Op 1 mei 2007 werd Sarta, vakbondsleider bij KSBSI gearresteerd na het organiseren voor een vreedzame manifestatie voor waardig werk. Hij werd wekenlang vastgehouden zonder uitleg. Na internationale druk is hij uiteindelijk vrijgekomen

Pepe Pinzon – CGTG Guatemala Pepe is voorzitter van de vakbond CGTG. Opkomen voor arbeidsrechten is niet evident in Guatemala. Hij krijgt geregeld bedreigingen en werd het slachtoffer van een bruuske aanrijding waarbij men probeerde hem van de weg te rijden, de diepte in…. Foto: Rob Stevens

Rabiatou Diallo – CNTG Guinee In januari 2007 werd vakbondsleidster Rabiatou opgepakt, mishandeld en enkele dagen gevangen gezet. Zij nam het initiatief voor de nationale staking die het West-Afrikaanse land al een maand lang lam legde. Ook na haar vrijlating is ze moeten onderduiken, omdat ze vreesde voor haar leven… Foto: Rob Stevens

Vrijheid van vereniging is essentieel … … voor waardig werk … voor economische groei … voor democratie Vakbonden zijn nodig om wereldwijd sociale rechten af te dwingen.

Welke instrumenten bestaan er om dit af te dwingen? Nationaal Arbeidswetgeving, sterke vakbonden Internationaal De IAO en de Commissie van de Normen De OESO Richtlijnen Internationale kaderovereenkomsten Schone Kleren op het werk Gedragscodes

Wat doen de partners van WS? “De vakbond heeft mijn ogen geopend, me eigenwaarde gegeven zelfs. Daar put ik kracht uit om door te gaan. De vakbond op zich bestaat natuurlijk niet. Het zijn de mensen die het hem doen. Mensen, die beslissen hun krachten te bundelen, om hun stem te laten horen, samen front te vormen in goede, maar vooral ook minder goede dagen. De moed niet verliezen, ook al gaat alles tegen. Dat is een kracht die je als mens niet alleen kunt dragen.” Kong Athit, vakbondsleider C.CAWDU, Cambodja

“Door mijn tijdelijk contract mocht ik mij niet aansluiten bij de sociale zekerheid en hadden we geen recht op ontslagvergoeding. Toen we in opstand kwamen, werden we ontslagen. De vakbond KSBSI is daarmee naar de rechtbank gestapt en we hebben gewonnen. Nu hebben 600 van de 1000 werknemers een vast contract!” Yunus, arbeider in een kledingfabriek in Indonesië

“Met de vakbond zijn we niet alleen bezig met arbeidsrechten en vorming. Ook politiek zijn we actief. In april 2006 hebben we echt onze tanden laten zien. We hebben een algemene staking georganiseerd omdat de mensen lijden. Toen ze nog steeds onze eisen niet ‘au serieux’ namen, hebben we opnieuw de mensen opgeroepen om te staken. Zelfs bedelaars deden mee. Na lang actievoeren en met internationale druk zijn we tot een akkoord gekomen en hebben de vakbonden inspraak gekregen in de samenstelling van de regering.” Rabiatou Diallo, CNTG Guinee

“Ik werkte 12 jaar in een maquila, een textielfabriek in een vrijhandelszone in Guatemala. De werkomstandigheden waren er verschrikkelijk. Nadat ik bij de vakbond een vorming volgde over arbeidsrechten, riep ik mijn collega’s op zich te organiseren. Prompt werd ik op straat gezet en kwam ik op een zwarte lijst te staan. Na mijn ontslag werd ik vakbondsmilitante. Ik organiseer nu zelf vormingen voor vrouwen en moedig ze aan om na te denken over hun rechten.” Silvia Santos, CGTG Guatemala

Samen in actie… Wereldsolidariteit Vakbonden ACV – ABVV – ACLVB FOS

Politieke eisen Waardig inkomen uit waardig werk voor iedereen Waardig werk centraal in het internationaal beleid Garanderen van sociale rechten wereldwijd Strikte en duidelijke regels voor privé- actoren Volledige eisenbundel op

Actie IN de bedrijven Samen met alle werknemers Respect voor arbeidsnormen: in eigen onderneming én bij toeleveranciers, onderaannemers, dochterbedrijven

Hoe? Op sociaal overleg Via actiekaarten gericht aan de werkgeversorganisaties (VBO) Tijdens schafttijd

Actie BUITEN de bedrijven Aan bedrijfsterreinen, op markten, op vergaderingen, solidariteitsmaaltijden, festivals,… Hoe? –Verzamelen actiekaarten –Organiseren schafttijd –Vorming –Ludieke acties –…

Lentecampagne 2009 Campagnemateriaal Even voorstellen

Affiche A4, A3 en A1 formaat

De massafolder

De pin of de sticker

De placemat

De actiefolder

De actiekaart

Campagnebrochure inhoud Voorwoord Campagneboodschap in een notendop Waardig werk wereldwijd De fundamentele arbeidsnormen Syndicale rechten Vrijheid van vereniging is essentieel Hoe syndicale rechten afdwingen? Campagne voeren

Bezinningsbundel Levensverhalen Vieringen Gedichten Liedjes Spreekwoorden Essay Getuigenissen Citaten …

Ander campagnemateriaal Het mondiale uitzendkantoor boek van Dirk Barrez & John Vandaele De postertentoonstelling De bezinningsbrochure Campagne-DVD, Wereldbeeld, DVD met ACV-reportages

Fondsenwerving

(foto waaier kaartjes FW)

Wat kan jij doen?

Draag de pin !

Organiseer een schafttijd

Actie IN de onderneming

Onderteken de actiekaart

Lees de campagnebrochure

(foto waaier kaartjes FW)

Campagnekalender mei 2009: campagneperiode i.s.m. ACV, ABVV, ACLVB en FOS. 4 – 15 mei : Internationale Week 9 en 10 mei: Mano Mundo 21 mei: Feestival Social Vandaag : start!

Bedankt voor uw aandacht!