Taken, functie en beroep (hfdst.8)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Professional in Beeld Henk Meijer Ontwikkel het jonge talent in het Westland Docenten professionaliseren en leerlingen plukken de vruchten.
Advertisements

Onze kernwaarden.
De Drama Driehoek.
in de transitie naar een
Prima Pleegzorg Op volle kracht vooruit! 12 juni 2012
Respectvolle bejegening
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Motivatie van de professional Willy Limpens
Hogescholen in Dialoog
Competentie 1, 3, 15 en 16 Wetten, Regels en Overeenkomsten
Middenmanagement in positie VO Congres 2013
Studie en opleiding Vrije tijd Groei en gezondheid Relaties
Jongerenwerker moet voldoen aan steeds hogere eisen
Gedragscode Koninklijke Landmacht
Wettelijke erkenning voor jeugdzorgberoepen is in aantocht.
De theorie van de dramadriehoek
Hoofdstuk 3 Inzet voor een project
Utrecht, 11 juni
Handout Workshop Opleiden in de school, Velon congres 2008
Hoofdstuk 2 Socialisatie.
Functieprofiel en beoordeling
Kansen voor Samenwerken
Op weg naar een beter samenspel Angela van den Nieuwenhuizen C o ö r d i n a t o r V r i j w i l l i g e r s V i t a l i s z o r g g r o e p Yvonne de.
Optimale Parkinsonzorg
Hoofdstuk 1 De verantwoordelijkheid van ingenieurs
Betrokkenheid op de werkvloer
Stagecoördinatie op De Rank
Veranderen: 2 verschillende benaderingen
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Sociale kaders: Hoofdstuk 14 Sociale structuur
“Een samenwerkingsverband van mensen in formele functies die met behulp van regels en middelen een gemeenschappelijk doel realiseren”. ORGANISATIE Mensen.
Samenwerken Werken in Teams.
Ethiek.
VAARDIG SAMENWERKEN IN HET VRIJWILLIGERSWERK
Exceptioneel Business Consultancy Author: Hans Groen.
Professionalisering van de jeugdzorg in Nederland
Les 2:Vriendschap, relatie en seksualiteit
Persoonscertificering. Waartoe? Nederland heeft Q nodig Wij zijn trots op ons werk en beroep Wij zijn vakgenoten die een hoogwaardig niveau nastreven.
Coachen en reflecteren De kracht van coaching Leerlijn 3.
Week 2.  Theoretische inleiding vaardigheden  Bespreken van de verdiepende leervraag  Oefenen met vaardigheden  Laatste uur: zelfstandig oefenen.
Mirjam van Puijfelik Ethiek Ethische aspecten en professioneel handelen door de maatschappelijk werker.
Levensbeschouwing Christendom (Icbo). Module 1 Introductie Informatie op 5 lessen: 21 februari, 7, 21, 28 maart,
Organisatie en Beleid Bijeenkomst week 3 Werken in een team
Presentatie Peter Cras, 27 maart 2006, Onderwijscommissie VNO/NCW Kwalificaties voor competentiegericht beroepsonderwijs Essentie in notendop.
Beroepshouding en beroepscode
& Onze Staatvandienst Landelijk werkend, regionale focus – Hoofdkantoor Deventer – Kantoren in Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen, Doetinchem,
Welkom. Veiligheid Allemaal bril op!!! Waarom zou ik mij houden aan de veiligheidsvoorschriften?
Landelijke Beroepsvereniging Coördinatoren vrijwilligerswerk Corry Baarsma, lid van bestuur AGORA Regiocoördinator vrijwilligerswerk bij grote zorginstelling.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
Fotoalbum door INHOLLAND Beroepsregistratie sociaal werk Karin Kleine Esther Prins.
Copyright 2008 – Morningstar Systems – All rights reserved 1.
Verruim je blik Beweeg de ander. Wat is jouw positie?
Samenwerken Werken in teams. Team In welke teams zit jij? In welke teams zit jij?
Wedstrijd gericht trainen
Conflicthantering Drie dagdelen van 120 minuten. Doelstellingen: -Kennis over conflicthantering (een theoretisch kader) -Inzicht in eigen conflictstijlen.
Auteur: Anneke de Jong, Marja Legius en Lieven De Maesschalck Datum: 30 maart 2016 Onderzoekend vermogen.
Professionalisering en intervisie
Pedagogiek als beroep.
Participerend Leiderschap
Integraal sociaal werk
Piet Van Schuylenbergh
MEE maakt meedoen mogelijk
Politieke socialisatie Politieke institutie Sociale institutie
Angerenstein: Methodiek en begeleiden Thema: 11
Team charter Instrument.
Groeien als team - het teamcharter als hulpmiddel
Verwevenheid school- en gezinsproblematiek bij thuiszitters
Iedereen in de dramadriehoek
College Zelfredzaamheid & Eigen Kracht
Transcript van de presentatie:

Taken, functie en beroep (hfdst.8) Een beroep: een herkenbare categorie van verwante functies (sociaal werker, jeugdwerker, …) Functie: een concrete invulling van een bepaald beroep “Gevraagd: een teamleider binnen de jeugdzorg” Taken: een nader omschreven opdracht binnen een bepaalde functie

Taken Voorbeelden: Sleutelvragen: Het voeren van begeleidingsgesprekken Onderhouden van contacten met de gezinnen Sleutelvragen: Zijn we het wel eens over de kerntaken? Wat is écht belangrijk? Zijn we het eens over de invulling van taken (Wat betekent het om begeleidingsgesprekken te voeren?)

Functie en functie-omschrijving Voorbeelden: Coördinator in de bijzondere jeugdzorg, vorminswerker, team-leider, beleidsmedewerker Sleutelvragen (voor de ‘autonome professional’): Hoe zie ik zelf mijn functie (eigen visie) en hoe ziet mijn opdrachtgever die? Mogelijke basis voor onderhandeling over middelen (tijd, geld, informatie, eigen opleiding, …) Leidraad bij functioneringsgesprekken Wat zijn bijbehorende competenties en functie-eisen?

Beroep en beroepsprofiel (1) Beroep verwijst naar een vak, specialiteit, een eigen kunde en kennis … die maatschappelijk erkend is en (meestal) ondersteund wordt door een beroepsopleiding Functie verwijst naar een concrete job binnen een bepaald kader Vage grenzen, veranderlijkheid en inwisselbaarheid: is ‘jongerenwerker’ een functie of een duidelijk afgebakend beroep?

Beroep en beroepsprofiel (2) Sleutelvragen: Waar zijn wij specifiek ‘beter’ in dan andere beroepsgroepen? Hoe breed leiden we op gezien trends in maatschappij en arbeidsmarkt? Wat is de perceptie en (h)erkenning van onze professionaliteit door de maatschappij en wat doen we hier zelf aan?

Profilering: beroepscode, ethiek en belangenverdediging Beroepscode: een geheel van waarden en normen, regels en voorschriften met betrekking tot de uitoefening van het beroep (cfr.p.119-121) Beroepsorganisaties: gericht op de kwaliteitsbewaking, bescherming en belangenverdediging van het eigen beroep

Sleutelvragen? Hoe zelf-bewust zijn wij? Wil ik mij engageren voor onze beroepscode? Wat betekent dit dan voor mij? Is het de moeite waard om ons druk te maken over kwaliteitsverschillen in de begeleiding van kwetsbare mensen? Willen wij wegen op het beleid vanuit onze bewogenheid en deskundigheid?

Macht en machtsverhoudingen Macht is een relationeel begrip (2 partijen) ‘Het tot op zekere hoogte bepalen van of richting geven aan het gedrag van anderen; en dit in meerdere mate dan omgekeerd het geval is’ manifest of impliciet potentieel of werkelijk formeel en informeel

Gezag en gezagsverhoudingen Op basis waarvan krijg je respect (= de bereidheid van de ander om met jou rekening te houden) Op basis van positie en manifeste macht (het a priori hebben van gezag ) Op basis van (innerlijke) overtuigingskracht, geloofwaardigheid, ... (gezag ‘krijgen’ van de ander omwille van persoonlijke kwaliteiten) Echt gezag werkt zonder dwang!

Macht en onmacht Macht impliceert onmacht en vice versa Is een (complex) krachtenspel binnen / tussen mensen Er is sprake van de neiging tot compensatie

Het spel van macht en onmacht: de drama-driehoek Rol-wisselingen: redder schiet door in ongeduld/irritatie en grijpt naar dwang/kritiek (wordt ‘dader’) dader voelt zich geviseerd en wordt slachtoffer (‘ik heb het hier altijd gedaan’) redder voelt zich afgewezen en wordt ‘slachtoffer’ (ik doe nog zo m’n best) etc ...