Langer werken? De gezondheid van oudere werknemers Een multi-center studie van Geneeskunde Voor Het Volk Karel Van Bever, Thomas Engelbeen, Elly Van Reusel,

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Eeklo aan het werk: verslag van een inhaalrace Werkloosheidscijfers Eeklo Gregory Cremmerye.
Advertisements

1 Philippe van Wersch, Eindhoven, 31 mei 2013 Maak het onderscheid.
Seminarie: de Belgische arbeidsmarkt 6 oktober 2010
Innoveren voor gezondheid
DEPARTEMENT WERK EN SOCIALE ECONOMIE Langer aan de slag met meer werkbaar werk? Enkele cijfers uit de werkbaarheidsmonitor van de SERV.
College 2 NIP Trends in arbeid ” Senioren in de instroom of is het uitstroom? College 2 NIP, Eindhoven, 30 oktober 2009 Joost van Genabeek.
Overzicht Inkomen en armoede bij Belgische ouderen, vergeleken met hun leeftijdsgenoten in buurlanden Niet-monetaire indicatoren van de levensstandaard.
Van de economische crisis, de dingen die niet voorbij gaan…
WIA Wet Werk en Inkomen naar arbeidvermogen
Uitstellen of vervroegen van pensioen. Kan dat zomaar?
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
De nieuwe WW Veranderingen in 2006 Versie 4.0. De nieuwe WW Veranderingen in 2006 Versie 4.0.
ACTIEF OUDER WORDEN? VRIJWILLIGEN! Kathy Louagie Stafmedewerker Vlaamse Ouderenraad.
Geestelijke Gezondheid in Vlaanderen
De arbeidsmarkt in Zuid-Limburg (in de techniek)
Hoeveel pensioen krijg ik straks?
Thema 2 2 Ik kan of mag niet werken. Wie helpt mij? 3 Ik heb meer uitgaven. Wie helpt mij? p125.
Allochtonen op de Vlaamse arbeidsmarkt
Vergrijzen en verzilveren Antwerpen, 16 november 2012 Paul Schnabel Sociaal en Cultureel Planbureau Universiteit Utrecht.
Sociaal beleid tussen beschermen en activeren Bea Cantillon Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck, Universiteit Antwerpen.
Klaar met school en dan…? Kansen op de arbeidsmarkt en hoe pak je die? Jos Sanders, TNO.
VVP - BePLA bijeenkomst te Utrecht Karakteristieken van en verschillen tussen het Nederlandse en Belgische pensioensysteem 7 december 2010 Alexander Vandenbergen.
Vrijwilligerswerk voor of door ouderen?
Randstad Werkmonitor state of mind arbeidsmarkt (werknemer perspectief) juli – augustus 2007 B
Langer doorwerken en later met pensioen: is Nederland er klaar voor?
“Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid” Tempus Fugit, Leeftijdspiramide lokale besturen Aalter, 21 mei 2010 Pol Despeghel, Sectorconsulent.
Door Lysa D’hoop en Charlotte Bara
Het Ervaringsfonds Een initiatief van staatssecretaris Van Brempt en minister Vandenbroucke.
FourstaR Reïntegratie
Ik heb de leeftijd bereikt waarop men mijn inspanningen
WCRF-Wageningen projectgroep Renate Heine-Bröring
Inleiding arbeidsmarkt
Langer doorwerken in Nederland
De onderkant van de Belgische pensioenbescherming In welke mate lopen (rust)gepensioneerden een risico op armoede? Hanne Vandermeerschen Pensioencolloquium.
1 De uitkeringstrekkers van de RVA toegelaten op basis van arbeidsprestaties voor de OCMW’s in toepassing van artikel 60 § 7 van de organieke wet betreffende.
DG Appui stratégique Beleidsondersteunende rol  Streven naar kwaliteitsvolle, eerlijke en duurzame sociale zekerheid 3 domeinen :  Geschillen  Regelgeving.
Kwartaalpublicatie POD Maatschappelijke Integratie Persconferentie 31 januari 2014.
Inkomen les 18 Begrippen & 85 t/m Begrippen Collectieve regelingen Regelingen die gelden voor alle mensen van een bepaalde groep.
Ouderen op de arbeidsmarkt: werkt dat?
DE SPLITSING VAN BELGIE: een bedreiging voor ons recht op gezondheid intal 13 december 2010.
Wat nou, pensioencrisis?
Het statuut van de zelfstandige versus werknemer
Armoede treft 1 op 5 ouderen
Arbeidsparticipatie van oudere werknemers Discussiemiddag Leeftijd en Gezondheid op het Werk Utrecht, 27 oktober 2009 Dr. Rob Gründemann, Senior Onderzoeker/Adviseur.
‘Denkdiner’ VWL Samenwerkend Limburg 31 maart 2010 Hans Bodt, Manager HRM a.i. Atrium Medisch Centrum Parkstad Langer doorwerken: Hoe maken we dat mogelijk.
Leeftijd en Beleid De OR aan zet Platform voor medezeggenschap in bibliotheken 5 maart 2008 Silvia van den Heuvel.
Werkhervatting van zieke en niet-zieke werklozen. R. Steenbeek en K. Jettinghoff.
“Zorg en pensioen. Hoe houden we de factuur betaalbaar?” 20 jaar Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg.
Gezondheidsbeleid in België: uitdagingen voor de toekomst
Het statuut van de zelfstandige versus werknemer
Doel onderzoek : ALGEMEEN : De kwaliteit van leven in de verschillende zorggroepen. Is er een verband tussen : veranderingen in fysieke, psychische en.
STATISTISCH RAPPORT Laatste ontwikkelingen – Juli 2014.
Maak werk van gezondheid
 Doel Sociaal-economische Raad: * 2016: arbeidsdeelname jarigen = 20% * Arbeidsparticipatie van 55 tot 65-jarigen.
Gezondheid oudere migranten in Utrecht (selectie)
Paragraaf 6.3 Nederland in de 21e eeuw.
Betaalbaarheid en toekomst van de Belgische gezondheidszorg
Samenwerking bij tandartsen algemene inleiding en situering van de huidige situatie. Paul De Hondt Stafmedewerker STV-Innovatie & Arbeid.
Werkloos en vijftigplus: een ‘bestendige’ relatie Bron: Boussé, D. & Herrmans, W. (2010). Werkloos en vijftigplus: een ‘bestendige’ relatie. OVER.WERK.
Economische en demografische aspecten van vergrijzing Roel Beetsma MN Chair in Pension Economics Vice-decaan FEB Universiteit van Amsterdam.
| Aukje Nauta | Duurzame inzetbaarheid, van wens naar werkelijkheid Duurzame inzetbaarheid, van wens naar werkelijkheid.
De gevolgen. De index is gered!!! Voorlopig dan !!
Wat is een vluchteling? Asielzoeker Erkende vluchteling Subsidiair beschermde.
Vlaamse werkbaarheidsmonitor 2004 CIJFERS OVER KWALITEIT VAN DE ARBEID IN DE VLAAMSE KMO NATIONALE STUURGROEP.
VAN SCHOOL NAAR WERK(LOOS)? SADANOPDRACHT Isa Fars 1BATP Klas: B3.
Gesprek Pensioenen - Johan Klaps
PENSIOENAFBRAAK N-VA/MR uitgelegd
DEPARTEMENT WERK EN SOCIALE ECONOMIE
Wat leren de cijfers ons over de ouderen, de rusthuizen & de rusthuisbewoners? Observatorium voor Gezondheid en Welzijn Brussel Sarah Luyten
Pensioenhervorming regering-Michel
Transcript van de presentatie:

Langer werken? De gezondheid van oudere werknemers Een multi-center studie van Geneeskunde Voor Het Volk Karel Van Bever, Thomas Engelbeen, Elly Van Reusel, Harrie Dewitte, Dirk Van Duppen

Inleiding: Groenboek pensioenen Uitgangspunt: puur economisch De pensioenen worden onbetaalbaar: Er zijn meer kosten door de vergrijzing. Er zijn minder inkomsten door de financiële crisis

Vergrijzing:

Financiering van de sociale zekerheid SectorWerknemers- bijdrage (%) Werkgevers-bijdrage (%) Totaal (%) 1.a. geneeskundige verzorging 3,553,807,35 1.b. invaliditeits- uitkeringen 1,152,353,50 2. Werkloosheid0,871,462,33 3. Pensioenen7,508,8616,36 4. Kinderbijslag0,007,00 5. Arbeidsongevallen0,000,30 6. Beroepsziekten0,001,02 Totaal (= globale bijdrage) 13,0724,7937, alternatieve financiering (BTW-ontvangsten)

Groenboek pensioenen Conclusie: Het groenboek geeft nog geen antwoorden over de toekomst van de pensioenen. De regering is het er wel over eens dat de pensioenleeftijd niet moet worden verhoogd. Daerden herhaalde zijn voorstel om drie jaar langer te blijven werken dan nu het geval is. De gemiddelde leeftijd waarop werknemers stoppen met werken bedraagt momenteel 60 jaar. Dat zou 63 jaar moeten worden.

De kruistocht tegen de brugpensioenen De werkgeversorganisaties: - UNIZO: “De brugpensioenregeling moet teruggedrongen worden. Het systeem van de gelijkgestelde periodes moet geschrapt worden” VBO: “Eerst moet de effectieve pensioenleeftijd omhoog, nadien ook de wettelijke pensioenleeftijd” VOKA: “Het huidige systeem van brugpensioen moet worden afgebouwd in de toekomst. 50-plussers moeten dringend beter geactiveerd worden. We moeten de mensen veel langer aan het werk houden, of terug aan het werk zetten” - De politieke partijen volgen

Wat niet gezegd wordt: Brugpensioen wordt vooral toegepast in de industriële sector, bij werknemers die fysiek belastende arbeid leveren. Vandaag de dag werken laaggeschoolden reeds 3,5 jaar langer dan hooggeschoolden. 1 op de 4 jongeren vindt geen werk, voornamelijk laaggeschoolden De aanval op de brugpensioenen treft dus vooral de arbeiders.

Wat niet gezegd wordt: De Belgische werknemers zijn de op 2 na meest productieve werknemers ter wereld. Stress en gezondheidsproblemen zijn hiervan het gevolg. Voor velen is het brugpensioen een welgekomen manier om een zware loopbaan af te ronden. Zelfs al gaat dit gepaard met aanzienlijk loonverlies. De aanval op de brugpensioenen is dus een aanval op de gezondheid van de werknemers.

Bossuyt et al. (2004). Socio-economic inequalities in health expectancy in Belgium

Studie Geneeskunde Voor Het Volk Uitgevoerd in 8 groepspraktijken, in het hele land. Hoe gezond zijn de 55 – 65 jarigen in België? Hoeveel van hen zijn om medische redenen niet meer geschikt om te werken?

Onderzoekspopulatie: 2084 ingeschreven patiënten uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië Leeftijd tussen 55 en 65 jaar 988 mannen, 1096 vrouwen 1436 “fysieke arbeid”, 530 “bureauwerk”

Resultaten: chronische aandoeningen (in %) Van alle onderzochte personen heeft 45, 8% een orthopedisch probleem en 20,8 % van de personen uit de onderzochte populatie hebben ernstige psychisch problemen

Resultaten: 691 Patiënten zijn medisch geschikt om te werken (< 33% arbeidsongeschikt) 663 Patiënten kunnen enkel aangepast werk aan (33 à 66% arbeidsongeschikt) 689 Patiënten zijn medisch ongeschikt om nog te werken (> 66% arbeidsongeschikt) We zien meer arbeidsongeschiktheid bij de vrouwen dan bij de mannen, En opvallend meer bij de “fysieke arbeid” groep dan bij de “bureauwerk” groep.

Er is een duidelijke toename van de arbeidsongeschiktheid naarmate de leeftijd toeneemt

Conclusie Ons eigen groenboek: Wie 55 is, moet het recht hebben – niet de plicht – met brugpensioen te gaan. Met verplichte vervanging door een jongere. Zo kunnen de oudere werknemers genieten van een welverdiend pensioen, terwijl de jongeren meer kans hebben een job te vinden. Want zonder vast werk kan men geen toekomst uitbouwen.