Thema: mensen Je eten op reis.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Spijsvertering 22 maart 2011.
Hoe wordt alcohol door het lichaam opgenomen?
Biologie: PowerPointpresentatie:
Welkom bij de les : EHBO, ziekteleer,
Hoe nemen we die voedingsstoffenstoffen op?
Het spijsverteringsstelsel
Verkleining van voedingsstoffen
2rootje ‘Die-eet’ De spijsvertering.
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
SPIJSVERTERING Anatomie.
Overzicht van de stofwisseling
De spijsvertering Chaline, Demi, Jismerai 15m1.
Hoorcollege Voeding en Vertering
Inleveren verslag opdracht 9
Door: Joyce Bosma, Robin Beck, Kayleigh Volkering, Marlon Krieger
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Over mijn lijf De spijsvertering Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Het verteringsstelsel
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Dissectie van de vis.
Dikke darm en de lever.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
De Organen.
VHP Les 10.
Anatomie en Fysiologie
Het verteringsstelsel
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Spijsvertering.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Energie uit je eten halen
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Biologie Algemeen Niveau 3/4.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Voeding Konijn.
De spijsvertering BLOKBOEK NATUUR – LES 7.
Door: Silke, Anniek en Kayleigh
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Digestie anatomie en fysiologie
Voeren en verzorgen Periode 3
Voeding en vertering Hoofdstuk 2.
Biologie voor jou; Thema 2.
Voel je wel in je vel !.
Koolhydraten.
Spijsverteringskanaal
Voeding en vertering.
Voel je wel in je vel !.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
dierlijke cel en een plantaardige cel
Spijsvertering Bijgewerkt
Anatomie en Fysiologie
Anatomie en Fysiologie
Thema 2: Voeding en Vertering
Thema 2 Voeding en vertering
De organen voor vertering
Voeren en verzorgen Periode 3
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
H6: Het Spijsverteringsstelsel- deel 2
Transcript van de presentatie:

Thema: mensen Je eten op reis

Mond De mond is de ingang van het spijsverteringskanaal. Het is de plaats waar eten ons lichaam binnenkomt en waar de eerste stap van de voedselverwerking plaatsvindt. In de mond wordt voedsel door middel van kauwen klein gemaakt zodat het gemakkelijker is door te slikken en koolhydraten worden er afgebroken tot suikers.

Slokdarm De slokdarm is een ongeveer 25 centimeter lange, gespierde buis die de mond met de maag verbindt. De slokdarm speelt geen rol bij de spijsvertering maar heeft alleen een transportfunctie.

Maag De maag is een gespierde zak die krachtig samentrekt en daarbij voedsel kneedt en fijn maakt. Tijdens het kneden scheidt de maagwand spijsverterende sappen af die het voedsel afbreken. Aan de onderkant wordt de maag afgesloten door een kringspier. Na een gewone maaltijd duurt het ongeveer drie uur voordat de maag geleegd is in de twaalfvingerige darm. Na een vetrijke schranspartij kan dit een tot twee uur langer duren.

Twaalfvingerige darm De dunne darm bestaat uit twee delen. In het eerste deel (twaalfvingerige darm) worden voedingsstoffen afgebroken en deels opgenomen. In het tweede deel (het samenstel van nuchtere darm en kronkeldarm) vindt de grootste opname van voedingsstoffen plaats. Voor de afbraak van voedingsstoffen in de twaalfvingerige darm zijn spijsverterende sappen nodig. Twee organen die in de twaalfvingerige darm uitmonden leveren deze stoffen: de lever en de alvleesklier.

Nuchtere darm en Kronkel darm De nuchtere darm en de kronkeldarm zijn belangrijke onderdelen van het spijsverteringskanaal. Hier vindt namelijk de grootste opname van voedingsstoffen plaats. De darmwanden zijn sterk geplooid om een zo groot mogelijk oppervlak te krijgen om voedingstoffen te absorberen.

Dikke darm De dikke darm is het laatste actieve deel van het spijsverteringskanaal. In de anderhalve meter lange dikke darm worden water en de laatste voedingsstoffen aan ons eten onttrokken, vooral water en zouten. Wat in de dikke darm terecht komt is eigenlijk afval waar de voorgaande spijsverteringsstations geen raad mee weten. Taaie vezels uit brood bijvoorbeeld, kunnen we niet zelf in onze maag of dunne darm afbreken. Bacteriën (darmflora) die in de dikke darm leven kunnen dat wel. Zij helpen ons bij het verwerken van de laatste overgebleven voedselresten.

Endeldarm + Anus Endeldarm en anus vormen het laatste stuk van het spijsverteringssysteem. In de endeldarm worden onverteerbare voedselresten tijdelijk opgeslagen. De anus is een krachtige kringspier die de endeldarm afsluit. Als we op de WC zitten ontspant de anus zich en kan ontlasting uit de endeldarm het lichaam verlaten.

Je eten op reis!!!!!!!!!