CoP - PO Community of Practice – Primair Onderwijs

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lindenhout gaat 2.0, jij ook?
Advertisements

Workshop Handelingsgericht werken
Conferentie ‘Kwaliteit van studieloopbaanbegeleiding en reflectie’
Instructional rounds •Vorm van community of learners •Gebaseerd op de netwerken zoals die bij medici worden onderhouden •Richt zich op de kern.
Samenwerken aan “rechtstreeks toegankelijke hulp”.
Hoorde je ook net de bel? Heeft het secretariaat zich vergist? Het is toch nog maar tien voor drie? Toch niet… er is geen vergissing… Vandaag is het 5.
Individuele factoren die bewustwording, behoeften en participatie in professionele ontwikkelingsactiviteiten beïnvloeden: Een model op drie niveaus over.
Moeders Informeren Moeders
 Bond KBO  jul-14 Workshop Focus op VVE: scholen en gemeenten samen aan de slag LEA congres 5 november 2008 Presentatie: Ron Davids.
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
Programma Welkom en doelen bijeenkomst Het gebouw, korte toelichting traject Waar staan we voor? Waar gaan we voor? Samenvatting met vragen en reacties.
BEWONERSVERENIGING GARSTKAMP Gezond oud worden KLANKBORDGROEP Donderdag 6 juni 2013 AANVANG 13:30 UUR RECREATIERUIMTE.
CoP - PlatOO. Vandaag Centraal: Community of Practice – PlatOO Een klein stukje theorie Straks een praktijkgemeenschap spelen met als doel het ervaren.
MA Het netwerk(en) voorbij Kenmerken van kwalitatieve leergemeenschappen.
Waarom? Werk een instrument uit waarmee informele kennisdeling gestimuleerd wordt Verminderen adviesvragen die aan Coördinerende Archiefdienst worden gesteld.
HGW sessie 8 Implementatie Beatrijs Van De Casteele en Luc Lemarcq.
Agenda workshop e-mentoring Vraag Inleiding e-mentoring in internationaal perspectief. Karin Vaessen, Kennispunt mentoring Introductie Skolarz, Nederlands.
Een strakke workflow als hulpmiddel voor online samenwerking. Jikke de Groot Universiteitsbibliotheek/ Universiteit Utrecht Sector Innovatie & Ontwikkeling.
Onderzoek en publicatie voor het lectoraat
My Energy. ONCE UPON ATIME Klant staat centraal.
CoP - PO Community of Practice – Primair Onderwijs.
Utrecht, 11 juni
Presentatie Resultatendag Digidorp/Digitale dorpscafés.
Competentiegericht ICT- onderwijs in het MBO NIOC 2002.
Innovatieve werkvormen voor landschap en cultuurhistorie
GASTLESSEN VOOR STUDENTEN 1 E LEERJAAR PW 3 EN 4 Kwaliteitszorg in de KO.
Digitale Didactiek Onderwijs anders organiseren, anders onderwijzen: andere kwaliteiten voor medewerkers 1digitale didactiek.
Korte introductie tot het principe
Het werken met portfolio
Congres Appreciative Inquiry
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
Leerlingenraad Wat ging er aan vooraf.
Communicatie met ouders
Workshop ‘visieversneller’
OFC28 mediawijsheid les 4.
80% van wat we leren… Collega’s Samenwerking Gesprekken Werkgroepen
Lerend netwerk.
Community 55+ CMD 1B - Team 2: Jordy, Esther, Tim, Kris & Anouck.
Van HR netwerk naar P&O netwerk Voorstel vanuit “P&O Kenniskruispunt”
Wie zijn wij? 25 jaar docent Voortgezet Speciaal Onderwijs Schakelklas
Aan de slag met waarderend vernieuwen
Samen werken aan praktijkonderzoek!
MEE maakt meedoen mogelijk
Vakmanschap is Meesterschap Samen Leren in Meesterschap
Training Capaciteitsgerichte benadering Jasper Kimenai en Hechmi Souguir uur.
School en samenleving kwartaal 1 schooljaar 2012/2013 docent: Pascal van Schajik medsite: schpa
Peer review voor docenten: (hoe) werkt dat?
Praktijkervaring en reflectie
Project oriëntatie op het beroep Lesweek 1 VSR1F.
Praktijk(gericht) onderzoek Bijeenkomst 1
Lang leve de dorps- en wijkbibliotheek!
Praktische handleiding voor De digitale community op Part-up.
WAT maakt ons UNIEK?. We houden van aanpakken! We leren door gewoon te doen de praktijk We houden niet van boeken We zijn schatten We willen graag nu.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Profilering Design MBO. “Ik ben op aarde om een omgeving vol liefde te creëren, met passie te leven en mijn meest opwindende dromen waar te maken”
Magische werkverhoudingen Van magische droom naar realiteit Workshop tijdens Mondriaan Symposium 17 maart 2016.
MOOC : HYPE OF NOODZAAK? Eva Boswinkel ROC van Twente.
FOCUS IN ACQUISITIE Welkom bij de workshop Presentatie: Herma Wichman specialist in een heldere focus en strategie.
De genetwerkte docent Bieke Schreurs, Monique Korenhof & Maarten de Laat.
1+1=3 Workshop op zaterdag 11 oktober 2014 Door Richard Makkinga en Sanne Schenkkan.
Begeleiding en Professionalisering van invallers De leraar van de toekomst Tiny Rompen
INTRODUCTIE Over Energieplein20 Welkom op Energieplein20 Het adres voor iedereen die sneller energiebesparing in de bestaande bouw wil realiseren. Ben.
TERUGBLIK De koppeling naar de praktijk. Flipping the classroom.
Filmpje: e.com/watch?v=nEx pvLXap1U.
Wat gaan we doen? 20.00u: Inloop 20.10u: Opening 20.15u: Start presentatie 21.00u: In groepjes uit elkaar 21.30u: Terugkoppeling 21.40u: Afsluiting 22.00u:
Bewegen in het onderwijs W38
HOE WORDT HET MEEST INNOVATIEVE ONDERWIJSPLATFORM VOOR DE CREATIEF ZAKELIJKE INDUSTRIE?
BVMBO: Aan de slag met collegiaal leren!”
Huiswerkopdracht Politiek
UNICEF België en HIVA / KULeuven
Transcript van de presentatie:

CoP - PO Community of Practice – Primair Onderwijs WIE ZIJN WIJ - ZELF LEERKRACHT PO GEWEEST

Vandaag Centraal: Community of Practice – Primair Onderwijs (CoP-PO) Een klein stukje theorie Straks een praktijkgemeenschap spelen met als doel het ervaren van een community Zelf aan de slag in demo CoP-PO

Waarom Ruud de Moor Centrum? Opdracht van ministerie om instrumenten te ontwikkelen die bijdragen aan het tegengaan van het lerarentekort 1/3 van de beroepsbevolking verdwijnt binnen 2 à 3 jaar naar andere segmenten van de arbeidsmarkt MEERDERE INSTRUMENTEN

Wat is een CoP? Een Community of Practice is een groep mensen die een zorg, probleem of passie delen en daarover regelmatig en informeel ervaringskennis willen uitwisselen. Deze uitwisseling kan bijdragen aan hun verdere professionalisering WAAR DENK JE AAN BIJ EEN COP?

Waarom deze workshop? Als RdMC onderzoeken wij of een CoP meerwaarde heeft voor onderwijsgevenden. Dit doen wij zo breed mogelijk; er zijn: Maatwerk CoP’s in alle segmenten in het onderwijs Een CoP-Primair Onderwijs. Voor de CoP-PO zoeken wij deelnemers die samen met ons de veronderstelde meerwaarden van een community willen toetsen. HOE ENTHOUSIAST ZIJN DE DOCENTEN – HOE VAAK GEBRUIKEN ZIJ DE COP EN OP WELKE MANIER - ER VINDEN EVALUATIES PLAATS

De community is uniek door een aantal kenmerken: De CoP is een besloten gemeenschap De CoP is een informele gemeenschap De CoP is een omgeving waar deelnemers leren door interactie JE KUNT ER ALLEEN IN MET GEBRUIKERSNAAM EN WACHTWOORD – INFORMEEL KARAKTER, DE COP IS VAN DE DEELNEMERS ZELF, ALLEEN EEN MODERATOR VOOR DE BEGELEIDING: SAMENVATTEN EN WAAR NODIG DE WIJZE VAN OP ELKAAR REAGEREN CORRIGEREN (Niet een stoot onder de gordel of oneigenlijk taalgebruik)

De Praktijk Nu: vangnet collega-studenten en Pabo Straks: sommige hebben direct een tijdelijke of vaste baan, de meeste worden invaller. In de CoP- PO staan jullie centraal: Wat houd je als beginnende leerkracht bezig? Waar loop je tegenaan in de praktijk? Hoe ervaren andere collega’s deze ‘problemen’? Elke keer een andere klas, een ander team, en andere school TEGEN WELKE PROBLEMEN LOOP JE AAN ALS JE NIET IN EEN VAST TEAM ZIT - ZELF VIND IK HET LEUK OM VAN GEDACHTEN TE WISSELEN MET COLLEGA’S OVER ALLERLEI ONDERWERPEN BINNEN HET VAKGEBIED

Plattegrond/omgeving van een mogelijke CoP Café Mededelingenbord Acties en/of activiteitenkalender Takenlijst Fotogalerie Bibliotheek Werktafel Wie bij ons hoort! Werktafel voor officiële discussies – Café voor gezellige praat: vakanties, hobby’s, gezamenlijk afspraken maken Adressen van andere instellingen

Een omgeving voor professionals Grote vellen papier voor: Discussies n.a.v. vragen c.q. stellingen Café Interessante adressen Lesideeën Vragen aan experts Wat zou voor jou de meerwaarde kunnen zijn? Tot 10.15 uur - zoek dan weer plekje op.

Ervaringen? Wat ging goed? Wat kan beter? Er zijn voordelen aan een CoP in een ict-omgeving Belangrijk: een actieve en open houding Plaats- en tijdsonafhankelijk voorbeelden bedrijfsleven: Siemens en Wereldbank

De CoP-PO Er zijn genoeg computers Bij iedere pc een handleiding Stoppen om ongeveer 11.30 uur Plenair ervaringen uitwisselen Welke meerwaarde voor jou? PER PC EN GEBRUIKERSNAAM EN WACHTWOORD

Aanmelden Als deelnemer aan CoP-PO: Inschrijven op lijst ‘Aanmelden CoP-PO’ Als belangstellende voor Nieuwsbrief: schrijf je naam en e-mailadres op lijst ‘Aanmelden Nieuwsbrief’ Iedereen flyer en geschenk mee

Meerwaarde Virtueel ontmoeten van collega’s Tijdsonafhankelijk Kennis en ervaring verbreden Netwerk Erkenning en waardering Van elkaar leren Elkaar aanvullen