Innovatie en Educatie in agrarische productie Het IAP N. V Innovatie en Educatie in agrarische productie Het IAP N.V. Cassave Project Dr. Robert H. Power
Doel presentatie Het aandragen van discussiestof tot vergroting van de kwaliteit-/prijsweerbaarheid en het marktaandeel van Surinaamse producten.
Markt Cruciale factoren markt sterk in beweging! kwaliteit van het product (veilig) kwantiteit naar marktbehoefte milieu- en natuurvriendelijkheid gekwalificeerde menskracht open voor nieuwe, exotische, producten concurreerbare prijs per eenheid product
Productiesysteem Cruciale aspecten productiesysteem DNA code teeltorganismen, bodem & klimaat adaptatie Consument-gestuurd Duurzaam Logistieke ondersteuning Bedrijfsvoering - centraal “menskracht” - productie-organisatie - inrichting van bedrijfsinterne processen R,D & I
Kenmerken van innovatie in agrarische productie Waarde-toevoeging door: nieuwe ideeën “out of the box” denken verbetering van bestaande productiesystemen (doelmatiger, efficiënter, sneller en goedkoper) ontwikkeling van nieuwe technologie, processen, business modellen, organisatie in productie etc. Innovatie: het proces via welke de kenmerken in praktijk gebracht danwel vermarkt worden.
a. Inconsistentie in kwaliteituitkomsten b. Hoge kostprijs Rehabilitation Crops Sector-limiterende issues in Suriname a. Inconsistentie in kwaliteituitkomsten b. Hoge kostprijs c. Logistieke beperkingen d. Vergrijzing van de sector e. Vraagstuk van arbeid beschikbaarheid f. Lage veld- en arbeidsproductiviteit g. Povere product presentatie h. Regionaal: fytosanitair vraagstuk i. Overheid incentieven
De cassave case Output: a. Cassavemeel en gluten-vrije producten b. Waarde-toevoeging, exportdiversificering c. Introductie van hoogwaardige technologie d. Her-activeren onbenut land en infrastructuur e. Veldproductie via agro-ondernemerschap f. Training ondernemers centraal: bijdrage LVV g. Standaardisatie in teelt: “Teeltprotocol” h. Schriftelijk contract producent en afnemer
Vervolg h. Stimuleren grondgedachte “cooperatieve productie” i. Mechaniseren van veldproductie j. Hoge veld- en arbeidsproductiviteit k. Consistente kwaliteiten, voedselveilige eindproducten l. Product-aanvoer naar marktbehoefte m. Concurreerbare kwaliteit en kostprijs n. Meldplicht voor planteziekten en plagen
THANK YOU