VERBOND “opdat het u welga !”.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Over ladders en engelen Gods wegen kennen Engelen - OT Genesis 3:24 24 En Hij verdreef de mens en Hij stelde ten oosten van de hof van Eden de cherubs.
Advertisements

Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Leven in de kracht van de Heilige Geest
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
“ff Anders”.  Het thema van dit jaar is “ff Anders” 2.
Discipelschap.
Genesis 25: 27 Toen de jongens opgroeiden, werd Esau een man, ervaren in de jacht, een man van het veld, maar Jakob was een huiselijk man, die in tenten.
Discipelschap.
Het dak eraf Marcus21-12.
Wat is de bedoeling van Johannes?
Les 17 deel 2a Wat betekent het woord “verbond” ?
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
Jesaja 55: 1 O, alle dorstigen, komt tot de wateren, en gij die geen geld hebt, komt, koopt en eet; ja komt, koopt zonder geld en zonder prijs wijn en.
Bestemming God eren ….
Maar wat zeg jij?.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
De 10 plagen Zweren Hagel Sprinkhanen Duisternis Dood oudste zoon
God en ons.
Zegen & vloek deel II.
De bloedbruidegom Exodus 4.
Pasen & Pinksteren op één dag!
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
Genesis Genesis Hierna gebeurde het, dat God Abraham op de proef stelde. Hij zeide tot hem: Abraham, en deze zeide: Hier ben ik.
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
Verbonden … Van boven bekeken
Godsdienst 1 1.
WELKOM TOV’ERS.
1 Gen 37:3 En Israël (Jacob) had Jozef lief boven al zijn zonen, omdat hij hem een zoon des ouderdoms was; en hij maakte hem een pronkgewaad. 4 Toen zijn.
God zegent je zodat je zult heersen 1.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
GOD LEREN KENNEN WIE IS GOD? Jakob bij Pniël.
Maar zo hebt u Christus niet leren kennen! Efeziërs
onze roeping als gemeente
Welkom in de samenkomst
Verlangens van God.
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
God Vertrouwen is Jezus kennen
Psalmen 40:6-8 David profeteert naar de Messias 6In slachtoffer en spijsoffer hebt Gij géén behagen, (Gij hebt mij geopende oren gegeven),
Verlangen naar licht.
Mannenconferentie, 23 november 2014
Introductie De Copernicaanse Revolutie. I. De revolutie van het Oude naar het Nieuwe Verbond. A. Het Oude Verbond Focus:jou, mij, de mens Karakter: doen,
We see things and persons as we are, not as they are
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
1 16 jan Rijnsburg 16 jan Rijnsburg. 2 de vorige keer:  "de hoofdsom van het gezegde" (8:1)  de aankondiging van een nieuw verbond (8:8)
Wegwijzer naar Jezus Handelingen 8:26-40
30 november 2014 Zoetermeer. Gezang 1 ('Enige Gezangen') 5 "Gedenkt en viert, met vee en magen, Den Sabbath, na zesdaagse vlijt: God schiep 't heelal.
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
Niets zonder Gods zegen
Vader Zoon Heilige Geest
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
De Hebreeën-brief (6) donderdag 18 april 2013 vanaf Hebreeen 31.
2 13 Daarop zeide Mozes tot God: Maar wanneer ik tot de Israelieten kom en hun zeg: De God uwer vaderen heeft mij tot u gezonden, en zij mij vragen:
Welkom op TOV!.
Vijfde zondag van de 40dagentijd Zondag 22 maart 2015 Judica ‘doe mij recht’ Jeremia 31: De dag zal komen – spreekt de HEER – ik sluit een nieuw.
Exodus 4 13 Exodus 4 13 Maar Mozes zei: ‘U moet het me niet kwalijk nemen, Heer, maar kunt u niet iemand anders sturen?
GOD BELOOFT EEN NIEUW EN BETER VERBOND Jeremia 31:31-34.
Genesis 15:5 Toen leidde Hij hem naar buiten en zei: Kijk naar de hemel en tel de sterren, als u ze kunt tellen. En Hij zei tegen hem: Zo talrijk.
Gods aanwezigheid maakt het verschil. Mozes was gewoon de schapen en geiten van zijn schoonvader Jetro, de Midjanitische priester, te weiden. Eens dreef.
God komt heel dichtbij En ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats in de herberg was (Luc. 2:7)
Shema Yisrael … de ENE God…. Shema' Jisrael, Adonai Eloheinu, Adonai echad.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Paulus & de verbonden 15 oktober 2017 Urk.
Les 3 Gedoopt leven.
Lukas 22: 7-20   7De dag der ongezuurde broden kwam, waarop het Pascha moest geslacht worden. 8En Hij zond Petrus en Johannes uit, zeggende: Gaat heen,
3 Mogen ​liefde​ en trouw je nooit verlaten,
Transcript van de presentatie:

VERBOND “opdat het u welga !”

Wat roept het begrip ‘verbond’ zoal bij je op? Wat houdt het in? Een verbond komt beide partijen ten goede… Wat is het ‘voordeel’ voor ons, mensen, van het verbond dat God aanbiedt? En komt het ook God ten goede (denk bijv. aan ‘tot eer van God’)?

“Adam, waar ben je?” God komt naderbij belooft overwinning bedekt de naaktheid

Hoe maakte God in dat Genesisverhaal al duidelijk dat hij een verbondsgod is? Wat leer je er uit… over God en over ons? Doet het je iets dat God zich met ons wil verbinden? Wat was de opdracht van de ‘uitgezonden’ mens dan wel?

“Ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde. Wanneer ik wolken samendrijf boven de aarde en in die wolken de boog zichtbaar wordt, zal ik denken aan mijn verbond met jullie en met al wat leeft…” - Genesis 9:13-16

In Gen 9.14-16 lijkt het er op dat God een teken geeft zodat Hijzelf het verbond niet vergeet. Heeft Hij dat nodig, of zijn wij het? Waarom? Ken je andere tekenen in het kader van ‘verbond’? God zegt Noach (DABAR = eerste keer dat dit woord gebruikt wordt; later duidt het de Tien Woorden aan) om uit de ark te komen, zodat ze samen kunnen bouwen aan een ‘nieuwe’ wereld. Zijn wij mensen die in onze ‘ark’ blijven zitten, of kan God met ons bouwen (scheppend werken) aan een goede nieuwe wereld? “De regenboog herinnert ons eraan dat vrede, rust (= Hebr. stam van de naam Noach), recht en gerechtigheid ook onze zaak zijn, als individu en als kerk.” Wat vind je van deze uitspraak?

“Ga uit uw land en uit uw maagschap en uit uws vaders huis naar het land, dat Ik u wijzen zal;  Ik zal u tot een groot volk maken, en u zegenen, en uw naam groot maken, en gij zult tot een zegen zijn.” Genesis 12.1,2

Ik heb Abraham uitgekozen, hij moet zijn zonen en zijn verdere nakomelingen voorhouden de weg te volgen die ik wijs, door rechtvaardig en goed te handelen. Dan zal ik verwezenlijken wat ik Abraham heb toegezegd.” (Gen 18:19)

Het deel van beide verbondspartners wordt in Abrahams verhaal mooi verwoord met ‘gezegend worden en tot zegen zijn’. Hoe zou dat concreet op ons toegepast kunnen worden? Wat vind je van Abrahams opdracht in Genesis 18:19? Is dat ook iets voor ons? In Jezus’ tijd was de ware betekenis van de besnijdenis als verbondsteken al grotendeels verloren gegaan… Bestaat dit gevaar ook voor andere ‘tekenen’, zoals de sabbat bijvoorbeeld?

De aanzet tot het Sinaï verbond “…hun hulpgeroep over de slavernij steeg op tot God. En God hoorde hun klacht en God gedacht zijn verbond met Abraham, Izaak en Jakob. Zo zag God de Israëlieten aan en God had bemoeienis met hen.” – Ex 2:23-25

JHWH De voorbereiding van het Sinaï verbond “God antwoordde: Ik zal bij je zijn! (…) Ik ben die er zijn zal. Zeg daarom tegen de Israëlieten: “IK ZAL ER ZIJN heeft mij naar u toe gestuurd.” – Ex 3:12,14

De inleiding op het Sinaï verbond “Jullie hebben gezien hoe ik je op adelaarsvleugels gedra-gen heb en je hier bij mij heb gebracht.  Als je mijn woor-den ter harte neemt en je aan het verbond met mij houdt, zul je een kostbaar bezit voor mij zijn, kostbaarder dan alle andere volken – want de hele aarde behoort mij toe.  Een koninkrijk van priesters zul je zijn, een heilig volk.” Ex 19.4-6

Bespreek samen nog eens wat de eigenlijke bedoeling was van het Sinaïverbond. Mens en wereld bewaren door het verbond te bewaren? Hoe? Speelt de sabbat hier een rol in ? Hoe ervaar jij de sabbat als teken?

Zie, de dagen komen, luidt het woord des HEREN, dat Ik met het huis van Israël en het huis van Juda een nieuw verbond sluiten zal. Niet zoals het verbond, dat Ik met hun vaderen gesloten heb ten dage dat Ik hen bij de hand nam, om hen uit het land Egypte te leiden: mijn verbond, dat zij verbroken hebben, hoewel Ik heer over hen ben, luidt het woord des HEREN.  Maar dít is het verbond, dat Ik met het huis van Israël sluiten zal na deze dagen, luidt het woord des HEREN: Ik zal mijn wet in hun binnenste leggen en die in hun hart schrijven, Ik zal hun tot een God zijn en zij zullen Mij tot een volk zijn. Dan zullen zij niet meer een ieder zijn naaste en een ieder zijn broeder leren: Kent de HERE: want zij allen zullen Mij kennen, van de kleinste tot de grootste onder hen, luidt het woord des HEREN, want Ik zal hun ongerechtigheid vergeven en hun zonde niet meer gedenken. – Jeremia 31:31-34

Is ‘vernieuwing’ vandaag nog nodig. Waarom wel /niet Is ‘vernieuwing’ vandaag nog nodig? Waarom wel /niet? En zo ja: op welk vlak? Wat betekent het volgens jou ‘kind’ of ‘volwassen’ te zijn in het verbond? De ‘wet op steen’ of ‘wet in het hart’… Wat is het verschil? Hoe uit zich dat concreet? Een verbond met God. Wat houdt dit concreet in ? Gaat het om gevoel - relatie – inzicht en verstand – concrete levenshouding..? Wat verandert dit concreet in iemands leven?