Australië Nieuwe wereld – Oude wijn ? Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 16/12/2011
Historiek Eerste aanplant in 1788 door Engelse kolonisten Enkele jaren later rapporteren Franse wetenschappers aan Napoleon dat Zuid-Australië zeer geschikt is voor wijnbouw maar “niet door Engelsen” ! Australische wijngaarden wonnen gouden medailles in Parijs en Londen met hun lichte wijnen enigszins in de klassieke stijlen van Europa Phylloxera vernietigt helaas het grootste deel van de wijngaarden enkele jaren later Zuivelboerderijen doen de rest net als de concurrentie van bier en versterkte wijnen
De periode na 1919 Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog produceerden Zuid-Australië en Victoria grote hoeveelheden port, sherry en zware rode wijnen Begin van de jaren dertig exporteerde Australië terug meer wijn naar Engeland dan Frankrijk Tweede wereldoorlog legt export lam Thuisdrinkers verkiezen versterkte wijnen type port De toekomst voor de kwaliteitstafelwijnen zag er ellendig uit
Vanaf 1960 Opnieuw interesse voor de betere tafelwijn Foute inschatting van vraag = midden jaren tachtig werden onbetaalbare oude wijnstokken, zoals Shiraz en Grenache, uit de grond getrokken vanwege een door de regering ondersteund plan om het wijnoverschot te verminderen. Ironisch genoeg viel dit samen met het begin van de huidige exporthausse op de markten die nu schreeuwen om wijn die gemaakt is van deze oude wijnstokken. Vandaag de dag groeit de exporthausse nog steeds en bloeit de industrie. Het is de bedoeling dat tegen het jaar 2025 de productie wordt verdrievoudigd. Visie : Australië wordt de meest winstgevende wijnexporteur van de wereld
Regio’s West-Australië Zuid-Australië New-South-Wales Queensland (minimaal) Victoria Tasmanië
Dominante druivenrassen Chardonnay (W) Semillon (W) Riesling (W) Shiraz (R) Grenache (R) Cabernet Sauvignon (R ) GEEN INHEEMSE DRUIVENRASSEN NOCH WILDE NOCH GECULTIVEERDE!
Australië: referentie voor de Nieuwe Wereldwijnen Samen met Nieuw-Zeeland heel wat “flying winemakers” ook in de rest van Azië (India, China, Japan maar ook in eigen land) Zeer veel verschillende klimaatregio’s en bodemsoorten dus telkens een andere uitdaging: GEEN EENHEIDSWORSTWIJN! Jaargangen hebben een beperktere rol dan in Europa maar speelt absoluut toch mee
Nieuwe tendenzen Meer en meer zoektocht naar kwaliteit en differentiëring Meer en meer bewaarwijnen door toepassing van micro-irrigatie of 0-irrigatie Meer en meer assemblage-wijnen (“blends”) tegenover de monocépage-wijnen 10 jaar geleden = kwaliteit ligt meestal hoger! Meer en meer oudere wijnstokken met lage rendementen = kwaliteit ligt hoger Geen frustraties rond gebruik van schroefdop net als Nieuw-Zeeland = dikwijls bij de topwijnen
Wijnen van deze avond Copal Vale Semillon Sauvignon blanc 2007 Western Australia Zilzie Wines Viognier 2009 Victoria Alkoomi Cabernet Sauvignon 2005 Western Australia 3 Bridges Westend Winery Cabernet Sauvignon 2005 New South Wales Punters Corner Coonawara Cabernet Sauvignon 2005 South Australia Didgeridoo Shiraz 2007 Western Australia Grand Burge Barossa Valley 2004 South Australia
Western Australia Margaret River met zijn uitstekende reputatie is het bekendste wijnbouwgebied in Western Australia Daarnaast omvat de staat echter nog negen andere premiumwijnen producerende regio's. Alle wijnen uit Western Australia, of ze nu afkomstig zijn uit de koele Great Southern Region of de mediterrane Swan Valley, moeten voldoen aan hoge eisen en vertonen dan ook een consistente topkwaliteit.
Capel Vale – Regional Series Pimberton 2007 – Western Australia Semillon-Sauvignon blanc 2007 was een uitstekend wijnjaar met overal goed kwaliteit van druiven Symbool op etiket is een eend: beschermde eendensoort Sheldrake aan de Capel River
Capel Vale – Regional Series Pimberton 2007 – Western Australia Gesticht in 1974 door Peter Pratten – nu nog steeds familiaal bezit Introduceerde Riesling in de regio Capel Vale's Pemberton wijngaard ligt op diepe leemgrond waarop fruit met veel smaak en complexiteit geteeld wordt Afkoelende invloed van de Zuidelijke Oceaan zorgt voor kwaliteitsvolle druiven Veel regen waardoor de druiven voldoende vochtaanvoer krijgen De Sauvignon op deze wijngaard is zachter en minder groenachtig dan in andere regio’s
Capel Vale Sauvignon Blanc & Semillon 2007 Druiven afkomstig van de koelste wijngaarden in de regio De gisting duurt lang en is op lage temperatuur Semillon kreeg deels wat vat tijdens de gisting Wijn werd gefilterd en geklaard
Victoria Rond 1860 stond Victoria bekend als " de wijngaarden van John Bull" In tegenstelling tot andere Australische staten, waar de wijnbouw zich in het algemeen concentreert in een beperkt gebied rond de kust of de bergen, is het grootste deel van Victoria geschikt voor de druiventeelt. De afgelopen 30 jaar beleefde de wijnindustrie in Victoria een nieuwe bloei. In de zeventien premiumwijnen producerende regio's die Victoria rijk is, bevinden zich meer dan 400 wineries die het volledige scala aan druivenrassen en wijnstijlen bestrijken
Zilzie Wines – Regional Collection- Viognier 2009 – Victoria 2009 was een heel warme jaargang met heel wat bosbranden tot gevolg (impact van 25 % daling in de productie) Domein dat sinds meer dan 100 jaar in handen is van de Forbes familie Sinds 2000 eigen wijn – vroeger verkoop aan gerenommeerde wijnhuizen Ondergrond van rode leem en leisteen
Zilzie Wines – Regional Collection- Viognier 2009 – Victoria Viognier is moeilijk te telen in Australië Toch heel goed resultaat in het warmere klimaat van Victoria Druiven worden gekneusd (sneller opstarten van het gisten) Eerst lange inweking op lage temperatuur voor het gisten Gisting op vaten en daarna verder rijping op inox gedurende 12 maanden met bâtonnage gedurende de ganse periode