Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria DIAINE SACHA 2006/09/13 DG Laboratoria FOODLIMS FAVV.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
- Administratie - Analyse - Actie -
Advertisements

Financiering FAVV heffingen en retributies t. l. v
Marketing & Sales Systems 2000 CKC Van CRM naar eCRM
De onderneming als boekhoudkundige entiteit
Corporate Portfolio Management
Inkomenstarief en kindcode voor ouders en opvang 22 november 2013
10 tips voor een gouden start Groeitips
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Een nieuwe website voor het FAVV ? RC van 28 mei 2008 Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Mariska Warnars Coördinator SBIR cyber security Agentschap NL
Nieuwe reglementering 2009
De Unie voor Milieuvergunning Beheer Onderdeel van KIWA NV Raadhuisplein 4b 5161 CG Sprang-Capelle tel : fax :
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 13/09/2006 ir. Geert De Poorter Directeur-generaal Laboratoria Management en Operationeel.
Arbeidstevredenheid en prestaties
3 interactive marketing communications.
CBFA 6 December Modernisering van het systeem voor gegevensverzameling.
Het Management Informatie Portaal
Paperless Douane en Accijnzen en Vereenvoudigde procedures
Anemoon project Vernieuwing administratieve informatieverwerking K.U.Leuven Academische Raad 8 februari 1999.
BPR van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Kalender opleiding / workshops.
Paperless Douane en Accijnzen
Codering Medische Gegevens (MG-MZG)
Welkom bij de presentatie van het
EVALUATIE & PLANNING Ondersteuning kwaliteitshandboek IBO/KDV
Integrale kwaliteitszorg (IKZ) van de informatievoorziening
SPF SANTE PUBLIQUE, SECURITE DE LA CHAINE ALIMENTAIRE ET ENVIRONNEMENT FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU Cel Informatica,
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen DIS - PCE OVL Actie Geraardsbergen mei 2009.
Auditprogramma 2007 Resultaten Raadgevend Comité - 27 februari 2008
Jaarverslag van de interne audit Raadgevend Comité 24 juni 2009
BPR van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Raadgevend Comité ir. Gil Houins Directeur-generaal DG Controlebeleid.
1 Raadgevend Comité Installatievergadering FAVV Gil Houins Voorzitter 28 juni 2006.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwerp KB tot wijziging van KB van 16/01/2006 “erkenningen, toelatingen, registraties” Paul.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Standaard Kosten Model (SKM) meting FAVV Aleydis Kestens Februari 2007 Federaal Agentschap voor.
Startbijeenkomst benchmarking Publiekszaken
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de VoedselketenApril 2008 Bestuur Laboratoria Geert De Poorter Directeur-Generaal Federaal Agentschap voor de.
Stand van zaken EASA PART M
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Raadgevend Comité van 28 september 2011 Heffingen 2011 Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
1 Controleplan 2005 Raadgevend comité Hotel President – donderdag 21 april 2005.
Oproep Innovatie Brussel, 12 november 2013 ESF-Agentschap Vlaanderen.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Inleiding: organisatie FAVV.
Voorstelling Juridische Dienst
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Omzendbrief voor de laboratoria erkend voor het uitvoeren van TSE testen FDS/Labo/ van.
Cursus man review medische laboratoria 2004 De management review Cursus voor het succesvol uitvoeren van de management review G. De Schrijver M.D., Ph.D.
De juridische context van de digitale factuur.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Medisch toezicht van personen in de levensmiddelensector. Koninklijk besluit tot wijziging van.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Operationele doelstellingen DG Algemene.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ontwikkeling van een barometer van de voedselveiligheid Workshop Wetenschappelijk Comité 27.
Elobase Kerntaak 2, Hoog Omgevingsanalyse
Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt Ervaringen bij opmaak stappenplan en organisatiebeheersing Netwerking organisatiebeheersing.
Gemeente Ede Bedrijfsvoering Wmo 14 januari 2015.
ISO 8402 algemeen ISO 9000 aanvullingen ISO 9001 ISO 9004 extern
6 e jaar 1. 1) Accountancy 2) Fiscaliteit 3) Strategie, management en organisatie 4) Varia: HRM, zakelijke communicatie, … 5) Europese en internationale.
Functiefamilies Vlaamse overheid
Beheer Elkey externen Jeroen François Security Manager.
OPTIMALISATIE VAC Brugge Jacob Van Maerlantgebouw, Koning Albert 1-laan 1-2, 8200 Brugge Werkgroep Facilities –
Presentatie Shortrec Planningssysteem Distributie.
Bestek 2014/HFB/00/31576 : technisch beheer, onderhoud en totale waarborg van de technische installaties van en prestaties op afroep voor Dossin, Goswin.
Zeer eenvoudig in gebruik Geschikt voor elke (sport)club of –vereniging Gecertificeerd voor NSD, een project van NOC*NSF Toekomstgerichte XML technologie.
Informatiebijeenkomst Arbeidsmarktregio’s 27 juni 2013 Programmaperiode ESF Natalie Koot, projectleider ESF 2020.
Efficiënte controle van uw Payroll proces Om de controle van de salarisverwerking inclusief de opvolgende processen (betalingen, loonaangifte en journalisering)
In de cloud uitwisseling van informatie tussen SAK en werkgever.
Voorstelling Juridische Dienst
Juridische aspecten van een webshop
Twenty-second Conference on Food Microbiology
Hervorming medefinanciering
ZIVVER introductie implementatieaanpak
Federaal agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Vormingssessie Laboratoria
Transcript van de presentatie:

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria DIAINE SACHA 2006/09/13 DG Laboratoria FOODLIMS FAVV

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 2 INHOUDSOPGAVE  1. ACTIVITEITENMODEL EN MISSIE  2. Waarom SIMATIC IT UNILAB als LIMS  3. PROJECT FOODLIMS -3.1 PROJECT LIMS -3.2 PROJECT LABNET: deel LABLIB -3.2 PROJECT LABNET: deel Controleprogramma -3.2 PROJECT LABNET: deel Bestelbon -3.3 PROJECT EXTLAB -3.4 VERLOOP PROJECT  4. LIJST VAN AFKORTINGEN

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 3 1. ACTIVITEITENMODEL EN MISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL LABORATORIA Dispatching van monsters Vastleggen labostrategie & kwaliteitsnormen Labo planning & prijsopvolging Uitvoeren van analyses voor derden Erkennen van labo’s Laborapportering Organisatie ringtesten Uitvoeren van labo analyses Strategie Management Controle activiteiten UITVOERING FOODLIMS

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 4 2. Waarom SIMATIC IT UNILAB als LIMS  Waaarom een nieuw LIMS  BPR gaf de nood aan van een LIMS dat:  Gebruiksvriendelijk is;  Tijdsbesparend is, zodat de efficiëntie van de laboranten kan verhoogd worden;  Toelaat aan externe laboratoria om de resultaten van de analyses uitgevoerd door de externe laboratoria voor het FAVV direct kunnen ingegeven worden in het FAVV-LIMS;  Audit Trails toelaat (belangrijk in ISO 17025:2005);  De efficiënte werking toelaat van de dispatching;  Een database bevat waarin informatie is opgeslagen in verband met de uitgevoerde analyses zowel van de eigen labs als van de extern labs;  Eenvoudige rapportering toelaat (belangrijk voor het management en ISO 17025:2005);  …

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 5 2. Waarom SIMATIC IT UNILAB als LIMS  Waarom SIMATIC IT UNILAB? -In tegenstelling tot private bedrijven is het FAVV gebonden aan specifieke regels omtrent aankopen -IN 2005 heeft het FAVV een openbare aanbesteding uitgeschreven voor de ontwikkeling en implementatie van een nieuw LIMS. -Siemens PQM haalde de openbare aanbesteding binnen door de hoogste score te halen op de volgende criteria : Dekking technische specificaties (30 %) De goedkoopste prijs (30 %) De flexibiliteit en de eenvoud van aanpassing van het pakket ( 20 %) Snelheid en kwaliteit kennisoverdracht inzake gebruik en beheer van het pakket (10 %) Realisatie tijd (10%)

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 6 3. PROJECT FOODLIMS  Het project omvat 3 grote delen : -Een LIMS applicatie voor de vijf interne FAVV-labs -Een LABNET applicatie -Een EXTLAB applicatie die toelaat dat de externe laboratoria hun resultaten eenvoudig kunnen rapporteren aan het FAVV.

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PROJECT LIMS -Zal bestaan uit een standaard LIMS dat toelaat om  Monsters in te schrijven  Werkbladen af te drukken  Resultaten in te geven (zowel manueel als door middel van toestelkoppeling)  Validering uit te voeren  Eenvoudig te rapporteren  Audit trail uit te voeren  … -Uitgebreid met een dispatching module die zal toelaten om het monster aan een labo toe te wijzen ( zowel interne als externe laboratoria)

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PROJECT LABNET: deel LABLIB -Een database bevattende informatie van de externe (en de interne) laboratoria over hun :  Mogelijke analyses die ze kunnen uitvoeren en de specificiteiten van deze test (LOD, LOQ, Cc , CC , techniek/methode)  Accreditatie voor de specifieke test  Erkenning door het FAVV voor een specifieke test  Richtprijzen voor de analyses  Capaciteiten  Contacten

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PROJECT LABNET: deel Controleprogramma -Is een toepassing om de analyses dat het agentschap niet intern kan uitvoeren, aan te bieden aan de externe laboratoria. -De externe laboratoria zullen online kunnen intekenen gedurende een bepaalde periode voor het controleprogramma waarbij bepaalde gegevens zullen worden opgevraagd (prijs, LOD, LOQ, CC -FAVV zal dan aan de hand van de antwoorden van de laboratoria de analyses uiteindelijk toewijzen aan het laboratoria dat het hoogste score haalt, berekend op basis van verschillende vooraf vastgelegde criteria.

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PROJECT LABNET: deel Bestelbon -Is een toepassing dat de facturatie van de analyses door de externe laboratoria en de daaropvolgende betaling zal beheren. -Concept :  Maandelijks zal het FAVV een overzicht sturen van analyses uitgevoerd door het laboratorium. Hierop zal het labo dan nog opmerkingen kunnen meedelen.Dit is de zogezegde voorlopige bestelbon.  Na goedkeuring door het externe laboratorium, zal dit omgezet worden naar een definitieve bestelbon, die elektronisch verstuurd wordt naar zowel het externe laboratorium als naar het boekhoudkundig pakket van het FAVV. Deze definitieve bestelbon zal alle referenties bevatten die op het factuur aanwezig moeten zijn. Op het factuur moeten deze referenties dan overgenomen worden zodat het departement boekhouding van het FAVV gemakkelijk kan betalen.

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PROJECT EXTLAB -Een toepassing die de externe labs zal toelaten om de resultaten van analyses die ze uitvoeren voor het Agentschap op vraag van het Agentschap kunnen rapporteren zodat een snelle datatransmissie binnen het Agentschap mogelijk is. -Hierin zal volgende info moeten meegedeeld worden : -De resultaten van de analyses -De prijs (indien in het kader van het controleprogramma zal dit overgenomen worden uit de ingediende prijs waarbij aanpassing niet mogelijk is, maar wel een extra kost als er een bijkomende analyse is uitgevoerd) -Ingeval van overschrijding van de norm, de meetonzekerheid -…

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen VERLOOP PROJECT  Verloop: -Door omstandigheden buiten onze wil om en buiten de wil om van Siemens is de initiële deadline verschoven van 1 oktober 2006 naar 1 april Vorming voor de externe laboratoria omtrent het gebruik van de modules EXTLAB en LABNET zullen gegeven worden in de maanden februari/maart

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen LIJST VAN AFKORTINGEN  BPR : Bussiness Process Re-engineering  FAVV : Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen  FTE : Full-Time Equivalent  ICT : Informatie and Communicatie Technologie  ISO : International Standards Organisation  LIMS :Laboratory Information Management System