Beroepscode voor pedagogen- keurslijf of keuzemenu?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hengelo, 27 februari 2013 Mr. Lydia Janssen
Advertisements

Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Flip Jan van Oenen Clemens Bernardt
Medisch beroepsgeheim onder druk: trend of toeval?
De juridische kant Hoe zit de uitwisseling van patiëntgegevens juridisch in elkaar; wat mag er wel en wat mag niet? Eric Schreuders Net2Legal Consultants.
Geef uw zorgverlener toestemming voor het delen van uw medische gegevens! Informatiefolder gegevensuitwisseling voor zorgconsumenten in Zuid-Holland.
De eerste 100 dagen van de lokale bestuurder
Programma Introductie Casusbespreking Tips Afsluiting.
Samenwerken aan Zorg en Veiligheid Naar een nieuw juridisch kader Drs. P.J. Gunst Projectleider.
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
IAE UPEX Wie heeft welke rol?
Visie, Missie, Speerpunten en Strategische doelstellingen
Competentie 1, 3, 15 en 16 Wetten, Regels en Overeenkomsten
UU - 26 oktober 2010 Wat is en doet de NVO? De NVO-registraties.
Radboud Universiteit Nijmegen 22 februari 2008
Signs of Safety veiligheid van het kind centraal
SBL conferentie lerarenregister
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Wettelijke erkenning voor jeugdzorgberoepen is in aantocht.
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
IVRK EN HET FAMILIERECHT Ccra-symposium 27 juni 2012 Toepassing van het ivrk in de Nederlandse rechtspraak Mr E.A.A. van Kalveen.
Kwaliteitszorg Onderhouden en ontwikkelen van beroepscompetenties
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
Patientveiligheid: juridische aspecten
De Beroepscode, kompas voor de professional in het CJG
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
Waarom? Bevoegdheid, bekwaamheid en doorgaande professionele ontwikkeling zijn het fundament onder de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Een professionele.
Wat is effectieve nascholing
Angelique M. Reitsma, arts
Klinische psychologen en hun aansprakelijkheid
Vereniging van Apothekersassistenten in het ziekenhuis
Hoofdstuk 1 De verantwoordelijkheid van ingenieurs
Hoofdstuk 2 Beroepsethiek: beroepscodes en bedrijfscodes
kwaliteitsbeleid MNN 22 september 2009 Mentorschap: goed geregeld
1 Medezeggenschap op niveau congres 2007 inleiding: Prof.Dr. Marc Vermeulen Hoogleraar onderwijssociologie.
Wet- en regelgeving inzake stoken in Nederland
Fysieke integriteit.
Ethiek.
IntegriteitsRegister Zorgaanbieders
Burgerschap Scholen hebben de opdracht actief burgerschap
Professionalisering van de jeugdzorg in Nederland
Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
Wettelijk kader Kwaliteitswet zorginstellingen
 Wim Aukes Directeur IPA-ACON Groep  Tom van Deutekom Secretaris Stichting Vermogens Beheer Woensdag 10 februari 2016 PRESENTATIE STICHTING VERMOGENS.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
Help, mijn dokter maakt een fout?! Symposium Dokter in nood 8 november 2011 Mevrouw mr. J.C. van den Dries
Decentralisaties en gegevensverwerking. Even voorstellen Henk Wolsink Teamleider Algemeen Juridische Zaken gemeente Hengelo Adhoc werkgroep privacy provinciebreed.
Samenwerking is prima, Dat houden we zo! Wie staat voor u Cora Hoffmann IC verpleegkundige van oorsprong Sinds 1973 werkzaam in Ziekenhuis Terneuzen.
Workshop Cliëntenbeleid Kennisbijeenkomst Jeugdzorg 24 mei 2012.
De nieuwe KNMG-Meldcode Waarom een nieuwe Meldcode? Kindermishandeling groot maatschappelijk probleem Artsen: –Melden relatief.
Agogische theorieën SPH leerjaar 1, kwartaal 1. Taakgebied en beroep.  “Zorgvuldig omgaan met onzekerheden”; afstemmen*.  Hulpverlening tegen de tijd.
Welkom! NVMW, BVjong, MOgroep, Vereniging Hogescholen, Mbo-Raad, ABVAKABO/FNV, CNV Publieke Zaak. Ondersteuning door Movisie Vakmanschap.
Regionale bijeenkomst beroepsregistratie 20 juni – 30 juni Magteld Beun en Berry Tijhuis.
Wet BIG ?.
BB - Theorie Donderdag 6-oktober.
Vernieuwde werkwijze Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg Stand van zaken
Wie is waarvoor verantwoordelijk?
Regelgeving beroepsuitoefening gezondheidszorg, 1994, R.F. Baneke
Alies Struijs (Centrum voor Ethiek en Gezondheid/RVS)
WET BIG/WgbO Voor opleiding TA 2016.
Sociaal werker: ambtenaar of ridder te paard?
Taak 6 Hoofdstuk 13 Inleiding in de gezondheidszorg
Taak 6 Hoofdstuk 13 Inleiding in de gezondheidszorg
Taak 6 Hoofdstuk 13 Inleiding in de gezondheidszorg
Transcript van de presentatie:

Beroepscode voor pedagogen- keurslijf of keuzemenu? mr. Nicoline Jacobs Nijmegen, 12 december 2012

Nederlandse Vereniging van pedagogen en onderwijskundigen Opgericht 1962, 6000 leden Doel: belangenbehartiging: opleidingen, beroep, economische en maatschappelijke belangen forum voor onderling contact deskundigheidsbevordering,beroepsbekwaamheidsregisters samenwerking met derden

Activiteiten - opstellen en handhaven van een beroepscode - ledenadvisering (helpdesk voor juridische en beroepsethische vragen) - instellen en in stand houden van beroepsbekwaamheidsregisters - organiseren van bijscholing, congressen en cursussen - uitgeven publicaties en brochures en onderhouden verenigingswebsite (www.nvo.nl) - oprichten en in stand houden van netwerkgroepen (o.a. netwerk Studenten en starters) - in stand houden van een bureau - overleg met werkgeversverenigingen (cao’s) en opleidingen (curriculum pedagogiek, accreditatie post master opleidingen) Tarieven o.a.: studenten 25, ‘starter’ 129, vol tarief 216

Beroepscode en tuchtrecht Een beroepscode is een normenstelsel voor een beroepsgroep – bron? Kenmerken: - richtsnoer voor het professionele handelen (wel ‘steun in de rug’) - toetsteen (geen ‘stok om te slaan’) - verbindend voor wie lid beroepsvereniging is - verzameling m.o.m. open normen - grote rol voor oordelen en verantwoorden vanuit professionele autonomie - koppeling aan tuchtrecht

Tuchtrecht Tuchtrecht is toetsing en evt. ‘tuchtiging’ (opleggen disciplinaire maatregelen) door vakgenoten. College van Toezicht en College van Beroep; waarschuwing, berisping, schorsing, ontzetting (consequenties: uit vereniging, uit registers) Beroepscode en tuchtrecht: waarborgen kwaliteit beroepsuitoefening. Operationeel per 01-01-2015: registratieplicht en tuchtrecht

Beroepsethiek Beroepsethiek ‘beoefenen’ is: benoemen en toepassen van beroepsnormen (professionele moraal) op een gestructureerde en logische wijze. Professional heeft een persoonlijke moraal, een professionele moraal en een maatschappelijke moraal. Beroepsbeoefenaar heeft professionele autonomie.

Professionele autonomie Het gebruiken van de bevoegdheid, gebaseerd op deskundigheid en wijsheid, om als beoefenaar van een professie, tot een eigen oordeel te komen en daar naar te handelen. Het benutten van de discretionaire ruimte die inherent is aan professioneel handelen. Vergt oordeelsvermogen en besluitvaardigheid (de vaardigheid om tot een gewogen besluit te komen).

Casus Op maandagochtend belt BJz het MKD en vertelt dat voor Amber een machtiging uithuisplaatsing (uhp) door de kinderrechter is afgegeven. BJz vertelt dat zij de uhp niet vanuit het ouderlijk huis van Amber willen doen omdat vader intimiderend en gewelddadig is tegen hulpverleners. Voor Amber zal het traumatiserend zijn als zij getuige is van het gedrag van haar vader jegens BJz medewerkers en politie. BJz kondigt aan dat zij Amber ‘s middags zullen ophalen en haar aansluitend in een pleeggezin zullen plaatsen. De pedagoog belt de helpdesk van de NVO en vraagt of zij/het MKD verplicht zijn om aan de uhp mee te werken.

Juridische aspecten Een goede pedagoog onderkent de juridische uitgangspunten wanneer die in zijn/haar besluitvorming een rol moeten spelen, zoals: - WGBO (Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst) - WBP (Wet Bescherming Persoonsgegevens) - WJz (Wet op de Jeugdzorg) - BW boek 1(Burgerlijk Wetboek, t.w. personen- en familierecht) Pijlers individuele hulpverleningsrelatie: recht op toereikende en begrijpelijke informatie recht om vooraf toestemming te geven of te weigeren > informed consent

Beroepsgeheim bewaren of aangifte doen? Een schoolpedagoog begeleidt al langere tijd een leerling, M. De pedagoog maakt zich zorgen. M. is heel erg gespannen. Hij heeft het er steeds over dat hij het niet kan verkroppen dat zijn vriendin het heeft uitgemaakt en nu met een ander (J.) is. Hij vertelt dat hij steeds beelden heeft dat hij iets heel ergs doet met J. In het laatste gesprek vertelde hij dat hij zó aan een pistool kon komen. Mag de pedagoog aangifte doen? Pas maatschappelijke, professionele en persoonlijke morele waarden toe.

Conclusies Leden van een beroepsgroep beoefenen op professionele wijze het beroep wanneer zij de normen voor het handelen ‘in hoedanigheid’ herkennen, erkennen en bewaken. Een beroepscode is daarbij richtsnoer en toetsteen: de voor het beroep en de beoefenaar geldende professionele normen zijn erin vastgelegd; cliënten en de samenleving mogen er op rekenen dat de professional deze normen naleeft en zich voor zijn handelen verantwoordt (a fortiori bij afwijken), zonodig met dwang van tuchtrecht.