Listige minnaars in de liefde

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Advertisements

Johannes 11:1-44 Lazarus, de broer van Maria en Marta
GOD is liefde.
n Leo presenteerd De voorstelling loopt vanzelf verder
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Wat mannen echt aan het huilen maakt:
Ik wens je De kracht van god.
De beroemdste persoon die er is …
Heilig Avondmaal Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Een bericht speciaal voor jouw m’n
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
Man  vrouw ( een kort verhaal, verteld door een ? )
Video clip scheermesjes fabrikant….
Gods verborgen glans.
Powerpoint gemaakt door
Dag 6 Dag 6 van het dagboek Halihalo lieve kindertjes, Brrr… wat was het koud vannacht op de daken. We zijn de hele nacht op pad geweest met onze zakken.
het licht van Pasen schijnt. Het is aan ons te zorgen dat, Wanneer vele paaskaarsjes branden Is dat een prachtig gezicht. Want dan zie je iedereen.
DE GOEDE WEEK verzamelviering.
De pittige smaak van de uitverkiezing
Met Liefdesspreuken Bloemen en Vlinders
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
HET VERHAAL VAN DE 1 KAARSEN EN.
“Het is niet altijd wat het lijkt.”
De 10 plagen Zweren Hagel Sprinkhanen Duisternis Dood oudste zoon
NIET OP DOOIEND IJS !!.
EEN VERRASSING KRIJGEN
Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bijeen om in opdracht van onze Heer zijn dood te verkondigen. In het heilig evangelie wordt.
God en ons.
De Grote Opdracht Mij is alle macht gegeven in de hemel en op de aarde. Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de.
Wat is je positie? God echter, die rijk is aan erbarming, heeft, om zijn grote liefde, waarmede Hij ons heeft liefgehad, ons, hoewel wij dood waren.
Lieve zoon/dochter ....
GENADE = FEEST Of toch niet?.
Antwoord voor jezelf op de volgende vragen met NOOIT, WEINIG of REGELMATIG 1Hoe vaak nodig jij anderen uit voor een bakje koffie? 2Hoe vaak laat jij.
‘voor de kinderen’.
Een bericht speciaal voor jouw m’n
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Bidden: Les 5 God, hoort u mij?
To be a Christian without prayer is no more possible than to be alive without breathing.” – Martin Luther King.
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Interpreteren van data
Voor Aranka... Van Aart.
Hoe kan ik mijn leven veranderen? Gen. 32: Geldermalsen
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (4)
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
Ds. Ds : Mw. M.Reinders de Haan
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
In Uw licht zien wij het Licht
ZIJ GELOOFT IN MIJ Aangeboden door ANDRE HAZES ZIJ GELOOFT IN MIJ.
AANGRIJPENDE BRIEF AAN EEN ABORTEUR
De profeet Pablo Gargallo ( ).
Welkom 7de Lijdenszondag 2015.
Verdraagzaamheid..
Onze doelen en visie in beeld
Liefdesverdriet.
‘Mixed up piles’.
3Toen Hij op de Olijfberg gezeten was, kwamen zijn discipelen alleen tot Hem en zeiden: Zeg ons wanneer zal dat geschieden, en wat is het teken van uw.
Spring in het diepe!.
Er bloeit iets op! Kerstproject Op U, mijn Heiland, blijf ik hopen. Verlos mij van mijn bange pijn! Zie, heel mijn hart staat voor U open en wil,
Heilig Avondmaal (IV) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bijeen om in opdracht van onze Heer zijn dood te verkondigen. In het.
Thema: Je bent geliefd… wees een zegen! Zondag 23 november 2014.
Toegewijd aan de Bijbel. Ezra 7:1 en 6 Later, tijdens de regering van Artaxerxes, de koning van Perzië, vertrok een zekere Ezra uit Babylonië. Hij was.
Wat heeft een eenzaam en bang schaap nodig?. Zoek je ook naar liefde, warmte, bemoediging en bescherming? Verlang je naar een goede relatie? Is er iemand.
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
4G Geven Gunst Genade Gratie Geven 4G Geven & ontvangen …
Genesis 1:1-6:8 (5) WELKOM. Psalm 119: 1  Welzalig wie de rechte wegen gaan, wie in de regels van Gods wijsheid treden.  Zalig wie zijn getuigenis verstaan,
Muziek bestaat sinds de mens op de wereld is, maar de dieren, de atomen en de sterren maken ook muziek.. Karlheinz Stockhausen maar de dieren, de atomen.
Transcript van de presentatie:

Listige minnaars in de liefde Liefde in de middeleeuwen

De les van vandaag Liefde in de middeleeuwen Het verhaal van Cligès Voorleescultuur en de probleemroman

Introductie Wat weten we al over liefde in de middeleeuwen? Woordweb

Het verhaal: Cligès Chrétien de Troyes: 1176 Fragmentenopdracht: Leg ze in de goede volgorde

Voorleescultuur en de probleemroman Voorleescultuur: Jongleur Verhalen op rijm Probleemroman: oplossingen Stop-and-go reading

Stop-and-go reading Fragment 1: [ Fenice] “Nooit zult u op een andere manier van mijn lichaam kunnen genieten dan nu, als u niet iets kunt bedenken waardoor ik stiekem bij uw oom kan worden weggehaald zodat hij me nooit meer kan terugvinden en mij noch u kan verdenken, en niet zal weten wie hij de schuld moet geven. Vannacht moet u daar een oplossing voor proberen te vinden, en ik zal er ook over nadenken. Kom morgenochtend, als ik ben opgestaan met me praten, dan zullen we allebei zeggen wat we bedacht hebben en dan zullen we gaan uitwerken wat ons het beste lijkt.”

Stop-and-go reading Fragment 2: “[…]De volgende dag komen ze weer bij elkaar zodra ze opgestaan zijn, en overleggen ze onder vier ogen, want dat is nodig. Cligès zegt als eerste wat hij die nacht heeft bedacht. “Vrouwe,” zegt hij, “ik denk dat we het beste naar Brittanië kunnen gaan. Ik heb bedacht u daarheen mee te nemen, en u moet het niet laten afketsen, want hoe groot de vreugde ook was waarmee Helena in Troje ontvangen werd toen Paris haar daarheen had meegenomen, nog veel groter zal de vreugde zijn in het hele land van mijn oom de koning, als wij daar samen komen. Maar als dit u niet aanstaat, zegt u mij dan maar wat u heeft bedacht, want ik ben bereid, wat er ook gebeurt, uw ideeën te volgen.” Dan antwoordt zij: ”

Stop-and-go reading Fragment 3: [Fenice] “’Ik zal het zeggen; zo ga ik niet met u mee, want dan zal er overal in de wereld over ons gepraat worden als over Tristan en Isolde. Na ons vertrek zou iedereen, overal, schande spreken over onze liefde. […] Kwaadsprekers moet je de mond snoeren, en daar weet ik, als u het goed vindt wel iets op te vinden.’”

Stop-and-go-reading Fragment 4: “’Ik heb bedacht dat ik me dood zal houden! Ik zal eerst een tijdje ziek zijn, en dan moet u ondertussen bedenken hoe ik begraven moet worden. Zorg er goed voor dat de graftombe en de kist zo gemaakt worden dat ik er niet in doodga of stik, en dat niemand er iets van merkt als u mij ’s nachts eruit komt halen. En zorg voor zo’n verblijfplaats dat niemand anders dan u me kan zien en dat niemand anders me er iets hoeft te brengen wat ik nodig zou kunnen hebben dan u, aan wie ik me volledig geef.”

Stop-and-go reading Fragment 5: “ […] zij [Fenice] vraagt Thessala te komen, haar kinderjuf die ze had meegebracht uit het land waar ze geboren was. […] Haar kinderjuf verzekert haar dat ze haar volledig zal helpen, en dat ze geen enkele angst of vrees hoeft te hebben, en zegt dat ze, vanaf het begin, zo haar best zal doen dat iedereen die haar zal zien werkelijk zal denken dat haar ziel haar lichaam heeft verlaten, nadat ze haar een drankje te drinken heeft gegeven dat haar koud zal maken, bleek en stijf, waarbij ze niet meer zal ademen en spreken. Toch zal ze levend zijn en gezond, maar ze zal absoluut niets kunnen voelen, en het zal haar geen enkel kwaad doen als ze een dag of een hele nacht in een kist of een graftombe ligt.”

Afsluiting Wat hebben we geleerd? Misvattingen over liefde in de middeleeuwen Het verhaal van Cligès en de hoofse roman Voorleescultuur en probleemromans