Binnen het vak ‘Kunst’ (CKV2,3) dat bestaan uit

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De twintigste eeuw Massacultuur vanaf 1950
Advertisements

23 mei 2011 Plaats van kunst en cultuur in het secundair onderwijs Willy Sleurs Afdeling Projecten: EVC, Curriculum en Kwalificaties (APECK)
Onderzoek eigen regio en geografische werkwijzen
Filosofie Op HAVO en VWO.
Diederik Schönau Cultuurdag voor onderwijs 8 november 2012
Jenaplan VO Verwerken van weektaken op eigen niveau op een moment dat jij zelf inplant. Maar ook leren van en met elkaar binnen de stamgroep. Apenheul:
Keuzebegeleiding Mevrouw Annemarie van der Plaat Decaan VWO 2.
De twintigste eeuw Cultuur van het moderne en massacultuur in de 20e eeuw Herhaling van de stof met behulp van de stofomschrijving.
Het gebruik van de computer
Welke terminologie wordt gehanteerd in welke kaders ?
De nieuwe syllabus scheikunde
Algebra en tellen Subdomein B1: Rekenen en algebra
Bijeenkomst 10 Oriëntatiekennis Vakdidactiek 2.
Het CE wiskunde C Ruud Stolwijk Toetsdeskundige wiskunde bij Cito
Hartelijk welkom Informatieve ouderavond Onderwerp profielkeuze
Welkom Afsluiting KC en hoe verder!. Klas 3 sluit kc af Klas 3 is laatste jaar van project Kunst & Cultuur. Leerlingen krijgen eindbeoordeling per vak.
Sint-Joriscollege Informatie bovenbouw.
Informatieavond profielkeuze havo 3
Werkconferentie over Wiskunde D in relatie tot het HBO
Accenten binnen het onderwerp:
HARTELIJK WELKOM. Ouderavond havo 3 profielkeuze
HARTELIJK WELKOM. Ouderavond havo 3 profielkeuze
HARTELIJK WELKOM. Ouderavond havo 3 profielkeuze Peter Tilman conrector havo/vwo Gerard van Gorkum decaan havo.
Nieuwe Scheikunde en rubrics, leren combineren
De computer bij de centrale examens
Spinoza-Lyceum Amsterdam
Nieuw Nederlands 4e editie
Kunst algemeen.
1 Cultureel zelfportret
1e ouderavond klas 3 VMBO (theoretisch) HAVO/VWO LOB KV1 / CKV.
Verwachtingen afspraak is afspraak we praten mét mensen en niet óver mensen de vrijblijvendheid voorbij we hebben aandacht voor elkaar we gaan voor kwaliteit.
Welkom M. Smale afdelingsconrector 4 en 5 havo Emmauscollege.
Domeinen en stokpaardjes
Informatieavond profielkeuze vwo 3 11 november 2013.
Hartelijk welkom Informatieve ouderavond Onderwerp profielkeuze.
Inpassing ANW inhoud in andere vakken
RGO Middelharnis Voorlichtingsavond H4/A4 september 2013.
referaat Manet & monet cultuur van romantiek & realisme 19e eeuw
Profielkeuze havo Schoter SG. Profielkeuze  Basisvorming  Klas 1, 2 en 3  Voor alle leerlingen gelijk  Tweede Fase  Bovenbouw havo en vwo  Keuzemogelijkheden.
PROFIELKEUZE KLAS 3 VWO 29 januari 2015.
Kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing
RGO Middelharnis Voorlichtingsavond H4/A4 7 september 2015.
Basisonderwijs Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs HAVO VWO Praktijk- school.
Hartelijk welkom Tweede Fase Havo van het Bernardinuscollege Informatieavond 14 oktober 2015.
CKV Culturele en Kunstzinnige Vorming 1 Beeldende kunst Theater Dans Muziek.
Hartelijk welkom Informatieve ouderavond Onderwerp profielkeuze vwo3 woensdag 27 januari.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Vernieuwing beroepsgerichte examenprogramma’s vmbo Meer ruimte voor kunst en cultuur? Hilversum:
Januari Kiezen voor de toekomst! Kiezen voor de toekomst! 2 e fase HAVO.
Basisvorming Tweede Fase. Achtergronden Het onderwijsaanbod van de Mammoetwet was niet meer van deze tijd Maakte gering gebruik van nieuwe technologie.
Kunst in samenhang W&T en Kunstzinnige Oriëntatie.
Religie, mens en samenleving (voorlichting algemeen) 1 RMS – Wat? Waarom? Voor wie? Presentatie voor de leerlingen van VWO 3 over een nieuw keuzevak in.
Opbouw nieuwe programma en mogelijke PTA’s Werkwijze nieuwe methode Doelen : –Leerlingen inleiden in de sociale wetenschappen –Leerlingen onderzoek leren.
ICC Module Drama op School Bijeenkomst 1 Datum Naam trainer / Instelling.
Cultuureducatie, W&T en wereldoriëntatie
NLT als gereedschap voor interdisciplinair bèta-onderwijs
Introductie Maatschappijwetenschappen nieuwe stijl
Programma van deze avond
Paspoort griekse goden
Hoofdconcepten en eindtermen
Onderzoeken en Ontwerpen met Kunst
Intersectoraal (opleiden) in het VMBO
Programma van deze avond
Pilot Maatschappijwetenschappen introductie Han Noordink Marco Veldman
Kenmerken van het nieuwe examenprogramma
Tijd voor een nieuw PTA voor LO in de bovenbouw HV
Beeldende Vorming In klas 3 en 4.
Pilot Maatschappijwetenschap-pen
Nieuw examenprogramma maatschappijwetenschap-pen
Kiezen in klas 2.
Programma van deze avond
Transcript van de presentatie:

Binnen het vak ‘Kunst’ (CKV2,3) dat bestaan uit WORDT KUNST (ALGEMEEN) Binnen het vak ‘Kunst’ (CKV2,3) dat bestaan uit - Kunst (Algemeen) - Kunst (4 varianten)

KUNST Wijzigingen op het gebied van de Kunstvakken in de Tweede Fase (Per 1 augustus 2007) CKV1 wordt CKV Leerlingen van het VWO kunnen CKV of KCV kiezen CKV2,3 heet vanaf 2007 Kunst CKV2 wordt Kunst (Algemeen) CKV3 wordt Kunst (4 varianten): Kunst (Beeldende vormgeving), Kunst (Drama), Kunst (Dans) en Kunst (Muziek). Kunst (Algemeen) wordt afgesloten met een centraal examen vanaf 2009 (HAVO) en 2010 (VWO). Kunst (Beeldende vormgeving), Kunst (Drama), Kunst (Dans) en Kunst (Muziek) worden afgesloten met een schoolexamen. Traditionele vakken als Tekenen, Handvaardigheid, Textiele werkvormen en Muziek kunnen ook worden aangeboden.

INHOUD KUNST ALGEMEEN Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen Domein A Vaardigheden Domein B Invalshoeken voor reflectie Domein C Onderwerpen Het Centraal Examen HAVO-examen: Domein B en 3 onderwerpen uit domein C met de vaardigheden uit domein A. VWO-examen: Domein B en 4 onderwerpen uit domein C met de vaardigheden uit domein A.

INHOUD KUNST ALGEMEEN Domein A Vaardigheden De kandidaat kan: 1. De belangrijkste termen en begrippen hanteren uit de kunstdisciplines beeldende vormgeving, dans, drama en muziek die voorwaardelijk zijn voor adequate receptie en reflectie, en noodzakelijk voor begrip van verbanden tussen kunst en cultuur. 2. Informatie over kunst en cultuur herkennen, benoemen en toepassen om verbanden aan te geven. 3. Bij het reflecteren bronnenmateriaal op een adequate wijze hanteren 4. Overeenkomsten en verschillen noemen en beargumenteren met betrekking tot het beschouwingsapparaat bij de vier kunstdisciplines (alleen vwo).

INHOUD KUNST ALGEMEEN Domein B Invalshoeken voor reflectie Subdomein B1: Kunst en religie, levensbeschouwing De kandidaat kan aangeven met welke visies, doelen, middelen en inhouden de kunsten religieuze en/of levensbeschouwelijke uitgangspunten vertolken. Subdomein B2: Kunst en esthetica De kandidaat kan aangeven welke ideeën over schoonheid in kunst en kunstwaardering een rol spelen. Subdomein B3: Kunstenaar en opdrachtgever; politieke en economische macht De kandidaat kan aangeven welke invloed opdrachtgevers en politieke ideeën hebben op de rol en de inhoud van kunst en op de positie van de kunstenaar.

INHOUD KUNST ALGEMEEN Subdomein B4: Kunst en vermaak De kandidaat kan aangeven hoe vorm en inhoud bepaald worden door de vermaaksfuncties van kunst in relatie tot het daarbij betrokken publiek. Subdomein B5: Kunst, wetenschap en techniek De kandidaat kan aangeven hoe kunst en wetenschap/techniek op elkaar inwerken. Subdomein B6: Kunst intercultureel De kandidaat kan aangeven hoe Westerse en niet-Westerse kunst en cultuur elkaar wederzijds beïnvloeden.

INHOUD KUNST ALGEMEEN Domein C Onderwerpen De kandidaat kan de eindtermen van domein A en B toepassen op voorbeelden uit de volgende onderwerpen: - de cultuur van de kerk in de elfde tot en met veertiende eeuw - de hofcultuur in de zestiende en zeventiende eeuw - de burgerlijke cultuur van Nederland in de zeventiende eeuw - de cultuur van Romantiek en realisme in de negentiende eeuw - de cultuur van het moderne in de eerste helft van de twintigste eeuw - de massacultuur vanaf 1950.

KUNST Het examenprogramma van het vak Kunst bestaat uit het vak kunst (algemeen) en de volgende domeinen van 1 van de 4 varianten van Kunst (Beeldende vormgeving, Dans, Drama of Muziek). Domein A Vaktheorie Domein B Praktijk Domein C Oriëntatie op studie en beroep. Het centraal examen Het centraal examen is dat van het vak kunst (algemeen). Het schoolexamen Het schoolexamen heeft betrekking op de domeinen A, B en C. Kunst Algemeen is altijd gekoppeld aan 1 van de 4 varianten van Kunst (BV, D, D of M).