20 juni 2013 Welkom bij de workshop Ken je keten, schakel zelf RBB Dag van de Uitvoering Sjan Arts Jolanda Oosting.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samen werken aan inzetbaarheid en mobiliteit 1. Grote veranderingen • Jeugdzorg heeft te maken met grote veranderingen: • Transitie • Gemeenten worden.
Advertisements

Identiteitsverankering
Medezeggenschap en de Benchmark
Wat is geluk voor jou?.
KICK-OFF PROJECT HVA APPS B.V.
Afscheid groep 8 Kindernevendienst en Bevestiging ambtsdragers 15 juni 2014 Thema:
Hogescholen in Dialoog
Implementeren Wat komt er zo al bij kijken? Johan Cruijff
Welkom Woondebat Haaglanden 2013 Wachten tot het overgaat of zorgen dat het goed komt?
Probleem gestuurd onderwijs
Standard Business Reporting Een schets 17 april 2012.
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Loopbaangesprekken 11 december 2012.
Workshop 1: Diversiteit in de oudercommissies van de kinderopvang
1 Het overlegtraject MP 1.1. Aanpak vanuit ANB - PD Limburg 3 Juni 2014.
Welkom bij Projectmanagement
Portfolio
Leergemeenschappen in de klas: een reflexieve start (workshop)
Workshop routering Kennistafel Transport 1 december 2009.
Professioneel-kritische Instelling
Ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling Professioneel-kritische Instelling Training follow-up (dag 2)
Beatrijs Vandecasteele & Luc Lemarcq
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter-Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut Najat Toub Arssi, CJG Eindhoven.
SOCIALE COMPETENTIE Jacqueline Blaak-Venneman.
Europaplein Welkom Programma Ontvangst Voorstellen: wie is wie? Doel van de avond Planvorming Verleden, heden en toekomst Europaplein Interactie Afsluiting.
Leeftijd en Beleid De OR aan zet Platform voor medezeggenschap in bibliotheken 5 maart 2008 Silvia van den Heuvel.
Kinderen en hun sociale talenten
Workshop Omgevingsgericht werken in het politiek bestuurlijke krachtenveld Ter gelegenheid van de BZK Projectdag 20 november 2008.
Interpreteren van data
Deel anders, mijn organisatie
pret met intervisie: ket-lessen Conferentie BV NT2 24 mei 2014
Zachte waarden klinkende resultaten?!. Uitgangspunten van de werkgroep De deelnemende ROC’s delen de notie dat (kern)waarden onderscheidend en legitimerend.
CanDo Coaching.
Hoe krijg ik ze mee Leerlingen, ouders, team Programma Michel Boer Muiswerk, waarom heb ik daar voor gekozen? Opdracht: kansen en bedreigingen Hoe heb.
Spraak Organiseren Digitaal Werken & Archiveren in ketencontext
Ombouw Amstelveenlijn
Loopbaan&burgerschap. WAT HEB JE NODIG ?  KENNIS ( THEORIE)  INZICHT (VERSCHILLENDE INVALSHOEKEN)  VAARDIGHEDEN.
Landelijke Inspiratiedag 3D’s + HR
MIS HET NIET! JE DIPLOMA.
Groep Colruyt en ‘participatie’
Communicatie met ouders
Ondernemende professionals gevraagd! Lieve help!
Op weg naar de groenste school, resultaatverantwoordelijke teams (RT’s)
Docent: Ans Sarianamual - oktober 2014
Aan de slag met waarderend vernieuwen
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Dienstverlening is van ons allemaal! Praktijkmiddag Dienstverlening Hoogeveen 10 september 2015.
Het perspectief van de oudere
Ambassadeurs 29 augustus Agenda Mededelingen Digitale werkplaats Ambassadeurs (Hester) Bijeenkomst met RvT over cultureel ondernemerschap.
Week 7 Jacqueline Koopmans Docentenkamer PH 01.12
Methodiek: Plancyclus
Van samen beschrijven, inkopen naar allemaal gebruiken; de uitdaging op informatie. Samen: alleen als het ons uitkomt!? Theo Peters (KING)VIAG themadag.
Volle OR en hoge verkiezingsopkomst: Utopie of goed realiseerbaar?’
Hulpvragen voor het formuleren van je eigen kernwaarden
Profilering Design MBO. “Ik ben op aarde om een omgeving vol liefde te creëren, met passie te leven en mijn meest opwindende dromen waar te maken”
DAPPR Samenspel 1. DAPPR Samenspel: doelen & resultaten > Doelen  Vergroten inzicht in eigen rol  Vergroten inzicht in elkaars rol en handelingsmogelijkheden.
Ondernemingsraad IGSD Steenwijkerland & Westerveld.
Over organisatieverandering via programmamanagement versus lean management Thea van den Berg Suzan Vos Rijkswaterstaat.
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
MODERN BOEREN OP OUDE HOEVES even voorstellen 3 partners proces; nieuwe samenwerking expeditie ruimte.
Medezeggenschap Nu & Toekomst Landelijke Cliënten Raad 6 september 2014.
Rob Goossens Komende lessen Werkomschrijving, werkplan en werkplanning.
Wegen van waarden en randvoorwaarden
Observeren en rapporteren
Schoolwide Positive Behavior Support (SWPBS)
The making of: Omgevingsvisie
Seminar Luchtruim & Regelgeving
Actieleren.
De scope van het project
Transcript van de presentatie:

20 juni 2013 Welkom bij de workshop Ken je keten, schakel zelf RBB Dag van de Uitvoering Sjan Arts Jolanda Oosting

Rijkswaterstaat 2Title 20 juni 2013 Programma Introductie Verticaal leren –waar denk jij dan aan? –Principes en uitgangspunten Samen aan de slag – leren in de praktijk Uitwisseling leerervaringen

Rijkswaterstaat 3Title 20 juni 2013 Verticaal Leren – principes en uitgangspunten System in the room Feitelijk gedrag Urgentie Leerklimaat Transfer, inbedding

Rijkswaterstaat 4Title 20 juni 2013 Mindset We zijn van elkaar afhankelijk Mijn gedrag doet er toe Ik snap/ben bewust van de dilemma’s in de ……. werkwijze Ik weet waar ik dan op te letten heb – ben ik dan goed bezig? En wat heb ik te doen? Ik weet wat ik van de ander nodig heb en dat ga ik halen/regelen/doen (verantwoordelijkheid nemen en aanspreken)

Rijkswaterstaat 5Title 20 juni 2013 Doelen Keten inzicht en eigen rol in de keten Houding en gedrag: verantwoordelijkheid nemen in de keten betekent samenwerken én resultaatgerichtheid. Werken aan vertrouwen en zakelijkheid. Ervaren: signaleren van dilemma’s: inzicht in de knelpunten en leervragen.

Rijkswaterstaat 6Title 20 juni 2013 Samen aan de slag- leren in de praktijk We spelen plenair een casus met interventie. Er zijn 5 rollen. Elke rol woprdt gespeeld door 2 personen. Er is ook een observantenrol. Hier is het speelveld (‘toneel’) (aanwijzen) Wie in de zaal zit en mee wil doen moet over de lijn stappen naar het speelveld. Het gaat er niet om dat de casus inhoudelijk wordt opgelost, maar dat we helder krijgen waar het gesmeerd loopt en waar we onduidelijkheden hebben als het gaat om houding en gedrag. Je doet het nooit fout als je op het toneel staat! Je valt de anderen niet af als je besluit naar voren te gaan. We gaan ook niet de persoon bespreken. Het gaat om het geheel, hoe werken we met elkaar samen. We spelen niet in real time! Niet praten over, maar het doen!

Rijkswaterstaat 7Title 20 juni 2013 Persoonlijke opdracht: Het gaat om wat JOUW rol is in de keten, om het effect van jouw rol en rolinvulling op de andere rollen, en om het uiteindelijk resultaat dat dat oplevert. Dus speel met verve!

Rijkswaterstaat 8Title Ringweg Schiphol in Zee De politiek heeft besloten dat er een luchthaven in zee komt, die uiteindelijk de luchthaven Schiphol op het land gaat vervangen. We komen met de nieuwe luchthaven buiten de territoriale wateren maar omdat het een drijvende luchthaven wordt stuit dat niet op juridische bezwaren. Naar de luchthaven toe moet een weg komen. Er moet een plan van aanpak voor deze weg komen waarin ook geluid is opgenomen. De projectleider van RWS heeft gevraagd om een overleg om af te stemmen over geluid: waar moet hij op letten, waar moet hij rekening mee houden op geluidsgebied? Binnen het project valt het plan van aanpak, het tracé -besluit en de realisatie van de weg. In 2015 wil de minister het tracé – besluit kunnen goedkeuren, in 2018 moet de weg klaar zijn en in 2020 wordt de luchthaven in gebruik genomen. Er is 1450 miljoen beschikbaar voor de weg. Het project omvat de aanleg van een snelweg naar de nieuwe luchthaven. In het project is inbegrepen de verbreding van de A22 vanaf knooppunt Beverwijk, de verbreding van de A22 vanaf knooppunt Velsen, het aanleggen van een brede snelweg vanaf de aansluiting met de A22, deze weg zal pal ten zuiden van Wijk aan Zee lopen; en het doortrekken van deze weg tot aan de luchthaven in zee.

Rijkswaterstaat 9Title

Rijkswaterstaat 10Title De rollen Projectleider Rijkswaterstaat Adviseur geluid Rijkswaterstaat Programmamanager Directoraat-generaal Bereikbaarheid van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu Beleidsmedewerker Geluid van het Directoraat-generaal Milieu en Internationaal van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu Directeur van het Directoraat-generaal Milieu en Internationaal van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu Observatoren van het groepsproces

Rijkswaterstaat 11Title Start Jullie zijn in vergadering bij elkaar. Iedereen heeft een agenda, een casusbeschrijving en een beschrijving van de rol die je speelt (niet van de andere rollen) Maak samen een Plan van Aanpak voor de Minister 20 minuten

Rijkswaterstaat 12Title Ringweg Schiphol in Zee – Nabespreking Hoe was het om deze rol te spelen? Wat is het belang van deze rol in het proces? Welk gedrag van de ander hindert je in deze rol? Welk gedrag van de ander helpt je in deze rol Welke inzichten levert je dit op?

Rijkswaterstaat 13Title Ringweg Schiphol in Zee – Vervolg Er is een actiegroep opgericht waarin omwonenden en horeca- ondernemers van het strand bij Wijk aan Zee zich hebben verenigd. Een regionale krant heeft gebeld, een landelijke krant ook. Zij hebben van de actiegroep begrepen dat het plan is om een plafond van 60 decibel te hanteren. Ze willen weten of dit waar is en als het waar is, dreigt de actiegroep met een gang naar de rechter. Verstrek over 10 minuten informatie aan de pers.

Rijkswaterstaat 14Title Ringweg Schiphol in Zee – Nabespreking Hoe ging de samenwerking? Wat helpt de samenwerking vooruit? Welk gedrag?

Rijkswaterstaat 15Title Bedankt voor jullie deelname! Sjan Arts Jolanda oosting