27 januari 2013 PTC Barneveld José Oost, Heddy Boelsma & Rob de Bruin

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Campagne ‘Roken kan echt niet meer’ Roy Meerburg, projectleider RookvrijNL NCVGZ 4 april 2013.
Advertisements

Aantal spelers : keeper Datum :
Jongeren blijken vaak wel te weten wat gezond is, maar het ook uitvoeren is een volgende stap. We maken namelijk de hele dag door keuzes en worden continue.
De beste wensen namens het projectduo
Basiselementen in een goede schoolslag (tips en tricks)
Basiselementen in een goede schoolslag (tips en tricks)
De vlag Pak elkaars polsen vast. Tenen tegen elkaar.
Aantal spelers. : keeper. Datum. : Teamfunctie
De patiënte staat recht, houdt de voeten gelijk en de schouders tijdens het meten recht. De patiënte geeft aan wanneer tijdens het meten het maximale van.
Knikkerbaan maken Maria Al; september
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Aantal spelers. : keepers. Datum. : Teamfunctie
Werkgroep 1 Zwembadles in 4x 5 minuten Leden: Petra, Manfred, Jos, Willem, louis en John.
Copyright chiropraxie Devriese & Moyson
Gedigitaliseerde leerlijn rekenen De Paschalisschool en de 17 april 2013.
Trainer A Triathlon.
Door: Tim Ties Deniz Jerom Sten
Inleiding Waarom heb ik dit onderwerp gekozen? Wat is BMX?
ROEITECHNIEK SYMPOSIUM Hazewinkel 12 juni 2009
Aantal spelers. : keeper. Datum. : Teamfunctie
Theo Burghout Week van de techniek We hebben bij.
Gemaakt door: Remco Muurling
PLAATSBEPALEN Een opdracht over plaatsbepaling aan de hand van coördinaten en een reis naar het EK voetbal­.   Klas | 1 kgt Gebruikte methode | Moderne.
Rego,stijn,flore Stop pesten !!!.
Schaatstechniek op het rechte eind
Een kleine uitleg van de spelregels
Project D2: Kempenland Sander Verkerk Christian Vleugels
Concept Development – 20 september 2010
Een presentatie van: Pieter de Heer Hillebrand Verkroost René Schoen
Reactieve verticale verplaatsing
Wegwijs in tijd en ruimte

Ik ben een pinguïn en ik draai met mijn hoofd. Kun jij dat ook?
Wij lopen mee met Walk4Water! Sponsorloop: 10 km Vrijdag 22 maart Middelharnis.
Voorlichting fysieke belasting
Voorlichting fysieke belasting
en zitinstructie neemt u plaats op uw stoel en
Thema: Bewegen.
Bijscholing voltige-instructeurs
Ladders Sport voor sport. Ladders Sport voor sport.
Gastles Gastles Week van het geld 2015 door (naam) op (datum)
Aboriginal dot painting
Rijtechniek NHB DEURNE.
II. DE BASISHOUDING BESCHRIJVING
Gemaakt door: Ans Sarianamual Bewerkt door: Lotte Muilwijk
Sprookjes.
Les 1 – Jij en de media Vertel:
Verplaatsen les 2 praktijk
Iedere atleet verdient een sportmasseur, ook een paard.
Uitgangspunt Rollen om de lengte-as
JE STEM Raadsel Het is een muziekinstrument…
Techniekanalyse Wat kun je verwachten na 4 keer op het ijs te hebben gestaan. Persoonlijk had ik al 7 jaar niet meer op de schaats gestaan. Maar na een.
Zwaartekrachtenergie contra Bewegingsenergie
Dirigeren Wat doet een dirigent?. inhoudsopgave Wie laat ik spelen? Ga ik aftellen? Welke opdrachten kan ik geven? Hoe laat ik ze stoppen?
Juryzaken voor trainers NTS Keuze Oefenstof Niveau 2 t/m 8
Footworkplaat in de praktijk en toepassing bij valpreventie onderzoek 24 mei 2014.
Cognitieve ontwikkeling bij kleuters
# Training : 3 Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch
Programma 11 februari Theorie Bochtentechniek 10
C A D B # Datum : Teamfunctie : Aanvallen
# Datum : Teamfunctie : Aanvallen Doelstelling technisch
Natuurlijk leert de Koninklijke EHBO je helpen
Sabrine van Oostrom Osteopaat D.O.-MRO & Fysiotherapeut
Sportmedisch onderzoek
Goed ademhalen bij het hardlopen
volgens het lineair score formulier
Nieuw Wedstrijdreglement 2020??
Interactieve powerpoint
Bijscholing Torhout VLINDERSLAG Bijscholing Torhout
Transcript van de presentatie:

27 januari 2013 PTC Barneveld José Oost, Heddy Boelsma & Rob de Bruin Bijscholing voltige instructeurs “Voltige gezien door de ogen van de jury” 27 januari 2013 PTC Barneveld José Oost, Heddy Boelsma & Rob de Bruin

Verschil tussen jury – trainer Jury beoordeelt alleen wat hij op dat moment ziet Trainer maakt proces door en kijkt naar vorderingen en verbeterpunten

Guidlines/Handboek Biedt juryleden en voltigeurs handvatten bij beoordeling van de oefeningen: Essentie van de oefening Beschrijving van de oefening De basisscores > Te vinden op de FEI site en KNHS site

Basisscore & aftrek De basisscore geeft zoals het woord het al zegt een basis aan voor een bepaalde uitvoering. Daarvan worden nog aftrekpunten getrokken voor “fouten” in de uitvoering.

Aftrek Kleine fouten (tot 1 punt): Middelgrote fouten (tot 2 punten): slechte voet- en/of armhouding, te ontspannen lichaamshouding, het hoofd laten hangen, te weinig oprichting. Middelgrote fouten (tot 2 punten): afwijkingen van de optimale techniek, tegen de beweging van het paard in bewegen, een harde landing, herhaling van de oefening, duidelijke houdingsfouten, te weinig bewegingswijdte. Grote fouten (meer dan 2 punten): balansfouten, waarbij het paard uit balans wordt gebracht, het in elkaar storten van een oefening, het terug klauteren op het paard na een val.

Opsprong Wat is de essentie van de opsprong? Beweging in harmonie met het paard uitgevoerd Hoogte en positie van het lichaamszwaartepunt

Opsprong Zwaaibeweging Continuïteit lichaamszwaartepunt Parallelliteit schouders en heupen Handstand Landing

10 Handstand positie met een rechte, nagenoeg verticale lichaamsas. De benen zijn in een spagaat in een verticale lijn met het linkerbeen naar beneden. De heupen en schouders zijn op het hoogste punt parallel aan de schouderas van het paard. 8 Lichaamsas is recht tot circa 70%, maar armen zijn niet uitgestrekt. De benen zijn in een spagaat in een verticale lijn met het linkerbeen naar beneden. De heupen en schouders zijn op het hoogste punt parallel aan de schouderas van het paard.

6 Lichaamsas is recht tot 30%, maar armen zijn niet uitgestrekt. De benen zijn in een spagaat in een verticale lijn met het linkerbeen naar beneden. Het lichaamszwaarte punt is niet boven de grepen. De heupen en schouders zijn op het hoogste punt parallel aan de schouderas van het paard. 5 De schouders zijn lager dan de grepen en aan de binnenzijde van het paard tijdens het hoogste punt van de opsprong. Het lichaamszwaartepunt bereikt de hoogte van de paardenrug.

Opsprong Bekijk het filmpje en kijk per opsprong naar: Zwaaibeweging Continuïteit lichaamszwaartepunt Parallelliteit schouders en heupen Handstand Landing Bepaal de basisscore en aftrek

Vlag Wat is de essentie van de vlag? Beweging in harmonie met het paard uitgevoerd Balans en souplesse (met name schouder en heup)

Vlag Bank Arm/been tegelijk (alleen klasse A,B,C) Lijn hand-hoofd-voet In harmonie met het paard Hele onderbeen op het paard Parallelliteit 4 galopsprongen

10 Correcte uitvoering van de techniek, met een opgerichte houding. Waarbij de beweging van het paard volledig wordt geabsorbeerd in de gewrichten. 7 Correcte uitvoering van de techniek. 5 Bankpositie is correct, rechterheup is uitgedraaid. Met een geringe oprichting in linkerarm en rechterheup.

Vlag Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=LfCz-uvIY8s&feature=youtu.be Bekijk het filmpje en kijk per vlag naar: Bank Arm/been tegelijk (alleen klasse A,B,C) Lijn hand- hoofd-voet In harmonie met het paard Hele onderbeen op het paard Parallelliteit 4 galopsprongen Bepaal de basisscore en aftrek

Schaar 1e deel Wat is de essentie van de schaar? Beweging in harmonie met het paard uitgevoerd Coördinatie van de schaarbeweging en de hoogte

Schaar 1e deel Zwaaibeweging Lichaamszwaartepunt vloeiend omhoog en boven steunvlak Draai Hoogte Landing

10 Correcte techniek (heupen zijn minimaal een kwart gedraaid op het hoogste punt van de zwaai) en nagenoeg handstandpositie 7 Recht/gestrekt lichaam dat tot 45 omhoog zwaait met een correcte techniek (heupen zijn minimaal een kwart gedraaid op het hoogste punt van de zwaai).

5 Recht/gestrekt lichaam, waarbij de heupen niet hoger komen dan de schouders met een correcte techniek (heupen zijn minimaal een kwart gedraaid op het hoogste punt van de zwaai). Handstandpositie, zonder dat de heupen zijn gedraaid op het hoogste punt van de zwaai.

1e deel Schaar Filmpje:http://www.youtube.com/watch?v=QDpx5-hgeG0&feature=youtu.be Bekijk het filmpje en kijk per schaar naar: Zwaaibeweging Lichaamszwaartepunt vloeiend omhoog en boven steunvlak Draai Hoogte Landing Bepaal de basisscore en aftrek

In het handboek (verschijnt per februari op de KNHS site) kun je van alle oefeningen de essentie, beschrijving en basisscores vinden. Dank je wel voor jullie aandacht!