Training Sharepoint Wendy Ankersmit.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
sociale media: de nieuwe realiteit
Advertisements

Algemene Weetjes Over Tekst verklaren en het CSE.
HET CSE NEDERLANDS. Je spreekt toch al jaren
Citeren, verwijzen, voetnoten, paginanummering … GIP
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
Handboek verzenden van Nieuwsbrief Caribbean.nl 12 september 2012 •Ga naar CMS •Kies Nieuwsbrief Caribbean.nl.
Schema en synthese van een zakelijke tekst
De leesstrategie voor begrijpend lezen
Instructie voor het opnemen en bewerken van video’s
Succesvol informatief presenteren
De internet-encyclopdie voor kinderen
Schrijf een artikel over een ‘Europees’ onderwerp dat voor jou van belang is ! Ga als volgt te werk !
Duidelijk schrijven voor iedereen
Handreikingen Voor de C-kandidaat
concept en indelingsprincipe
Het gegevensverwerkend proces
het bouwen van een website
Werkproces 1.5 Externe relaties opbouwen en onderhouden
Klik ergens op het witte deel van deze pagina om verder te gaan
Les 14: Redactionele Vormgeving
G!DS Basismodule Trainingsdag 2 Naam, functie Datum, plaats.
MET DANK AAN COLLEGA’S IN DEN LANDE ! vee 2012
Bezoekersgerichte teksten
HELPWIJZER Have a break, Have a LightBite Have a break, have a LightBite Dit project kwam tot stand.
Het maken van een spreekbeurt
Een leesstrategie: toepassing
Wikiwijs.
Samenvatting Havo 5.
Samenvatten.
Samenvatten Klas 4A de Foorakker.
Vorige week Menukaart/woordweb Verzorgingsstaat
(Her)Schrijven voor het web Is schrijven voor het web anders? Voordat we schrijven… Basisprincipes schrijven voor het web.
Online filmpjes maken. (
Ga naar Diavoorstelling bovenaan het scherm.
Online filmpjes maken. (
MM2 webcommunicatie Mijn gegevens:
Webteksten en SEO Wat hebben zij met elkaar te maken?
Training Webrichtlijnen Maar moet je je als webredacteur aan houden?
Teksten schrijven. Teksten schrijven Teksten schrijven – Waar gaat het over Onderwerp Titel Lead Tussenkopjes Illustraties Woorden vet/cursief.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Let’s go! ›Beginnerspresentatie ›Starten met prospero ›Verschil CMS en web navigator ›Nieuwe content > nieuwe folder aanmaken ›Bestanden uploaden ›Linkobject.
Tekstverklaring Hoe doe je dat?.
Coach Academy Module Persoonlijk 1 Ciska, Bart en Johan.
Mark Manders. Oriënteren & Categoriseren Consensus Verdelen begrippen Werkgroepen maken Uitleg opdracht Vandaag.
Hoe maak ik een PowerPoint presentatie?
Waarom? Je hebt ontdekt wat je interesses zijn. Behalve dat het van belang is dat je doet wat je leuk vindt, is het ook belangrijk om te doen waar.
Verbeter de vindbaarheid van je verenigingswebsite Samantha van der Werf.
5 praktische tips voor een betere vindbaarheid van uw bakkerij.
1. 2 Storytelling Geen mooie marketing praatjes: maar de authentieke menselijke stemmooie marketing praatjes.
Trimester 2. Hfdst 1: e-Presentatie, master! e-Presentatie Met de hulp van Powerpoint gaan we leren hoe we een elektronische presentatie kan maken.
Centraal Examen Nederlands
MEDIAWIJSHEID LES 3 Laura van Vught. INTRODUCTIE o Lessen Mediawijsheid Les 1: Zoeken op het internet. Herkennen van betwouwbare sites. Les 2: Gegevens.
Leesvaardigheid Lezen en leestoetsen. ▪ 1. Gouden tip voor leestoetsen ▪ 2. Hoe pak je leestoetsen aan? ▪ 3. Wat doe je bij onbekende woorden? ▪ 4. Hoe.
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Werkstuk nask In de week van 23 januari 2017 (week 04) voor vrijdag 27 januari 12:15, inleveren Daarna: elke werkdag te laat: 5 punten (van de 100) van.
Meest voorkomende vragen bij examenteksten.
Essay Een essay is een beschouwende tekst over een literair, maatschappelijk of wetenschappelijk onderwerp, met een duidelijk persoonlijke inslag. Een.
Een beschouwing schrijven
Een instructie schrijven
Beeldschermvriendelijk schrijven
Verzin een korte opvallende titel
(week 045) voor vrijdag 02 januari 12:15, inleveren
Hoe maak ik een goede samenvatting?
LinkedIn Wat moet ik ermee?.
Workshop 2 Technische tips voor gevorderden
INZET VAN DIGITALE MEDIA VOOR PUBLIEKSBEREIK
Focus op de vraag –en nog even niet op het antwoord-
De leesstrategie voor begrijpend lezen
volgende bladzijde terug Wat heb je nodig?
DRIE pilaren van Een gebruikersgerichte website
Transcript van de presentatie:

Training Sharepoint Wendy Ankersmit

Programma Introductie Verantwoordelijkheden en processen Schrijven voor het web Teksten plaatsen op Sharepoint Vervolg van de training

Verantwoordelijkheden en processen Toenemende belang van Internet Waarom moet ik een bijdrage leveren Wat moet ik dan precies doen op Internet

Profiel van de beelschermlezer Leest minder makkelijk Leest langzamer Is ongeduldig Wil scannen Verlangt een korte tekst Is visueel ingesteld Leest in een F-patroon

Schrijven voor het web 10 stappen Bepaal doel en doelgroep Bekijk de randvoorwaarden van de website Bepaal welke informatie opneemt Structuur van de pagina Schrijf de andere bouwstenen Breng interne en externe links aan Controleer de stijl Maak de tekst vindbaar Controleer tekst en techniek met behulp van de checklist Publiceer

1. Bepaal doel en doelgroep Leeftijd Geslacht Opleidingsniveau Motivatie Noodzaak Computer- en internetervaring Voorkennis

2. Randvoorwaarden website Maak teksten zo kaal mogelijk op. De website zet de tekst om in het juiste lettertype en de juiste lettergrootte. Gebruik de juiste spellingswijze Streef naar maximaal 1 scherm met tekst Links naar externe website toevoegen als een pop-up.

3. Welke informatie neemt u op? Waar gaat de pagina over waar u over gaat schrijven? Is alle informatie noodzakelijk?

4. Structuur van de pagina -1- Kern informatie bovenaan Kop Lead 5 W-vragen Wie Wat Waar Waarom Wanneer

Voorbeeld 5 W-vragen EU verscherpt sancties tegen Birma De Europese Unie verscherpt de sancties tegen Birma omdat de militaire junta onvoldoende hervormingen doorvoert. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben daarom in Luxemburg besloten om nog meer beperkingen te stellen aan investeringen in Birmese overheidsbedrijven.

4. Structuur van de pagina -2- Opdracht Beantwoord voor je eigen tekst de verschillende W-vragen. Maak een goede krachtige kop voor je eigen stukje tekst. Formuleer ook een eerste aanzet tot een lead. Laat je buurman je kop en lead lezen. Welke verbeteringen ziet hij/zij?

5. Schrijf de andere bouwstenen Maak korte zinnen Schrijf niet meer dan 4 à 5 zinnen per alinea. Schrijf 1 alinea gaat over 1 boodschap Schrijf actief en in de tegenwoordige tijd Spreek de mensen aan met ‘u’ Vakjargon moet op iedere pagina opnieuw uitgelegd worden Geef voorbeelden en concretiseer daarmee abstracte begrippen Vermijd tangconstructies

Wat is actief schrijven? In dit artikel gaan we in op de nieuwe ARBO-wet. Het kabinet voert deze wet per 1 januari 2010 in. In dit artikel wordt ingegaan op de ARBO-wet die door het kabinet per 1 januari wordt ingevoerd.

5. Schrijf de andere bouwstenen Voorbeeld tangconstructie Werkgevers die in totaal minder dan 40 uur per week werk laten verrichten door één of meer werknemers, hoeven geen arbo-inventarisatie uit te voeren. Werkgevers hoeven geen arbo-inventarisatie uit te voeren, als zij in totaal minder dan 40 uur per week werk laten verrichten door één of meer werknemers.

5. Schrijf de andere bouwstenen Laat witregels tussen de alinea’s Gebruik opsommingstekens Onderstreep niet Wees spaarzaam met vet en cursief Gebruik tussenkoppen (kort en kernachtig) Begin elke alinea met een kernzin.

6. Breng links aan Alleen als het echt noodzakelijk is en de tekst ten goede komt! Intern Extern

7. Controleer de stijl Print de tekst Zijn de zinnen niet te lang Is de tekst actief geschreven Haal de spelfouten eruit

8. Maak de tekst vindbaar Kies de juiste trefwoorden Meervoudsvormen Synoniemen opnemen Verwerk het belangrijkste trefwoord in de kop Verwerk de andere trefwoorden zoveel mogelijk in de tekst Alt-teksten aan plaatjes toevoegen

9. Controleer tekst en techniek 10. Publiceer

Sharepoint Boomstructuur Pagina bewerken Hyperlinks toevoegen Afbeeldingen toevoegen

Boomstructuur

Pagina in Sharepoint bewerken Zie filmpje voor uitleg Opdracht: Ga naar een pagina in Sharepoint waar jij specialist in bent. Wijzig een stukje tekst op deze pagina en publiceer hem.

Hyperlink in pagina aanmaken Zie filmpje voor uitleg Opdracht: Maak in word een document met de titel test aan. Sla deze op onder een herkenbare titel. Ga naar de pagina in Sharepoint waar jij specialist in bent en koppel het word-document aan deze pagina.

Afbeelding toevoegen Zie filmpje voor uitleg

Vervolg van de training Opdracht 1: Herschrijf een stuk re-usable content. Kopieer deze in word en actualiseer de tekst. Houdt hierbij rekening met de checklist. Opdracht 2: Bekijk je eigen bij te houden tekstpagina en herschrijf deze volgens de regels die je vandaag gehoord hebt. Vervolgafspraak Intekenen op de intekenlijsten.