De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Beeldschermvriendelijk schrijven

Verwante presentaties


Presentatie over: "Beeldschermvriendelijk schrijven"— Transcript van de presentatie:

1 Beeldschermvriendelijk schrijven
Workshop intranet Voel je vrij om deze inhoud te gebruiken. We vinden het leuk om te horen wat je nuttig vindt.

2 Waarom beeldschermvriendelijk?
Een beeldscherm leest niet ‘als een boek’ Scannen, koppen snellen Is dit relevant? Bezoekers zoeken diagonaal Om te worden gelezen, moet je eerst worden gevonden (seo = search engine optimalisation) En je bent je lezer zo weer kwijt…

3 Het zoekpad van een bezoeker gaat niet van links naar rechts...
(plaatje van een irisscan)

4 Doel workshop Hoe maak je een goede tekst? Hoe help je medewerkers hun info op intranet te vinden? En dat alles passend bij de organisatie (aanspreekstijl, huisstijl)

5 Voor wie schrijf je? Wie is je doelgroep? Bedenk typische personen uit je doelgroep (persona’s) Wat zoekt hij en wat doet hij met je content? Op welk moment? En welke situatie? Vanaf welk apparaat?

6 “Als het belangrijk is, dan hoor ik het wel van mijn manager”
Voorbeeld van een persona: Henk Werk: Buschauffeur, 32 uur per week. Persoonlijk: 57 jaar, getrouwd, 3 kinderen en 4 kleinkinderen. Leest niet graag en niet vaak; de metro, het nieuws en de post. Gebruikt thuis de pc van zijn vrouw voor telebankieren, heeft een nokia om te kunnen bellen in geval van nood. Checkt op werk via intranet zijn rooster en vraagt seniorenverlof aan. “Als het belangrijk is, dan hoor ik het wel van mijn manager”

7 “Het geeft me rust om thuis eerst mijn mailbox leeg te maken.”
Voorbeeld van een persona: Bernadette Werk: Teammanager, 36 uur per week. Persoonlijk: 37 jaar, 2 katten, levensgenieter en deelt haar liefde voor Frankrijk op Instagram. Heeft thuis meestal haar tablet bij de hand, voor Netflix, twitter en checkt dan ook meteen haar werkmail. Haalt op intranet info over roosters en HR-informatie en leest dagelijks het nieuws van de organisatie. “Het geeft me rust om thuis eerst mijn mailbox leeg te maken.”

8 Voorbeeld van een persona: Bilal
Werk: monteur, 24 uur per week. Persoonlijk: 22 jaar, woont bij ouders en volgt deeltijd een opleiding, rustige werker. Heeft een oude laptop, maar regelt zoveel mogelijk via zijn smartphone. Hij heeft geen , maar onderhoudt zijn contacten vooral via whatsapp. Controleert zijn rooster via de mobiele telefoon. Als hij een handleiding moet bekijken gebruikt hij een pc op het werk, waar hij ook kan printen. “Papier is old school.”

9 Als je een tekst gaat schrijven, bedenk eerst…
Wie is je lezer? Wat zoekt je lezer? Wat is zijn situatie wanneer hij deze info zoekt? (Tijdsdruk, omgeving, apparaat.) Hoe laat je zien dat je de lezer begrijpt? Leef je in!

10 En wat is jouw doel met deze tekst?
Moet de lezer actie ondernemen? (aanmelden, bestellen, reageren) Moet de lezer iets weten? Wil je aandacht ergens voor? (zenden)

11 Een goede structuur Kern van de info plaats je prominent Details ‘dieper’ in structuur Doorklikken voor bijlagen 1 Onderwerp per artikel

12 Nu werkkleding bestellen!
Bestel voor 1 juli je nieuwe kleding, dan heb deze 1 september in huis. Schoenen zijn helaas nog niet leverbaar. Vul bij de bestelling je personeelsnummer en maten in … De nieuwe kleding is gemaakt van 100% biologisch katoen. Downloadable met catalogus!

13 Krachtige koppen, duidelijke titels
Begrijpelijk in elke context Kort Rijk aan info (vat de inhoud samen) Voorspelbaar (is doorklikken zinvol?) Gebruik woorden waar je doelgroep op zoekt

14 Lead/samenvatting, bodytekst, downloadables Alinea’s en paragraaf
Opbouw Lead/samenvatting, bodytekst, downloadables Alinea’s en paragraaf 1 subonderwerp per paragraaf Ankerpunten Kopjes + tussenkopjes Opsommingen Hyperlinks Foto’s en afbeeldingen Tabellen

15 De tekst Belangrijkste trefwoorden in het begin Korte zinnen Begrijpelijke woorden, vermijd jargon Actieve stijl

16 Actief taalgebruik Het recht op ouderschapsverlof is wettelijk geregeld. Ouderschapsverlof kan opgenomen worden tot het kind 8 jaar is. De medewerker moet ten minste een jaar in dienst zijn. Ook is het zo dat de medewerker moet kunnen aantonen de ouder van het kind te zijn en op hetzelfde adres te wonen. Ouderschapsverlof mag per kind slechts één keer worden aangevraagd en het moet opgenomen worden binnen een jaar na de aanvraag. Ouderschapsverlof kan maximaal voor 26 weken worden toegekend en duurt dus ook maximaal die periode.

17 Actief taalgebruik Heb je een zoon of dochter die jonger is dan 8 jaar? Dan heb je recht op ouderschapsverlof. Hiervoor moet je minimaal 1 jaar in dienst zijn, de ouder van het kind zijn en op hetzelfde adres wonen. Per kind mag je 1 keer ouderschapsverlof aanvragen, het verlof moet je binnen 1 jaar na de aanvraag opnemen. Ouderschapsverlof duurt maximaal 26 werkweken.

18 Gerelateerde links op de pagina
Handig voor de lezer Linkjes in de tekst Gerelateerde links op de pagina Lezen: relevante onderwerpen Regelen: zaken die direct kunnen worden geregeld Meer informatie: downloads, regelgeving, externe links Voor leidinggevenden: lezen & regelen Altteksten Zoekwoorden

19 Opdracht 1 Maak koppels van 2 Vertel elkaar van de kernboodschap en voor wie je de tekst schrijft

20 Opdracht 2 Herschrijf je tekst

21 Ga je zelf publiceren, of iemand anders? Sjabloon volgt later
Tekst klaarzetten voor publicatie Ga je zelf publiceren, of iemand anders? Sjabloon volgt later


Download ppt "Beeldschermvriendelijk schrijven"

Verwante presentaties


Ads door Google