De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Instructie voor het opnemen en bewerken van video’s

Verwante presentaties


Presentatie over: "Instructie voor het opnemen en bewerken van video’s"— Transcript van de presentatie:

1 Instructie voor het opnemen en bewerken van video’s
Gemaakt in opdracht van Wim van Gelder Door Karine van Klaveren – minor ICT maart 2011

2 Verschillende stappen
Klik op de stap om de instructie te zien. Videobeelden opnemen Formaat kiezen voor het opnemen Video in ander formaat zetten Opnamen op de computer zetten Videobeelden bewerken in Windows Movie Maker Video inbrengen in PowerPoint

3 1. Videobeelden opnemen Voor het opnemen van een video kun je gebruik maken van verschillende apparatuur. Videocamera (digitaal) Bij het gebruik van een videocamera, is het belangrijk op te letten of het mogelijk is om de beelden op de computer te zetten. Hiervoor moet er een kabeltje bij de camera zitten. Test dit, voordat je de camera echt gaat gebruiken.

4 1. Videobeelden opnemen Voor het opnemen van een video kun je gebruik maken van verschillende apparatuur. Digitale camera De meeste digitale camera’s kunnen ook (stukjes) video opnemen. In de handleiding van je camera kun je lezen of en hoe je dit kunt doen. Test ook dit, voordat je de camera echt gaat gebruiken.

5 1. Videobeelden opnemen Checklist voor het opnemen van de videobeelden. Zoek een geschikte camera voor het opnemen van je videobeelden. Zorg dat de videobeelden in het goede formaat worden opgenomen (zie instructie ‘Formaat kiezen voor het opnemen’) Neem een stukje video op en probeer dit op je computer te zetten. Check ook of het geluid het doet. Zorg dat de accu/batterijen vol zijn. Zorg dat je voldoende geheugen beschikbaar hebt. Zorg voor een goede ruimte (let op tegenlicht). Leg degene die gaat filmen uit hoe de camera werkt.

6 1. Videobeelden opnemen Tips voor het opnemen van videobeelden.
Let erop, dat de camera niet te veel beweegt. Je kunt hiervoor gebruik maken van een statief. Bij het opnemen van lange stukken, is het goed tussendoor te checken of de camera nog opneemt. Gebruik de zoom met mate. Neem extra batterijen/accu mee. Neem een extra geheugenkaart mee. Neem het kabeltje van de camera mee om de videobeelden eventueel tussendoor direct op de computer te zetten. Klik hier voor nog wat extra tips bij het maken van videobeelden. Klik hier om terug te gaan naar de inhoudsopgave

7 2. Formaat kiezen voor het opnemen
Als een video wordt opgenomen, wordt dit gedaan in een bepaald formaat. Je kunt zien in welk formaat de video wordt opgeslagen door een videobestand te openen. Achter de naam van de video staat ‘.formaat’. Het formaat van het bestand hiernaast is .wmv.

8 2. Formaat kiezen voor het opnemen
Om video’s in Windows Movie Maker te kunnen bewerken, moet het één van de volgende formaten hebben: .ASF / .AVI /.DVD-MS / .M1V/ .MP2 / .MP2V / .MPE / .MPEG / .MPG / .WM / .WMV Check voor het maken van de videobeelden of Windows Movie Maker het formaat van jouw camera ondersteunt. Klik hier om terug te gaan naar de inhoudsopgave.

9 3. Video in ander formaat zetten
Mocht Windows Movie Maker het bestand niet ondersteunen, kun je kijken of het mogelijk is het bestand (het filmpje) te converteren. Hier zijn verschillende programmaatjes voor op Internet. Deze kun je zoeken op Google door ‘formaat naar .avi converteren’ in te typen. Test altijd van te voren, of het ook daadwerkelijk lukt om een filmpje te converteren, zodat je niet achteraf in de problemen komt. Klik hier om terug te gaan naar de inhoudsopgave.

10 4. Opnamen op de computer zetten
Je hebt videobeelden gemaakt. Nu is het de tijd om de videobeelden op de computer te zetten. Stop het kabeltje van je camera op het aansluitpunt in je camera. Bij elke camera kan dit op een andere plaats zitten. Als je het aansluitpunt niet kunt vinden, biedt de handleiding misschien uitkomst.

11 4. Opnamen op de computer zetten
Stop het USB-gedeelte in de computer. Let erop, dat hij op de juiste manier in de computer zit.

12 4. Opnamen op de computer zetten
Nu is het kabeltje aangesloten op je digitale camera en je computer. Zorg dat de computer aanstaat. Nu kun je ook de camera aanzetten.

13 4. Opnamen op de computer zetten
Als het goed is, verschijnt er nu een venster op het computerscherm. Klik op ‘Map openen en bestanden weergeven’.

14 4. Opnamen op de computer zetten
Als het scherm niet automatisch op je computer verschijnt, ga dan naar ‘deze computer’.

15 4. Opnamen op de computer zetten
Klik nu op de juiste schijf. Het is vaak de verwisselbare of onbekende schijf.

16 4. Opnamen op de computer zetten
Nu kom je in de map van de camera terecht. Soms moet je doorklikken naar de map van je bestanden. Doe dit tot je je videobestanden terugvindt.

17 4. Opnamen op de computer zetten
Nu moet je het bestand naar de map van je keuze kopiëren. Klik met de rechtermuisknop op het bestand, dat je wilt kopiëren en klik op ‘kopiëren’.

18 4. Opnamen op de computer zetten
Ga nu naar de map waar je de video in wilt bewaren. Klik met je rechtermuis- knop op het witte veld in de map en klik op ‘plakken’. Nu wordt je video in de map geplakt. Klik hier om terug te gaan naar de inhoudsopgave.

19 5. Videobeelden bewerken in Windows Movie Maker
Open het programma Windows Movie Maker. Als je niet weet waar je dit programma kunt vinden, kun je het programma zoeken bij Windows Verkenner.

20 5. Videobeelden bewerken in Windows Movie Maker
Klik op ‘media importeren’ links bovenin het scherm

21 5. Videobeelden bewerken in Windows Movie Maker
Ga nu naar de map, waarin je je video hebt opgeslagen. Klik de video aan en klik op ‘importeren’. Nu komt je video in Windows Movie Maker te staan.

22 5. Videobeelden bewerken in Windows Movie Maker
Om meerdere video’s te importeren, kun je ook een andere video toevoegen. Dit doe je op dezelfde wijze. Nu kun je de video’s gaan monteren. Dit doe je door je video naar de tijdlijn te slepen. Klik op de video en sleep hem naar de tijdlijn.

23 5. Videobeelden bewerken in Windows Movie Maker
Nu staat je video in de tijdlijn. Je kunt er stukjes afknippen door aan het begin of aan het eind bij het zwarte driehoekje een stukje van de clip af te knippen.

24 5. Videobeelden bewerken in Windows Movie Maker
Ook kun je een titel of tekst aan het begin of op de film laten zien. Klik op ‘extra’ in de taakbalk. Klik op ‘titels en credits’.

25 5. Videobeelden bewerken in Windows Movie Maker
Kies de gewenste optie.

26 5. Videobeelden bewerken in Windows Movie Maker
Typ de gewenste tekst. Klik op ‘titel toevoegen’.

27 5. Videobeelden bewerken in Windows Movie Maker
Als de montage uit meerdere video’s bestaat, kun je een titel tussen deze twee video’s monteren, zodat het duidelijk is, dat er een nieuw stukje video begint. Kijk uiteindelijk of je tevreden bent met de montage door de video te bekijken.

28 5. Videobeelden bewerken in Windows Movie Maker
Als je helemaal tevreden bent, kun je je video publiceren. Dit doe je door naar ‘bestand’ te gaan in de taakbalk. Klik op ‘filmbestand publiceren’.

29 5. Videobeelden bewerken in Windows Movie Maker
Klik op de optie van je keuze. In deze uitleg zullen we verder gaan met het ‘publiceren voor afspelen op de computer’.

30 5. Videobeelden bewerken in Windows Movie Maker
Geef de video de naam van je keuze en kies een map, waarin je de video wilt opslaan. Klik op ‘volgende.’

31 5. Videobeelden bewerken in Windows Movie Maker
Kies de ‘beste kwaliteit voor afspelen op mijn computer.’ Klik op ‘publiceren.’

32 5. Videobeelden bewerken in Windows Movie Maker
Nu wordt de film gepubliceerd. Als hij klaar is, kun je hem direct bekijken. Klik op ‘voltooien.’

33 5. Videobeelden bewerken in Windows Movie Maker
De montage in Windows Movie Maker kun je ook opslaan. Dan kun je altijd nog iets in de montage veranderen. Dit moet altijd wel op de computer gebeuren, waarop de bestanden staan, anders is de kans dat Windows Movie Maker de videobestanden niet meer terug kan vinden. Let hier ook op als je het project tussendoor opslaat!

34 5. Videobeelden bewerken in Windows Movie Maker
Klik op ‘bestand’ in de taakbalk. Klik op ‘project opslaan als’. Kies de map, waarin je het project wilt opslaan. Klik op ‘opslaan’. Klik hier om terug te gaan naar de inhoudsopgave.

35 6. Video inbrengen in Powerpoint
Als je een presentatie moet geven, waarbij je een video wilt opnemen in een Powerpoint presentatie, kun je dit op verschillende manieren doen. In deze instructie zullen twee manieren worden uitgelicht.

36 6. Video inbrengen in PowerPoint
Allereerst kun je dit doen door je video op Internet te uploaden en vervolgens een link in je PowerPoint te plaatsen. InHolland heeft een site, waar je veilig video’s kunt uploaden, zonder dat anderen daar bij kunnen. Ga naar

37 6. Video inbrengen in PowerPoint
Klik op ‘log in’. Kies de instelling ‘InHolland’. Klik op ‘bevestig’.

38 6. Video inbrengen in PowerPoint
Klik rechts bovenin op ‘upload media’. Het bestand staat op je computer. Klik op ‘bladeren’. Blader naar de map van je video en selecteer deze. Klik op ‘openen’.

39 6. Video inbrengen in PowerPoint
Omschrijf je video door de velden in te vullen. Geef aan tot welke categorie je video behoort.

40 6. Video inbrengen in PowerPoint
Als je wilt, dat je video niet openbaar is, klik dan op ‘nee’. Klik op ‘verder’. Klik op ‘afschermen’. Als je wilt, dat medestudenten en docenten er wel bij kunnen vul je bij in. Dan kunnen alleen de mensen met dit account bij je video.

41 6. Video inbrengen in PowerPoint
Klik op ‘opslaan’. Nu wordt je video geüpload. Dit kan enige tijd duren. Zorg er daarom ook voor, dat je je video tijdig op surfmedia upload. Als hij klaar is, ga je naar ‘mijn media’ om je video te bekijken. Klik op je video om hem te bekijken.

42 6. Video inbrengen in PowerPoint
Kopieer de link van je video. Ga nu naar PowerPoint. Je kunt de link letterlijk in je presentatie plakken, maar je kunt ook een hyperlink maken. Dan zie je de link niet letterlijk, maar opent hij de website zodra je op een woord of afbeelding klikt. Selecteer het woord of de afbeelding, waar je de hyperlink aan wilt koppelen. Klik met je rechtermuisknop op het woord of de afbeelding.

43 6. Video inbrengen in PowerPoint
Klik op ‘hyperlink’ Ga naar ‘adres’ en plak de link van je video. Klik op ‘OK’.

44 6. Video inbrengen in PowerPoint
Controleer of de hyperlink werkt door de presentatie te starten (F5) en op het woord of de afbeelding te klikken. Je kunt de video ook direct in je PowerPoint opnemen. Ga naar de dia waar je de video wilt invoegen. Klik op ‘invoegen’ en dan op ‘film’.

45 6. Video inbrengen in PowerPoint
Blader naar de map van je video en klik op ‘openen’. Kies wanneer je de video wilt laten beginnen. Het is het makkelijkst om er op te moeten klikken, dan kun je de video in je praatje ook nog even inleiden. Je kunt de video zo groot of klein maken, als je zelf wilt.

46 6. Video inbrengen in PowerPoint
Als je een video hebt ingevoegd in je PowerPoint, is het belangrijk, dat je de presentatie op een andere manier opslaat. De reden hiervan is, is dat je het videobestand moet meenemen, zodat de presentatie het ook op een andere computer doet.

47 6. Video inbrengen in PowerPoint
Klik links bovenin op het rondje. Klik op ‘publiceren’. Kies ‘inpakken voor cd’.

48 6. Video inbrengen in PowerPoint
Kies een naam voor je presentatie en klik op ‘naar map kopiëren’. Kies een mapnaam en klik op ‘bladeren’ om een locatie voor de map te selecteren. Klik op ‘selecteren’. Nu wordt er de vraag gesteld of je gekoppelde bestanden wilt meenemen. Klik op ‘ja’.

49 6. Video inbrengen in PowerPoint
Nu is de presentatie in een aparte map opgeslagen. Als je deze wilt meenemen naar de opleiding, moet je de gehele map naar je USB-stick kopiëren. Dan wordt ook de video meegenomen. Controleer van te voren altijd, of je presentatie het doet. Heel veel succes! Klik hier om terug te gaan naar de inhoudsopgave. Als je op ‘ESC’ drukt, wordt de instructie afgesloten.


Download ppt "Instructie voor het opnemen en bewerken van video’s"

Verwante presentaties


Ads door Google