Human Capital Agenda Topsectoren Agro&Food en Tuinbouw&Uitgangsmaterialen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Professional in Beeld Henk Meijer Ontwikkel het jonge talent in het Westland Docenten professionaliseren en leerlingen plukken de vruchten.
Advertisements

Sectorplan: de regio aan zet!
Werkconferentie ‘Flexibel hoger onderwijs voor werkenden’
Strategisch personeelsbeleid
EIM Beleidscafé 22 november 2011 Nicolette Tiggeloove Elke sector een topsector?! De mening van het MKB.
Presentatie Henny Knechten
Goud in Handen!.
Jongeren communicatie Jet Centeno – Human Capital Water programma.
Het Vakcollege: Meerwaarde in de regio
Energieke doelgerichte regionale aanpak
Samenwerkingsverband Onderwijs Bedrijven
De Grenzeloze generatie op de arbeidsmarkt 4 november 2011
VTB Technasium Vakcollege
OR-platform 15 november.
Edukans 4 april 2017.
Workshop topsectorenbeleid overheid
Kennis, onderwijs en ondernemerschap Greenport Congres Nico van Ruiten Voorzitter LTO Glaskracht 21 juni 2007.
Lectorenoverleg Applied Science
D.S.L.B. daalt in Frank Verhoeven
Regionale betrokkenheid bij de beroepskolom Een casus… Dag van de Beroepskolom 5 oktober 2012.
HOGER BEDRIJFSDIPLOMA Hans Daale 8 april Na te lopen… Waarom nu een discussie over een HBd Waarom nu een discussie over een HBd Wat is dan eigenlijk.
Ronde 5 van de Ad Hans Daale Leido. De Ad in ons land  Wat is de Ad  Koppeling aan NLQF  Eerste stap in het hbo – dus hoger onderwijs  MBO-4 / Ad.
Enkele vragen vooraf Wie van u werkt in het MBO ?
PUmA Project Arbeidsmarkt en Deskundigheid. Arbeidsmarkt en deskundigheid Doel van het project…. Het verkrijgen en behouden van voldoende gekwalificeerd.
De rol van Kenniscentra in het Onderwijs »Peter Weisscher »Regioconsultant PMLF.
(Beroeps) Onderwijs in Beweging
Werken naar Vermogen In de Drechtsteden G.A. ten Dolle, directeur Dordrecht Projectgroep Wwnv 1 December 2011.
Project implementatie competentiegericht kwalificatiedossier vmbo-Mobiliteit Op zoek naar ruimte in de regels 12 maart 2007.
Rob Tuin, sectormanager Aequor Em Vael, senior ontwikkelaar Aequor
Wsw in de Handel: Werkgevers Scheppen Werk voor iedereen Binnenstebuiten.
Kennisatelier Stage 23 april 2009
Van werk naar werk trajecten
Schakelen tussen Onderwijs & Arbeidsmarkt Festival van het Leren, 12 september 2014.
Regionaal perspectief
45 jaar Vereniging van Grafisch Technologen (GTSC) ; 9 april 2008 Opleiden voor de Creatieve Industrie Arie van Tilborg, directeur MediaCollege.
Samen werken in Greenport Venlo Regio
Leven Lang Groen Leren Manifestatie groen onderwijs Marcel Creemers (Citaverde) Arry Verhage (Agro Opleidingshuis) Liesbeth van der Vegt (LTO) 12.
Human Capital in de watersector Huiberdien Sweeris (NWP)
De kracht van de samenwerking in de regio
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Centrum voor Innovatief Vakmanschap
TechniekTalent.nu. Wie zijn we? Klik hier voor film:
Vrije gedachten bij vmbo-mbo-Ad Hans Daale Leido.
Leren tussen presteren en innoveren Door Frits Kluijtmans Hoogleraar Strategisch HRM Open universiteit.
Samen (leren) voor succes Samenwerking in de keten binnen Toptechniek in bedrijf Inspiratiemiddag M-Tech, 2 juni Rotterdam.
De arbeidsmarkt van morgen Biebwatch, Amsterdam, 15 januari 2008 Rob Gründemann, Teamleider Personeelsbeleid Lector Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht.
Arbeidsmarkt Is een verzamelnaam voor diverse plekken waar werkzoekenden en werkgevers elkaar ontmoeten. BvB 2014.
Cluster Flowers & Food Greenport Aalsmeer in de metropoolregio Amsterdam.
TECHNIEKKETEN NM-LIMBURG Op maat naar triple helix 2020
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Vernieuwing beroepsgerichte examenprogramma’s vmbo Meer ruimte voor kunst en cultuur? Hilversum:
Annemarie KnottnerusEva van Cooten ProgrammaleiderSenior projectleider Toptechniek in bedrijf Toptechniek in bedrijf.
1 Topsector Energie 16 november 2012 Michiel Boersma Topteam Energie Topsector Energie.
Vluchtelingen in Brabants perspectief Leo Dubbeldam, directeur BrabantAdvies BrabantAdvies.
Voorlichting rsg de Borgen. Voor iedereen Dichtbij huis en vertrouwd Alle opleidingen in huis De route die bij je past De plek die bij je past.
13 november 2012 BÈTA CHALLENGE Programma. Inhoud: 1. Legitimatie 2. Doelgroep en doelstellingen 3. Ontwerpprincipes / voorwaarden 4. Tijd en beoordeling.
De sterkste schakel: de verbinding tussen het vmbo en het mbo Michaela Zwaan, Vakcollege Groep.
Jurgen Geelhoed Projectleider Techniekpact 14 maart 2014.
Richard van Gemert 2 april 2013 Keyport Biobased Zevenellen.
EVC en 30 plus arrangement MBO Raad Btg ZWS Theo Blom; kerngroeplid en lid taskforce 30 +
Het Technisch College Velsen De Technologie route.
Naar een succesvolle en duurzame samenwerking in uw regio! Ajoeb Mohamedajoeb.
Een project met deze 3 dimensies … … in opbouw Hans van Oers – projectmanager Wiel Wijnen – onderwijskundige invulling Hans van Oers – projectmanager.
PPS Waterroute Impuls voor het gebied Alblasserwaard / Vijfheerenlanden, het bedrijfsleven en het onderwijs Annemarie Moons Voorzitter College van Bestuur.
Het opleiden van de installatietechnicus van de toekomst vereist een vernieuwende aanpak in de samenwerking, scholing en onderzoek in samenwerking met.
Regionale aanpak leven lang ontwikkelen
aantrekkingskracht van informatica
Sjoerd Veerman Programmamanager Arbeidsmarktbeleid RIF-project
Kwalificatiestructuur, flexibel en modulair?
GreenPort Noord-Holland Noord
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
Transcript van de presentatie:

Human Capital Agenda Topsectoren Agro&Food en Tuinbouw&Uitgangsmaterialen

Internationalisering Visie onderwijs - bedrijfsleven in beeld Nationaal, WO+, WO, HBO, MBO Regionaal HBO, MBO Internationaal WO+, WO, HBO, MBO Lokaal MBO, VMBO Beroepsgericht opleidingsaanbod Leven lang leren Concretisering Randvoorwaarden -Dialoog onderwijs – bedrijfsleven -Flexibele opleidingsstructuur (Regionaal) economische clusters Behoeftes studenten en (potentiële) werknemers Behoeftes bedrijven A&F en T&U Aantrekkelijk werkgeverschap en imago sector Bèta & Techniek

Uitgangspunten visie HCA Doorbraken! De behoefte van de (regionaal) economische clusters binnen de topsectoren A&F en T&U als centraal uitgangspunt De vraag vanuit de economische clusters wordt bepaald door de behoeftes van de bedrijven binnen A&F en T&U de behoeftes van jongeren en (potentiële) werknemers  Deze komen overeen, maar verschillen ook!

Leven lang leren Internationalisering Aantrekkelijk werkgeverschap en imago van de sector Beroepsgericht Opleidingsaanbod Technologie/ Bèta & Techniek Wat moet er gebeuren? Hoe gaan we het aanpakken? Wie is aan zet? Welke randvoorwaarden zijn essentieel? Concretisering thema’s HCA

1.Bedrijven in de topsectoren A&F en T&U organiseren gezamenlijk een landelijk imago-offensief vanuit het perspectief van de jongeren en zij- instromers, inspelend op beleving en gevoel bij de sector 2. Bedrijven in de topsectoren A&F en T&U maken zich collectief sterk voor aantrekkelijk werkgeverschap waarmee zij jongeren en zij-instromers boeien voor en binden aan de sector Aantrekkelijk werkgeverschap en imago van de sector WAT moet er gebeuren om een doorbraak te realiseren?

Beroepsgericht Opleidingsaanbod WAT moet er gebeuren om een doorbraak te realiseren? 1.Onderwijsinstellingen ontwikkelen zich door naar marktgerichte instellingen met een sterke externe oriëntatie Bedrijven nemen (mede)verantwoordelijkheid voor de leerloopbaan van jongeren 3. Leren gebeurt voor een substantieel deel binnen en onder begeleiding van (mensen uit) de beroepspraktijk

WAT moet er gebeuren om een doorbraak te realiseren? 1.Het ontwikkelen van flexibele leer-werkarrangementen binnen het regionaal economisch cluster 2. Het verleggen van de focus bij werkgevers en werknemers van baan- naar loopbaan Leven lang leren

WAT moet er gebeuren om een doorbraak te realiseren? 1.Jongeren vanaf het basisonderwijs actief interesseren voor technologie/bèta 2.Technologie gerelateerde bedrijven in de topsectoren benaderen jongeren – als aantrekkelijk werkgever - vanuit een goed beeld van wat jongeren boeit in relatie tot wat het bedrijf hen kan bieden (van productperspectief naar jongerenperspectief) Technologie/ Bèta & Techniek Technologie/ Bèta & Techniek

WAT moet er gebeuren om een doorbraak te realiseren? 1.In alle opleidingen in de hele kolom (van VMBO – WO) wordt internationaal denken en handelen een basiscompetentie 2.Het bedrijfsleven gaat kennis als een belangrijk exportproduct inzetten in samenwerking met het onderwijs Internationalisering

Agro Opleidingshuis

Scholingsconsulent Wat is een scholingsconsulent: Sparringpartner voor ondernemers met personeel, waarbij continuïteit en groei van het bedrijf wordt gekoppeld aan de ontwikkeling van medewerkers. Momenteel 12 actief: glastuinbouw, fruitteelt, vollegrondsgroententeelt, bloembollenteelt, boomteelt, dierlijke sectoren, bosschap, zuivel, AGF handel, akkerbouw.

Agro Opleidingshuis Samenwerkingsverband van branches in de agro, food en tuinbouw op het gebied van ontwikkeling en scholing van werkenden.

Ontwikkelscan Online instrument Faciliteert het functioneringsgesprek Adviseert cursussen die passen bij de ontwikkelpunten van de medewerker Gebaseerd op CAO-functieboek en kwalificatiedossiers Ontwikkelt met ondernemers Nu voor: glastuinbouw, fruitteelt, vollegrondstuinbouw, bloembollenteelt, AGF handel