Inspectie Verkeer en Waterstaat Toezicht op het water(bodem)beheer

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Docentprofessionalisering
Advertisements

Waar gaat het over: grootschalige kaarten
28 november 2007 Th. vermeegen Proces Toekomst Schiphol en de regio • Korte termijn: afspraken tot en met 2010 • Middellange termijn: afspraken tot 2020.
30 januari 2008 Toezicht op de baggerketen Inspectie Waterbeheer S. Jansen Inspecteur.
H 2 O Event 29 januari H 2 O Event Welkom! Even voorstellen... • Mecheline Leijten • Stefan van Delft • dr. Erik Lagendijk (TU Delft) • Margot van.
Wie gaat daar eigenlijk over?
Mediator, professie in ontwikeling Rapportage van de Commissie Kwaliteit -Prof.dr.drs. R.C.H. van Otterlo -drs. H.C.W. Gundlach -mw. Drs. L. Reijerkerk.
Bodem+, Kennis van bodemzaken. Inwerkingtreding –Publicatie besluit eind november –1 januari 2008 grond en bagger in watersystemen –1 juli 2008 grond.
Ontwikkeling Rijkswaterstaat Waterdienst en het Werkpakket
Rijkswaterstaat en de Hollandsche IJssel
30 januari 2008 Robert Luinge KWALIBO Van beleid naar regelgeving.
Infectieuze afvalstoffen
Laboratorium en veldwerk. Inleiding NEN 5717 en NEN 5720 AS 2000 (veldwerk) AS 3000 (analyses) Rapportagegrenzen Scholing/workshops.
Campagne Nederland leeft met Water 2009
Europese Kaderrichtlijn Water WATERKWALITEITSOPGAVE
Het erf van de toekomst Jan Broos Brooswater B.V..
Hoe betere handhaving en naleving bereiken?
Symposium Baggernet 30 januari 2008
Fons Zinken vicevoorzitter. Motie Tweede-Kamer van 17 maart Op 26 nov ‘Project samenwerking op niveau’ ingediend. Gesprek mevr. Ter Horst.
Wie is eigenaar van de onderwijskwaliteit?
1 oktober 2009 Nieuwe regionale fietsverbindingen Uitvraag ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Beschermde planten en dieren binnen omgevingsvergunning
Lelystad: handhaven en wabo 19 juni 2008 Martin Groeneveld.
PRESENTATIE OMGEVINGSANALYSE GEMEENTE GRONINGEN.
Roy Smits Marcel v/d Berg
Informatiehuis Water Informatiebeheer en gegevensuitwisseling binnen de watersector Loek Knijff Min Verkeer en Waterstaat DG Water Oktober 2010.
“Schuiven met waterdoelen”
Een Terugblik en Vooruitblik
Contracten en uniformering
Ervaringen grondwateronttrekkingen waterschap Noorderzijlvest
Risicoanalyse voor het waterbeheer:
DIV Beleid, trends, ontwikkelingen en collega’s
Thema visitaties 2008 Frank Hopstaken Toezicht en handhaving.
Wat er is te meten… Agnes van Zoelen. Hoogheemraad van Schieland en de Krimpenerwaard Portefeuille Waterkwaliteit Bestuurslid AQUON Bioloog Laboratoriumervaring.
8 september 2011 Normalisatie Organisatie RWS bijdrage.
Ervaringen uit de praktijk van Schiedam
Wetgeving overheidsopdrachten. Welke organisaties? 4 Categorieën: –De overheid –Organisaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen –Privaatrechtelijke.
Planvorming, van oud naar nieuw, van papier naar een werkende organisatie ir. Ad van Leest.
Organisatie Stichting  Bestuur  Raad van Toezicht  Programmaraad  Basissubsidie van VROM, V&W, LNV, Kadaster en TNO Missie:  Geonovum maakt geo-informatie.
Organisatie  Stichting  Bestuur  Programmaraad  Raad van Toezicht  Basissubsidie van VROM, V&W, LNV, Kadaster en TNO Missie  Ontwikkelt en beheert.
30 januari 2013 Leegstand en regionale samenwerking Henk Ovink wnd. DG Ruimte en Water Ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Inleiding: organisatie FAVV.
De overgangsregels van het Besluit bodemkwaliteit (droge bodems) Platform toezicht bodembeheer april 2008 Bodem
Inhoud. KWALIBO. Even voorstellen. Partijen bij bodemsanering.
Project Kostendekkend maken (bouw) leges
Samen goed eten Amstelmeerschool, januari 2008.
Samenwerking RWS - waterschappen
Jan Jaap de Graeff voorzitter adviescommissie. Jan Jaap de Graeff voorzitter adviescommissie.
Concernloket Gasunie Wat brengt dat ons voor bodem?
De regionale wateropgave: Van visie tot realisatie.
Word creatief directeur bij Rijkswaterstaat!
Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen
Zorgen van morgen? Zorgen voor morgen!.
Over organisatieverandering via programmamanagement versus lean management Thea van den Berg Suzan Vos Rijkswaterstaat.
Bestemmingsplannen Proces Jan Pieters. Wat is een bestemmingsplan? Een plan waarin de bouw- en gebruiksmogelijkheden van gronden en bouwwerken vastliggen.
Minder last, meer effect Zes principes van goed toezicht Presentatie Kaderstellende Visie op Toezicht
INHOUD PRESENTATIE  Aanleiding: brief staatssecretaris Zijlstra  Kernpunten cultuureducatiebeleid ‘13-’16  Voorwaarden vanuit rijksoverheid  Cultuurloper.
Bodem in de Omgevingswet
Toezicht: vangnet of dwangbuis ? Jan Dirk Steenbergen Hoofdinspecteur
DE OVERHEID H. Kramer Docent economie
Digitale Stelsel Omgevingswet
BGT bij Rijkswaterstaat
BGT bij Rijkswaterstaat
Het cultuurbeleid 2021 en verder
Wetgeving overheidsopdrachten
Grondslagen uitvoeringsregels Wet natuurbescherming
Structuurvisie ‘Windenergie op land’
Digitaal stelsel in de praktijk
Leegstand en regionale samenwerking
Seminar Luchtruim & Regelgeving
Transcript van de presentatie:

Inspectie Verkeer en Waterstaat Toezicht op het water(bodem)beheer 30 januari 2008 Prof. dr. ir. Jan Leentvaar Hoofdinspecteur Waterbeheer

van verticale ordening “De Kanteling” RWS Beleid van verticale ordening naar horizontale ordening Uitvoering Handhaving Beleid Uitvoering Toezicht

Positionering I Start 1 jan. 2003 Minister Staatssecretaris SG IG DG INSPECTIE 50 fte RWS Water Water TL Start 1 jan. 2003

Inspectie Waterbeheer Positionering II Staatssecretaris Regionaal waterbeheer Nationaal waterbeheer Intra Inter Inspectie Waterbeheer 12 Provincies 26 Waterschappen 10 Regionale RWS-Diensten Vergunning-verlening Beheer en onderhoud Advies Beleid Beheer en onderhoud Handhaving Vergunning-verlening Handhaving

Intrabestuurlijk, binnen ministerie VenW, op RWS Soorten Toezicht Intrabestuurlijk, binnen ministerie VenW, op RWS Interbestuurlijk op waterschappen en provincies Toezicht Kwalibo op intermediairs o.a. Raad van Accreditatie (RvA) Certificerende Instellingen (CI) Het toezicht is ingericht in verschillende vormen; intrabestuurlijk, dus binnen hetzelfde bestuur van het ministerie van VenW. Hiertoe behoort het toezicht op rijkswaterstaat. IVW is binnen deze vorm eindverantwoordelijk voor het afgeven van vergunningen en beschikkingen aan rijkswaterstaat. Het interbestuurlijke toezicht bestaat uit inspectieonderzoeken bij waterschappen en provincies. Voorbeelden zijn onderzoeken naar tijdelijke baggerdepots bij waterschappen (2007) en onderhoudsbaggeren bij provincies (2007/2008) Het Kwalibo-toezicht en de uitbreiding van de bevoegdheden van IVW maakt het mogelijk om intermediairs zoals producenten en leveranciers van grond en bagger te inspecteren en indien nodig hun erkenningen in trekken (Sebastian Jansen zal hier verder op in gaan). Ook de Raad van Accreditatie en de certificerende instellingen (bijv. KIWA, Lloyds) vallen onder het toezicht van IVW.

Proces Baggerketen In rood is het primaire toezicht aangegeven dat de Inspectie Waterbeheer houdt op waterbeheerders en op verstrekkers van accreditaties en certificaten Het primaire doel van de Inspectie Waterbeheer richting de Raad van Accreditatie en de Certificerende Instellingen(bijv. KIWA, Lloyds) is om te controleren of het afgeven van erkenningen conform de richtlijnen verloopt. Dit is vastgelegd in Kwalibo dat deel uitmaakt van het Besluit Bodemkwaliteit De dunne lichtbruine pijlen geven de mogelijkheid van een “reality check” aan die de Inspectie Waterbeheer kan uitvoeren richting de bodemintermediairs Het schema maakt 3 grondstromen en het toezicht hierop inzichtelijk: 1) aangevoerde grond, 2) vrijgekomen bagger/grond die nuttig wordt toegepast en 3) ernstig verontreinigde grond die wordt gestort in een baggerdepot

Organisatie Kwalibo toezicht De bevoegdheid tot handhaving is in het Bbk afwijkend van de bevoegdheid van de gebiedsbeheerder. In of op het droge: De opdrachtgever wordt gehandhaafd door het lokale bevoegde gezag (meestal de gemeenten), alle eerdere schakels in de keten door de VROM-Inspectie. Daarbij geldt dat de aannemer ook te allen tijde aan de vereisten van het besluit dient te voldoen. Op de schakels voor de aannemer vindt eventuele handhaving plaats op basis van Kwalibo (hoofdstuk 2 van het Besluit bodemkwaliteit). In het natte: Handhaving van zowel de opdrachtgever als de aannemer vindt plaats door de waterkwaliteitsbeheerder. Alle eerdere schakels op basis van Kwalibo door de Inspectie Waterbeheer. Verdere toelichting hierop zal nog volgen(Sebastian Jansen). Met de introductie van Kwalibo houden IVW en VROM-inspectie ook toezicht op de grondstroom die vooraf gaat aan het uiteindelijke toepassen van de grond of bagger. Deze uitbreiding van de handhaving draagt bij aan betere kwaliteit van de uitvoering van het bodembeheer en tot betere naleving van de milieuregels.