VVSG-Ronde van Vlaanderen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoe werkt een (gemengde) VvE?
Advertisements

Afwegingskader verzelfstandiging
Informatiemiddag Wet Markt en Overheid 11 februari 2014.
19 juni 2012 Dirk Van Heuven Gemeentelijke bevoegdheid en verplichtingen inzake de inzameling en ophaling van huishoudelijke afvalstoffen.
Onderwijs aan zieke kinderen. Onderwijs aan zieke kinderen Tijdelijk Onderwijs Aan Huis Info- en sensibiliseringscampagne vanaf februari 2012 Folder bestemd.
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
De eerste honderd dagen van de lokale bestuurder
1 Kostendekkende huur  Wat is kostendekkende huur? inzicht kosten  Optimalisatie door kostendekkende huur? -standaard kwaliteit -tijdig investeren en.
3 december 2013 Het Proces Regelgeving, beleidsstandpunten en de uitvoering Josephine Sturiale RWS- Verkeer en watermanagement.
Voorontwerp van decreet houdende diverse maatregelen betreffende de rechtspositie van leerlingen in het basis- en secundair onderwijs en betreffende de.
Model kostprijsberekening containerparken
Opportuniteiten in lokaal beleid en gemeentelijke instellingen voor vertoning van kunst en cultuur Hilde Plas.
Gemeentelijke afvalstoffen Quo vadis ? Antwerpen, 19 juni 2012.
Samenwerking en papierinzameling met verenigingen: vloek of zegen… Kris Somers, Limburg.net 19 juli 2012, Antwerpen VVSG Studiedag - Nieuwe spelregels.
Vlaanderen grijpt in op de gemeentelijke afvalbelastingen Studiedag voor lokale besturen over het nieuwe materialendecreet en Vlarema Antwerpen, 19 juni.
Openbare reinheid: niet langer een wegwerpertje Politieke academie Gent, Hasselt, Antwerpen, Brugge, Affligem,
Voorstel van nieuw Bodemdecreet opmerkingen VVSG (Hoorzitting Vlaams Parlement 29 juni 2006) Steven Verbanck Stafmedewerker Leefmilieu VVSG tel
Gescheiden Inzameling STImuleren
Nieuwe spelregels voor gemeentelijk afvalbeheer en afvalbelastingen
Nieuwe spelregels voor gemeentelijk afvalbeheer en afvalbelastingen Financiële ondersteuning van de investeringen voor het lokale afvalbeheer: evaluatie.
Koning Boudewijnstichting "De sociaalprofessionele integratievrijstelling in de berekening van het leefloon: knelpunten en denkpistes met het oog op hervorming"
ADMINISTRATIEVE VEREENVOUDIGING Forfaitaire kosten / Standaardkosten.
Coördinatiecel Vlaams e-government 16/09/2014 Studie Interbestuurlijk e-government... één jaar later Coördinatiecel Vlaams e-government (CORVE) Web:
Van Convenant naar AMvB… Wat betekent dat voor gemeenten? Wim Hazeu Wethouder Gemeente Maastricht Vertegenwoordiger VNG in verpakkingendossier.
Verpakkingen te pakken? De gemeentelijke inzet in het verpakkingendossier Wim Hazeu Wethouder Gemeente Maastricht Vertegenwoordiger VNG in verpakkingendossier.
Toelichting kaderbesluit voor de sociale huur (KSH) en nieuwe financiering (NFS2) 21 juni 2007 Tom Vanden Eede Departement RWO – Afdeling woonbeleid.
1 Het nieuwe Partnerschapsverdrag Toelichting bij een evolutie.
Schoon gezond fris Twents milieu Afval: CO2 of Portemonnee ? Albert van Winden 24 mei 2011.
| pag. 1 Inzameling Afval Binnenvaart Haven van Gent 14 april 2010.
11 Overlegvergadering Een kijk op de toekomst Katleen De Wilde (deskundige/inspecteur FANC)
1 I De logistiek achter de selectieve inzamelingen De logistiek achter de selectieve inzamelingen Kunnen we nog bijkomende stromen aan? Paul de Vylder.
Financiering en inkoop H5 Exploitatiebegroting Certificeerbare Eenheid Ondernemerschap.
Handhavingsprogramma RO
Het Tweede Vlaamse Afvalcongres Mechelen, 29 maart 2007 Ingezameld papier, vooral zuiver op papier? © Katrijn van Riet – Shanks Waste Solutions Foto: Sablières.
7.1 Wie is toch die overheid?
Milieu en Natuur.
Coördinatiecel Vlaams e-government 1 Interbestuurlijke producten en dienstencatalogus November 2009: concept en stand van zaken.
5.1 Hoeveel kost dat? Afzet is het aantal producten dat een bedrijf verkoopt. Vermenigvuldig je de afzet met de verkoopprijs (excl. btw) dan weet je wat.
Aftrekbare beroepskosten… welke kosten mag ik nu wel of niet inbrengen? Kristof Willekens 13u30 – 14u15.
Lokale besturen en de Regierol in het woonbeleid.
Dr. Steven Van Garsse Manager Vlaams Kenniscentrum PPS
Inzameling in een gemeente: evoluties Paul Macken IOK Afvalbeheer Brussel, 28 april 2005.
Privacy in het sociaal domein Raadscommissie 15 januari 2015.
Uitwerking kadernotitie afvalbeleid Rob Slaats.
Afvalbeleid Waardlanden-Gemeenten 2014 en verder Discussiëren over de toekomst.
Consumentenbescherming in Nederland en onder de tropenzon Dr. Viola Heutger EU CARICOM.
Informatieavond oud papier Welkom en inleiding programma.
Het ABC van de GAS-wet: een kort overzicht van de mogelijkheden van de GAS- wet #VVSGhandhaven 26 mei Mechelen.
Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) Randprogramma 19 januari 2009.
1 Wet werken naar vermogen (WWNV) 24 mei 2012 WELKOM.
VVSG - I NTERAFVAL Jaarbericht VVSG - De leden van I NTERAFVAL
MAAK HET ONDERNEMERS MAKKELIJK! MET EEN REGELHULP IN 7 STAPPEN.
Heffingsmaatstaf afvalstoffenheffing en reinigingsrecht gemeente Sint Anthonis 12 oktober oktober 2017.
In gesprek met de Raad Transitie Jeugdzorg Remko Iedema
Lokaal afvalbeleid handhaven: durven en doen
Begroten & Budgetteren
Nota Lokale Heffingen.
De macht in de gemeente ? ? ? ? ? Burgemeester Regering Wethouders
Financiële planning (deel 2)
Oprichting Regionaal Landschap Schelde–Durme vzw
Lokaal afval- en materialenplan luik OBA
nieuwe pensioenwet De verhouding tussen de pensioenovereenkomst,
Sociale maatregelen drinkwater: preventie op maat
Gewogen Diftar Rest Oosterzele januari 2018
POP 3 Flevoland Niet-productieve investeringen voor biodiversiteit,natuuren landschap Roelof Noord 21 juni 2018.
Kostprijsberekening in het kader van persoonsvolgende financiering
Juridische onderbouwing van de waardewisselaar lerarenbeurs
Decentrale regels: Wat is de omgevingsverordening?
Afvalstof of grondstof? Introductie
Het logistieke proces A - Kwaliteitsprocedures
Transcript van de presentatie:

Gemeentelijke afvaltarieven: harmonisering en mogelijkheid tot intergemeentelijke inning VVSG-Ronde van Vlaanderen Piet Coopman, stafmedewerker afvalbeleid VVSG-Interafval

Structuur Algemeen kader Mogelijkheid tot intergemeentelijke inning Harmonisering afvaltarieven – berekeningsmethodiek Hoe verder?

Gemeentelijke opdracht Inzameling en verwerking van huishoudelijk afval is een wettelijke opdracht van de gemeente Financiering? De vervuiler betaalt Vervuiler financiert afvalbeleid Overheid stuurt gedrag van vervuiler Gemeentelijke afvalbelastingen Verscheidenheid valt te verklaren Algemene middelen Forfaitaire belasting Variabele belasting PV

Nieuwe regelgeving? Afvalstoffendecreet  Materialendecreet Omzetting kaderrichtlijn Afval Omslag van afval- naar materialenbeheer Vlarea  Vlarema Vlaams Reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen Inwerkingtreding begin 2012

Gemeentelijke afvalbelastingen Huidige regels Nieuwe regels De vervuiler betaalt  Aanbevelingen Vlaanderen Vermijdbare selectieve fracties Huisvuil en grofvuil Gemeente int De vervuiler betaalt  Kostenlijst Minima en maxima Gemeente of intercommunale int

Mogelijkheid tot intergemeentelijke inning Materialendecreet, art. 26: “De gemeenten verhalen, overeenkomstig artikel 10, de kosten van het beheer van huishoudelijk afval op de afvalproducenten. De gemeente kan haar verzelfstandigde entiteiten of intergemeentelijke samenwerkingsverbanden ertoe machtigen die kosten te innen, ook als ze in de vorm van belastingen en retributies worden verhaald. […]” Géén verplichting – vrije keuze van gemeenteraad Administratieve vereenvoudiging

Harmonisering - berekeningsmethodiek Waste Framework Directive Vervuiler betaalt VVSG: vragende partij voor maatregelen die harmonisering afvaltarieven in de hand werken Afvaltoerisme vermijden Materialendecreet, art. 26: “De Vlaamse Regering kan nadere regels vaststellen voor de wijze waarop de gemeenten de kosten van het beheer van huishoudelijke afvalstoffen berekenen” Nadere regels uitgewerkt in “Vlarema”

Maar eerst …

Berekeningsmethodiek (1) Vlarema: Artikel 5.1.1: Gemeenten passen het principe “de vervuiler betaalt” toe bij de berekening van de bijdrage in de kosten door de burger van het beheer van huishoudelijk afval dat via de gemeentelijke kanalen wordt ingezameld, rekening houden met de werkelijke kosten overeenkomstig de bepalingen van dit besluit” Artikel 5.1.2: De bijdrage in de kosten van het beheer van huishoudelijk afval door de burger worden berekend op basis van de kostprijs van de specifieke dienstverlening en worden aangerekend naargelang de soort en de hoeveelheid van het afval, of per gewichtseenheid, per afvalrecipiënt of op een andere wijze”

Berekeningsmethodiek (2) Artikel 5.1.3: “Bij het bepalen van het bedrag en de voorwaarden van de bijdrage in de kosten van het beheer van huishoudelijk afval houdt de gemeente rekening met volgende kosten: Aankoop en verdeling van de zakken of vignetten of andere recipiënten, bestemd voor de inzameling van afvalstoffen; Het onderhoud en herstel van recipiënten, bestemd voor de inzameling van afvalstoffen; De afschrijving of huur van afvalcontainers; De huis-aan-huisinzameling van diverse afvalstromen; De verwerkingskosten van de ingezamelde afvalstoffen; Het beheer en het onderhoud van de containerparken of de andere inleverpunten voor afval; De inspanningen voor de preventie van afval; De sensibilisatie; De indirecte kosten, zoals ICT-ondersteuning, informatieverstrekking en klachtenbehandeling”

Berekeningsmethodiek (3) Artikel 5.1.3: De gemeente brengt daarbij onder meer de bijdragen ingevolge de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid, de opbrengst van afvalstromen en de subsidies van de gewestelijke overheid in mindering.” Artikel 5.1.4: “De gemeente berekent het bedrag en de voorwaarden van de bijdrage in de kosten van het beheer van huishoudelijk afval te goeder trouw en houdt rekening met de minima en maxima, vastgesteld door de minister.” Artikel 5.1.5: “De OVAM kan de berekeningswijze van de bijdragen in de kosten van het beheer van afvalstoffen altijd opvragen bij de gemeente. De gemeente beschikt over dertig dagen om de berekeningsnota aan de OVAM te bezorgen.”

Berekeningsmethodiek (4) Samengevat: Vervuiler betaalt Gebaseerd op werkelijke kosten en kostprijs specifieke dienstverlening Kostenlijst Producentenverantwoordelijkheid en subsidies Minima en maxima Vlaamse overheid kan berekening opvragen

Berekeningsmethodiek (5) Lokale invulling vast/variabel blijft mogelijk Sociale correcties blijven mogelijk Vlaanderen legt geen tarieven op Vlaanderen creëert de facto een harmonisatie Minima en maxima?

Hoe verder? Intergemeentelijke inning Berekening tarieven Keuze van gemeenteraad Berekening tarieven Aan de burger aan te rekenen tarieven Hoe worden de tarieven nu bepaald? Op voorstel van intercommunale? Nu al voorbereiden

Contact. Piet Coopman Stafmedewerker Afvalbeleid VVSG - INTERAFVAL Tel Contact? Piet Coopman Stafmedewerker Afvalbeleid VVSG - INTERAFVAL Tel. 02/211.55.97 piet.coopman@vvsg.be