Bewerkt door Sam, Iris, Thalita, Lore, Saartje en Zoë

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Gezonde en ongezonde voeding
Advertisements

Oude wijsdom uit China Niet klikken Geluid aan.
En wat doen ze! Door Michel Stravers, Den Horn, 2012
Natuur en natuur beleving in de BSO 1
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Borneo eiland.
3.3 zaadplanten bedektzadigen struiken
Welkom bij de World Vision Quiz.
Vraag het maar als je jarig bent
Thema 1 Noah, Yaimo en Ivar Water.
DE WATERSNOOD.
Het Milieu op de Filippijnen
Hallo, ik ben Willy de spin.
Bloemen, vruchten, zaden
AARDRIJKSKUNDE Waar gaat dat over ?.
Suriname Soraya van Lomwel.
HERFST Met het tweede leerjaar op speurtocht …
Wormen 1 Regenworm Wadpier Zandzager Bloedzuiger Platworm Aarsworm.
Bijtjes in klas 1A Papa van Nand.
Indonesië.
Productiemiddelen H8 B129 – B131 Stan & Boudewijn.
door anouar boulahoual
Die Nachtegaal serenade
Mozes terug in Egypte De 10 plagen.
De schepping In het begin heeft God de hemelen en de aarde gemaakt.
De Tijger.
Vlinders Daphne voorbach
Raven en een weduwe Van boven bekeken – 7.
Godsdienst.
Suzanne,lieke,kim en julia
Suus,Juul,Lieke en Kimmie Van Suus,juul,liek en Kimmie
We beginnen met een standaard voedselketen….
Ik schenk je vandaag De pracht van Gods woord Ik schenk je vandaag De pracht van Gods woord De presentatie loopt volautomatisch met klank A presentation.
Wat doet onze school voor het milieu ???
Aardrijkskunde Thema 1 water
De huismuis Door Hanne en Chiara.
een les over kikkers (en padden) voor groep 1 t/m 3
Wat zijn waarden en normen?
Struisvogels.
Als ik zo zit te denken ! ! ! Muziek : Herman’s Hermits
De walvishaai gepresenteerd Door Tamara en Jonas.
Voedselketen Consument 1e orde Consument 2e orde Consument 3e orde
Suriname klimaat+geografie
Schade aan het milieu Laten we beginnen wie schade veroorzaakt.
2 vmbo-T/havo 5 draagkracht, §2 en 3
Je eigen groenten en kruiden kweken Wanneer moet je ze zaaien? Hoe verzorg je ze? Wanneer kun je ze oogsten? Wat kun je er van maken?
Alles wordt anders Het bos De voedselkringloop.
 Wat is biomimicry  Wat hebben we geleerd  Onze mening over de lessen  Biomimicry in de toekomst  Ons plan  Quizz !!!!!!!
Allemaal Beestjes Dierenraadsels en beestige filmpjes.
LEVENDE OCEANEN Oceanen zijn het prachtige leefgebied van duizenden bijzondere diersoorten. Ook hebben de oceanen een grote rol bij het regelen van het.
3 vwo 3 Draagkracht : tussen hoop en vrees § 1-5
Ik mocht voor plannex een opdracht over de merel doen. Ik vond het gelijk leuk. Maar het was wel moeilijk.
GROENTE EN FRUIT Elke dag eten we groente of fruit. Maar waar komt dit vandaan? Vandaag onderzoek jij waar onze appels en tomaten vandaan komen. Ook ontdek.
Aardrijkskunde Aardrijkskunde powerpoint van Tess en Ashley Thema 1.
Genesis 1:1-6:8 (1) WELKOM. Psalm 29: 1  Hemelingen, buigt u neer,  geeft de HERE kracht en eer,  geeft de HERE heerlijkheid,  looft zijn naam en.
4G De moeite van de rijken … Jezus keek de kring rond en zei tegen zijn leerlingen: 'Wat is het moeilijk voor rijken om het koninkrijk van God binnen.
Koala.
Regelmatig wordt ik gevraagd waarom ik geen alcohol drink, hier zijn een aantal redenen.....
De mens en zijn milieu ZW4 Hoofdstuk 4. §1 De mens en het milieu Milieu: de omgeving waarin een organisme leeft Mens en milieu: de mens en zijn omgeving.
PP Thema 2 ZW klas 3. §1 Organismen ordenen Een organisme is een levend wezen. Ordenen is organismen in groepen indelen. Je doet dit door naar de kenmerken.
Psalm 8 Heer, wat bent U goed! U ziet alles en iedereen op de aarde.
We beginnen met een standaard voedselketen….
Smul gezond.
Voel je wel in je vel !.
Semantisatieverhaal: Ik heb een geweldig plan: Volgende week begin ik met het aanleggen, het maken van een moestuin. Een moestuin is een ander woord voor.
Semantisatieverhaal: Kennen jullie mijn buurvrouw nog
Gemaakt door: Teun van den berg
Waar ik graag weer naar toe wil??? Naar Zweden en Noorwegen.
QUIZ.
Transcript van de presentatie:

Bewerkt door Sam, Iris, Thalita, Lore, Saartje en Zoë 2006-2007 Niveau 8 Verstoord evenwicht Bewerkt door Sam, Iris, Thalita, Lore, Saartje en Zoë 2006-2007

Waaraan denk je als je het woord insecten leest. De een vindt ze eng Waaraan denk je als je het woord insecten leest? De een vindt ze eng. De ander vindt ze nuttig. Een derde denkt dat elk insect schadelijk is. 1

Soms zijn ze schadelijk Soms zijn ze schadelijk. In de Sahel-landen heeft men veel last van sprinkhanen. Ze eten soms een groot deel van de oogst op. Andere insecten zijn gevaarlijk. Ze brengen ziektes over. 2

In vochtige tropische landen als India, Zaïre en Nigeria leeft de malariamug. Een steek van deze mug veroorzaakt soms malaria. Om de drie dage krijg je dan hoge koorts. Dat is niet best voor je gezondheid. 3

Insecten kunnen ook heel nuttig zijn Insecten kunnen ook heel nuttig zijn. Denk maar eens aan bijen die honing leveren. Of aan rupsen die zijde spinnen. 4

Insecten zijn noodzakelijk voor het leven op aarde Insecten zijn noodzakelijk voor het leven op aarde. Ze bestuiven de bloemen van groenten, andere planten en vruchtbomen. Andere insecten eten afval. 5

Op hun beurt worden ze zelf weer gegeten door vogels en andere dieren Op hun beurt worden ze zelf weer gegeten door vogels en andere dieren. Zo houdt de natuur zich in evenwicht. Helaas verstoort de mens maar al te vaak dat evenwicht. 6

Het volgend voorbeeld spreekt voor zichzelf. Als de avond valt hoor je het luide gekwaak van kikkers in de rijstvelden. Ze voelen zich lekker in het water. En aan eten hebben ze geen gebrek. Want er zijn insecten, larven en wormen in overvloed. Daar zijn kikkers dol op.

Elke dag eten ze evenveel als hun eigen lichaamsgewicht Elke dag eten ze evenveel als hun eigen lichaamsgewicht. Dus als een kikker een half pond zwaar is, eet hij ook een half pond. Dat zijn duizenden insecten.

Kikkers doen dus heel nuttig werk Kikkers doen dus heel nuttig werk. Door hun grote eetlust ruimen ze veel insecten op die schadelijk zijn voor de landbouw, voor de vissen en voor de mens.

Op vele plaatsen in India, Bangladesh en Indonesië wordt ‘s nachts het geluid van de kwakende kikkers wreed verstoord. Mannen lopen door de rijstvelden. Ze vangen kikkers en gooien ze in zakken.

De volgende dag worden ze per fiets of bus vervoerd naar de slachterijen. Daar snijd men ze levend doormidden. Alleen het achterlijf en de poten zijn van belang. Die vriest men in. Smakelijk!!!!!!!

Ze komen daarna terecht in de diepvrieskist van restaurants in West-Europa en Noord-Amerika. Er worden per jaar alleen al in India 100 miljoen kikkers gevangen. En dat, omdat mensen elders kikkerbilletjes lekker vinden.

Maar… je kunt niet zomaar kikkers uit de natuur weghalen Maar… je kunt niet zomaar kikkers uit de natuur weghalen. Dat is slecht voor het natuurlijk evenwicht. Want als er geen kikkers meer zijn, krijg je insectenplagen. Waar te weinig kikkers zijn, lijdt de mens aan malaria.

Het gewas op het veld wordt aangetast. De oogst wordt minder Het gewas op het veld wordt aangetast. De oogst wordt minder. Dat dwingt de boer tot het gebruik van bestrijdingmiddelen. Dit kost weer meer geld.

Het is ook slecht voor het milieu Het is ook slecht voor het milieu. Door het spuiten wordt het water besmet. Water dat gebruikt wordt voor de was en om te drinken door mens en dier.

Kwaak ! Kwaak ! Laat de kikkers dus blijven kwaken. Dat is beter voor de natuur. Dus ook beter voor de mens. En dus ook voor jou!!! Einde