De beurs van Berlage.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De entertainmentbranche bezoek aan een tv studio opname met publiek
Advertisements

Hoofdstuk 3A: Wonen in de stad
Vragenuur raadsvergadering 5 november 2009 inzake Egyptische Poort.
Joringel lette niet op haar en bekeek de kooien met de vogels.
Centrale Hal Hekkelman Advocaten & Notarissen, Nijmegen
Verrassing!!.
LIES werd op jaar, is reeds 13 jaar gestorven en werd dus 14 jaar oud 13 plus 14, 27 een enorm stuk van ons leven 27 jaar geleden in juni,
De prijs van de benzine € 1,22 per liter.
Carthago.
PARIJS Een PowerPoint over de eendaagse reis
en toen werd ik weer wakker en toen hoorde ik ook gegrom, nou het was wel hmm, ik dacht hmm.
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
Op een dag wordt de leider van een bekende politieke partij helaas op straat door een vrachtauto aangereden en hij overlijdt ter plekke. Zijn ziel komt.
Kunstproject groep 8.
Groep 8 vertrok dinsdagochtend 6 april om 8 uur richting onze hoofdstad. Hoe het was? Dat ziet u in de komende presentatie!
PHIKS. Deze presentatie is bedoeld om u een indruk te geven van het nieuwe interieur van de Keurhorst Deze presentatie is bedoeld om u een indruk te geven.
Zonde, de grootste vijand
De Eiffeltoren en de Mona Lisa
DE olympische spelen..
Met TWEE handen !!!.
Suriname Soraya van Lomwel.
MARKUS 2 vers 1 t/m 12 Toen Jezus enkele dagen later terugkwam in Kafarnaum, werd bekend dat Hij weer thuis was. Er stroomden zoveel mensen toe, dat er.
De Nieuwe Molen Veenendaal
Vertaald uit het SpaansFreddy Storm 01/2010 De metro van Stockholm wordt beschouwd als “de grootste kunstgalerij ter wereld". Er zijn 3 hoofdlijnen:
Escher.
De kleur blauw stond centraal in dit project Cuma-dag was wel leuk je kan der van alles doen, je kunt kleding ontwerpen, Voertuigen maken, muziek maken,
Wij doen onze presentatie over het boeddhisme.
Borobudur De Borobudur tempel..
Nathasja & Dilan Christendom.
De Sagrada Familia Antoni Gaudi.
Praktische Opdracht CKV
Stepnet Oorspronkelijk ontworpen als DE WEEKKRANT: “een selectie uit Trouw en de Volkskrant voor de Tweede Fase van HAVO en VWO”.
Opdracht Bouwkunst Vera van Zalk 3C.
De poldertoren In Emmeloord.
Kunst!!! Ik heb samen met mijn oma een schilderij gemaakt met veel kleuren lees meer over in deze powerpoint.
Door : Lucas Van Der Haven
met 'n bus bij 't bezoekerscentrum wordt je losgelaten en dan wordt gezegd dat je over twee uur terug moet zijn.
Nu kon de heks niet meer toveren, en Jorinde stond weer voor hem.
De tortelduif zong klagelijk in de oude beuk.
was ik alleen met m'n vader met 'n tourgroep waren we gewoon 'n weekje, hadden allemaal sites bekeken en zo.
't was 't tiende of 't vijftiende huis in 'n rij..
Wanneer iemand binnen honderd meter van het kasteel kwam, moest hij stilstaan en kon zich niet meer verroeren.
Er waren vele honderden nachtegalen, hoe moest hij nou Jorinde terugvinden?
Van Abbemuseum.
Door: Jessica Bacuna. De titel is Glamping omdat havo 5 een camping outfit moesten maken, maar het moest ook glamorous zijn.
Pamela Dorland 4hna.  Ik was donderdag 22 maart om 19:00 aanwezig in het klokgebouw om de glamping tentoonstelling te bezichtigen.  Ik heb vooral naar.
Een kasteel in de provincie Dorset in Zuid-Engeland.
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Mijn klas (4 Havo) heeft op 11 oktober parijs bezocht, in deze presentatie laat ik foto’s zien en recensies. Gemaakt door Gilian Sanders 4hna.
Eerste Concept Tweede Concept Defenitief Concept Onderzoek Concept Ontwerp Uitvoering the Movie.
Vreemd. Theo, een nog vitale al wat op leeftijd gekomen heer loopt een stukje over het naaktstrand. Een vrouw spreekt hem aan. Mijnheer, mag ik U een wat.
House of Freaks BEACHCLUB VROEGER. Wie? Wat? Waar?  House of Freaks  2 juni :00 – 00:00  Beachclub Vroeger  Bloemendaal.
Blob simon.
Westelijk Handels terrein.
De reis Om 6 uur vertrokken we met de bus naar Parijs. Het was zo’n 6 uur reiden met de bus voordat we in Parijs aankwamen. Toen de bus geparkeerd was.
Voor de buurt door de buurt De Linie vormt een klein wooneiland in een zich snel ontwikkelende omgeving. Gebouwen blijven verrijzen om ons heen en we mogen.
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Ik doe mijn presentatie over…
“De KOLKSLUUSZANGERS”
Herinneringskamp Westerbork
Team ‘The Bidgebuilders’. - Niels, Freek en Nelson.
Mijn vrouw en ik.. Eerst wil ik me even voorstellen. Ik ben Hendrik.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
UITSTAP GENT HET KINDERRECHTENPLEIN Klik op de foto a.u.b.
Wie zijn wij? Graag willen wij ons eerst aan u voorstellen. Wij zijn Brando en Lianne met Samuel, Ruth, Salomé, Yaela en Jaimie van Oosten, Arjan, Marissa.
Hallo wij gaan een geschiedenis opdracht maken over de Gouden eeuw.
Stadswandeling Antwerpen: deel 1
Renaissance De Renaissance betekent wedergeboorte.
Wij gaan op Kasteelexpeditie!
Transcript van de presentatie:

De beurs van Berlage

De Geschiedenis De Beurs van Berlage werd gebouwd tussen 1898 en 1903. De gemeente Amsterdam gaf architect Hendrik Petrus Berlage (1856- 1934) de opdracht om dit gebouw te ontwerpen. Voor hem was dit zijn eerste echte grote opdracht en hij zou er wereldberoemd mee worden. Het gebouw moest komen te staan op een drooggelegd stuk van de Amstel, waar vroeger de handelsschepen aanmeerden.

De Beurs van Berlage werd geopend op 27 Mei 1903 door koningin Wilhelmina. Het gebouw was bedoeld om alle beurshandel te kunnen huisvesten. De Beurs van Berlage heette toen nog Koopmansbeurs en bood onderdak aan de handel in goederen, effecten, graan, valuta en scheepsvrachten, later ook in assuranties en opties. Het gebouw bleek echter al gauw te klein, en in 1912 verhuisde de Effectenhandel naar een nieuw gebouw op Beursplein 5 (het huidige beursgebouw). Al vanaf 1987 werd en wordt het gebouw vooral gebruikt voor tentoonstellingen, concerten, congressen en evenementen.

Toorop Tableaus Jan Toorop, bekend Art Nouveau kunstenaar, heeft in de Beurs van Berlage diverse tableaus ontworpen. Het meest beroemd zijn de drie tableaus in de voormalige Voorhal. Het is een symbolische voorstelling van Verleden (toen vrouwen nog geruild werden tegen zwaarden), Heden (toen vrouwen geëmancipeerd waren) en Toekomst (wanneer vrouwen en mannen eindelijk samen dansen). De beurshandelaren vonden deze voorstellingen weinig inspirerend en wantrouwden de bedoeling ervan. Berlage en zijn vrienden behoorden immers tot de links - liberalen en elders in Europa riepen de socialisten reeds op tot Revolutie. Bij de verbouwing van 1906 hebben de handelaren dan ook geprobeerd deze drie tableaus verwijderd te krijgen. Tevergeefs. Ze zijn er nog steeds.

Gesamtkunstwerk Berlage heeft van zijn beursgebouw een zogenaamde Gesamtkunstwerk gemaakt. Alles hoort bij elkaar: de meubels, de ramen, de verschillende kleuren van het baksteen, de klokken, de tapijten, de decoraties op de afvoerpijp, het hang- en sluitwerk, etc. Een gebouw moest volgens Berlage en zijn tijdgenoten uit één duidelijk omlijnde vorm bestaan, waar alle details (dus ook het interieur) zich naar voegen. "Eenheid in veelheid", zoals Berlage dat noemde

Beidt Uw Tijd Op de klokkentoren van de Beurs van Berlage staan twee spreuken: Beidt Uw Tijd en Duur Uw Uur. Allebei bedoelen ze hetzelfde: ‘Blijf waakzaam, doe niets overhaast maar grijp je kans, wanneer die daar is.’ Volgens oud gebruik slaat de klok vlak voor het moment dat de beurshandel gaat beginnen. Vroeger was dat 13.30 uur, nu van 8.55 - 09.00 uur.

Over Het gebouw Functies: - Diners, feesten en ontvangsten - Beurzen en tentoonstellingen - Congressen en zakelijke bijeenkomsten - Evenementen Zalenoverzicht: - Grote zaal - Berlagezaal - Beurs van Berlage Café - Safe Deposit - Veilingzaal - De Kamers

Functies De beurs van Berlage, gelegen tussen de Dam en Amsterdam centraal station is een multifunctioneel gebouw. Het heeft meerdere schitterende zalen die geschikt zijn voor: Diners, feesten en ontvangsten Beurzen en tentoonstellingen Congressen en zakelijke bijeenkomsten Evenementen

Diners, feesten en ontvangsten Een diner voor 1000 gasten in de Grote zaal Ontvangst met buffetten voor 300 gasten in de Grote zaal Bedrijfsfeest voor 1700 gasten in de Grote zaal, Beurs van Berlage Café en Foyer

Beurzen en Tentoonstellingen Boekenbeurs in Grote zaal Beurs in de Grote zaal, Beurs van Berlage Café Tentoonstelling in Grote zaal

Congressen en zakelijke bijeenkomsten Congres voor 450 deelnemers in de Grote zaal e.a. Vergadering met podiumopstelling voor 700 gasten in de Grote zaal

Evenementen "Hugo Boss" "Magic The Gathering" Koninklijk Huwelijk Game-event *450 deelnemers, juni 2002 *Grote zaal "Hugo Boss" Collectiepresentatie *1200 gasten, oktober 2002 *zalen: Grote zaal, Beurs van Berlage Café Koninklijk Huwelijk 2 februari 2002 zalen: Grote zaal

Zalenoverzicht Grote zaal Safe Deposit Veilingzaal Berlagezaal Is de grootste multifunctionele zaal in het centrum van A'dam. Er kunnen Diners, congressen, zakelijke bijeenkomsten, beurzen, tentoonstellingen, evenementen, feesten en ontvangsten georganiseerd worden. Safe Deposit De prachtige Ontvangstruimtes van het onlangs weer opengestelde Safe Deposit zijn ideaal voor exclusieve diners, feesten en ontvangsten tot maximaal 180 gasten Veilingzaal De "Veilingzaal van de Graanhandel" is een ruimte van 165 m2 (ook bereikbaar per lift). Door de houten lambriseringen, hoge wanden en ramen, uitkijkend op het Damrak, is het een mooie, rustige zaal Berlagezaal De Berlage Zaal is een elegante zaal op de eerste verdieping, direct boven het Beurs van Berlage Café. Deze zaal is zeer geschikt voor een lezing of congres met cachet, tot ca. 180 personen. Beurs van Berlage Café Beurs van Berlage Café is van maandag t/m zondag geopend. In de avonduren is het café beschikbaar voor diners, feesten en ontvangsten. De Kamers Achter de galerijen van de Grote Zaal, op de eerste verdieping, ligt een groot aantal kleinere ruimtes. Deze ruimtes waren vroeger in gebruik als kantoren voor de beurshandelaren.

Onze mening We vinden de beurs van Berlage een prachtig gebouw omdat het mooi groot is en het er oud uit ziet. Het staat in het centrum van onze hoofdstad: Amsterdam.  Het gebouw is niet te missen; het is groot en past goed bij de andere gebouwen in Amsterdam omdat het er oud uit ziet. Het gebouw heeft ook een hele geschiedenis wat wij ook wel belangrijk vinden. En de toren van de Beurs van Berlage maakt het gebouw helemaal af. Daarom vinden wij de  Beurs van Berlage het mooiste gebouw van Nederland!

Dit was een PowerPoint presentatie van:. Marije Notenboom Dit was een PowerPoint presentatie van: * Marije Notenboom * Marjolein van der Vegt E-mail: opkikkertie123@hotmail.com mevdv@hetnet.nl