GrondGebruiks modellering, Toepassing Land Use Scanner in Suriname.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
René Monnikhof, coördinator Team strategie, provincie Fryslân
Advertisements

Presentatie advies ‘Ruimte voor duurzame landbouw’ Den Haag, 20 maart 2013
Excel in het voortgezet onderwijs
PROFIELWERKSTUK Hoe kunnen wij je helpen?.
Samenvatting: Stedelijke gebieden
Het Deltaprogramma Nationaal programma voor waterveiligheid en zoetwatervoorziening Wim Kuijken 10 juli 2012 – De Maatschappij.
De biobased economy: dilemma’s van sturen op optimale waardecreatie
Toetsing Rob Adriaens. Wat is toetsen?  Meten of een kandidaat een bepaald niveau beheerst  Meten of een kandidaat goed heeft opgelet in de les  De.
Regelhulp Regelhulp.nl is een digitale wegwijzer van de overheid voor iedereen die zoekt naar zorg of ondersteuning. Het webportaal bevat actuele informatie.
Workshop IMCORE - CLIMAR 21 April 2009 “De mogelijke gevolgen van klimaatsverandering in het mariene milieu en de kustzone”
D-Rainfall Runoff de nieuwe neerslagafvoermodule in SOBEK 3.0 Govert VerhoevenDonderdag 17 november Next Generation Hydro Software.
Ruimteconferentie 3 november 2009 Ruimtelijke veranderingen in het stedelijk gebied Drie studies Dynamiek Stedelijke Milieus. Jan Ritsema.
Verfijning knelpuntenanalyse Mogelijke strategieën
Analyse van veranderend landgebruik
Integrale Gebiedsanalyses en GGOR Frans Jorna adviseur Integraal Waterbeheer, procesbegeleider.
Wat moet de internetgeneratie met een schoolboek? Geeske Steeneken “ Vanuit de school de wijk in”
Ronnie Lassche Vrije Universiteit Amsterdam
Interactive geodesign tools
Modellering ruimtelijke gevolgen van infrastructuur op GrondGebruik met de LandUseScanner.
Kick off Centrum Duurzaam Leeuwarden, 9 oktober 2012
Sociale vitaliteit in Noord-Groningen
Scenariomodel basisonderwijs
Scenario's voor de zeer lange termijn
Duurzame inzetbaarheid is…
Scenario Planning Rodney de Grave. Inhoud Het ontstaan van Wat is een scenario Waarom scenario's gebruiken Doel van scenario's Soorten scenario studies.
Media en creativiteit module 6 Identiteit
1 Beleidsaanbevelingen SP2SP symposium 8 maart 2010.
Landbouw in Europa Mededelingen: Planning:
Media en creativiteit module 6 Identiteit Jaar 2.
Microdatagebruikersmiddag
AARDRIJKSKUNDE.
Nieuwe opzet duale raadsvoorstellen Essentie Gorcumse model Raadsbijeenkomst 13 februari 2007 in vervolg op 21 september 2006.
Project duurzaam ondernemen De eerste ervaringen met duurzaam ondernemen voor studenten TB.
Grondgebruiksmodellering, Toepassing Land Use Scanner in Suriname Ronnie Lassche Vrije Universiteit Amsterdam.
Hoe gaat dat? Wat moeten wij doen? Tips om aan een project te komen
MIRA-infodag studies luchtkwaliteit 5 april 2011
Situering studies luchtkwaliteit MIRA -infodag studies luchtkwaliteit 5 april 2011.
EVC: Erkenning Verworven Competenties Laat zien wat je waard bent! Toepassing bij [corporatie]
1 Cultureel zelfportret
Opzet, planning en uitvoering van projecten
Media en creativiteit Het creatieve proces Jaar 2 medmec05 les 3.
De kracht van informatie voor beleidsontwikkeling
DIGITALE COLLAGE ESTHER
Titel Eigenaar Sponsor Datum 1) Achtergrond 5) Tegenmaatregelen
1. Agenda Waarom scenario’s? Stuwende krachten Vier scenario’s voor de wereld in 2030 Van scenario’s naar… Kennis & Economisch Onderzoek.
Prototype kwartaalrapportage en dashboard
OGW op de Firtel.
Woonprogrammatie West-Vlaanderen
JAARVERSLAG STICHTING INTER ACT JAAR VOORWOORD “ veranderingen” dat typeerde het jaar Veranderingen door wisseling van bestuurleden als ook.
Social work Week 2.
Lieve lezers, Ik heb een dochter van 17 jaar, haar naam is Brigitte.We wonen in Tamines een stadje in Belgie. Mijn dochter is verdwenen op 11 oktober.
Krachtige leeromgevingen Oefensessie 2: Evalueren
Infosessie duurzaamheidsmeter 26/2/2013 omgaan met duurzaamheidscriteria voor gebiedsontwikkeling aanpak case Innovatiepark geel.
Mobiliteitsvisie Oss Podiumbijeenkomst 4 februari 2010 Ellen Neelen.
Vlaams Parlement, Brussel 10 december 2015 Onderzoeksresultaten en beleidsrelevantie.
Nationaal Water Model – wat is het is en waarvoor is het te gebruiken? Mark Bruinsma / Jeroen Ligtenberg (Rijkswaterstaat)
MasterPeace Creating peace. Together.. SKILLZZ Les 1.
Energiek landschap Een nieuwe kijk op oude landschapselementen RLLK Joep Fourneau.
Koppeling van sociale, economische en ecologische systemen op het platteland: landschapsbeheer en –inrichting ter vergroting van de rurale veerkracht Marleen.
SCENARIO DENKEN OR PLATFORMS 2016
LUMOS Tom Kuhlman Nga Phan-Drost René Verburg Janneke van Dijk.
PoC Geodata en het eDepot. Wat gebeurt hier? Drie lokale overheden, één RHC en Geonovum slaan de handen ineen Veel energie rondom een vraag die de hele.
Instructie Deze presentatie geeft, samen met de demo van het Strategisch Ontwikkelingsplan, leidinggevenden een goed beeld van de verschillende stappen.
Cursus 1.1 Wat zie je in een landschap Klas 2 BB Lesweek 1
De scriptie Sommige studenten schrijven het in 2 tot 3 maanden, anderen doen er een jaar of meer over… Factoren: Motivatie Plan van aanpak Begeleiding.
Omgevingsvisie Emmen Centrum Gemeenteraad
AmsterdaMaps Delen is beter dan vermenigvuldigen
Bestuurlijke afweegruimte/lokaal maatwerk
Stap drie bij projecten
Klik om verder te lezen.
Transcript van de presentatie:

GrondGebruiks modellering, Toepassing Land Use Scanner in Suriname

Wat is GrondGebruiks modellering?  GrondGebruik kan getypeerd worden naar verschillende functies: Landbouw Natuur/Bos Infrastructuur Wonen GrondGebruiksmodellen proberen inzicht te geven in veranderingen van de functies van grond.

 GrondGebruiksmodellen zijn geen substituut voor demografische of sociaal-economische prognoses.  GrondGebruiksmodellen vertalen deze prognoses naar een ruimtelijk beeld.  GrondGebruiksmodellen beantwoorden de waar vraag. Wat is GrondGebruiks modellering?

Waarom GrondGebruiksmodellen?  GrondGebruiksmodellen geven inzicht of ontwikkelingen plaats vinden waar ze ook ‘gewenst’ zijn.  Resulterende kaartbeelden en indicatoren blijken relevante communicatiemiddelen in de discussie over de wenselijkheid van ontwikkelingen.  Omdat het modelleren vooraf kan gaan aan de planning, kan zij helpen deze bij te sturen.  De resultaten zijn goed bruikbaar voor Impact Assessment Studies.

Toepassingen van GrondGebruiksmodellen  Toepassingen hebben betrekking op een brede range van:  Het in kaart brengen van de effecten van concrete projecten als:  De aanleg van nieuw infrastructuur;  De ontwikkeling van nieuwe woonwijken;  Het in kaart brengen van generiek (ruimtelijk economisch) beleid, denk aan:  Korte termijn winstmaximalisatie versus duurzame ontwikkeling;  Internationale vrijhandel versus protectionisme;

GrondGebruiksmodellen en Scenario’s  GrondGebruiksmodellen zijn geen waarzeggers.  In de toekomst kijken gaat gepaard met vele onzekerheden.  Uitgaande van een set van aannames berekent een GrondGebruiksmodel het hiermee overeenstemmend ruimtelijk toekomstbeeld.  Zo’n set van samenhangende aannames noemen we een scenario.  Het werken met scenario’s is een bekende techniek om een inzicht te krijgen in de bandbreedte van uitkomsten.

Regionale Vraag Allocatie Toekomst Componenten van een GrondGebruiks Model Lokale Geschiktheid Huidig GrondGebruik FysiekBeleidNabijheid Evaluatie

Toepassing Land Use Scanner in Suriname  Land Use Scanner is een GrondGebruiks model. De Land Use Scanner wordt toegepast in (meerdere landen in) Europa, Honduras, BanglaDesh en Suriname.  Open Source Software, te downloaden via  Gebruikte data is verzameld op basis van Surinaamse bronnen en open data.

Toepassing Land Use Scanner in Suriname  Land Use Scanner werkt met gridcellen, Suriname is opgedeeld in 1990 * 2025 cellen van 250 bij 250 meter.  Dit resulteert in ruim cellen.  Voor iedere grid cel wordt het toekomstig GrondGebruik berekend.

Toepassing Land Use Scanner in Suriname  Suriname is getypeerd naar 11 GrondGebruikstypen.  De typen overig, water en buitenland worden niet mee gemodelleerd, dit noemen we exogene klassen.  De overige klassen zijn veranderlijk, deze klassen noemen we endogeen.

Huidig GrondGebruik Zie ook pagina’s uit de manual

Fysiek: BodemType

Beleid: Protected Areas

Nabijheid Kleinschalige Landbouw

Afstandsrelaties: nabijheid weg

Allocatie Toekomstig GrondGebruik  In deze toepassing wordt een discreet model gebruikt, die aan iedere cel 1 functie toekent.  Deze functie wordt bepaald door de geschiktheid van de cel voor iedere functie,  Rekening houdend met de randtotalen, de claims waaraan voldaan moet worden.

Evaluatiematen  Evaluatiematen zijn indicatoren die inzicht geven in relevante aspecten van je toekomstbeeld.  Dit kan gaan om eenvoudige bij/af kaarten die aangeven welke functies op welke lokaties verschijnen en verdwijnen.  Maar ook om complexere indicatoren die iets zeggen over de risico’s op overstromingen, de ontwikkelingen van de biodiversiteit etc.

Toepassing Land Use Scanner in Suriname  Toepassing is gebruikt om de effecten van de nieuwe infrastructuur te modelleren.  Voor de training zal gewerkt wordt met een demo versie.  De uitdaging is om eind van deze training tot een gefundeerd toekomst beeld te komen.

Training Land Use Scanner in Suriname  In drie dagen word je wegwijs gemaakt in het leren werken met een GrondGebruiksmodel.  In groepjes van 2 gaan we aan de slag.  Vandaag leren we het model kennen, gebruik hiervoor pagina’s uit de manual.  Morgen gaan we ons eigen scenario uitwerken.  Donderdag ronden we de werkzaamheden aan de scenario’s af en bediscussiëren we de resultaten.