Bestuurlijke informatieverzorging in perspectief

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Deel 3 Relevantie.
Advertisements

‘SMS’ Studeren met Succes deel 1
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Deel 6 Beheer van de BIV-functie
Paulus' eerste brief aan Korinthe (20) 23 januari 2013 Bodegraven.
28 juni 2009 Paëllanamiddag 1 Paëllanamiddag 28 juni 2009 Voorbereiding vrijdagavond (Loopt automatisch - 7 seconden)
Beter afspelen.
WAAROM? Onderzoek naar het meest geschikte traject voor de verlenging tot in Sint-Niklaas van het bestaande fietspad naast de Stekense Vaart en de Molenbeek.
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Personalisatie van de Archis website Naam: Sing Hsu Student nr: Datum: 24 Juni 2004.
Verkoop- en debiteurenproces
Global e-Society Complex België - Regio Vlaanderen e-Regio Provincie Limburg Stad Hasselt Percelen.
7 april 2013 Zoetermeer 1. 1Korinthe Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt? En met wat voor lichaam komen zij? 2.
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
 Deel 1: Introductie / presentatie  DVD  Presentatie enquête  Ervaringen gemeente  Pauze  Deel 2 Discussie in kleinere groepen  Discussies in lokalen.
STAPPENPLAN GRAMMATICUS.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Het opzetten van een kwaliteitssysteem
Keuzeondersteunend model voor inbouwpakketten bij herbestemmingsprojecten Eindcolloquium Wiebrand Bunt.
Betrouwbaarheidstypologie
“Gelijk een hert schreeuwt naar de waterstromen, alzo schreeuwt mijn ziel tot U, o God! Mijn ziel dorst naar God, naar den levenden God.” (Psalm 42:1-2)
Klassieke AO Leseenheid1
1. 3 Indien iemand een andere leer verkondigt en zich niet voegt naar de gezonde woorden van onze Here Jezus Christus*... * = de woorden die de Here Jezus.
Inkomensverzorger voor de sector zorg en welzijn
© BeSite B.V www.besite.nl Feit: In 2007 is 58% van de organisaties goed vindbaar op internet, terwijl in 2006 slechts 32% goed vindbaar.
9 januari 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 11 1 Wordt mijn navolgers, gelijk ook ik Christus navolg. 2.
XBRL / SBR Train de Trainer sessie Deel 2 A (van 3) 28 november 2012 SBR-Team Vanaf 1 januari 2013 is SBR de standaard voor financiële rapportages.
Nooit meer onnodig groen? Luuk Misdom, IT&T
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Wat levert de tweede pensioenpijler op voor het personeelslid? 1 Enkele simulaties op basis van de weddeschaal B1-B3.
Betrouwbaarheidstypologie
Wie het kleine niet eert ... (quarks, leptonen,….)
Hoofdstuk 7 Anderen motiveren
1 7 nov Rijnsburg 7 nov Rijnsburg. 2 Hebreeën 7 15 En nog veel duidelijker wordt het, als naar het evenbeeld van Melchisedek een andere priester.
1 17 okt 2013 Rijnsburg 17 okt 2013 Rijnsburg. 2 het voorgaande: Melchisedek voor het eerst ter sprake in 5:6 en 5:10 10 door God aangesproken als hogepriester.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
Pasen & Pinksteren op één dag!
1 19 dec Rijnsburg 19 dec Rijnsburg. 2 Hebreeën 8 1 De hoofdzaak VAN ONS ONDERWERP is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is.
Afrika: Topo nakijken en leren.
Hoofdstuk 7 Motiveren van medewerkers
User management voor ondernemingen en organisaties
2009 Tevredenheidsenquête Resultaten Opleidingsinstellingen.
ribwis1 Toegepaste wiskunde Lesweek 01 – Deel B
ribwis1 Toegepaste wiskunde – Differentieren Lesweek 7
Missie, visie, strategie & jaarplan
Introductie OHSAS
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 5.
17/08/2014 | pag. 1 Fractale en Wavelet Beeldcompressie Les 3.
Samen-bouwen … over paneelbouw en de rest!
1 Amsterdam, april 2005 Drs. Frits Spangenberg Rotary Extern imago.
aangename ont - moeting
Middeleeuwen De antwoorden in deze powerpoint komen van (naam en klas invullen a.u.b.)
Risk Based Testing van pakketsoftware
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
13 november 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:29-34 indien er geen doden opgewekt worden...  vs 29: waarom dopen?  vs.30-32: waarom doodsgevaren.
1 Week /03/ is gestart in mineur De voorspellingen van alle groten der aarden dat de beurzen zouden stijgen is omgekeerd uitgedraaid.
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
15 december 2013 Rotterdam 1. Caesarea – een haven, een poort 2.
1 DE ADVIEZEN VAN BEURSMAKELAAR BERNARD BUSSCHAERT Week
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
6 stappen in Risico management
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Financiële rechtmatigheid
Transcript van de presentatie:

Bestuurlijke informatieverzorging in perspectief Bestuurlijke informatieverzorging in perspectief. Deel 1: Interne beheersing

Plaats van deel 1:Interne beheersing

Onderwerpen Wat is beheersing? Four levers of control van Simons 3. COSO-modellen 3.1 COSO Internal Control Framework 3.2 COSO Enterprise Risk Management Framework 3.3. COSO for Small Businesses 4. Methode Kwaliteit Administratieve Dienstverlening

1. Wat is beheersing? Beheersen veronderstelt: Het opstellen van een verwachting door een manager, bijvoorbeeld een productieopdracht Het meten van de resultaten van de werkelijke uitvoering Het evalueren van de verwachting ten opzichte van de werkelijkheid en vervolgens bijsturen

Voorbeeld: regelkring fietsenfabriek

Toepassingsvraag 1 Waarom is de uitvoering van het productieproces niet verlopen zoals gepland? Noem minimaal drie mogelijke oorzaken.

2. Four levers of control van Simons Artikel “Control in an age of empowerment” (1995) als reactie op het invoeren van steeds meer regels ten gevolge van schandalen Voor organisaties waar medwerkers een zekere vrijheid van handelen nodig hebben Daarnaast: het Interactive control system (volgende dia) leent zich ook voor strategiebepaling in tijden van onzekerheid

Belief systems: Gemeenschappelijke kernwaarden van de organisatie

Toepassingsvraag 2 Wat is de inhoud van het belief system voor de organisatie waarbij jij werkt? Als je de inhoud niet kent, wat zegt dat dan?

Boundary systems Heldere grenzen waarbinnen medewerkers hun creativiteit mogen ontplooien. Overtreding heeft grote gevolgen! Voorbeeld: - “IKEA tolereert kinderarbeid niet” http://www.ikea.com/ms/nl_NL/about_ikea/our_responsibility/working_conditions/preventing_child_labour.html - De 10 geboden uit de bijbel

Toepassingsvraag 3 Wie kent er een voorbeeld van iemand die de boundaries binnen de organisatie waarin hij/zij opereerde overtrad en daar de ernstige gevolgen van moest accepteren? Wie kent er een voorbeeld van iemand die boundaries binnen de organisatie waarin hij/zij opereerde overtrad maar toch ongestraft verder kon functioneren?

Diagnostic control systems Vergelijkbaar met de traditionele manier van denken over beheersen Belangrijkste beperking: Er wordt gemeten op basis van bestaande kennis over processen en kritische succesfactoren Regelkringgedachte: zie ook het voobeeld van de fietsenfabriek Budgetten ten opzichte van werkelijke cijfers Cockpit van een vliegtuig

Diagnostic control systems

Toepassingsvraag 4 Waarom zou het met een organisatie verkeerd kunnen aflopen terwijl het diagnostic control system dat niet signaleert?

Interactive control systems Interactie betekent wisselwerking Meestal tussen management en belangrijke stakeholders - Medewerkersoverleg - Klantenpanels - Overleg met vertegenwoordigers, etc. Stellen de organisatie in staat om de strategie werkenderwijs te veranderen indien dit nodig mocht zijn.

Niet altijd is de gekozen strategie juist!

Toepassingsvraag 5 Binnen veel organisaties is er sprake van overlegstructuren terwijl deze toch niet functioneren als effectief interactive control system. Wat zou daar een verklaring voor kunnen zijn?

COSO-modellen Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission Achtergrond was de onbetrouwbare externe verslaggeving die één van de kenmerken was van schandalen in het eind van de jaren 80 en begin jaren 90 van de vorige eeuw. Uitgegroeid tot een wereldwijde geaccepteerde systematiek voor beheersing Aanbevolen door SOX en Tabaksblat

3.1. COSO Internal Control Framework

Control environment 1. Integriteit en ethische waarden 2. Beloningsstructuur 3. Voorbeeldgedrag van de leiding. 4. Opleiding en competenties van de medewerkers van de organisatie. 5. Kwaliteit van het toezicht dat wordt uitgeoefend op de organisatie door de Raad van Commissarissen 6. Manier van leidinggeven 7. De wijze waarop de organisatie gestructureerd is. 8. Delegatie van verantwoordelijkheden en bevoegdheden 9. Beleid op het gebied van personeelszorg

Control environment

Toepassingsvraag 6 Waarom zou het kennen van de beloningsstructuur binnen een organisatie belangrijk zijn voor de inrichting van het beheersingssysteem?

Risk assessment 1. Het stellen van doelen ten aanzien van effectiviteit en efficiëntie van de bedrijfsprocessen, het houden aan wet- en regelgeving, betrouwbaarheid van financiële verslaggeving; 2. Het identificeren van de risico’s ten aanzien van de doelen; 3. Het schatten van de omvang van het risico’s (meestal in geldeenheden); 4. Het schatten van de kans dat de risicovolle gebeurtenis zich voordoet; 5. Het overwegen van de noodzakelijkheid van beheersingsactiviteiten. Grote risico’s met een hoge kans op voorkomen vragen veel aandacht, kleine risico’s met een kleine kans op voorkomen vragen weinig aandacht.

Toepassingsvraag 7 Waarom kan een organisatie die alle stappen van risk assessment doorloopt, toch met onvoorziene risico’s worden geconfronteerd? Heeft risk assessment dan nog wel zin?

Control activities 1. Top level reviews: bijvoorbeeld cijferbeoordeling. 2. Direct functional or activity management: bijvoorbeeld oogtoezicht. 3.Information processing: bijvoorbeeld general & application controls. 4.Physical controls: bijvoorbeeld gesloten magazijn. 5.Performance indicators: p.i’s bewaken Met andere woorden geen gestructureerd stelsel van interne controle maatregelen!

Toepassingsvraag 8 Gegeven het verkoopproces bij de fietsenfabriek Cycle Luxe. Geef voorbeelden van beheersingsactiviteiten voor het verkoopproces gericht op: de effectiviteit en de efficiëntie, het houden aan wet- en regelgeving, betrouwbaarheid van de financiële verantwoording.

Information & communication Zonder information & communication geen beheersing! Informatie moet relevant en betrouwbaar zijn. Voor periodieke managementinformatie is het tolmodel een zeer bruikbare methode! Dit behandelen wij in deel 3. Communicatie moet helder en open zijn.

Informatie & communicatie

Tolmodel voor managementinfo

Monitoring Is het toezicht houden op de werking van het interne beheersingssysteem en de naleving van de daarmee samenhangende regels Ongoing monitoring vindt dagelijks plaats door het management en hangt samen met de dagelijkse activiteiten. Separate evaluations zijn specifiek gericht op het interne beheersingssysteem bijvoorbeeld door IAD.

Monitoring

Toepassingsvraag 9 Geef voor het opslagproces een aantal voorbeelden waarmee je duidelijk maakt wat het verschil is tussen control activities en monitoring.

3.2 COSO Enterprise Risk Management – Integrated Framework

Verschillen met Internal Control Framework Specifiek gericht op risicomanagement bijvoorbeeld: Internal environment omvat risk appetite van de leiding Is het enige COSO-model dat onder objective setting aandacht heeft voor strategiebepaling

Risk response is afhankelijk van kans en impact

3.3 COSO guidance for Small Businesses

Specifiek gericht op de betrouwbaarheid van de jaarrekening Vandaar dat eerst de betrouwbaarheidsrisico’s voor de jaarrekening bepaald worden en daarna pas de andere stappen. Let op: Small in de VS, is relatief groot in NL!

4. Het KAD-model Gericht op procesbeheersing Onderscheid tussen standaard product (voor alle afnemers gelijk) en maatwerk product (voor afnemers verschillend) is van belang voor de wijze waarop processen bestuurd moeten worden.

Toepassingsvraag 9 Waarom zou een organisatie er procesmatig de voorkeur aan geven om standaard producten voort te brengen terwijl deze commercieel als maatwerk worden verkocht? Licht je voorbeeld toe aan de hand van een autofabriek!

Modules van het KAD-model Productmodule: hierin worden de producteisen geformuleerd. Procesmodule: hierin worden de processen ingericht aan de hand van de aard van het product. Structuurmodule: hierin wordt de organisatiestructuur afgestemd op de vorige modules

Procesmodule Regeling invoer: aantrekken van te verwerken invoer in juiste hoeveelheid en kwaliteit. Doorvoerregeling vooruit: aanpassen van de processen aan de gewenste hoeveelheid en kwaliteit. Doorvoerregeling terug: feedback over de werkelijke kwaliteit en hoeveelheid die verwerkt is door het proces. Regeling uitvoer: controle op de uitvoer van het proces.

Aard van product bepaalt inrichting processen

Toepassingsvraag 10 Stel je loopt mee tijdens de interimcontrole van een postorderbedrijf. Het verbaast je dat de rekeningoverzichten niet voor verzending worden gecontroleerd. De controller antwoordt: Dat doen wij eigenlijk nooit maar ik denk dat jij de aard van het product anders ziet dan wij. Wat bedoelt hij? Vindt er dan helemaal geen controle plaats op de juistheid van de verzonden rekeningoverzichten?