28 april 2014 Output Systeemdenken & Nieuwe kennis Brussel

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lesgeven over duurzame ontwikkeling
Advertisements

Doorn – 23 januari 2013 Jaap van Petegem
Algemene vorming in het secundair onderwijs van de toekomst
EDO in de lerarenopleiding
Gekoesterde kwetsbaarheid als professionele deugd
20 Januari 2009 EDO Studiedag Willy Sleurs Entiteit Curriculum
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Normen Ga van een positieve intentie uit Communiceer respectvol
Verfijning knelpuntenanalyse Mogelijke strategieën
Consultatiemoment 2 27 maart 2009 De Pianofabriek Fortstraat Brussel (Sint-Gilis)
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Nieuwe kennis Lerend netwerk lerarenopleiding 6 september 2013 Leuven.
W ELKE PROFESSIONAL EN WELKE COMPETENTIES HEEFT DE KINDEROPVANG NODIG ? Jan Peeters.
Stadswandeling ‘Milieu en gezondheid’ De Helix, Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu
Skilling Up for Power Down.  Gestart door 2 Australiërs Bill Mollison en David Holmgrem in de jaren 70’.  Oorspronkelijke betekenis: ‘permanente landbouw’
Lesgeven over duurzame ontwikkeling
CAPACITEITSONTWIKKELING IN PROFESSIONELE LEERGEMEENSCHAPPEN Kenniskring Schoolontwikkeling en Schoolmanagement Velon 2007.
Samenwerking rond onderwijs. 1 Dit kan u verwachten: 1)Voorstelling van het onderwijsproject 2)Wat zijn de succesfactoren voor het welslagen van een dergelijk.
EDO in pedagogisch perspectief Arjen E.J. Wals.
De school wil meer dan de inspectie vraagt ?! Ronde tafel bijeenkomst Vrijdag, 9 april 2010.
Samenwerken in burgerschap
HOORCOLLEGE V2 ASSESSMENTS CMD
Voorstelling 6de leerjaar
Welkom op de startdag van de Groen Proeven – OGW pilots!
Mentoren- en Alumnidag IN DE VOETSPOREN VAN DA VINCI 19 mei 2009 Voorstelling van lesmateriaal dat het creatief denken in de klas stimuleert Bachelor Lerarenopleiding.
Sociale vaardigheden in het basisonderwijs Werkgroep onderwijs.
Godsdienst en ASS Buitengewoon secundair onderwijs
Rollen schuldhulpmaatje
Duurzame ontwikkeling en hoger onderwijs De aanpak van Hogeschool Zeeland 10 oktober 2003 Anja de Groene Lector duurzaamheid.
ONDERWIJSBELEID IN DE PROVINCIE LIMBURG
Competentiegericht leren vmbo
Opdracht wetenschappelijke review leerlingenbegeleiding
Leeromgeving als katalysator voor leren voor duurzame ontwikkeling Het Groene Onderwijs & LvDO NRO 14 november 2014 Stan Frijters
Programma Inleiding door voorzitter Ingrid Molderez
Mind Mapping voor de Leerkracht
Centrum voor Innovatief Vakmanschap
ICT in het onderwijs 1. Hoe past het thema van de vernieuwing in een breder kader van onderwijsontwikkelingen? 2. Welke maatschappelijke en politieke ontwikkelingen.
Netwerknamiddag 7des en Se-n-Se
PWO EDOEL VELOV 26/02/2015 Thomas Remerie, Eef Thoen, Bea Merckx Educatie Duurzame Ontwikkeling, Evaluatie van de Lespraktijk Ontwikkelen van een ontwikkelingsinstrument.
Intervisiegroep gedragswetenschappen
Eva Verstraete Studiedag “Ouders over het secundair onderwijs” 20/11/2015.
Het betrekken van studenten bij de toetscyclus
Vrijwilligersstage 2. BASISHOUDING EN CONTACT MAKEN.
SPH voltijd Ethiek 2: Verantwoording Werkcollege 7 kwartaal 3: Visiestukken, beroepscode en competentieprofiel SPH Corstin Dieterich L
Programma Inleiding door voorzitter Ingrid Molderez Presentatie van het instrument Concept Opbouw Hoe werkt het instrument? Concrete werkvorm: rollenspel.
DTD, mag het iets meer zijn? Onderwijs, de kennis voorbij – 17/11/2015.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
DTD, mag het iets meer zijn? Onderwijs, de kennis voorbij – 17/11/2015.
Lerend netwerk economie EDGE-kit 12 oktober 2015.
Sociaal Werk & Duurzame Ontwikkeling Wat met de duurzaamheidscompetenties? Een inleiding.
Inzoomen op de competenties  Beantwoord de volgende vragen: -Wat zijn competenties? -Wat is de norm? -Waarom kijken we naar competenties in een procesgericht.
Ontwerpen van 3D lesmateriaal voor biologie Ecent conferentie 20 mei 2015 Dirk Jan Boerwinkel Freudenthal Instituut voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen.
Hoe ontwikkel ik mezelf als leraar?
Tekst hier Positieve beeldvorming rond diversiteit stimuleren in de media.
Over NME en EDO PWC NME Minaraad 17 oktober
Nieuwe opzet onderwijs. Huidige situatie onderwijs op Commanderij College: Methode bepaalt grotendeels: Welke onderwerpen worden behandeld Op welke wijze.
Educatie voor Duurzame Ontwikkeling Duurzame ontwikkeling Kenmerken van duurzaamheidsvraagstukken Educatie voor Duurzame Ontwikkeling – EDO Kenmerken van.
Een voorstel voor een referentiekader SDG’s. Wie? Bos+, Broederlijk Delen, Caritas International, Djapo, Kiyo, Plan België, Protos, Solidagro, Studio.
Wat gaan we doen? 20.00u: Inloop 20.10u: Opening 20.15u: Start presentatie 21.00u: In groepjes uit elkaar 21.30u: Terugkoppeling 21.40u: Afsluiting 22.00u:
Studenten versterken in hun competenties m. b. t
Hoe gaan we hier vandaag mee verder?
Werken aan je veranderDNA
Een duurzaam traject.
Actief burgerschap in het SO: “Hoe maken we samen het verschil?“
Activernde didactiek & passende werkvormen
Burgerschap binnen VM2: op weg naar een doorlopende leerlijn
Kick-off Lerend Netwerk Leerlijn actief burgerschap
JEUGDzorg - voor wie?.
Sint-Jozefsinstituut
De crisisstemming rond migratie, asiel en anderstalige nieuwkomers zijn een beetje uit de aandacht verdwenen. Dit neemt niet weg dat de instroom van anderstalige.
Transcript van de presentatie:

28 april 2014 Output Systeemdenken & Nieuwe kennis Brussel Lerend netwerk lerarenopleiding 28 april 2014 Brussel

Situering: EDO - competenties Actiegerichtheid  Handen Nieuwe kennis  Hoofd Systeemdenken Waarden en normen  Hart Omgaan met emoties

Toekomstperspectief lerend netwerk Startdocument EDO-competenties juni 2013 April 2013 Systeemdenken Input Najaar 2013 Nieuwe kennis Voorjaar 2014 Systeemdenken – Nieuwe kennis Outcome Midden 2014 Waardenontwikkeling Emoties Najaar 2014 Actiegerichtheid Voorjaar 2015 Waardenontwikkeling en omgaan met emoties Midden 2015 (Online) – publicatie lerarenopleiding Feedback Reflectie Intervisie gkjgkghkjhkjhgkgkj Inhoudelijke tekst Voorbeelden Proefprojecten

Nieuwe kennis - systeemdenken

Inzoomen: competenties Nieuwe kennis De leerkracht zoekt naar fundamentele oorzaken en effecten van duurzaamheidsvraagstukken en kan hierbij relevante informatiebronnen raadplegen. De leerkracht past kritisch denken, in de toekomst kijken en creatief denken toe om alternatieven te formuleren voor duurzaamheidsvraagstukken. De leerkracht kan veranderingsprocessen in de maatschappij kritisch inschatten vanuit een duurzaamsperspectief. Hij/zij stelt deze inschatting voortdurend bij naar aan aanleiding van nieuwe inzichten en visies. De leerkracht bouwt aan een visie rond een duurzame toekomst en is bereid zijn handelingen hieraan aan te passen. De leerkracht heeft inzicht in welke onderwijsprocessen en -systemen nodig zijn om leerlingen voor te bereiden op nieuwe uitdagingen en een transitie naar duurzame ontwikkeling te bewerkstelligen.

Inzoomen: competentie Systeemdenken De leerkracht kan afwisselend verbredend en verdiepend denken bij het bestuderen van duurzaamheidsvraagstukken. De leerkracht kan de werking van natuurlijke, sociale en economische systemen omschrijven en de wijze waarop ze met elkaar vervlochten zijn. De leerkracht kan de onderlinge afhankelijkheid van mensen hier en elders, nu en later omschrijven. De leerkracht zoekt actief naar situaties om systeemdenken met de leerlingen toe te passen.

Mogelijke output – BaKO/BaLO   Miette Plessers van Djapo vzw ‘De Scharlaken Pompelmoes’ Integratie van actiegerichte kennis en systeemdenken? Hoe aangepakt in de ontwikkeling van het lesmateriaal?

Mogelijke output – BaSO Bieze Van Wassenhoven van Studio Globo vzw ‘Aan de slag met Systeemdenken in de Lerarenopleiding Secundair Onderwijs’ Integratie van actiegerichte kennis en systeemdenken? Hoe aangepakt in de ontwikkeling van het lesmateriaal? Input sprekers over afval  gebruiken om schema aan te vullen.