Transformatie & flux G.Morgan.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verlichtingsdenker: vertrouwen in de rede
Advertisements

Het Cartesiaans Theater
De les van de graankorrel
Visual Knowledge Building
Woord van Leven Januari 2010.
“Een reis naar Licht”.
Informatie & informatiedrager schepping of evolutie ?
Inspirerende gedachten
Samen bouwen aan zelfvertrouwen
De relatie tussen logistiek en veiligheid
Academie voor Management
Libertarisme Sartre Quantum mechanica Kant.
Waardenvol organiseren
Woord van Leven April 2014.
In de vaart der volkeren
Termen Sterke waardering= persoonlijke keuzes die iemand maakt en die zijn andere waardering richting geven (maatstaf) blz40 Hyperwaarde= cultureel bepaalde.
Principes Mor.Ver: Morele Verantwoordelijkheid  Vrije Wil (geen VW  geen MV) PAM: Vrije wil  Alternatieve Mogelijkheden (geen AM  geen VW) DET:
Redelijkheid en lichamelijkheid Marc Slors. Wat ik wil gaan beweren.....
Schijn en Werkelijkheid
Waar is dit goed voor? doel: conceptuele grondslag voor moleculaire binding, moleculaire structuren. benadering: fundamentele, fysische wetmatigheden,
HOOFDSTUK 8 ORGANISATIE ALS FLUX EN TRANSFORMATIE
Het Potlood.
Peter Schwartz The art of the long view stappenplan
Toegepaste scenario, wat te doen TAIDA Tracking Analysing Imaging Deciding Acting De controle handelingen voor het schrijven van een goed scenario.
Kunstmatige Intelligentie
1. Inleiding systeemtheorie 2. Complexe adaptieve systemen
Onderzoeksmethode Oftewel: met welke specifieke onderzoeksmethode kan ik het best mijn onderzoeksvraag beantwoorden.
Relativiteitstheorie (4)
Communicatiebehoefte of ongebreidelde nieuwsgierigheid digitale snelwegen mondiaal zappen : homo zapiens wijzigende sociale patronen digitale kennissenkring.
Sektarische praktijken en de gezondheidszorg: een sociologische benadering Olivier Schmitz Onderzoeksinstituut voor gezondheid en maatschappij (UCL) Centrum.
Proefstuderen Quantummechanica
Een tijdelijk bestaan. Een tijdelijk bestaan Een tijdelijk bestaan deel 4 Kosmologische tijd Gerard Bodifee Maastricht 2012.
Welkom in de wereld op zijn kop Deel 3
2e invalshoek: vrije wil als zelfverwerkelijking
Begrip B Een handeling uit vrije wil is een handeling waarin tot uitdrukking komt wat de handelende persoon zelf belangrijk vindt. Om een vrije wil te.
Conditioneel Compatibilisme
Vrije wil… Vrije wil als voorwaarde voor verantwoordelijkheid
Dans van Vos Weg van Wolf
Bedrijfskunde in kleur
Inleiding Filosofie en Ethiek Vierde Bijeenkomst: De tweede wetenschappelijke revolutie (2) Dinsdag 28 september 2004.
College 4 Kennisleer.
Een theoretische verkenning
Hoofdaannamen van Appreciative Inquiry
CanDo Coaching.
Sociale kaders: Hoofdstuk 14 Sociale structuur
Hoofdstuk 8: Afwijkend gedrag en conflict
Volksuniversiteit Zwolle
Hoge Energie Fysica Introductie in de experimentele hoge energie fysica Stan Bentvelsen NIKHEF Kruislaan SJ Amsterdam Kamer H250 – tel
Inclusieve Ik & Inclusieve Samenleving Farida Farhadpour
Een wetenschappelijke theorie?
De 2e wetenschappelijke revolutie
Opvoeden.
Week 7 Twee weken over de sociale ontwikkeling : de ontwikkeling van het individu in relatie tot de sociale omgeving Interactie met anderen, mensen reageren.
Les 5 Twee weken over de sociale ontwikkeling : de ontwikkeling van het individu in relatie tot de sociale omgeving Interactie met anderen, mensen reageren.
Week 3: Systeemtheorie versus biologische psychologie
Stromingen in de psychologie Hoorcollege 1
Rotterdam, 00 januari 2007 Onderzoek I Bijeenkomst 2 kwartaal 2.
Paulien Verschoren Groep psychische stoornissen 1BaOC4
Welkom ik maak me sterk.
Les 6  vragen naar aanleiding van de vorige les  van diagnose naar doelen en een plan  werken aan eindopdracht.
27/04/2017 Hoe zie ik God? Mijn godsbeeld.
Nederlands Vrijdag 11 maart 2VA.
Thema Leven deel 1 Wat is wetenschap?.
Groepsdruk Sarah Benabdallah 2015/2016.
§ 1.1 Identiteit Identiteit is het beeld dat iemand van zichzelf heeft, dat hij uitdraagt en anderen voorhoudt en dat hij als kenmerkend en blijvend beschouwt.
Schepping en Evolutie in de Bahá’í geschriften (1)
Loskomen van taal Defusie.
Basics over communicatie
We hebben minder managers nodig en meer leiders.
teksten Een tekst vormt een samenhangend geheel
Transcript van de presentatie:

Transformatie & flux G.Morgan

Wat een is is een wat niet een is is ook een Chuang Tze

Anders kijken: wetmatigheden achter verandering

Oude denken Begint met delen Zichtbare deel Bohm: dit is de geëxpliciteerde of ontvouwde orde. Psychologisch te vergelijken met egocentrisch wereldbeeld

Zichtbaar (Newton) Descartes ‘ik denk en daarom ben ik’ We zeggen bij voorbeeld gewoonlijk dat we een elektron ontdekken op punt A en daama op punt B, maar strlkt genomen is dit niet zo. Volgens de quantummechanica was er geen elektron dat van punt A naar punt B reisde. Het enige dat bestaat zijn onze metingen, punt A en punt B.

Slechts eenmaal in dezelfde Rivier

Flux: Creatief proces dat alles in alles omsluit Vgl. Collectieve onbewuste en archetypen

Nieuwe denken Begint met het 'totaal' ...”Ik beschouw de essentie van het begrip proces als gegeven in de zin: Niet alleen is alles aan het veranderen, maar alles is flux. Wat wil zeggen, dat wat is, is het proces van worden zelf, terwijl alle objecten, gebeurtenissen, entiteiten, voorwaarden, structuren, etc. vormen zijn die vanuit dit proces kunnen worden geabstraheerd. Het mooiste beeld is misschien wel dat van een stromende rivier, waarvan de substantie nooit hetzelfde is. Op deze stroom kunnen we voortdurende veranderende patronen van draaikolken, rimpels, golven, etc. zien, die duidelijk geen onafhankelijk bestaan als zodanig hebben. Eerder zijn zij afgeleide van de stromende beweging, verschijnen en verdwijnen in het totale proces van de stroming. Zulke veranderende verschijnselen zoals die gezien kunnen worden hebben slechts een relatieve onafhankelijkheid of autonomie in gedrag en kunnen dus niet gezien worden als absoluut onafhankelijk bestaande eindproducten.”.... (uit: Bohm, Wholeness and the Implicate order)

Realiteit: ding dat we denken

Bewustzijn en perceptie

Onzichtbaar (Quantum) Onzekerheidsprincipe van Heisenberg ..’En Heisenbergs onzekerheidsprincipe toont aan dat we een verschijnsel niet kunnen observeren zonder het te veranderen. De fysische eigenschappen die we waarnemen in de 'externe' wereld’ zijn in onze perceptie niet alleen psychologisch verstrengeld, maar ook ontologisch. Het tweede zeer wezenlijke verschil tussen de fysica van Newton en de quantummechanica is dat de fysica van Newton gebeurtenissen voorspelt en de quantummechanica de waarschijnlijkheid van gebeurtenissen. Volgens de quantummechanica is de enige relatie die valt vast te stellen tussen gebeurtenissen statistisch - dat wil zeggen een kwestie van waarschijnlijkheid.’...

kringlopen ? Oorzaak en gevolg of ‘aanleiding’ De logica van wederzijdse causaliteit is niet lineair. Er wordt iets teweeg gebracht dat al in systeem verankerd was (implicate). Negatieve feedback => stabiliteit Positieve feedback => verandering (Magora Maruyama) Wie is het belangrijkste voor een schip? (P. Senge)

De geïmpliceerde of omsloten orde Volgens Bohm: 'We moeten de fysica omdraaien. In plaats van uit te gaan van delen en aan te tonen hoe die samenwerken (de Cartesiaanse orde) beginnen we met het totaal. Bohms theorie is verenigbaar met het theorema van Bell. Uit het theorema van Bell volgt dat de ogenschijnlijk 'afzonderlijke delen' van het universum wellicht op een diep en fundamenteel niveau op nauw verstrengelde wijze verbonden zijn. Bohm benadrukt dat het meest fundamentele niveau een 'ongeschonden geheel’ is, wat met zijn woorden neerkomt op 'dat-wat-er-is'. Alle dingen, ruimte, tijd en materie incluis, zijn vormen van wat-er-is. Er bestaat een orde die besloten ligt in het proces van het universum, maar die orde hoeft niet onmiddellijk zichtbaar te worden.

Holobeweging / holoflux

AUTOPOIESE: een andere logica structureel determinisme Wanneer een systeem met een ander interacteert, zal zijn structuur bepalen hoe het reageert. We zien de realiteit niet; we bouwen er (min of meer) een relatie mee op min of meer gelijk = consensus Maturana & Varela

Kenmerken levende systemen Autonomie Circulair karakter Zelfverwijzing Zelfvoortbrenging door gesloten systeem van relaties; Systeem werkt aan eigen instandhouding en bewustzijn Van relatie zal handelen bepalen.

Biologisch organisme Bij Elimineer de bijen en hele ecologie zal veranderen! Bijv. insekticide die bijen doodt, kan een transformatie van alle andere systemen veroorzaken. Vgl. Burgers Bush in ABC van XYZ

Enactment: werkelijkheidsbepaling De identiteit wordt bepaald door hoe we de omgeving zien, in de ander zien we onszelf. Dit is een actief proces van projectie van verandering op omgeving en identificatie met dit proces.

De exterior (R) factoren economische condities, materiële welvaart, technologische vooruit- gang, sociale veiligheidsnet, etc. De interior (L)factoren zoals waarden, betekenis, de ontwikkeling van bewustzijn probleem ten aanzien van bewustwording: een ontwikkeling van egocentrisch wereldbeeld via een conventioneel naar een wereldcentrisch beeld.