Handreiking bij de standaarden en eindtermen ve Handreiking bij de standaarden en eindtermen ve Workshop Gesprekken voeren, spreken en schrijven.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Handreiking bij de standaarden en eindtermen ve
Advertisements

sociale media: de nieuwe realiteit
Samen werken aan inzetbaarheid en mobiliteit 1. Grote veranderingen • Jeugdzorg heeft te maken met grote veranderingen: • Transitie • Gemeenten worden.
SOCIAAL WEERBAAR (v.a. groep 4)
Leerlingbemiddeling / mediation
Huiswerktips.
Doelen in AlfaNT2 - plus Simon Verhallen
Dyslexie Deze spreekbeurt van Eva, groep 6, gemaakt voor school, november Mijn spreekbeurt gaat over dyslexie.
Quiz hoofdstuk 6.
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
Hoera, een oudergesprek!
Communiceren Leidinggeven Blz. 53.
Wie zijn wij? (voorstellen mentoren). Wie zijn wij? (voorstellen mentoren)
Thuis leren en studeren. Tip Oktober © Have Tip November Tip December Tip Januari Tip Februari Tip Maart Tip April.
Aandachtspunten Voldoende en duidelijke informatie
22 en 24 mei 2013 Frank Haacke Vincent Jonkers Monica Wijers
Handelingsgericht werken in het ZBO Workshop VIA Amsterdam.
Ouderavond Alcohol, drugs en opvoeding
Les 7 Uitvoeren gebruiksaanwijzingen van anderen
Iedereen coach naar Jef Clement.
Vervolgbijeenkomst 3 Feedback geven
2. Communiceren met pubers
Handelingsgericht werken
Ouderavond Jaaroverzicht groep 5
Een positieve studiehouding bij de bovenbouwleerling
Ken je kracht…Deel je kracht…
Workshop “Beoordelen”
Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2014.
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Help! Verzuim voorkomen
Dienstverlening voor integere en geweldloze communicatie Presentatie door R.R. Annema.
Werken in een arbeidsorganisatie H2 Werkhouding Assistent verkoopmedewerker.
Netwerkvoormiddag Communicatieve Vaardigheden - Zakelijke Communicatie
Netwerknamiddag 7des en Se-n-Se
Kaarten op tafel.
Hogeschool Rotterdam Communication & Multimedia Design ABV Mondeling Presenteren / jaar 1 lente ABV zomer Samenwerken Les 3: Teamspirit / Teambelang /
Onze doelen en visie in beeld
Meer zeggenschap bewoners Wat kan de corporatie doen? Samen op zoek naar de juiste voedingsbodem! Congres Corpovenista, 17 maart 2015, 1931 Congrescentrum.
Kinderen op social media: hoe ga je daar als ouder mee om?
Interpunctie, Veghel WEB-CURSUS.
Magister voor ouders.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
De kunst om een klant of prospect een dienst van SNS Bank te laten kopen SNS Programma voor Ondernemende Helden Sales training Verkoop adviseur Docent:
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Communicatie 2 Docent: Johan v.d. Sloot Kwartaal: 1 Les: 3 – week 4 Kamer: L
‘Actieve kaderleden als compagnon voor een collega met een beperking’ ‘Collega’s maken het verschil – Hart voor arbeidsbeperkten – 24 november, Scheveningen.
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Methodiek: Plancyclus
Jongeren & geld. Zakgeld Hoeveel zakgeld krijgen jongeren? leeftijdzakgeld (per maand) 12€ 19 13€ 23 14€ 25 15€ 30 16€ 31 17€ 36.
Woordjes leren.
Intensieve contextbegeleiding "De Vuurvogel" Informatiebrochure voor de jongere Hallo daar! Dit is onze informatiebrochure. Lees hem aandachtig door en.
Welkom Module Autisme in de Sport. Programma Voorstelrondje Doel Autisme en sport Structuren Vragen.
Wijs met media: Deze workshop geeft ouders de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderwerp “Wijs met media”. De drie kernthema’s.
Peuter & Co De Hbo’er in Groep Nul en de Startgroep Van spelen word je vrolijk!
MOTIVATIE. Dromen en Idealen Jongeren dromen en hebben idealen.
09/11/2009 Interactie met studenten Workshop opleiding Psychologie 9 november 2009.
Centraal Examen Nederlands
Aanwijzingen voor een bezinning in kleine of grote kring.
Gesprekstechnieken Trainers: Jasper Kroeger Tom Kievit
Logopedie op de Vuurtoren
Informatieavond.
© UNIEK IN DE KLAS.
Vwo 6 – literatuur Week
Spreken en gesprekken 4.1 en 4.2 Formuleren en stijl 3.3
Toelichting bij ''Backward designing'' uit de kennisbank
Dienstverlening Krikke Consult
Lotgenoten Bijeenkomst 7.
Nederlands 1.1h. Je kunt informatie opzoeken
Transcript van de presentatie:

Handreiking bij de standaarden en eindtermen ve Handreiking bij de standaarden en eindtermen ve Workshop Gesprekken voeren, spreken en schrijven

Toelichting Nederlandse taal

Handreiking bij de standaarden en eindtermen ve Toelichting Nederlandse taal

Handreiking bij de standaarden en eindtermen ve De handreiking 1.Voorbeeldsituaties 2.Voorbeelden 3.Voortgang en stappenplan 4.Kenmerken van de niveaus voor de deelnemers 5.Kenmerken van de niveaus voor begeleiders van deelnemers

Handreiking bij de standaarden en eindtermen ve Voorbeeldsituaties Leefomgeving Werkomgeving Leeromgeving Afspraak met familie wie wanneer naar de ouders gaat Opmerking tegen buurman over geluidshinder Overleg met vriendin welk truitje het beste staat Overleg met man over tijdstip avondeten Overleg met directe collega over wie het eerst pauze houdt Overleg met leidinggevende over taak Opmerking tegen collega over onveilig gedrag Discussie met medecursist over welke de opdracht de docent heeft gegeven Overleg over taakverdeling met medecursisten Reactie op teveel huiswerk Discussie met ouders of kinderen alleen naar het zwembad mogen Overleg met broers en zussen over 40-jarig huwelijksfeest van ouders Discussie met vrouw over tijdstip waarop dochter thuis moet zijn Werkoverleg aan het begin van een werkdag om taken te verdelen Overleg bij uitzendbureau over tijdstippen van afspraken en aanvang werk Discussie met collega’s over nieuw werkrooster Onderhandeling met collega over het ruilen van een dienst Overleg met docent en cursisten over het wel of niet doorgaan van lessen in de voorjaarsvakantie Georganiseerde discussie tijdens de les Overleg met medecursisten over uitvoering praktijkopdracht Discussie met docent over huiswerkbelasting Discussie op de voetbalclub naar aanleiding van de verhoging van de contributie Discussie met verkoopster over korting op beschadigd bloesje Discussie tijdens feestje over maatregelen van de regering ten aanzien van de crisis Discussie over spijbelen tijdens ouderavond Overleg met mentor over spijbelend kind Discussie naar aanleiding van een opmerking dat er een vaste laptop nodig is bij de beamer in de vergaderzaal Oplossend gesprek met klant over probleem Discussie met collega’s over vakantieregeling Aanspreken van collega’s op onveilig of ongepast gedrag Discussie tijdens de les over wel of geen mobiel tijdens de les Overleg met studiebegeleider over loopbaanplanning Evaluatiegesprek met docent Overleg met medecursist over organisatie schoolfeest

Handreiking bij de standaarden en eindtermen ve Voorbeelden

Handreiking bij de standaarden en eindtermen ve Voortgang

Handreiking bij de standaarden en eindtermen ve Stappenplan Stappenplan naar 1F SamenhangOp niveau 1F moet de gedachtegang voor de lezer duidelijk zijn. In dit formulier is dit alleen van toepassing op de berichten die in het vakje ‘Boodschap ’ staan. o Als de schrijver moeite heeft met het formuleren van de boodschap, oefen dan veel met dit soort gesprekken en deze schrijftaak:  Regisseer een oefensituatie waarin de schrijver de telefoon moet opnemen en verschillende berichten moet opschrijven en doorgeven. Laat hem eerst mondeling herhalen – liefst puntsgewijs - wat de boodschap is van de beller.  Laat hem hier zinnen van maken en deze opschrijven.  Kijk dan samen naar de wijze van formulering: klopt het wat er staat, is dit de kern van het bericht? De schrijver kan ook aan anderen (meelezers) vragen of het bericht duidelijk is. o Oefen met het schrijven van zinnen: laat de schrijver zinnen afmaken. Oefen vooral met kortere zinnen, het bericht moet voor de geadresseerde kernachtig zijn. o Heeft de schrijver moeite met het formuleren van zinnen, oefen dan met verschillende gangbare formulieren. Oefen die delen van een formulier waar hij een tekst moet schrijven. Bijvoorbeeld in een sollicitatieformulier een motivatie schrijven, in een schadeformulier wat er gebeurd is, in een klachtenformulier wat er aan de hand is.

Handreiking bij de standaarden en eindtermen ve Deelnemersversie

Handreiking bij de standaarden en eindtermen ve Versie voor begeleiders van deelnemers

Handreiking bij de standaarden en eindtermen ve Kennismaking Handreiking Bladeropdracht U heeft een schrijftekst beoordeeld op 1F en u wilt kijken of uw beoordeling van het niveau goed is. Waar vindt u vergelijkingsmateriaal? U wilt een cursist gerichte tips geven om hem te helpen zijn leesvaardigheid op niveau 2F te krijgen. Waar kunt u dit vinden? U heeft contact met een direct leidinggevende op de werkvloer waar een cursus taal op de werkvloer wordt gegeven. De leidinggevende wil weten wat een cursist op het gebied van schrijven moet kunnen. Hoe kunt u de leidinggevende helpen?

Handreiking bij de standaarden en eindtermen ve Kennismaking Handreiking Bladeropdracht U wilt een cursist duidelijk maken wat hij moet kunnen om niveau 1F van schrijven te bereiken. Welk deel uit de handreiking gebruikt u? of: Een cursist van u wil graag meer idee krijgen van hij moet kunnen om niveau 2F lezen/schrijven te bereiken. Wat kunt u hem geven? U bent onzeker of een bepaalde leestekst geschikt is voor niveau 2F. Waar vindt u vergelijkingsmateriaal?

Joke is een Nederlandse vrouw van rond de 40. Ze werkt al ruim 20 jaar op de afdeling distributie van een bloemenveiling. Ze is goed in haar werk en door haar collega’s gerespecteerd. “een oude rot in het vak”. Ze vindt het moeilijk overdrachten te schrijven. Dat hoeft ze niet na elke dienst; alleen als er bijzonderheden te melden zijn. In overleg met haar leidinggevende heeft ze zich opgegeven voor een cursus lezen en schrijven bij haar in de buurt.

Op welk niveau zit Joke nu? Hoe ben je tot deze conclusie gekomen? Wat moet Joke kunnen om op het volgende niveau te komen? Hoe help je haar en hoe maak je het voor haar inzichtelijk? Hoe informeer je haar leidinggevende?

Dank voor jullie inzet en aandacht! Handreiking bij de standaarden en eindtermen ve