De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

2. Communiceren met pubers

Verwante presentaties


Presentatie over: "2. Communiceren met pubers"— Transcript van de presentatie:

1 2. Communiceren met pubers
De jeugd van tegenwoordig!

2 Waarom is het belangrijk om met elkaar te spreken over de communicatie met puber?
Niet iedereen heeft van huis uit de kwaliteiten om met pubers om te gaan. De grens van de begeleiding moet voor iedereen helder zijn. (voor scholen en stagebieders) Scholen hebben vaak meer kennis van pubers dan een vrijwilligersorganisatie.

3 Overschatten De Frontale Kwab wordt ontwikkeld tijdens de puberteit (zie volgende dia) Jongeren hebben moeite met plannen organiseren, anticiperen en problemen oplossen. Dit verwachten wij vaak wel tijdens een MaS. De ontwikkeling is gaande; overschat de puber niet!

4

5 4 keer puberbrein Kicks/stijging spiegel diverse hormonen
Heftige emoties/ Amygdala meer overhand Ratio op achterstand/ Frontale kwab in ontwikkeling Geen helikopterview/ minder verbindingen tussen de hersenen

6 Gedrag is een taal... Waarin een puber iets zegt over hoe:
Hij of zij zich voelt Hij of zij zich ontwikkelt

7 Puber zijn een meerwaarde...
Een puber verkondigt snel zijn mening (natuurlijke rem is afwezig) Pubers maken grote sprongen in het intellectuele vermogen De beste adviseur...is een puber!

8 Communiceren met pubers
8 tips: Stel open vragen Probeer te benoemen wat je voelt Gericht doorvragen Gebruik metacommunicatie Hersenen op ‘aan’

9 Communiceren met pubers
6. De ander op zijn of haar gemak stellen 7. Luister en vat samen 8. Bied structuur in het gesprek

10 Motiveren van jongeren
Pleziergerichte motieven Carrièregerichte motieven Normatieve motieven Sociale motieven Leermotieven Kwaliteitsmotieven Beschermingsmotieven

11 Opdracht 1: uitspelen van puber gedrag
Bespreek met de gehele groep de 8 tips uit deze powerpoint. Laat iemand uit de groep een interessant voorval noemen uit de eigen puberteit of uit de hedendaagse praktijk Maak groepjes van drie: 1 puber, 1 begeleider en 1 observant. Laat de groepjes het voorval uitspelen in een gesprek na afloop. Geef vooral duidelijk een tijd aan (bijvoorbeeld in 20 minuten uitspelen). Laat de observant terugkoppeling geven, zijn de 8 tips gebruikt?

12 Opdracht 2: Warming up Laat aan het begin van een sessie of presentatie de deelnemers vertellen over een leuke ervaring tijdens de eigen puberteit. Doe dit in kleine groepjes of plenair door aan sommige personen de vraag te stellen. Conclusie: puberteit is een hele leuke en interessante levensfase.

13 Opdracht 3: Pubers observeren
Verdeel de deelnemers in groepjes. Stuur de deelnemers op pad met een opdracht; ‘observeer pubergedrag’. Geef een duidelijk aan hoeveel tijd de deelnemers kunnen gebruiken (bijvoorbeeld 30 minuten) Stuur de deelnemers naar buiten (in de buurt of stad) of laat ze in een school rondlopen. Bespreek bij terugkomt het geobserveerde gedrag na. Wat is wenselijk bij een MaS? Tip: Dit is een leuke opdracht voor een alternatieve pauze.


Download ppt "2. Communiceren met pubers"

Verwante presentaties


Ads door Google