LIPS Gebruikersdag 13 september 2004 Freddy Deprez.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
HET DIGITALE ARBEIDSPLEIN Het Digitale Arbeidsplein is een website ontwikkeld in het kader van het project “Zelfmanagement van de eigen loopbaan” van MeijerConsult.
Advertisements

Deze presentatie mag noch geheel, noch gedeeltelijk worden gebruikt of gekopieerd zonder de schriftelijke toestemming van Seniornet Vlaanderen VZW Mijn.
WORKSHOP. EEN CPU MAKEN VAN UW COMPUTER. Dinsdag 05 / 04 / Door; Tom Roef, bestuurslid. Sodipa Computerclub.
Carl Possemiers Studiedag ICT beleid Leuven, 20 juni 2006
Analyse klantgerichte websites
Beleids- en Beheerscyclus
Organisatie van een website
Workshop Zoekmachine optimalisatie workshop internet marketing
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Een nieuwe website voor het FAVV ? RC van 28 mei 2008 Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
DSH : praktische afspraken Leuven 2 februari 2009.
E-RADEN Roadmap. AGENDA • Overzicht van nieuwe ontwikkelingen 2009 • Interfaces • Document Types : Meta-data • E-raden gratis ? • Perspectieven.
(c) Marc de Graauw Presentatie XML Marc de Graauw 2 maart 2000.
Dienstencatalogus 24 november Programma Wat is een productencatalogus Alle componenten op een rij – De generieke informatie – De specifieke informatie.
Een gratis website voor uw appartement - waarom?
Deze presentatie mag noch geheel, noch gedeeltelijk worden gebruikt of gekopieerd zonder de schriftelijke toestemming van Seniornet Vlaanderen VZW Mijn.
Online Marketing in het MBO “SEO, dat kun je zelf!”
Het oog wil oog wat. Kijk ook op
Vademecum Energiebewust Ontwerpen van nieuwbouwwoningen Eric van Zee 16 februari 2007.
HTML Les 1: Introductie HTML
VERA iVPN ICT-forum 5 en 8 mei 2003 Asse en Lubbeek Carl Possemiers.
Online Marketing voor het MBO “SEO, dat kun je zelf!”
WordPress les 3.
Crashcursus HTML en CSS 2013
49e adlib gebruikersgroep vergadering Brabants Museum 7 december 2004 Bert Degenhart Drenth.
HTML elements en CSS Commando's Lenonardo Lyceum centrum voor deeltijds onderwijs Hoboken Schooljaar
Het gegevensverwerkend proces
Digitaal Sociaal Huis Samenwerkingsproject Vlaams-Brabantse sociale huizen 2 februari 2009.
Nieuw in LIPS VLUG 2 26 juni 2006 Kristof Brams. Overzicht Vernieuwde editor Printervriendelijke pagina Statistieken Variabele fontgrootte Grootte van.
Overzicht initiatieven op het vlak van beveiliging PIVO, 6 juni 2005 Carl Possemiers, Freddy Deprez.
Het is u misschien ontgaan Nieuwsitems, RSS, e-Raden VLUG2 26 juni 2006.
Formulieren Overzicht – JS formulieren aanmaken VLUG2 26 juni 2006.
LIPS versie 2.1 Een logische evolutie Carl Possemiers & Tim Vander Borght Gebruikersdag VERA Leuven, 24 Oktober 2005.
E-Raden als extranet Leuven, 24 oktober 2005 Freddy Deprez, Algemeen directeur Jan Vangrinsven, projectleider.
Dit wordt het DSH Herent, 7 april Wettelijk kader Decreet van 3 maart 2008 Deadline van 22 mei 2009 voor het “sociaal huis” Minimale vereisten:
Webapplicaties: de clientkant in het universitaire onderwijs Sylvia Stuurman – Herman Koppelman Faculteit Informatica.
Hoe ZELF een STUDIE plaatsen op de VVOG-website Indien u moeilijkheden hebt bij een eerste poging Bel gerust naar uw webmaster Luc De Baene 0475/
Deze presentatie mag noch geheel, noch gedeeltelijk worden gebruikt of gekopieerd zonder de schriftelijke toestemming van Seniornet Vlaanderen VZW Mijn.
Mijn eerste Website bouwen
Deze presentatie mag noch geheel, noch gedeeltelijk worden gebruikt of gekopieerd zonder de schriftelijke toestemming van Seniornet Vlaanderen VZW Voorjaar.
Geen natuurlijke kleur. Het moet groen,bruin, zandkleurig etc. zijn. Maar geen blauw. Logo en plaatjes van het bedrijf.
Aan de slag met weblogs Pierre Gorissen 14 juni 2005.
G!DS Basismodule Trainingsdag 2 Naam, functie Datum, plaats.
Tips voor de blogger in spé.
Technische Architectuur
Rework website Studiedag ATP Bart Nelis Gent: #239/ docentengang Brussel: /naast bibliotheek calendar.yahoo.com/bart_nelis.
Reportmanager Eenvoudig en snel inzicht in hoge verbruikskosten
PADS4 maakt het eenvoudig om informatie te verspreiden naar een specifiek publiek op de juiste plaats en het juiste moment PADS4 is een professionele oplossing.
© b-boom.nl Meld aan op de website door in het aanmeldformulier uw gegevens in te voeren.
Webmaster ToolsWebmaster Tools Google Webmaster Tools Gedetailleerde rapporten over uw pagina's in Google. Weet wat google van u vind! Ontdek.
Web 1.0 HTMLAfbeeldingen FlashHyperlinks CSS Participation AJAX Usability Design Ruby on Rails.
Welkom! Klik hier om te beginnen
Presentatie Website Oldtimer Caravan Club
Een overzicht van de hedendaagse mogelijkheden voor het bouwen van websites.
Downloaden in de praktijk woensdag 11 februari 2015.
Een bestaande presentatie gebruiken
VIOT website Marjan Beneens ▪ Sabrina Carlier ▪ Caroline Michielssen
Webapplicaties: de clientkant Herman Koppelman Sylvia Stuurman 13 november 2010.
De toekomst van EDISON Informat, EDISON en Internet 27 april 1999 Freddy Deprez.
Advanced Business Information Solutions Software voor webdesign.
Een bestaande presentatie gebruiken Computerwijs.
Let’s go! ›Beginnerspresentatie ›Starten met prospero ›Verschil CMS en web navigator ›Nieuwe content > nieuwe folder aanmaken ›Bestanden uploaden ›Linkobject.
Uitleg Umbraco - Powerpoint Presentatie
Copyright © 2010 Welkom bij Welkom bij AlertPlan Wij nemen u mee op korte rondleiding in deze voor IBM ontwikkelde web-tool, te benaderen middels
Trimester 2. Hfdst 1: e-Presentatie, master! e-Presentatie Met de hulp van Powerpoint gaan we leren hoe we een elektronische presentatie kan maken.
WebDoc Beknopte uitleg voor eindgebruikers Versie 13/12/2013.
Wat is een Back-up Wat is synchroniseren Wat is een kopie maken Vragen vooraf.
Social bookmarking Evy Mertens Maud Schyns Laurent Mulliez Lien Staelens.
Hoe werkt bibliografische software?
E-Boeken van binnen Of wat zit er in een epub
De website.
Transcript van de presentatie:

LIPS Gebruikersdag 13 september 2004 Freddy Deprez

Overzicht Voor wie is LIPS overbodig Voor wie is LIPS nuttig Hoe zit LIPS ineen Item-types Design = structuur Design = grafische opmaak Van R1 naar R2

Misschien hebt u LIPS niet nodig Misschien hebt u genoeg aan Microsoft Frontpage, of MacroMedia, of bent u web-programmeur –Uw website is een one-man’s-job –Een multimediashow met Flash en video en muziek –Elk onderdeel kan zijn eigen opmaak krijgen Misschien hebt u genoeg aan een Weblog-systeem –Cfr Skynet-blogs –Cfr Blogger.com –Web-based : geen speciale software te installeren –Goedkoop en simpel –Als u vooral nieuws wilt brengen is dit zeker een optie

Misschien hebt u wat aan LIPS Als u het werk om de website te onderhouden over verschillende personen / diensten wilt spreiden Als u de medewerkers specifieke rechten wilt geven op specifieke onderdelen van de website Als u de controle wilt houden over het geheel van de inhoud Als u zeker wilt zijn dat uw huisstijl over de hele site gerespecteerd wordt Als u niet afhankelijk wilt zijn van de technische kennis van één persoon Als u zeker wilt zijn dat de gegevens niet verloren kunnen gaan (in een databank opgeslagen zijn) Als u wilt dat oude informatie bewaard blijft

Hoe zit LIPS ineen? De gegevens worden in een databank ingevoerd in een browser met invoervelden De informatie wordt in stukken verdeeld : titel, samenvatting, tekst, auteur, begindatum, einddatum, trefwoord, bron, enzovoort Op de ene pagina wordt alleen de titel en de samenvatting getoond Op de andere pagina wordt het hele item getoond Op een andere pagina wordt het item in printervriendelijke opmaak getoond In het “archief” wordt het item getoond als een titel (met een link erop naar de volledige versie) in een lijst Bepaalde informatie wordt alleen op het Intranet van uw bestuur getoond, andere ook op het Internet De tijdsaanduiding geeft aan wanneer de informatie op welke pagina verdwijnt Dit is “Content Management”

Verschillende item-types Algemeen tekst-item Nieuws-item Evenement-item Bestand (image, Word-, PDF-, XLS-, ZIP-…) –Sommige formaten kunnen ge-’rendered’ worden, andere niet –Vb.: een Word-bestand kan op de site staan als een link, of getoond worden, indien u MS Word op uw PC hebt –Vb. een ZIP-bestand kan alleen als een link getoond worden Andere items zullen ontwikkeld worden –VB. een persoon –(vraag: op basis van LDAP of niet?)

En de design? Design in twee aspecten –de structuur van de website –De grafische opmaak Structuur van de website –Structuur van de invoer (de databank) –Structuur van de presentatie (de website) Grafische opmaak –Opmaak-elementen van de pagina –Opmaak-elementen van de items

De structuur van de invoer Het is mogelijk om de data in te voeren in een structuur die afgeleid is van het organogram van het bestuur –Bestuursorganen, directies en diensten (verticale indeling) : burgemeester en schepenen, gemeenteraad, raadscommissies, burgerzaken, ruimtelijke ordening, groendienst, openbare werken, toerisme, cultuur, brandweer, enzovoort Aangevuld met algemene informatie –geschiedenis van de gemeente, welkom, vacatures, contact, wie is wie, etc. Nieuws –Uit de andere rubrieken –Specifiek gemeentelijk nieuws Deze organisatie is in uw handen en wordt beheerd in een boomstructuur zoals bij MS Verkenner (zie demo)

Structuur van de website Niet noodzakelijk dezelfde als de databank-structuur Kan meer de logica van de bezoeker volgen Kan de informatie anders groeperen Interne links Informatie op verschillende plaatsen tonen

Grafische opmaak De opmaak en de stijl kan te allen tijde gewijzig worden Opmaak van de pagina’s –Verschillende pagina-stijlen: een frontpagina, een of enkele rubriekpagina’s (vb verschillende opmaak voor gewone informatie en voor sport, jeugd, cultuur, waarbij de eenheid van stijl behouden blijft) –Wordt door een opmaakbureau gemaakt en liefst niet door leken –Beperkte mogelijkheden (in vergelijking met Macromedia, Flash enz.) –Navigatiestructuur : knoppen en balken, rolmenu’s, dropdownmenu’s –Gebaseerd op huisstijl (logo, lettertype, schild) Opmaak van items –Verschillende varianten van een algemene style sheet (CSS) –Een item wordt zonder opmaakelementen (behalve vet en cursief) ingevoerd en de stylesheet bepaalt hoe de presentatie zal zijn. Bvb. : de titel in het blauw, in Arial / Helvetica, 14 pt groot en cursief, links gealinieerd enz –Wanneer de invoerder opmaakelementen toevoegt doen zij de opmaak van de stylesheet teniet (flexibiliteit tegenover rigiditeit)

Voordelen van een on-line systeem U hebt geen eigen webserver nodig U hebt geen eigen invoerprogramma nodig (Frontpage, Macromedia…) –Wel nuttig: een programma om foto’s te bewerken (vb. Paint Shop Pro) U hebt geen specifieke html- kennis nodig –Kan hier en daar wel nuttig zijn U zit in een performante omgeving U hoeft zich niet over evolutie te bekommeren (VERA schrijft af op drie jaar) Er zijn geen verborgen kosten (verzekering, onderhoud, extra schijven, extra bandbreedte…) Onbeperkt aantal gebruikers Gratis helpdesk en opleiding

LIPS Release 2 VERA blijft bij Oracle Release 1 : Oracle Database en Oracle Portal –Eigen programmering in Oracle omgeving Release 2 : Oracle database en Oracle CMSDK –(Content Managment System Development Kit): voor databankbeheer. Een stap voorwaarts voor gestructureerd gegevensbeheer –Eigen programmering in Java Release 2 nog in volle ontwikkeling –Wordt reeds toegepast voor Haviland en Lubbeek –Project met politiezones –Demo: schermen kunnen in de komende weken nog grondig veranderen

Contact relatiebeheer: Carl Possemiers