De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

E-Boeken van binnen Of wat zit er in een epub

Verwante presentaties


Presentatie over: "E-Boeken van binnen Of wat zit er in een epub"— Transcript van de presentatie:

1 E-Boeken van binnen Of wat zit er in een epub
In Februarie 2012 hebben we al een uiteenzetting gehad over digitale boeken

2 Wat zit er in een E-boek Zoals bij een echt boek, een front foto (de kaft) een achterflap Eventueel een paar foto’s kaarten of andere grafische info Natuurlijk (anders zou het geen boek zijn) tekst. Om alles op zijn plaats te krijgen en de juiste vorm te geven, wat XML code met daarin Het startpunt De gebruikte font’s De layout Enz enz.

3 Een container boeken of een boekencontainer
Aangezien er meerdere onderdelen (afzonderlijke files) in een boek zitten, hebben we een container file nodig om alles in te steken. (Daar zijn we weer met onze containers) In November 2013 hebben we het al gehad over containers Aangezien het epub boek type niet afkomstig is van een vast merk is er hier voor gekozen om het warm water niet opnieuw uit te vinden (ontwikkelt door het idpf of het “International Digital Publishing Forum”) Een boek van het epub type is eigenlijk gewoon een zip file waarvan de extentie .zip is gewijzigd in .epub Dus hoe simpel kan het zijn. Het is dus wat er in de zip file zit wat er een boek van maakt.

4 Zipper de zip In December 2015 hebben we het item compressie al behandeld De zip container bevat al de nodige eigenschappen die een E-boek nodig heeft Kan een groot aantal files bevatten. De files worden zonder data verlies gecomprimeerd. De files mogen gemengde types zijn, dus xml files, jpeg pdf tekst, alles mag door elkaar bij elkaar. De software om volgens het zip formaat te zippen en te unzippen, en om in zip files te lezen is in allerhande vormen op het internet te vinden in gratis en betalende vorm, als code of als .dll , .ocx enz. Dit type bestaat al jaren en is uitvoerig getest en beschreven.

5 En nu het boek Als voorbeeld nemen we een boek dat gratis is te downloaden. Als we het boek.epub openen dan wordt een e-reader opgestart en kunnen we het boek lezen (er van uitgaande dat er een e-reader op je pc staat). Een eenvoudige reader is b.v. FBReader Als we de extensie .epub veranderen naar .zip dan start er een uitpak programma zoals pkzip of rar op (afhankelijk van wat er op je pc staat). We kunnen nu om beter te zien wat er in zit het boek uitpakken.

6 Wat zit er in Dit is een normale standaard indeling van een .epub boek
In mimetype staat wat voor soort programma’s kunnen worden gebruikt om deze zip file te openen application/epub+zip Dus dit geeft al aan dat het een epub en zip file is Het start punt bevind zich in de directory META-INF container.xml bevat de xml code die aangeeft welke file er moet worden opgestart De code “rootfile full-path="OEBPS/content.opf“ geeft het start punt aan.

7 OEBPS/content.opf en toc.ncx
Deze .opf file bevat xml code die het boek beschrijft. Dit formaat is specifiek voor e-boeken ontworpen Normaal is dit formaat gekoppeld aan je e-reader, die via de xml code het boek kan openen volgens de beschrijving zoals het bedoelt is. De toc.ncx is de Table of Contents. Elk boek moet een inhouds tabel hebben, maar in de content.opf staat deze ook al dus….. Als we deze file wegnemen kunnen we het boek gewoon lezen, dus deze file is er gewoon omdat dat in de epub norm zo beschreven staat, maar in de tijd waarschijnlijk eigenlijk overbodig is geworden. Er zijn readers die zonder gewoon werken en andere (die de regels strikter volgen misschien) doen het niet.

8 En verder Fonts, de verschillende lettertypes
Images, frontfoto, fotos, kaarten enz….. Misc, eventuele andere zaken Styles, een xml file waarin de opmaak wordt beschreven. Dit is een .css of Cascading Style Sheet file. Tekst, het boek in gewone platte tekst, maar wel in xml code gevat voor de opmaak.

9 Zin om zelf een epub boek te maken
Je weet maar nooit….. Dus De tekst en beeldmateriaal is niet het meest problematische Eventueel een bestaand document verhandeling of ….. Het probleem zit er in om de noodzakelijke xml code te maken Alle afzonderlijke elementen van het boek moeten wel in b.v. een word document in de juiste vorm aangeleverd worden.

10 Zijn er die dit kunstje ook gebruiken
Stripboeken De meeste voorkomende formaten zijn .cbr en .cbz (en ook pdf, maar die laten we verder links liggen in deze uiteenzetting) cbr staat voor comic book RAR en cbz voor comic book ZIP Dus hier is ook weer alles mee gezegd. Als we een strip.cbr wijzigen van naam in strip.rar of strip.cbz naar strip.zip Dan kunnen we zien dat een stripboek gewoon een verzameling foto’s of scans is in het .jpg formaat Als randopmerking zien we dat de beelden in jpg in compressie met verlies worden opgeslagen in RAR of ZIP dus nogmaals in compressie nu zonder verlies. Het is dus enkel omdat deze container formaten RAR en ZIP gewoon voor handen zijn en simpel in gebruik dat deze ook hier gebruikt worden. Om digitale stripboeken te lezen, De reader Cdisplay simpel en goed enkel voor op PC Voor android kijk in de store naar diverse book readers en welke formaten ze ondersteunen

11 En wat nu Gewoon op het boek.epub klikken En lezen.


Download ppt "E-Boeken van binnen Of wat zit er in een epub"

Verwante presentaties


Ads door Google