Chemie I Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van bijlessen en trainingen in.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Chemie II Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van bijlessen en trainingen in.
Advertisements

Koolhydraten BINAS 67A Algemene formule (CH2O)n
Online Marketing voor het MBO “SEO, dat kun je zelf!”
Baarde en de goede Hoofdstuk 4: Onderzoeksontwerp
Marc Bremer Scheikunde Marc Bremer
Baarde en de goede Hoofdstuk 7: Bestaande gegevens Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op.
Materie, energie en leven
Inleiding chemie Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van bijlessen en trainingen.
Het begrip isomerie in organische chemie
Examentraining Biologie
DEELBAARHEID Een stof kan in kleinere deeltjes gesplitst worden.
Enzymen voor de vertering
Voortgezette assimilatie
ontleedbarestoffen (bestaan uit moleculen dus meerdere atoomsoorten)
2.6 Welke stoffen lossen op in water?
Prof.R.Rubens Universiteit Gent
Goedenavond Welkom bij
koolhydraten: voorbeelden van koolhydraten
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
vetten: vet algemeen Vetten
Spijsvertering.
Voedingsstoffen.
Materie, energie en leven
Food or Fuel H3 Grondstoffen.
Inleiding chemie Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van bijlessen en trainingen.
Baarde en de goede Hoofdstuk 3: Onderzoekstype
Zuivere stof Dezelfde bouwstenen, meestal moleculen
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Baarde en de goede Hoofdstuk 8: Interviewen
Voortgezette assimilatie =
Baarde en de goede Hoofdstuk 11: Data-analyse
Spijsvertering door enzymen
Chemie I Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van bijlessen en trainingen in.
Organische moleculen.
Voortgezette assimilatie =
Atoombindingen Covalent: sterk, elektronenpaar gedeeld
VETTEN.
Hoofdstuk 14 Chemie van het leven.
T4 – Voeding en Vertering
Biochemie 2 Koolhydraten
Periode 2.1 Biomoculen en enzymen..
Biomoculen, Spijsvertering en Moleculaire genetica.
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Koolhydraten
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Voortgezette assimilatie 1
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
VETTEN.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voortgezette assimilatie 1
Chemie Overal , hoofdstuk 2.5
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Gezonde voeding.
Voedsel Nodig voor Belangrijkste voedingstoffen Energie Bouwstoffen
Koolhydraten, Eiwitten, Vetten
Voedingsstoffen.
Spijsvertering.
Biomoculen, Spijsvertering en Moleculaire genetica.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Week 1 Hoofdstuk 7.2.
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Voeding en vertering.
Gezonde voeding.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.
Toedienen meststoffen
Thema 2 Voeding en vertering
Voedsel Nodig voor Belangrijkste voedingstoffen Energie Bouwstoffen
Voortgezette assimilatie 1
Transcript van de presentatie:

Chemie I Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van bijlessen en trainingen in de exacte vakken, van VMBO tot universiteit. Zowel voor individuele lessen op maat als voor doelgerichte groepstrainingen die je voorbereiden op een toets of tentamen. Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen via onze website: http://www.wiskundebijlessen.nl of via e-mail: marc\_bremer@hotmail.com Disclaimer Alle informatie in dit document is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Toch is het niet uit te sluiten dat informatie niet juist, onvolledig en/of niet up-to-date is. Wij zijn hiervoor niet aansprakelijk. Op geen enkele wijze kunnen rechten worden ontleend aan de in dit document aangeboden informatie. Auteursrecht Op dit document berust auteursrecht. Het is niet toegestaan om dit document zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur te kopieren en/of te verspreiden in welke vorm dan ook.

Verwachtingen werkcollege Voorbereiden vragen

Opbouw werkcollege Ongeveer 30 minuten behandelen theorie Vragen van jullie klassikaal beantwoorden Werkgroep afmaken, individueel vragen stellen, vragen nakijken (dus niet overschrijven ...) Wil je in de les een gedeelte van de werkgroep afmaken, neem dan de juiste boeken mee ...

bronnen Syllabus Mens en Voeding Receptenleer Levensmiddelenleer Manual of Dietetic practice Informatorium Voeding en Dietetiek Let op: de onderdelen uit het informatorium kunnen alleen op de hogeschool zelf uitgeprint worden !!!

Tentamen Onderdeel van macronutrienten Samen met anatomie en voedingsleer Multiple choice Alle leerdoelen Alle werkgroepopgaven

Vetzuren Keten Zuurgroep

De keten De ketens verschillen door: De lengte Het aantal dubbele bindingen De plaats van de 1ste dubbele binding De aard van de dubbele binding

De lengte van een keten

Het aantal dubbele bindingen

De 1ste dubbele binding

De aard van de dubbele binding Trans Cis

Gevolgen De ketenlengte heeft invloed op de oplosbaarheid (kortere ketens beter oplosbaar) Het aantal dubbele bindingen heeft invloed op het smeltpunt De plaats van de dubbele bindingen bepaalt of het lichaam het vetzuur wel of niet zelf kan maken Het type binding bepaalt of het vetzuur wel of niet gezond is (cis is gezond, trans niet)

Testje Links is gezonder dan rechts Links is beter oplosbaar dan rechts Links heeft een hoger smeltpunt dan rechts

Verzadigd en onverzadigd Hangt af van het aantal dubbele bindingen in de keten: 0 = verzadigd 1 = enkelvoudig onverzadigd meer = meervoudig onverzadigd

Gezond ? Niet gezond: Onverzadigd vetzuur met trans-bindingen Wel gezond : Onverzadigd vetzuur met cis-bindingen

Gezond ? Verzadigd Trans onverzadigd Cis onverzadigd

Vetten en vetachtigen Indeling: Lipiden (triglyceriden) Lipoiden (fosfolipiden) Sterolen (cholesterol, plantensterolen)

Structuur vetten Triglyceriden 3 vetzuren Glycerol

Hydrolyse Voor Na

Koolhydraten - bouwstenen Fructose Glucose Galactose

Koolhydraten - indeling Monosachariden 1 bouwsteen Disachariden 2 bouwstenen Oligosachariden Tot 10 bouwstenen Polysachariden ‘veel’ bouwstenen

Glucose Zoek het verschil ! Alfa glucose beta glucose

Glycosidische bindingen Alfa glycosidische binding Beta glycosidische binding

In alle richtingen Horizontaal: 1,4 Verticaal: 1,6

Gevolgen De gevolgen van de verschillende bindingen Alfa is wel verteerbaar in het lichaam, beta niet 1,4 geeft een ketenstructuur, 1,6 een vertakte structuur

Voorbeelden Amylose (zetmeel, onvertakt en verteerbaar) Amylopectine (zetmeel, vertakt en verteerbaar)

Voorbeelden Cellulose (onvertakt en niet verteerbaar)

Testje II Dit is beta glucose Deze glycosidische binding is goed verteerbaar

Emulsie - voor Oranje = olie Blauw =water

Emulsie - tijdens Oranje = vet = disperse fase Blauw = water = continue fase Emulsie is de verdeling van fijne druppeltjes loeistof in een andere vloeistof Dit is een ‘olie in water’ emulsie

Emulsie - tijdens Belangrijk: Olie in water wil NIET zeggen dat er meer water dan olie is !!!

Emulsie - Emulgator Geel = olie Blauw = water Lijnen = emulgator Emulgator is een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn

Testje In een water in olie emulsie is water de continue fase In een water in olie emulsie bevindt zich meer olie dan water Een emulgator heeft ALTIJD een hydrofiele kant

Antwoorden testjes Testje 1: onjuist, juist, juist Testje 3: onjuist, onjuist, juist