De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Prof.R.Rubens Universiteit Gent

Verwante presentaties


Presentatie over: "Prof.R.Rubens Universiteit Gent"— Transcript van de presentatie:

1 Prof.R.Rubens Universiteit Gent
Diabetes II Prof.R.Rubens Universiteit Gent

2 Doel: Behandeling diabetes mellitus
Acute symptomen verwijderen Complicaties vermijden Geen hypoglycemie Nooit 100 % fysiologisch in feite : palliatie wel zo normaal mogelijke glycemie Curatie: transplantatie eventueel (?)

3 Methodes Behandeling DM
Dieet Perorale antidiabetica Insuline Lichaamsbeweging Omgeving en sociale maatregelen

4 Voedings– en dieetleer
Voedingsleer: studie van voedsel versus levende organismen Dieetleer (τό διαίτημα = levensmiddel, levenswijze) zeer oude discipline, de grondslag van de behandeling van elke ziekte sinds eeuwen. Het belang als therapie is kleiner geworden wel meer preventie (uitzondering metabole ziekten)

5 Dieet Algemeen Gebaseerd op fysiopathologie en biochemie, getoetst met RCT, rekening houden met gewoonten van patiënt, concreet KENNIS arts: Evaluatie voedingsgewoonte Samenstelling voeding: bromatologie Behoefte van patiënt kennen Erkennen professionaliteit dietiste

6 Lichaamssamenstelling
Referentiepersoon is man of vrouw in gematigd klimaat met matige fysische activiteit en BMI tussen 20 en 25 Body Mass Index of Quetelet index: BMI = gewicht / lengte² (kg/m²)

7 BMI <16 : ernstige eiwit-energie malnutritie
16-17 matig ernstige eiwit-energ. malnutr. 17-18,4 : matige eiwit-energie malnutritie 18,4-20 : ondergewicht 20-25 : normaal 25-30 : overgewicht 30-40 : obesitas >40 : morbiede obesitas

8 Samenstelling Lichaam (gez man 70 kg)
Water: 60 % Intracel. 40 %, Extracel 20 % Eiwit: 17 % Vet: % Rest 6 % : Koolhydraten : 1,5 % Mineralen 4-6 %

9 Aandeel lichaamsgewicht
Weefsel Man % Vrouw % Vetweefsel 28 34 Spieren 37 32 Bot 14 13 Huid 6 Interne Organen 15

10 Energiebehoefte Groei en in stand houden van celmassa
Fysiologische functies houden (tp vb) Mechanische arbeid Eenheden : cal en Kcal of Cal 1 cal = 4,185 Joule en 1 Joule = energie om 1 kg te bewegen over 1 m door een kracht van 1 Newton = 107 erg = 107 dyne * cm

11 Basaal Metabolisme Bij man : 1 Kcal /kg/u: 1680
Leeftijd Gestalte Gewicht Geslacht Lean body mass Houding Temperatuur Ziekte of zwangerschap Bij man : Kcal /kg/u: 1680 Bij vrouw: ,9 Kcal/kg/u: 1296

12 Energiebehoeften Constant gewicht BM : 0,9 of 1 Kcal/kg/uur
Physical activity level (PAL) * 1.5 tot 2,1 Toevoegen van thermisch effect voeding: 6 à 10 % van BM (100 tot 150 Cal) Leeftijd : na 40 jaar – 5 % per decade na 60 jaar – 10 % per decade

13 Lichaamsvet Totaal L.G.= lean body mass + vet LBM =
vetvrije massa en essentieel lichaamsvet of metabool actief weefsel en botmineralen

14 Meting van lichaamsvet
Directe meting : « waterbad » : Archimedes Dus A gewicht persoon B Volume persoon via bad ergo d = A/B densiteit vet 0,9 en densiteit LBM 1,1

15 Meting van Fat Free Mass
Vetmassa bevat geen water Vetvrije massa bevat 73 % water Dus FFM = Total body water / 0,73 Lichaamsvet = L.G – FFM Verder : RX, NMR, Echografie, huidplooidikte, bio-electrische impedantie, dexa

16 Behoeften voeding Referentie inname : gemiddelde + 2sd
Drempel inname : gemiddelde – 2sd

17 Terminologie RDA: recommended dietary allowance (US)
RNI: Reference Nutrient intake (UK) PRI : Population reference intake (EU) RDI : reference daily intakes (US) RDA: reference daily amounts ADH: aanbevolen dagelijkse hoeveelheden

18 Gezonde Voeding Energie verband met activiteit Vet : max 30 %
Koolhydraten : 55 % Voedingsvezels : 18 g/dag Alcohol max 7 % van energie Natrium : 1,6 g/dag = 4 g keukenzout

19 Koolhydraten (4 Kcal/g)
Monosacchariden: triosen,tetrosen, pentosen(vb d-xylose),hexosen Hexosen: glucose, fructose, galactose, mannose. Disachariden: Saccharose: glucose + fructose Lactose: glucose + galactose Maltose: glucose + glucose

20 Polysacchariden Zetmeel(plant) amylose en amylopectine
Dextrines:5 glucose moleculen Glycogeen(dier): glucose vertakt Cellulose: niet verteerbaar plantaardig

21 Vetten Samenstelling: triglyceriden, fosfolipiden en sterolen
Voornaamste voedingsbron(9 Kcal/g) Bron van essentiele vetzuren en vetoplosbare vitamines Verzadigde en onverzadigde vetzuren

22 Eiwitten Stikstofbron
Essentiële aminozuren: leucine, isoleucine,lysine,methionine,phenylalanine,threonine, tryptofaan, valine en histidine(kind) Beperkte maar noodzakelijke caloriebron(4 kcal/g)


Download ppt "Prof.R.Rubens Universiteit Gent"

Verwante presentaties


Ads door Google