Chemie I Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van bijlessen en trainingen in de exacte vakken, van VMBO tot universiteit. Zowel voor individuele lessen op maat als voor doelgerichte groepstrainingen die je voorbereiden op een toets of tentamen. Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen via onze website: http://www.wiskundebijlessen.nl of via e-mail: marc\_bremer@hotmail.com Disclaimer Alle informatie in dit document is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Toch is het niet uit te sluiten dat informatie niet juist, onvolledig en/of niet up-to-date is. Wij zijn hiervoor niet aansprakelijk. Op geen enkele wijze kunnen rechten worden ontleend aan de in dit document aangeboden informatie. Auteursrecht Op dit document berust auteursrecht. Het is niet toegestaan om dit document zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur te kopieren en/of te verspreiden in welke vorm dan ook.
Verwachtingen werkcollege Voorbereiden vragen
Opbouw werkcollege Ongeveer 30 minuten behandelen theorie Vragen van jullie klassikaal beantwoorden Werkgroep afmaken, individueel vragen stellen, vragen nakijken (dus niet overschrijven ...) Wil je in de les een gedeelte van de werkgroep afmaken, neem dan de juiste boeken mee ...
bronnen Syllabus Mens en Voeding Receptenleer Levensmiddelenleer Manual of Dietetic practice Informatorium Voeding en Dietetiek Let op: de onderdelen uit het informatorium kunnen alleen op de hogeschool zelf uitgeprint worden !!!
Tentamen Onderdeel van macronutrienten Samen met anatomie en voedingsleer Multiple choice Alle leerdoelen Alle werkgroepopgaven
Vetzuren Keten Zuurgroep
De keten De ketens verschillen door: De lengte Het aantal dubbele bindingen De plaats van de 1ste dubbele binding De aard van de dubbele binding
De lengte van een keten
Het aantal dubbele bindingen
De 1ste dubbele binding
De aard van de dubbele binding Trans Cis
Gevolgen De ketenlengte heeft invloed op de oplosbaarheid (kortere ketens beter oplosbaar) Het aantal dubbele bindingen heeft invloed op het smeltpunt De plaats van de dubbele bindingen bepaalt of het lichaam het vetzuur wel of niet zelf kan maken Het type binding bepaalt of het vetzuur wel of niet gezond is (cis is gezond, trans niet)
Testje Links is gezonder dan rechts Links is beter oplosbaar dan rechts Links heeft een hoger smeltpunt dan rechts
Verzadigd en onverzadigd Hangt af van het aantal dubbele bindingen in de keten: 0 = verzadigd 1 = enkelvoudig onverzadigd meer = meervoudig onverzadigd
Gezond ? Niet gezond: Onverzadigd vetzuur met trans-bindingen Wel gezond : Onverzadigd vetzuur met cis-bindingen
Gezond ? Verzadigd Trans onverzadigd Cis onverzadigd
Vetten en vetachtigen Indeling: Lipiden (triglyceriden) Lipoiden (fosfolipiden) Sterolen (cholesterol, plantensterolen)
Structuur vetten Triglyceriden 3 vetzuren Glycerol
Hydrolyse Voor Na
Koolhydraten - bouwstenen Fructose Glucose Galactose
Koolhydraten - indeling Monosachariden 1 bouwsteen Disachariden 2 bouwstenen Oligosachariden Tot 10 bouwstenen Polysachariden ‘veel’ bouwstenen
Glucose Zoek het verschil ! Alfa glucose beta glucose
Glycosidische bindingen Alfa glycosidische binding Beta glycosidische binding
In alle richtingen Horizontaal: 1,4 Verticaal: 1,6
Gevolgen De gevolgen van de verschillende bindingen Alfa is wel verteerbaar in het lichaam, beta niet 1,4 geeft een ketenstructuur, 1,6 een vertakte structuur
Voorbeelden Amylose (zetmeel, onvertakt en verteerbaar) Amylopectine (zetmeel, vertakt en verteerbaar)
Voorbeelden Cellulose (onvertakt en niet verteerbaar)
Testje II Dit is beta glucose Deze glycosidische binding is goed verteerbaar
Emulsie - voor Oranje = olie Blauw =water
Emulsie - tijdens Oranje = vet = disperse fase Blauw = water = continue fase Emulsie is de verdeling van fijne druppeltjes loeistof in een andere vloeistof Dit is een ‘olie in water’ emulsie
Emulsie - tijdens Belangrijk: Olie in water wil NIET zeggen dat er meer water dan olie is !!!
Emulsie - Emulgator Geel = olie Blauw = water Lijnen = emulgator Emulgator is een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn
Testje In een water in olie emulsie is water de continue fase In een water in olie emulsie bevindt zich meer olie dan water Een emulgator heeft ALTIJD een hydrofiele kant
Antwoorden testjes Testje 1: onjuist, juist, juist Testje 3: onjuist, onjuist, juist