Raamovereenkomst Delegatie Voorbehouden Handelingen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De wettelijke regeling van bevoegdheden per
Advertisements

Taakherschikking in de huisartsenpraktijk
Samenwerking tussen overheden
Lespakket Vrijheidsbeperking Les 4: Wetgeving
De Wet BIG en taakherschikking
De juridische kant Hoe zit de uitwisseling van patiëntgegevens juridisch in elkaar; wat mag er wel en wat mag niet? Eric Schreuders Net2Legal Consultants.
Geef uw zorgverlener toestemming voor het delen van uw medische gegevens! Informatiefolder gegevensuitwisseling voor zorgconsumenten in Zuid-Holland.
Medico-legale status van richtlijnen
Netwerk Palliatieve Terminale Zorg regio Oss-Uden-Veghel
Terminale palliatieve zorg
Cardiothoracale Chirurgie UMC Utrecht
Leger des Heils ZWN Grijs Genoeg(en)
Competentie 1, 3, 15 en 16 Wetten, Regels en Overeenkomsten
WDH en EMD een ZEGEN voor de zorgprofessional?
Bent u al klaar voor Taakherschikking?
Codering Medische Gegevens (MG-MZG)
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
De nieuwe voorschrijvers
Palske Zandstra CPV Maxima Medisch Centrum Eindhoven
Ir.drs. A. van der Star MSHE UMC Groningen
Het Amphia ziekenhuis en de nazorg voor mensen met kanker
Delegeren Leidinggeven Blz. 177.
In dit hoofdstuk komt aan de orde: Besmetting Aansprakelijkheid Hulpverlener Let op! In dit hoofdstuk komt aan de orde: Besmetting Aansprakelijkheid.
Rol IGZ bij toezicht medische zorg in PI
Medische zorg Optimalisatie. Uitdaging/opdracht Verbeter de organisatie van de medische zorg in het verzorgingshuis. Verzorging: Minder huisartsen! Huisarts:Meer.
De klinisch verloskundige Van nu en de nabije toekomst!
5 manieren van praten over de dood
Priscilla, Manoek, Monique & Merel
De toekomst van de (specialist) Ouderengeneeskunde
Het delegeren van taken in de huisartspraktijk
Implementatie van drie goede voorbeelden
Congres Rechtmatige zorg: Een kijkje in de keuken van de medisch specialist Herman-Jan Pennings, longarts Michael Ehlen, Manager F&C Laurentius ziekenhuis,
Medicatieoverdracht Regionale werkafspraken medicatieoverdracht in de keten, Regio Den Bosch e.o. en Oss-Uden-Veghel.
Intramusculair injecteren
Wettelijk kader Kwaliteitswet zorginstellingen
STOPPEN MET DIALYSEREN
Organisatie mondzorg en mondverzorging in verpleeghuizen.
VPH Les 1.
3 december 2009 Onbekend maakt onbemind! laat mogelijkheden onbenut Harry Robberts adviseur 1 e lijnzorg en ketenzorg 3 december 2009.
Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland Medicatievoorschrijfbevoegdheid, Eindelijk realiteit?!? Rianne Altena, Beleidsmedewerker V&VN Oncologie.
Integrale zorg thuis en in het ziekenhuis “Effecten van afdelingsoverstijgende zorg voor een en dezelfde patiënt” Groene Hart ziekenhuis Gouda Marga Boere.
Integrale zorg thuis en in het ziekenhuis De ZorgBrug producten Toegevoegde waarde in de totale zorg voor chronisch zieken 3 december 2009 Wilma Bijsterbosch.
Integrale zorg thuis en in het ziekenhuis Welkom Thema bijeenkomst inhoud, uitvoering en financiering van de zorg voor chronisch zieken zorg door ziekenhuis,
DAG TEGEN KANKER OP 18 SEPTEMBER 2014 Aandacht voor mensen met kanker in ons ziekenhuis.
“Juridische aspecten taakherschikking” A. Pfaff, anesthesioloog.
Samenwerking is prima, Dat houden we zo! Wie staat voor u Cora Hoffmann IC verpleegkundige van oorsprong Sinds 1973 werkzaam in Ziekenhuis Terneuzen.
NVE bedrijfsbezoek De Groene Campus 13 november 2012.
Taak 1 Inleiding in de gezondheidszorg Hoofdstuk 2
Medicatieoverdracht Regionale werkafspraken medicatieoverdracht in de keten, Regio Den Bosch e.o. en Oss-Uden-Veghel.
“NPZZG werkt aan een continuüm van vertrouwen" Carel Veldhoven
Het opstellen van wilsverklaringen
Wet BIG ?.
H.6 Overleggen en regelen
Wie is waarvoor verantwoordelijk?
Regelgeving beroepsuitoefening gezondheidszorg, 1994, R.F. Baneke
Ontwikkelingen gespecialiseerd verpleegkundigen (30 min)
Taak 7 Hoofdstuk 8 Inleiding in de gezondheidszorg
Vakgroep Technische Thuiszorg Verpleegkundigen
Taak 1 Inleiding in de gezondheidszorg Hoofdstuk 2
  Verzorging van ouderen in de thuissituatie. Waar lopen wij als verpleegkundige tegenaan?
Dementie Wetgeving WGBO en BOPZ.
WET BIG/WgbO Voor opleiding TA 2016.
Verpleegtechnische Handelingen
VPH Les 1.
Andere zorgverleners in de 1e lijn
Workshop Wie heeft welke rol?
VPH Les 1.
KOH staat voor Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg Hét expertisecentrum voor geaccrediteerde nascholing en taakherschikking in de eerste lijn.
Taak 1 Inleiding in de gezondheidszorg Hoofdstuk 2
Andere zorgverleners in de 1e lijn
Transcript van de presentatie:

Raamovereenkomst Delegatie Voorbehouden Handelingen

Steeds meer opdrachten ‘over de muren heen’ Ouderen die niet naar de praktijk kunnen komen, krijgen in opdracht van de huisarts via de wijkverpleging een griepprik aan huis. Een verstandelijk gehandicapte bewoner heeft geregeld blaasspoelingen nodig. De behandelend arts vraagt of de vaste verzorgers dit niet kunnen leren en uitvoeren. Een kankerpatiënt wil de infuusbehandeling graag thuis. De oncoloog schakelt de specialistisch verpleegkundige in.

Kun je er dan op vertrouwen.. dat de uitvoerende zorgverlener voldoende deskundig is om de handeling vakkundig uit te voeren? dat de opdrachtgevende arts het uitvoeringsverzoek tekent? dat de organisatie ook een verantwoordelijkheid heeft? dat dit contractueel is vastgelegd? JA !

Wet BIG beschermt patiënt tegen onvakkundige zorg De Wet BIG zegt dat handelingen aan het lichaam die een risico vormen voor de gezondheid alleen uitgevoerd mogen worden door daartoe bevoegde en bekwame professionals. Dit zijn de zogenaamde voorbehouden handelingen. Bijvoorbeeld: een blindedarmoperatie mag alleen door een chirurg worden uitgevoerd.

Delegatie van Voorbehouden Handelingen Bepaalde voorbehouden handelingen met doorgaans een kleiner risico mag de arts overdragen aan niet-medici. Dit zijn de zogenaamde te delegeren voorbehouden handelingen. Bijvoorbeeld: het toedienen van een injectie kan door de behandelend arts worden gedelegeerd aan de verzorgenden van een patiënt.

Voorwaarden delegatie De opdrachtgever moet: Een correcte opdracht geven Aanwijzingen voor uitvoering geven Eventueel bijstand verlenen Bekwaamheid van opdrachtnemer vaststellen De opdrachtnemer moet: Alleen in opdracht handelen Bevoegdheid opdrachtgever kennen Uitvoeren conform de instructies Zichzelf bekwaam weten

Praktijk niet 1 op 1 situatie Per geval alles checken is onwerkbaar omdat: Opdrachtnemer = team van uitvoerenden Opdrachtgever = waarneemgroep/maatschap Zoveel mogelijk collectief op organisatieniveau regelen in kwaliteitssysteem: protocollen, deskundigheden, vaardigheidstoetsen, etc. En tussen de organisaties met een Raamovereenkomst!

Raamovereenkomst Midden-Holland Zorgaanbieders in Midden-Holland verklaren over en weer dat vanuit hun organisatie of beroepsgroep: De betrokken zorgverleners bekwaam en deskundig zijn; Per organisatie de protocollen actueel, beschikbaar en bekend zijn; Het uitvoeringsverzoek via een heldere en correcte procedure wordt gecommuniceerd; Medische bijstand is geregeld.

Ondertekenaars Midden-Holland Regionale Organisatie Huisartsen Vereniging Medisch Specialisten GHZ Vierstroomzorgring Groene Hart Ziekenhuis ZorgBrug Sophia Revalidatie Zorgpartners Gemiva-SVG Groep De Bruggen Zorgcentrum Beth San Zorgcentrum Zevenster GGZ Midden-Holland