Alumnidag 2014.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
H20:Voorraadwaardering
Advertisements

Miranda Boone RSJ congres 2013
NOVEMBER/DECEMBER 2013 Belangrijke informatie over de gevolgen van Wijzigingswet kinderopvang Nulmeting Zoals wij u eerder bericht hebben, is op 1 maart.
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Open normen in wetgeving
Informatiemiddag Wet Markt en Overheid 11 februari 2014.
Maatschappelijke aspecten les 2: Downloaden en uploaden: legaal of illegaal? [Bron: Downloaden: legaal of illegaal?, dr. mr. Bart W. Schermer]
Bijeenkomst Vereniging voor Mededingingsrecht
Inbeslagneming (IBSN)
Lode Smeets Dienst Jeugd en Sociaal
Huisvredebreuk en ambtelijke huisvredebreuk
Beroepsgeheim op de SEH
SUBROGATIE Aon Risk Services.
Testdata Management Ketentest
Misdrijven die tegen een BOA gepleegd kunnen worden
T h e q u a l i t y m a k e r s 10 juli 2014 VAB bijeenkomst 10 maart Uitvoering GMO bij FresQ Loek Jochems.
CIROC: "Vastgoed en verweving onderwereld/bovenwereld"
Vrijheidsberoving na een als misdrijf omschreven feit
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
WWFT opvolger: WMOT/WID
Is de Deinse meerjarenplanning haalbaar? Dirk Stroobandt GroenRood.
Roerende zekerheden en bescherming van de consument Reinhard Steennot Hoofddocent UGent Instituut Financieel Recht.
Lezing Tineke Strik universitair docent Migratierecht Radboud Universiteit Nijmegen.
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
Stelling 1 Een winstbox doet alleen recht aan de bijzondere functies van winstinkomen voor zover daarin winst wordt belast die niet rechtstreeks door de.
Wetsmisbruik en de Nederlandse belastingrechter I Plenair
De nieuwe werkkostenregeling
ACIS/UvA/Ou Jac Rinkes 19 maart 2010
Mensenhandel: achtergronden en aanpak
BRZO dag 15 mei 2014 Marike Bakker.
Klinische psychologen en hun aansprakelijkheid
Wat kost 1 hamer?.
Over de grenzen van het Bibob-instrument
De Wet Bibob en vastgoedtransacties
Bibob en huisvesting in Amsterdam
Hfdst 21 Onderzoek aan lichaam of kleding
FINNIUS | page 1 Regulering bitcoin in Nederland NVvIR 12 juni 2014.
Overladingen Sarah Schoenmaekers Koenraad Vanschoren
Opvolgend vervoer: een nuttig instrument
ANW Module 2 bakkengellam.wordpress.com. Groep Dimfy Lambriex, Emma Bakker, Isa Engelen Thema Leven Hoofdvraag Is het terecht mensen te straffen voor.
Het wettelijk statuut van klinisch psychologen en psychotherapeuten
Hfdst. 9 De strafbepaling
De VNG Vrijwilligerspolis
Rechtsstaat 22 april Rechtsstaat 22 april 2008.
Hfdst 18 Staandehouden Blz
Marie-Claire Breet Adviseur Landelijk Bureau Bibob
Hfdst. 25 Burgerlijk recht Blz Identiteitsgegevens Voornaam/-namen: Ouders kiezen de voornaam/-namen van hun kind. De ambtenaar van de Burgerlijke.
MKBA-model ter ondersteuning van uitvoeringskeuze
Hfdst. 19 Aanhouden Blz
Aansprakelijkheid en bewonersinitiatieven
Sr. Handhaving WWFT en Witwasbestrijding
EID stelsel NL Inkoppertje?. Hun schade bedroeg ruim 350 miljoen euro. Sinds 2007 gaat het om een schade van opgeteld 2,8 miljard. Dat blijkt uit.
1 Een patiënt op de SEH van het MCH, verhalen uit de ziekenhuispraktijk Ivette Janssen, gezondheidsjurist Frans de Voeght, zorgmanager SEH.
Malware JORIS LELIEVELD EN RICK VAN DRIEL. Wormen  Verspreiden via Internet  Hebben geen bestuurder nodig  Effect van Wormen is hetzelfde als een virus.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
Het beroepsgeheim binnen de verloskunde Frederic Blockx.
Externe integriteit: Wet Bibob
FACILITERENDE BEROEPSBEOEFENAREN ALS MEDEPLEGER(S)/MEDEDADER(S)
Hoofdstuk 15 paragraaf 15.6 en 15.7
Wetboek van Strafrecht in het algemeen
Huisvredebreuk en ambtelijke huisvredebreuk
Focus op integraal afpakken
Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie & Mensenhandel
Misdrijven die tegen een BOA gepleegd kunnen worden
Deelneming aan strafbare feiten
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
Valkuilen Wet Bibob en vastgoed Hier komt ook tekst
Financial Intelligence Unit of Aruba MOT
Transcript van de presentatie:

alumnidag 2014

witwassen en ontneming Prof. mr. Matthias Borgers

cijfers Hoeveel misdaadgeld gaat er om in Nederland? dark number onderzoek Unger c.s.: in Nederland wordt jaarlijks 18-25 miljard euro witgewassen (5% BBP) schatting gebaseerd op schadebedragen (opbrengst=schade (?)), witwasbehoefte en uitstroom van misdaadgeld Hoeveel misdaadgeld wordt er ontnomen in Nederland? in 2013 is er 91 miljoen euro geïncasseerd (waarvan 34,5 miljoen euro uit schikking met Deuss)

instrumentarium Breed wettelijk instrumentarium kern: ontnemingsmaatregel en strafbaarstelling van witwassen wetgeving in preventieve sfeer, waaronder WWFT en Wet BIBOB fiscale wetgeving Van ontnemen naar afnemen

witwassen Gangbare omschrijving van witwassen het geven van een legaal aanzien aan misdaadgeld, met als doel het ongestoorde genot van het geld let op: dit valt niet (geheel) samen met de juridische definitie, die is ruimer De (theoretische) stadia van witwassen plaatsing: contant geld wordt in het financiële verkeer gebracht versluiering: verhullen van de oorsprong bestemming: aanwenden voor besteding Een legaal aanzien staat niet altijd voorop voorkomen van money trail; frustreren opsporing staat centraal

witwassen Artikel 420bis Sr: Artikel 420quater Sr: Als schuldig aan witwassen wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie: a. hij die van een voorwerp de werkelijke aard, de herkomst, de vindplaats, de vervreemding of de verplaatsing verbergt of verhult, dan wel verbergt of verhult wie de rechthebbende op een voorwerp is of het voorhanden heeft, terwijl hij weet dat het voorwerp – onmiddellijk of middellijk – afkomstig is uit enig misdrijf; b. hij die een voorwerp verwerft, voorhanden heeft, overdraagt of omzet of van een voorwerp gebruik maakt, terwijl hij weet dat het voorwerp – onmiddellijk of middellijk – afkomstig is uit enig misdrijf. Artikel 420quater Sr: ‘redelijkerwijs moet vermoeden’

witwassen Ruime strafbaarstelling, wellicht te ruim? Voorbeeld 1 iedere handeling ten aanzien van misdaadgeld is strafbaar Voorbeeld 1 Willem H. koopt een brood bij de bakker loopt de bakker het risico van vervolging wegens witwassen? Voorbeeld 2 Piet breekt het slot open van een fiets en loopt ermee weg is Piet een witwasser? Voorbeeld 3 Suzan ontvangt een erfenis van oom Piet; na verloop van tijd ontdekt zij dat oom Piet handelde in XTC kan Suzan de erfenis houden?

witwassen Veel rechtspraak over de reikwijdte van de strafbaarstelling doorgaans gevallen die in de kern nauwelijks van doen hebben met versluiering van de herkomst Afbakening 1: geen automatische verdubbeling van strafbaarheid (NJ 2013, 264-266; NJ 2013, 453) kwalificatieuitsluitingsgrond ter zake van verwerven en voorhanden hebben het moet gaan om een gedraging a. die meer omvat dan het enkele verwerven of voorhanden hebben en b. die een op het daadwerkelijk verbergen of verhullen van de criminele herkomst van dat door eigen misdrijf verkregen voorwerp gericht karakter heeft

witwassen Afbakening 1: geen automatische verdubbeling van strafbaarheid (vervolg) kwalificatieuitsluitingsgrond alleen inroepbaar voor de pleger van het gronddelict voorbeeld: rijden in een door een ander gestolen auto (ECLI:NL:HR:2013:2009) kwalificatieuitsluitingsgrond ziet (waarschijnlijk) niet op andere delictsgedragingen dan verwerven en voorhanden hebben gebruiken, overdragen, omzetten actuele vraag: hoe concreet moet het gronddelict blijken? voorbeeld: vondst van partij drugs en hoeveelheid contant geld (ECLI:NL:HR:2013:2002) is onttrekking aan het verkeer mogelijk?

witwassen Afbakening 2: vermenging en besmetting (NJ 2011, 44) vanwege vermenging van legale en illegale gelden en door omzetting van vermogensbestanddelen heeft de strafbaarstelling een ruim bereik, en eigenlijk een te ruim bereik; risico van onevenredige belemmering van het normale handelsverkeer kwalificatieuitsluitingsgrond Afbakening 3: criminele erfenis (NJ 2006, 612) (zuivere of beneficiaire) aanvaarding kan witwassen in de vorm van voorhanden hebben opleveren onder omstandigheden staat een beroep op een kwalificatieuitsluitingsgrond open; dat vereist afdracht van de erfenis

Voordeelsontneming Artikel 36e lid 1 Sr: aanleiding voor oplegging ontnemingsmaatregel veroordeling voor (enig) strafbaar feit Artikel 36e leden 2 en 3 Sr; grondslag voor ontneming: artikel 36e lid 2 Sr: voordeel door middel van of uit de baten van feit van veroordeling andere strafbare feiten (voorheen: soortgelijk feit; feit waarvoor geldboete van de vijfde categorie kan worden opgelegd) artikel 36e lid 3 Sr: misdrijf dat is bedreigd met geldboete van 5e categorie dat misdrijf of andere strafbare feiten op enigerlei wijze ertoe hebben geleid dat de veroordeelde wederrechtelijk voordeel heeft verkregen

voordeelsontneming Wetsvoorstel 33 685 forse verhoging van de strafmaxima op witwassen opzetwitwassen: 50% of – in uitoefening van een beroep – 100% (van vier naar zes of acht jaar) schuldwitwassen: 100% (van een jaar naar twee jaar) wettelijk criterium voor aftrek van kosten rechtstreeks verband met het begaan van strafbare feiten; redelijkerwijs voor aftrek in aanmerking komen toelichting: kostenaftrek is uitzondering; bijvoorbeeld niet voor kweekkosten voor hennepplantages