Verdiepingsthema’s: Eten en …de wereld om je heen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Redekundig ontleden Over waarom, wat en hoe....
Advertisements

1.
START DIA.
Wat is een goede warme maaltijd?
7.4:energie voor een duurzame toekomst
Gezonde voeding.
Naam: Mijn info : Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “sport” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
Aandachtspunten voor een jeugdtraining
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Thinkquest2 versie 2013 info: vanaf februari 2013.
Bewerkt door Sam, Iris, Thalita, Lore, Saartje en Zoë
GOED OF FOUT - QUIZ.
Missie Omgeving Identiteit Waarden & Overtuigingen Vaardigheden
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
Rotary is een club van vrouwen en mannen die elkaar iedere week ontmoeten en dan elkaar vertellen over hun werk We helpen mensen die hulp kunnen gebruiken,
Levensvragen Over geluk…..
TIBETAANSE PERSOONLIJKHEIDSTEST
Olle en de windmolens.
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Thema HACCP
Voeding en bewegen!.
Een project in het kader van de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit
Hoe en waarom brengt de burger zijn snoeihout snel naar de biomassa verbrander? Van consument tot biomassaleverancier.
Beweging en gezonde voeding voor kinderen
Thema 2: Voeding en Vertering
Hoofdstuk 14 Party Catering Srednja šola Zagorje.
Interpreteren van data
Voedselhygiene.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Potverdorie, eet normaal!
Leefwereld Les 2 Producten van het land.
Wat kunt u eraan doen? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Klimaatverandering.
Welkom bij de ‘Weet wat je eet en beweegt ’ quiz!
De dag vóór het examen Schrijf de data en uren waarop je examen moet doen op een groot vel papier en hang het goed zichtbaar op! Leg alles wat je voor.
Eet smakelijk Hoorcollege 4.
Wat voedt jou deel 1..
Phone Challenge Workshop Mbo niveau l Jouw telefoonkosten l Film ‘Een dag vol data’ l Dataquiz l Abonnementen vergelijken l De Mobiel Profiel.
2 vmbo-T/havo 5 draagkracht, §2 en 3
Potverdorie, eet normaal!
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
1 Phone Challenge Workshop 2015 Niveau 1+2 mbo. Introductie.
Wat kun je eraan doen? EUROPEAN COMMISSION Klimaatverandering.
LEVENDE OCEANEN Wat weten jullie al over de oceanen? Maak een mindmap en schrijf alles op! In de oceanen leven duizenden bijzondere diersoorten. Ook hebben.
LEVENDE OCEANEN Oceanen zijn het prachtige leefgebied van duizenden bijzondere diersoorten. Ook hebben de oceanen een grote rol bij het regelen van het.
Mijn Leefstijl. EVEN VOORSTELLEN… Kan je een inschatting maken van de prijs van een product. Besef je dat reclame invloed heeft op wat je besteedt. Weet.
GROENTE EN FRUIT Elke dag eten we groente of fruit. Maar waar komt dit vandaan? Vandaag onderzoek jij waar onze appels en tomaten vandaan komen. Ook ontdek.
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
Doe jij ook mee? WNF-Rangerclub en NPO Zapp presenteren: Operatie Olifant.
Tattooshop in Enschede. Een tattooshop vinden en het juiste ontwerp laten maken  hoe pak je dat het beste aan?  -stap 1: Waar op je lichaam wil je de.
Toastmasters Johan van der Meer. voedselverspilling in Nederland Toastmasters Johan van der Meer.
Een toekomstige stad onder water
Koffieochtend 3 november 2016 REGELS EN GRENZEN IN DE OPVOEDING
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
HACCP.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Groen op je bord.
Groen op je bord.
Schaarste en voedselverspilling
Factsheet Voedingscentrum
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
HACCP.
Vmbo 2 economie Ben jij een kritische koper ?
Voedingscentrum Voedselverspilling
Schaarste en voedselverspilling
Voel je wel in je vel !.
Duurzaam ondernemen.
Gemaakt door: Teun van den berg
Transcript van de presentatie:

Verdiepingsthema’s: Eten en …de wereld om je heen Alles over voeding Verdiepingsthema’s: Eten en …de wereld om je heen Milieu en klimaat Verspilling Dierenwelzijn Duurzaam haalbaar?

Wederzijdse beïnvloeding “IETS” i.d. wereld buiten jou beïnvloedt jouw eetgedrag En maakt dat je ergens wel of niet voor kiest! A ? B B) Met jouw eetgedrag beïnvloedt je echter ook “IETS” buiten jou in de wereld En jouw keuze heeft effect op de wereld om je heen!

Effect op de wereld om ons heen Ons eetgedrag heeft dus effect op de wereld om ons heen Maar lang niet altijd maken wij daarbij de (meest ) duurzame keuze… Waarom niet?

Duurzaamheid in de praktijk; het valt soms “lelijk in het water” Dat komt voor een belangrijk deel door ONBEWUST GEDRAG  Herken je iets uit dit algemene filmpje over duurzaamheid? NR 3 Bron: youtube.com Bewuste KEUZE kan daarom een belangrijke bijdrage leveren aan verduurzaming Het kan namelijk anders; zeker ook t.a.v. eten... NR 4 Bron: youtube.com

Waar valt winst te boeken? door met duurzaam OOG naar je eten te kijken Bewust kiezen  waar komt het vandaan en hoe is het geteeld? Doordacht handelen  Hoe(veel) bereiden & hoe verspilling voorkomen? Hergebruik en recycling  Wat te doen met restanten en hoe hergebruiken?

Deel 1: Milieu en klimaat Het belang v.e. duurzame aarde… Wat brengt ons de toekomst? Filmscript of werkelijkheid? NR 2 Bron: youtube.com

Effect van eten op het milieu en klimaat De productie van eten kost veel energie veroorzaakt luchtvervuiling levert mest productie Maar eten heeft ook invloed op de belasting v.h. milieu en klimaat door gebruik van grondstoffen land water gebruik

Duurzame voedselafdruk Bij de productie van eten is grond nodig. Maar het grondvlak van de aarde is beperkt. En de vraag is of we het wel eerlijk verdelen? Om dat te berekenen is de voedselafdruk bedacht Die geeft aan hoeveel grond nodig is voor de productie van bepaald eten Daardoor kun je leef- en eetstijl van landen vergelijken De voedselafdruk houdt rekening met de maximale belasting van de aarde. Daardoor kan worden bepaald of een bepaalde leef- en eetstijl in een land wel houdbaar is In de westerse wereld lijken wij niet zo duurzaam (en dus op véél te grote voet) te leven DUURZAAM dus?  NEE Bron voedingscentrum DUURZAAM?

Voedselafdruk een voorbeeld Stel je eet normale porties, dagelijks vlees en 3-5x /week vis. Je hebt geen idee waar je voedsel vandaan komt en je eet vooral seizoensgroente en -fruit. Je kookt op gas en je kookt best energiebewust. Je kookt nooit te veel en gooit nooit eten weg. 1-2x/ week neem je wat zuivel en tussendoor eet je meestal fruit. Je drinkt één glas vruchtensappen en/of frisdranken per dag en je drinkt gemiddeld één glas alcohol per dag. Daarnaast drink je voornamelijk koffie. Je doet eens per week boodschappen met de auto en daarvoor rijd je niet meer dan 5 kilometer. Je let op de verpakking van de boodschappen en gebruikt bij voorkeur een eigen boodschappentas. ...dan is je voedselafdruk 1,8 hectare  WIE LIJKT HIEROP?.

Wie lijkt hierop? Met een voedselafdruk van 1,8 hectare lijkt iedereen in Nederland hierop …! want dit is iets onder het gemiddelde van 2,1 hectare maar heel wat meer dan de 0,9 hectare die er voor elke WERELDBEWONER is. JIJ dus ook!

voedselafdruk Als iedereen zo’n grote voedselafdruk zou hebben, dan zijn er ruim 2 aardbollen nodig om voor iedereen voldoende voedsel te verbouwen! Gemiddeld in Nl. Beschikbaar wereldwijd rekenvoorbeeld

Opdracht Voedselafdruk: de praktijk Volg onderstaande link. En bepaal aan de hand daarvan jouw persoonlijke voedselafdruk http://www.voedingscentrum.nl/nl/jij-kan-kiezen/milieu-en-klimaat/voedselafdruk.aspx Wat zegt dit getal? En hoeveel aardbollen heb jij nodig?

Leg onderstaande tekening uit Hint: Wat betekent ónze overmatige vleesconsumptie voor een eerlijke verdeling waarbij … Elke aardbewoner in gelijke mate profiteert en honger wellicht kan worden vermeden?

Gevolgen grote voedselafdruk Een enkel voorbeeld Nederlanders eten veel producten met ingrediënten uit Afrika, Azië en Zuid- Amerika. In margarine en frituurvet zit bijvoorbeeld vaak palmolie. Maar ook soja komt daar vandaan. Om dat te produceren worden vaak bossen gekapt en gebruiken we vruchtbare grond van anderen. Dat kan ervoor zorgen dat: in die landen niet meer genoeg eten is voor mensen zelf. dat dieren hun leefruimte kwijtraken het klimaat op langere termijn volledig ontregeld raakt Duurzaam (eerlijk?)  Nee! hoeveel aardbollen heb jij nodig?

Wist je dat... Als je kiest voor voedingsmiddelen met een lagere milieu- of klimaatbelasting, dit vaak hand in hand gaat met gezonde voeding? De regel ‘eet niet te veel’ niet alleen voor jezelf goed is, maar ook voor je omgeving. De Schijf van Vijf daarom een handig hulpmiddel is om bewuster te eten. Goed voor jezelf… … is vaak … … ook goed voor de wereld! 73% land wordt gebruikt voor vlees, zuivel, eieren en vetten? 76% v.h. water wordt gebruikt voor vlees, zuivel, eieren, vetten? Voor dierlijk eiwit 10x zoveel water nodig is als plantaardig eiwit? Voor een kilo rundvlees 15.500 liter water nodig is?

Energieverbruik in de voedselketen 23% energieverbruik i.d voedselketen vindt thuis plaats! Wat valt je op aan dit schema en waar valt voor jou te besparen?

Duurzaam besparen thuis kan bv. zo: Doe boodschappen met een lijstje zodat je niet teveel koopt of eten dagen moet bewaren Koop producten die duurzaam zijn verbouwd en/of bereid Wees alert op de voorraad in je koelkast en maak eten tijdig op Kook in afgepaste hoeveelheden; dat kost minder energie en je houdt minder eten over Bewaar eetrestanten zorgvuldig en wees creatief met kliekjes i.p.v. eten weg te gooien

klimaatweegschaal De manier waarop voedselproducten worden …: Probeer ook de uitgebreide versie http://www.voedingscentrum.nl/nl/jij-kan-kiezen/klimaatweegschaal.aspx De manier waarop voedselproducten worden …: gemaakt bewaard bereid …heeft invloed op het klimaat  Hoeveel invloed verschilt per product. De Klimaatweegschaal maakt dat inzichtelijk. Stel m.b.v. de klimaatweegschaal een maaltijd samen. Geef aan hoe je de gebruikte producten bewaart en bereidt. Je ziet direct hoe jouw maaltijd scoort op de Klimaatweegschaal. Klik voor een toelichting op de blauwe bolletjes in de score. Hoe verandert je score door andere producten / bereidingswijzen te kiezen? opdracht

Score klimaatweegschaal In de scorebalken is de bandbreedte per onderdeel van de maaltijd gearceerd. De rode pijl in de balk laat een vergelijking zien met een eerdere situatie. Je ziet bijvoorbeeld wat het effect is als je voor bakken kiest in plaats van grillen. Zo kun je de invloed van producten met elkaar vergelijken. Bij groenten varieert de uitslag ook per seizoen. Zo zullen asperges in het voorjaar een andere score geven dan in december. Een gemiddelde warme maaltijd veroorzaakt 2,1- 2,6 kg broeikasgassen (CO2-eq) per kg eten Je bereikt hetzelfde effect door 20 km te rijden met een zuinige auto óf met het wassen, drogen en verlichten van een huishouden per dag. http://www.voedingscentrum.nl/nl/jij-kan-kiezen/klimaatweegschaal.aspx

Milieu en klimaat: wat kun JIJ nog meer doen Wees je bewust van de klimaateffecten van jouw eetgewoontes Raadpleeg eens de klimaatweegschaal Maak goede keuzes op het vlak van bv. olie: Gebruik zonnebloemolie, olijfolie, raapzaadolie. Of gebruik gecertificeerde olie met Utz Kapeh keurmerk. Probeer thuis te besparen op de energie in de voedselketen Doe je boodschappen op de fiets i.p.v. met de auto Kook met de deksel op de pan Bereid niet meer eten dan nodig en kies regelmatig voor plantaardig eiwit

Deel 2: verspilling We gooien met elkaar geweldige hoeveelheden eten weg. Niet alleen bedorven voedsel waar je ziek van zou worden, maar ook eten dat nog goed is. Deze verspilling vindt niet alleen op het thuisfront plaats, maar in de hele voedselketen Behalve de enorme berg geld die dit kost, levert het een enorme berg afval. Terwijl alle investeringen (geld en milieu- en klimaatbelasting al hebben plaats gevonden Wat verschrikkelijk zonde!

Let op de houdbaarheidsdatum TGT-datum “TE GEBRUIKEN TOT” THT-datum “TENMINSTE HOUDBAAR TOT” Op zeer bederfelijke producten staat een TGT-datum Dit is de uiterste datum waarop het product gegeten mag worden. Anders kan iemand na het eten ziek worden. Op minder bederfelijke producten staat een THT-datum Tot deze datum garandeert de fabrikant goede kwaliteit. Erna kan smaak, vitaminegehalte, geur of kleur achteruit gaan hoewel het nog zonder gevaar te eten is. 

Voedselveiligheid, -vergiftiging en -hygiëne Jaarlijks lopen ongeveer een half miljoen Nederlanders een voedselvergiftiging op. Dat komt omdat bederfelijke waar ziektekiemen kan bevatten. Niet zozeer alleen het passeren van de THT datum, maar vooral slechte hygiëne is meestal de oorzaak. Door veilig om te gaan met je eten, voorkom je dat je ziek wordt. Voorkom voedselvergiftiging: Houd alles schoon en droog Scheid rauw en bereid voedsel Verhit je eten goed Koel bederfelijk eten voldoende Let op bij wat je koopt, o.a. op houdbaarheidsdatum:

Buikgriep Griep, zomergriep of een voedselvergiftiging? Hoewel de naam anders doet vermoeden is buikgriep eigenlijk helemaal geen griep. Deze aandoening, die ook wel zomergriep wordt genoemd, is een besmetting die vaak wordt veroorzaakt door een virus, bacterie of parasiet. En de overbrenger daarvan is meestal voedsel. Een buikgriep is dus eigenlijk een vorm van voedselvergiftiging, die leidt tot maag- en darmontstekingen. Voorkomen van buikgriep  heb zorg voor je eten!

Voedselverspilling en voedselveiligheid: wat kun JIJ nog meer doen Koop met visie, beleid en verstand 4 tips Bewaar met zorg, inzicht en wijsheid 4 tips Kook met kennis, aandacht en creativiteit 4 tips = 12 tips in het kader van verspilling en voedselveiligheid

4 tips in het kader van verspilling en voedselveiligheid Kopen Kijk wat je in huis hebt voordat je boodschappen gaat doen. Maak oudere producten eerst op. Maak altijd een boodschappenlijstje. Zo voorkom je dat je meer koopt dan je van plan was. Koop alleen aanbiedingen als je zeker weet dat je die producten ook gebruikt. Voorgesneden groente bederft eerder dan ongesneden groente. Eet de voorgesneden groente dus eerder op. Groenten uit blik en pot zijn een goed alternatief voor vers.

4 tips in het kader van verspilling en voedselveiligheid Bewaren Zet de koelkast op 4 ºC. Voedsel blijft dan langer vers. Bewaar brood in een gesloten trommel of zak. Of leg het in de diepvries en ontdooi wat je nodig hebt. Bewaar zonaanbidders, zoals mango, banaan, tomaten, komkommer en paprika, niet in de koelkast Check 2 keer per week de data van producten. Maak TGT-producten op voor de uiterlijke datum THT-producten kun je nog daarna gebruiken (als ze tenminste nog goed ruiken en er goed uit zien).

4 tips in het kader van verspilling en voedselveiligheid Koken Weeg aardappels af. Gebruik een kopje om rijst af te meten en gebruik een spaghettimaat. Bewaar kliekjes en gebruik ze binnen 2 dagen voor een ander recept. Gebruik kleinere porties en verpakkingen als je regelmatig met restjes blijft zitten. Geen zin in het vlees dat vandaag op moet? Braad het en je kunt het nog 2 dagen in de koelkast bewaren.

Deel 3: dierenwelzijn De mens houdt al eeuwen dieren. Niet alleen voor het eten, ook voor de gezelligheid. Het welzijn van deze dieren doet ons iets … Maar in de voedselindustrie wordt niet altijd met dezelfde zorg met dieren om gegaan Het gaat daarbij niet alleen om de veehouderij, maar ook om visserij

Niet alleen vlees … Niet alleen bij vlees kun je letten op dierenwelzijn, ook bij vis! Overbevissing is over de hele wereld een probleem. Zo’n 88 % van alle vissen in Europa wordt overbevist Terwijl we niet alleen nú, maar ook in de toekomst vis willen kunnen eten. Daarom moet de visserij op verantwoorde, duurzame manier worden gedaan om uitsterven te voorkomen.

Duurzame visserij… Visproducten met het Marine Stewardship NR 1 extra Bron: youtube Duurzame visserij… Visproducten met het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) zijn afkomstig van duurzame visserij. Bij duurzame visserij worden visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee Sommige soorten (bv tonijn) zijn bijna uitgestorven, terwijl je andere soorten (bv haring) gerust kunt eten en dus vangen. Er mag niet meer vis worden gevangen dan dat er vanzelf weer bij kan komen door voortplanting.   Bovendien moet de vangsttechniek minimale milieuschade (brandstofverbruik en schade a.d. zeebodem) en bijvangst (vangst van andere vissoorten of dieren waarop niet bedoeld gevist wordt) veroorzaken

NR 2 extra Bron: youtube VISwijzer… De VISwijzer is initiatief van Stichting De Noordzee en het Wereld Natuur Fonds (www.goedevis.nl) De VISwijzer laat zien wat een goede keuze is met het oog op de natuur en het milieu. In de VISwijzer zie je naast MSC nog 3 categorieën vis: MSC ‘prima keuze’, ‘tweede keuze’ (=middenweg) ‘liever niet’.

Dierenwelzijn: wat kun JIJ nog meer doen Als je dierenwelzijn belangrijk vindt, dan kan je overwegen om …: Een dag minder vlees of vis te eten 1x/ wk vegetarisch is zowel goed voor mens als dier te kiezen voor vis afkomstig uit duurzame visserij bij twijfel op goedevis.nl te kijken of de viswijzer te raadplegen waar mogelijk te kiezen voor het MSC label of prima keuze

Deel 4: duurzaam haalbaar? Een duurzame wereld is van ons allemaal En een duurzame wereld is in ieders belang Maar er is wel een prijs aan verbonden. Het kost namelijk geld en inspanning: om de wereld leefbaar te houden om onze medemens ver weg een leven te geven Wat is dat je waard?

Zoek de verwanten Bekijk onderstaande afbeeldingen Zoek de passende afbeeldingen bij elkaar Ze zijn verdeeld in 3x5 afbeeldingen m.b.t. Fairtrade Dierenwelzijn Milieu Bij afbeelding staat een letter Dat leidt tot drie woorden van 5 letters Maak dan v.d. woorden een passende zin

Opdracht lettercombinaties j i s n p g w e k t l r

antwoord lettercombinaties g n t e e e w e l k p s r i j

UITKOMST opdracht: zoek de “verwanten” Antwoord = “Tegen welke prijs” “Wat hebben we er feitelijk voor over om duurzaam te eten en te leven” Richting dieren die met ons op aarde leven? Richting onze medemensen…(verwanten)? Richting onze kleinkinderen?

Een kwestie van kiezen … Onmogelijk…? MOGELIJK…! DUURZAAM IN BALANS Een kwestie van kiezen …

Meer informatie?  www.voedingscentrum.nl Eten en de wereld om je heen Een duurzame wereld… WAT KIES JIJ? Meer informatie?  www.voedingscentrum.nl