Evolutie leer waarom tegen?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Feit – Verklaring – Interpretatie wat is: BEWIJS
Advertisements

EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
Schepping of Evolutie.
Geloof, wetenschap en de leeftijd van de aarde
Thema 4, Mens en Milieu Misschien niet het meest “sexy”onderwerp
Nuchtere waarheid Bezinning Waarom tegen evolutieleer?
Feiten Uitdaging logisch denken - Gevolgen voor waarden en normen
Mythen Natuurwetenschap Creationisme Evolutie
Paragraaf 2.3 Geloven en weten..
Geologie Blz
Onderwijs bij de Romeinen
Geologie.
Existentialisme (Sartre) Hume Logisch positivisme Cultuurrelativisme
Ik hou van Holland spel!.
vwo A Samenvatting Hoofdstuk 15
Creationisme  Evolutie theorie
DE ZEVEN WERELDWONDEREN
Functioneel Ontwerp.
Vrije wil… Vrije wil als voorwaarde voor verantwoordelijkheid
Nederlandse literatuur
Stoffen en hun eigenschappen
Powerpoint presentatie Natuurkunde § 1.1 & 1.2
Natuurwetenschappelijk verslag
SG Sint Ursula.
Racisme Dylan Duck 1BaSW C. Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Tegen racisme voor meer democratie 2.1 Tegen superioriteitsdenken, voor meer gelijkwaardigheid.
September 2013 – 5 vwo – van der Capellen
Wie is God? Kun je Hem kennen? Wat kunnen wij van Hem weten?
Ieder zijn leerstijl Voor we over leerstijl spreken moeten we duidelijk weten wat leren is. ‘Leren is het verwerven van nieuwe competenties’. Dit leren.
Preek ‘Geloof en wetenschap?’
H4:§ 6:p79 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand Benaderen.
Griekse mythen en wetenschap
De geschiedenis van de geneeskunde
Land Deals in Ontwikkelingslanden Een duurzame investering of land grabbing?
Lifestyle Voeding.
Algemene Sociologie PA – B1
PowerPoint presentatie Gemaakt door Marjolein en Charlotte Natuurkunde.
Aanpassen of uitsterven
 Spelprogramma waarin studenten van verschillende opleidingen tegen elkaar strijden.  De studenten worden in groepen per opleiding ingedeeld.  Het.
Samenvatting Hoofdstuk
AUGMENTED REALITY. W IE ZIJN WIJ ? Maureen Verdonschot Hester Smolders Wij zitten zelf ook op school, op hogeschool De Kempel. Wij komen deze middag een.
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Evolutie of Schepping ? Wat geloof jij ?
Geloof en wetenschap in het scheppingevolutie debat.
Solidariteit op onze school Enkele suggesties voor gesprek.
Tijd van jagers en boeren – – 3000 VC
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Zeer energiezuinige nieuwbouw & koopgedrag Dr. Bert Pol Vennoot Tabula Rasa University of Twente Maastricht University Em. lector Overheidscommunicatie.
W.M. de Jong, INI-Research Grenzen aan de Evolutie, oktober 2015 Grenzen aan de Evolutie.
Kind in ontwikkeling B Gedrag vs. Gedachten Dagindeling:
Door: Gerard Rozing (CvTE)
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
IKOS Introductie. Ikos-opleiding Actieve pluriformiteit HumanismeIslamChristendom Keuzemodules: Bijbel Geschiedenis van het christendom - Wereldreligies.
Waarom zou ik geloven? Een uitnodiging om na te denken over je geloof Philip Nunn - De Bron Deel #1: 1 nov 2105 Deel #2: 22 nov 2105.
Levensbeschouwing Christendom Religie op de openbare school.
“Goed voor de maatschappij maar te moeilijk voor ons” Een studie naar attituden van 14- en 15-jarige havo/vwo leerlingen Martijn Luub.
‘Crosscutting concepts’ in de lerarenopleiding Harrie Eijkelhof Projectleider ECENT Freudenthal Instituut voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen.
Wat is een Theory of Change? ‘Iedere interventie is gebaseerd op veronderstellingen over wat die interventie teweeg zal brengen’ Het plaatje: welke interventie.
Investeringsselectie Bij het beoordelen en selecteren van investeringen (overname,uitbreiding,nieuwe productielijn) maken ondernemingen gebruik van cashflow.
Examentraining vaardigheden. oorzaken en gevolgen * Verschillende soorten oorzaken: - aanleiding is de (meestal incidentele) directe oorzaak, de.
Wat is evolutie ?. Charles Darwin (1809 – 1882)
Voorlichtingsavond 2e fase en profielkeuze
het opzetten van een onderzoek
Thema Leven Les 2 Wat is ethiek?.
Door: Gerard Rozing (CvTE)
Lifestyle Voeding.
Wegenkaart Agnes Verbruggen.
Voorlichtingsavond profielkeuze
Tijd van jagers en boeren – – 3000 VC
Studie van de levende en de niet-levende natuur
Havo lesboek deel 1 ~ Hoofdstuk 1
Transcript van de presentatie:

Evolutie leer waarom tegen?

Rationele bezwaren tegen evolutieleer de evolutieleer wordt ten onrechte als natuurwetenschappelijk gepresenteerd de evolutieleer is contraproductief voor onderwijs β vakken de evolutieleer heeft consequenties voor normen en waarden

Evolutieleer ≠ natuurwetenschappelijk

Evolutieleer is geschiedenis Geschiedenis is standplaatsgebonden bijvoorbeeld: voor Zweedse kinderen: voor Nederlandse kinderen: Vikingen = Noormannen andere voorbeelden: Kruistochten Koloniën enz

Geschiedenis: standplaatsgebonden doelgericht Wat is het doel?

Voor problemen als ziekenhuisinfecties, genetische modificatie, biodiversiteit etc. is kennis van macro-evolutie irrelevant. Waar het immers bij deze voorbeelden om gaat is het ophelderen van de oorzaken van de problemen, ontwikkeling van technieken, ontrafelen van werkingsmechanismen en handhaven van de huidige biodiversiteit. Hierbij kan kennis van de mechanismen van micro-evolutie wel van nut zijn, maar speelt macro-evolutie geen rol. Begrip en kennis van macro-evolutie zijn dus niet nodig voor een goed begrip van biologie. Dr.ir.H.Degens

Evolutieleer is contraproductief voor onderwijs β vakken evolutieleer vormt belemmering voor exact logisch denken evolutieleer bevordert onkritisch leren

Randvoorwaarden worden niet vermeld Extrapolatie buiten meetgebied

een eenvoudig voorbeeld Waar was de auto om 10.30?

Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen feit en interpretatie Een feit  interpretatie

Beweringen gaan in tegen natuurlijke wetmatigheden Leerboek: “Grand Canyon werd gedurende miljoenen jaren uitgeslepen in gesteente.” Fysische werkelijkheid: Water kan niet gelijktijdig meanderen en vast materiaal doorsnijden.

het onderwijs in evolutieleer verzuimt in te gaan op de 'voor-vragen' van deze wetenschap: het waarom en het nut van deze kennis. Scholierengrapje: Waarom moeten we geschiedenis leren? Om geschiedenis leraar te worden

Consequenties voor normen en waarden Evolutieleer = leer van “struggle for life” het recht van de sterkste Conclusie: evolutieleer is immoreel NB evolutionisten zijn niet immoreel Onderwijs aap  mens  Wat zal logische gevolgtrekking zijn voor normen en waarden? NB de mens is (gelukkig) meer dan stoffelijk lichaam

Waarom tegen evolutieleer ? de evolutieleer wordt ten onrechte als natuurwetenschappelijk gepresenteerd; de evolutieleer is contraproductief voor onderwijs β vakken; de evolutieleer heeft consequenties voor normen en waarden; de wereldproblemen milieu, water, armoede, ziekte vereisen inzet op exacte vakken en techniek.