Zoeken met behulp van life events Joyce Karreman 9 februari 2010.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
Advertisements

Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
Inleiding tot inhoudsopgaven j Druk dan op F5 of klik op Diavoorstelling> Vanaf begin om de cursus te starten. Klik op de berichtenbalk op Bewerken inschakelen.
Regelhulp Regelhulp.nl is een digitale wegwijzer van de overheid voor iedereen die zoekt naar zorg of ondersteuning. Het webportaal bevat actuele informatie.
Goedemiddag mijn naam is Marian Denekamp van Duynhoven
Effectief zoeken en verwerken van digitale informatie
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Een nieuwe website voor het FAVV ? RC van 28 mei 2008 Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Ontwikkeld door Anne Coppens en Carlo Verhaar les Navigatie I-C1#, datum.
Welkom Mijzelf voorstellen aan de hand van een recente gebeurtenis waarbij ik ‘in mijn vuur stond’ Wat gaan we doen vandaag.
Altijd heen en weer. Het wereldbeeld van kinderen met gescheiden ouders. Machteld Reynaert.
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Hoe meld ik een kind aan op
Toptaken in Tilburg Erik de Ridder van naar 190 pagina’s in drie simpele stappen best wel moeilijke.
Welkom bij de cursus Handig met Internet! Handig met Internet -Wat doet u al met internet? -Wat wilt u nog meer met internet doen? -Hoe kunt u beter.
Profielwerkstuk maken
Rechtspraak.nl zoekresultaten inperken Verder = klikken.
Werkloosheid Nadelen en voordelen.
DE NOTARIS EN BEMIDDELING: 10 jaar later 20 mei 2009.
1 Datastructuren Sorteren: alleen of niet alleen vergelijkingen College 5.
Informatie vaardigheden
Trefwoorden overbodig? De gebruiker aan het woord Annemieke Jurgens InfoManagement 27 april 2006.
Kernbeleid Veiligheid
Levendmakende Kracht.
VLECHTWERKEN IN PRAKTIJK LOOPBAANONTWIKKELING Bea Janssens
10 manieren van kijken, denken en werken voor productief leren Fred Janssen ICLON, Universiteit Leiden / Thieme Meulenhoff.
Introductie/Agenda 1 Cor Verbaas 1.Business Analist. 2.Werkzaam bij AEP sinds juni Verantwoordelijk voor de business applicaties binnen AEP. 4.MFGPro.
Al doende leren training docenten
Academische vaardigheden - C1.5
Gebruikservaringen van leerkrachten met WebQuests
Klik hier als u voor de eerste keer op de website komt.
Meervoudige intelligentie
Blauwe of rode envelop in de bus gekregen Blauwe of rode envelop in de bus gekregen uitleg bij al onze correspondentie met u Blauwe of rode envelop in.
Een werkstuk maken.
Welkom bij de automatische Salarisbepaler
Wees eens wat OENiger Open – Eerlijk - Nieuwsgierig
IA – LABELS Rogier van der Linde & Davy De Winne, 2014.
OFC28 mediawijsheid les 7 leren door te maken
Deltion College Engels A1 Lezen [Edu/002] thema: Headlines can-do : kan het onderwerp vaststellen van korte berichten in een krant © Anne Beeker Alle rechten.
Doelen, doelgroepen en dienstverlening Een kijkje in de keuken van het gebruikersonderzoek Thea van der Geest, Nalini Kotamraju Jurjen Jansen, Joyce Karreman,
voor familie en vrienden van
De dag vóór het examen Schrijf de data en uren waarop je examen moet doen op een groot vel papier en hang het goed zichtbaar op! Leg alles wat je voor.
Situatie 1 Ik ben iemand die graag zelfstandig blijft, maar heel veel informatie over de veranderingen gaat tegenwoordig met de computer en ik heb geen.
Les 6 Toetsbespreking Introductie eindopdracht. toets  Download goede antwoorden en vergelijk met je eigen score.  Cijfer < 5.5 = herkansing week 4.
Resultaten Leerlingenenquête 2015
Hoe zet jij de black box Aangifte Inkomstenbelasting om in een geldpot dat je blij maakt? Elma de Bruijn zelfboekhouden.org We starten om 10 uur Nog even.
Ouderbijeenkomst.
Ouderbijeenkomst. ZOMER © Rezulto Onderwijsadvies in opdracht van de PO-Raad.
Bronnen controleren…. Hoe doe je dat? K=Kwaliteit O=Oorsprong D=Doel A=Actualiteit K=Kwantiteit.
Jongeren en informatieverwerking. Informatie en de ‘generatie Einstein ‘ Een hardnekkige misvatting: Jongeren zijn voldoende ict-vaardig want ze zijn.
“Die pleit om een koe, geeft er één toe”
Project 3 Pedagogisch werken in de wijk
Methodiek: Plancyclus
Tekstbronnen Wat moet je er mee?. Lees de vraag Welke informatie heb je nodig? Weet je al iets over dit onderwerp? Over welke tijd gaat het? Over welk.
Wil jij echt doen met je pensioen?. Life-events Jouw pensioenregeling Samen betalen.
Wat is een goede onderzoeksvraag?
Workshop INFORMATIEVAARDIGHEDEN Samen sterk met.
Innovatie in Juridische Dienstverlening Jelle van Veenen.
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
Alleen digitaal communiceren? Antoinette van Leeuwen & Sylvia Suvaal.
Bronnen en onderzoeksvragen
Een vergadering organiseren
© UNIEK IN DE KLAS.
Vergadering Personeelsdienst
volgende bladzijde terug
Wie zoekt, die vindt…!!! Workshop Zoekvaardigheden Profielwerkstuk MAVO Mediatheek De Nassau.
E health, Domotica en E-learning
Uitkomsten vorige keer, life events
Omgaan met verschillen
voorbeeld volgende bladzijde terug
volgende bladzijde terug
Transcript van de presentatie:

Zoeken met behulp van life events Joyce Karreman 9 februari 2010

Websites van overheidsinstanties Websites van overheidsinstanties bevatten: - veel informatie over verschillende onderwerpen, - complexe informatie over complexe regelingen.

Zoekvragen van websitebezoekers Zoekvragen van websitebezoekers zijn vaak complex. - Open vraag als startpunt - Meer dan één goed antwoord of adequate oplossing - Evalueren of informatie in context van toepassing is - Zoekvraag is stap in gecompliceerd proces - Zoeker moet info uit meerdere bronnen combineren - De gezochte informatie is dynamisch en verandert in de loop der tijd

Het zoekproces vergemakkelijken Hoe het zoekproces te vergemakkelijken? Informatiearchitectuur zo goed mogelijk laten aansluiten bij zoekvraag en zoekproces. - ordening van informatie - labeling en naamgeving

Life events

Life Events Life events: gebeurtenissen of veranderingen in het leven van burgers die ertoe leiden dat de burger informatie nodig heeft van bepaalde (overheids-)instanties en/of transacties moet uitvoeren.

Waarom life events? Een structuur op basis van life events kan het zoeken vergemakkelijken omdat: - deze structuur uitgaat van de gebruiker, - de gebeurtenis vaak de aanleiding is om de site te bezoeken. - deze structuur geschikt is om informatie van verschillende instanties aan elkaar te koppelen.

Onderzoek Onderzoek gedaan, samen met en in opdracht van de Belastingdienst. Wat vinden gebruikers van life events als ordenings- en naamgevingsprincipe?

Wat vinden de websitebezoekers ervan? Denken burgers (spontaan of geholpen) aan life events als een mogelijk ordenings- en naamgevingsprincipe voor een website? Sorteeronderzoek Informatie van de website sorteren en categoriseren.

Informatie sorteren en categoriseren Een scheiding heeft gevolgen voor de belasting van u en uw (ex)echtgenoot. Voor de belasting wordt u als gescheiden beschouwd als u niet meer bij elkaar woont. Wanneer u samenwoont, wordt u niet automatisch als fiscale partners beschouwd, ook niet als u bij de gemeente bent ingeschreven op één adres. U en uw huisgenoot moeten daar uitdrukkelijk voor kiezen.

Denken burgers spontaan aan life events? Resultaten: - Weinig labels die verwijzen naar een life event - Alleen overlijden en 65 worden zijn door zijn door meerdere deelnemers benoemd - Elementen worden vaak thematisch ingedeeld - Elementen worden vaak op basis van een moeilijk woord ingedeeld (fiscale partners)

En als ze geholpen worden? Lijst met life events - Ik ga samenwonen - Ik ga scheiden - Ik word 65 - Ik ga een huis kopen - Ik ga emigreren Resultaten: Burgers kunnen de elementen indelen bij de life events, maar de overeenstemming is niet altijd groot.

Helpen life events bij het zoeken? Website met een structuur op basis van life events Website met een thematische structuur Website met een gemengde structuur Gebruikersonderzoek met 69 deelnemers die een aantal zoektaken hebben uitgevoerd. “Stel: uw broer van 20 heeft eind 2006 een appartementje toegewezen gekregen. Zijn vriendin komt vanaf begin dit jaar (2007) bij hem wonen. Kunnen uw broer en zijn vriendin volgend jaar (2008) samen aangifte doen? Zo ja, wat moet hij hiervoor doen? Zo nee, waarom niet?”

Resultaten: geen verschillen tussen de drie websites Helpen life events bij het zoeken?

Resultaten: Invloed van persoonlijke kenmerken -Internetgebruik Minder dan 10 uur per week: minder tijd nodig met de life events-versie dan met de andere versies Meer dan 10 uur per week: meer tijd nodig met de life events-versie dan met de andere versies -Opleidingsniveau Helpen life events bij het zoeken?

Helpt een structuur met life events? Conclusie uit dit onderzoek: Een structuur gebaseerd op life events is niet beter maar ook niet slechter dan een andere structuur.

Helpt een structuur met life events? - Maakt uw organisatie gebruik van life events op de website? - Weet u iets over de ervaringen met dit ordenings- en naamgevingsprincipe?