Bérénice Storms 13 december 2012 Beter samen leven : 10 jaar recht op maatschappelijke integratie- 10 jaar POD MI, werkgroep 9, De hoogte van het leefloon.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Schulden afbouwen en menswaardig leven
Advertisements

Een budgetstandaard voor Vlaanderen
Drie mythen over flexibele werknemers Gastcollege SZW Congres Den Haag, 25 maart 2013 Arjan Heyma.
Vrijwilligers vóór ouderen, tegen sociaal onrecht
SIER-spel Doelen: Leren hoe in een markteconomie de verbanden kunnen liggen tussen een aantal kern-concepten uit de algemene economie; Leren dat het moeilijk.
Sociale dienst Liliane Moons
Overzicht Inkomen en armoede bij Belgische ouderen, vergeleken met hun leeftijdsgenoten in buurlanden Niet-monetaire indicatoren van de levensstandaard.
Kinderbijslag BRC Van zelfsprekendheid naar nieuwe inzichten
Ilse Cornelis, Nele Peeters, Jean-François Reynaert en Peter Thijs
Een budgetstandaard voor Vlaanderen Bérénice Storms
Welke keuzemogelijkheden zijn er m.b.t. pensionering? Vele medewerkers kiezen er niet voor om met 62 jaar met pensioen te gaan, maar overwegen een eerdere.
Sociaal – Digitaal – Integraal OP ZOEK NAAR SOCIALE GRONDRECHTEN … de rechtenverkenner als instrument voor burger en hulpverlener provinciale infosessies.
Inkomen les 17 Begrippen & 81 t/ 84
_SociaalEconomischBeleid/ Wat hebben gezinnen met kinderen nodig? Referentiebudgetten.
Vooraf: niet doemdenken!
Provinciale ronden mei 2008
Mid- en Front Office TOEKOMST, PLANNING EN OVERLEGMODEL DIGITAAL SOCIAAL HUIS NA DECEMBER 2013 Koen Renders, team Mid- en Front Office, CIPAL dv.
Een toekomst voor de OCMW’s ?! Julien Van Geertsom Voorzitter.
Armoede uitsluiten, armen insluiten
BELEIDSNOTA MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE EN ARMOEDEBESTRIJDING S TAATSSECRETARIS VOOR A SIEL EN M IGRATIE, M AATSCHAPPELIJKE I NTEGRATIE EN A RMOEDE ­ BESTRIJDING.
Het persoongebonden budget en gemeentelijk beleid Persoons gebonden bekostiging Persoons gebonden bekostiging.
WELKOM. !!!???!!! ARMOEDE in BELGIË??? ZEKER WETEN!!
GOED WONEN van LEVENSbeLANG! Ouderenweekcampagne 2011.
"Beter samen leven: 10 jaar recht op maatschappelijke integratie, 10 jaar POD MI" – 13 december 2012 Atelier nr. 7 gewijd aan het "Recht op werk".
Allochtonen in het hoger onderwijs
Samenwerkende Ouderenorganisaties Brabant
EY2010 Europees Jaar van de strijd tegen de armoede en sociale uitsluiting Julien Van Geertsom.
Onderzoek naar de mogelijkheden voor de integratie van de particuliere huurmarkt in het Vlaams Woonbeleid Sociaal huren en privaat huren.
OVERZICHT Wat is de rechtenverkenner Zoekmogelijkheden –van A-Z / trefwoord –doelgroep / thema –persoonlijk profiel Handige tools –algemene rechten verbergen.
Onderbescherming en proactief handelen geduid
Digiflow - Télémarc Uitrol naar OCMW’s
Werkgroep Activering 10 januari Agenda Goede praktijk: Intégra plus "Parcours Territoriaux d’Inclusion Sociale " Stand van zaken: –Ontwerp van omzendbrief.
Koning Boudewijnstichting "De sociaalprofessionele integratievrijstelling in de berekening van het leefloon: knelpunten en denkpistes met het oog op hervorming"
Kwartaalpublicatie POD Maatschappelijke Integratie Persconferentie 31 januari 2014.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Gezondheidsongelijkheid in Gent opleiding levensverwachting Huidige situatie Doelstelling gezondheidsongelijkheid Gelijke kansen voor gezondheid Extra.
Mankracht in de bijstand?
Huursubsidie en sociale huur
SOCIAAL HUREN IN VLAANDEREN Sien Winters. INLEIDING 1994: iedereen heeft recht op behoorlijke huisvesting 1997: recht opgenomen in Vlaamse Wooncode Sociale.
Werkgroep activering 27/6/2014. Context Verschuiving focus activeringsbeleid POD –van professionele nr sociale activering en sociale innovatie Colloquium.
Federaal memorandum 2010 van de OCMW’s Algemene vergadering afdeling OCMW’s Dendermonde 17 juni 2010 Piet Van Schuylenbergh directeur afdeling OCMW’s.
Echtscheiding en sociaal kapitaal in Vlaanderen Belinda Wijckmans, Maaike Jappens & Jan Van Bavel Interface Demography Vlaanderen Gepeild 2009 Brussel,
Buitenschoolse kinderopvang in Gent en Mechelen. Behoefte aan buitenschoolse opvang MechelenGent Geen steekproef maar via verdeling van vragenlijsten.
Opgroeien in armoede en sociale uitsluiting: literatuurverkenning.
Meer interactie tussen de OCMW’s en de POD MI Social media Provinciale Ontmoetingsdagen Lente 2015.
Kinderarmoede in Vlaanderen Jo Noppe Studiedienst van de Vlaamse Regering Hoorzitting Senaat, 29 mei 2015.
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
Kinderopvang Individueel verminderd tarief en OCMW-tarief Aanpak en visie vanuit het Sociaal Huis Oostende.
Vervoerskosten op de begroting van huishoudens Sanne Lamers Onderzoeker Nibud.
Maatregelen WWB m.i.v. 1 juli 2014 en Kindregelingen Congres Sociaal Raadslieden 15 januari 2014 Stimulansz-CliP Wilma Kuiper en Jetske de Jong.
Koopkrachtberekeningen voor 100 huishoudens Nibud 12 november
De collecte is voor Red een Kind. Red een Kind geeft toekomst aan kinderen in armoede een verbindt hen met mensen in Nederland Helpt kwetsbare kinderen.
Naar een versterkt recht op wonen Knelpunten en mogelijkheden voor een versterkt recht op wonen in de OCMW - praktijk.
Meer interactie met de OCMW's via de sociale media LinkedIn: een groep voor uitwisseling van goede praktijken.
Enkele indicatoren over armoede in de regio Kempen Samen Huis van het Kind, de kracht van een netwerk Peter Anaf adviseur stad Turnhout Welzijnszorg Kempen.
Vragen vooraf Hoe staat de Nederlandse economie ervoor? Wat is de oorzaak van de financiële crisis? Zijn er wel eens belastingen afgeschaft? Hoeveel verschillende.
Maatschappelijke kosten en baten (MKBA) van re-integratie van mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt Prof Dr Alex Burdorf ism Dr Merel Schuring Afdeling.
Sociaal wonen, woonkosten en betaalbaarheid Wat vertelt het Grote Woononderzoek 2013 ons over de betaalbaarheid in de sociale huur in Vlaanderen? Dr.
Onlinehulptoepassingen in OCMW’s
Groot worden met te weinig kansen.
Armoede en sociale uitsluiting
Ilse Cornelis & Bérénice Storms
Sociale maatregelen drinkwater: preventie op maat
Groei dossiers/ lokale opleg
Decenniumdoelen2017 Hoorzitting kinderbijslag
MEEDOEN IN OSSENDRECHT EN CALFVEN
Bérénice Storms, Tinne Mertens en Ilse Cornelis
Molenhoek Doorkijk naar de toekomst Janine Meesters BAZ/O&S.
Themaboek Handicap en Armoede
De evolutie van de woonsituatie in Vlaanderen in de periode
Transcript van de presentatie:

Bérénice Storms 13 december 2012 Beter samen leven : 10 jaar recht op maatschappelijke integratie- 10 jaar POD MI, werkgroep 9, De hoogte van het leefloon Genoeg om van te leven?

Referentiebudgetten voor maatschappelijke participatie

Wat hebben gezinnen minimaal nodig om menswaardig te leven? Referentiebudgetten 1/2012

De doeltreffendheid van het leefloon gemeten met de referentiebudgetten (Vlaanderen, gezinnen in goede gezondheid)

Referentiebudgetten, gehergroepeerd naar bestedingscategorieën en vergeleken met het leefloon voor enkele typegezinnen, 2012

-Belgische minimuminkomens zijn onvoldoende adequaat om alle burgers een menswaardig inkomen te garanderen. -Vooral de hoge huisvestingskosten zorgen ervoor dat heel wat minimuminkomens, zowel uit sociale zekerheid als uit arbeid, niet volstaan om alle noodzakelijke uitgaven te kunnen bekostigen. -De situatie is gunstiger voor gezinnen met beperkte huisvestingskosten. Doch, voor heel wat gezinstypes volstaan de laagste inkomens (leefloon en minimum werkloosheids- uitkeringen) ook niet wanneer ze zich in een relatief gunstige woonsituatie bevinden. -De minimuminkomensbescherming voor gezinnen op actieve leeftijd is beter voor alleenstaanden dan voor koppels en slechter naarmate de kinderen ouder zijn. Dit komt omdat de gezinstoeslagen in de verschillende uitkeringen onvoldoende hoog zijn om de kosten van een extra volwassene te dekken, en omdat dat de leeftijdstoeslagen geen gelijke tred houden met de toename van de kosten van kinderen naarmate zij ouder worden. Doeltreffendheid Belgische minimuminkomens

Opgelet!  Referentiebudgetten geven het referentie- inkomen dat minimaal nodig is om rond te komen voor bepaalde typegezinnen in welbepaalde leefsituaties:  Er is niemand ziek  Er heeft niemand extra zorgen nodig  De huishuur en de verbruikerskosten liggen niet hoger dan gemiddeld  Gezinnen zijn goed geïnformeerd en kunnen hun budget goed beheren  Met het oog op een veralgemeend gebruik van de referentiebudgetten in de praktijk van de OCMW’s werd REMI ontwikkeld

REMI, berekent referentiebudgetten voor een menswaardig inkomen op maat -Online webapplicatie -referentie-budgetten op maat van iedere cliëntsituatie -Output: een haalbaar budgetoverzicht van noodzakelijke: -vaste kosten -leefkosten -reserveringsuitgaven -Verschaft inzicht in welke inspanningen door de cliënt en het OCMW kunnen geleverd worden met het oog op het garanderen van een menswaardig inkomen

Hartelijk dank voor uw aandacht!