Wat is een Groene Kerk? Werk maken van duurzaamheid en zorg voor de schepping. Beloven om elk jaar een nieuwe ‘groene’ stap zetten. Ervaringen delen en.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
6 Informatie bijeenkomst over de oprichting van LECO De Lokale Energie Coöperatie In de regio Opsterland.
Advertisements

Hallo allemaal! Ik ben Bert Bever! Ik ben de wereldreiziger van De Verre Naasten. Ik wil graag iets vertellen over Benin.
De vrijwilliger van vandaag • wil zich niet binden. Wel; tijdelijke taak • wil afgebakend pakket, overzichtelijk • verschillende typen mensen passen bij.
“Hoe kom ik aan klanten?”
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Duizenden mensen in de zorg zetten zich in 26 JUNI CHANGE DAY NEDERLAND Iedere dag staan er duizenden mensen in de zorg klaar om anderen te helpen. Zij.
Kennis maken met: Levend Woord Gemeente Franeker
Afscheid groep 8 Kindernevendienst en Bevestiging ambtsdragers 15 juni 2014 Thema:
Ontdekzondag Kijk… naar de leden van je gemeente als een moeder naar haar kind.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Welkom bij de cursus Handig met Internet! Handig met Internet -Wat doet u al met internet? -Wat wilt u nog meer met internet doen? -Hoe kunt u beter.
Workshop. Weet je het nog? Gemotiveerd? Geïnformeerd? Geïnspireerd? ACTIE!
Sportiviteit & Respect HC Twente 26 maart 2014
Welkom bij de tussentijdse presentatie
Christen God Relaties Geloof Werk Bidden Tijd Bijbellezen Geld kerk
Samenkracht.
Vrienden zijn er om je te steunen
Godsdienst.
In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper In de Bijbel komen we belijdenisdoen tegen bij Johannes de Doper. Hij doopte mensen.
Vanavond gaat het over: Hoe sta jij in het leven?
- 1. Waar wordt u, als u naar onze jeugd en ons jeugdwerk kijkt, nu echt blij van ? Gesprekken met jongeren Samen dingen doen Veel kinderen naar de tienerdienst.
Algemene ouderavond Leerjaar 1 Augustus 2013
Leren: wat houdt ons soms tegen...?
Welkom in ‘De Voorhof’! Hoe kijk je naar de kerkdienst?
Wie is God? Kun je Hem kennen? Wat kunnen wij van Hem weten?
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
MIS HET NIET! JE DIPLOMA.
Liturgie 18 U hebt niet, zoals het volk destijds, voor een laaiend en allesverzengend vuur gestaan, of in dreigende duisternis en woeste wind, 19 noch.
Zelhem 2mei 2013 Hanneke Verweij Biedt u hulp aan de meest kwetsbaren?
Wim Stougie - Eastermar Rebecca Onderstal - Cothen
Patiëntveiligheid Wij doen er alles aan om uw behandeling zo veilig mogelijk te doen verlopen. Zelf kunt u hieraan ook bijdragen. Hier volgen 6 tips wat.
DiaconAction Wat is DiaconAction Diaconie & Actie Jongeren komen in november en december in het hele land in actie voor mensen in hun eigen omgeving.
Wij ondersteunen en begeleiden kerken bij het gemeente-zijn in deze wereld.
God liefhebben boven alles En je naaste als jezelf?!
Met de handen in het haar? Twee projecten voor de prijs van één! - cursus: kleine kinderen helpen groot worden. - Inforeeks: hoe ga je als ouder om met.
Kom in actie tegen eenzaamheid!
workshop Fraude voorkomen in het Sociaal Domein
Welkom in groep 7A!. Kennis maken Vertel van wie u de ouder bent en daarna iets over uw kind. Bijvoorbeeld: karakter, hobby’s, sterke punten Voorstellen.
De Bijbel, het meest verkochte boek….
Do’s & dont’s coachen Ex gedetineerden Inburgering Langdurig werklozen Hangjongeren studenten.
Geestkracht Verbondenheid Gegroeid vanuit geestkracht samen met het CAW, SOMA, CAD, CGG Groei Uitbreiding naar andere organisaties toe zoals het OCMW…
Prokkelweek maandag 6 t/m zaterdag 11 juni 1 week als voorbeeld voor de rest van het jaar.
Een baan, groei in hun gemeente, kinderen vertellen wie Jezus is: dat zijn de dromen van jonge christenen wereldwijd. Het is Biddag! Bid je mee? Voor.
Een baan, groei in hun gemeente, kinderen vertellen wie Jezus is: dat zijn de dromen van jonge christenen wereldwijd. Het is Biddag! Bid je mee? Voor.
Gastvrije Social Media Communiceren met uw omgeving. twitter.com/nbovtweets facebook.com/nbovbakkerij youtube.com/nbovbakkerij.
DE KIEZENDE GOD SPREEKT DOOR JEZUS CHRISTUS – WAT EEN ZEKERHEID! - welke zekerheid heb je over je uitverkiezing - 1. Zekerheid in Christus – - niet ‘later.
Vroegtijdige stotterbehandeling Het Lidcombe Programma De behandelgids van het Lidcombe Programma kan gedownload worden van de website van het Australian.
Voorganger:ds. A. Robbertsen Welkom in deze dienst Schriftlezing:Openbaring 1 : 1 – 8.
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
BRENGEN IN PLAATS VAN HALEN Welkom bij de workshop Presentatie: Herma Wichman specialist in een heldere stip focus en strategie.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
1 Serie leerdiensten ‘Tucht’ 1.Basis en doel 2.Voorwaarden voor goed functioneren 3.Praktijk Waarom tucht? -Heiligheid van de gemeente -Behoud van de zondaar.
Les 11 voor 12 maart In de Grote Strijd vocht Petrus een persoonlijk gevecht uit, daarom kan hij ons leren hoe om te gaan met de dagelijkse strijd.
Een gezegende sabbat!. Wij, Zevendedags-Adventisten van Rotterdam Noord willen, geleid door de Heilige Geest, Jezus Christus navolgen. Dit doen we door.
Welkom in gemeente Rotterdam-Noord
Kort doopformulier voor de kinderdoop
Het werk van de Geest.
1 Wat er was vanaf het begin, wat wij gehoord hebben, wat wij met eigen ogen gezien en aanschouwd hebben, wat onze handen hebben aangeraakt, dat verkondigen.
DE HERE VRAAGT: WAAR GA JE HEEN?
1.
Titel Stap 1 Aanleiding Stap 2 Als we niets doen Stap 4 Aanpak
What will you do to change the
In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling.
Les 2 Jouw keus of Gods keus?
Bijvoorbeeld zoals de Johanneskerk in Amersfoort
Medianest is een initiatief van Mediawijs en LINC – waarbij we samen met20+ experts (ac ademisch en uit het veld) informatie in klare taal creëerde rond.
geloofsgesprek Waarom het ‘geloofsgesprek’ op de agenda van de Ring?
De volgende stap op weg naar burgerparticipatie in Roermond
Transcript van de presentatie:

Wat is een Groene Kerk? Werk maken van duurzaamheid en zorg voor de schepping. Beloven om elk jaar een nieuwe ‘groene’ stap zetten. Ervaringen delen en leren van andere kerken, elkaar aanmoedigen.

Kern van GroeneKerkenactie Gaat om een belofte, geen keurmerk. Gaat uit van uw eigen situatie en karakter als kerk en gemeenschap. Richt zich op het goede wat u al doet en kunt gaan doen. Elke stap in de goede richting is van belang. Richt zich tot alle kerkgenootschappen.

Belang van GroeneKerkenactie Elkaar en omgeving laten zien dat geloof leidt tot zorg voor elkaar en de schepping. Vlam brandend houden. Langzaam maar zeker werken aan een duurzamere kerk en maatschappij. Groene Kerken zijn met elkaar verbonden, helpen elkaar als nodig.

Waarom meedoen? Samen zorgen voor de aarde en alles waar daarop leeft. De Bijbel roept op om werk te maken van een rechtvaardige levenshouding en om te zien naar de naaste. Groen zijn betekent De ander niets tekort doen. Meedoen is leuk en geeft kerk zijn nog meer waarde.

Elk jaar een nieuwe stap? De actie moedigt kerken aan om elk jaar een nieuwe stap te zetten die de kerk duurzamer, eerlijker, milieubewuster maakt. Dat kan van alles zijn: aandacht vragen in samenkomst en liturgie; een actie voor jong en oud; een aanpassing in of rond het gebouw; inkoop of financieel beleid. Kies iets wat bij u past.

Een Groene Kerk herken je zo De kerk zet zich in voor een duurzame en rechtvaardige wereld. Zo is zij een voorbeeld voor mensen binnen en buiten de kerk. Op de muur hangt een bordje: Wij zijn een Groene Kerk. U bent aanspreekbaar op die belofte. Elke Groene Kerk wordt in kaart gebracht op www.groenekerken.nl »

Is er wat hulp van buitenaf? Website groenekerken.nl met uitgebreide informatie over duurzaam kerkbeheer. Folder, startpakket en nieuwsbrief. Landelijke ontmoetingsdag. Ervaren sprekers en materialen. Vraagbaak via de website. Maar bovenal: tal van andere kerken in uw omgeving die u willen helpen!

En nu aan de slag! Ga het gesprek aan in uw kerk of parochie. Vraag uw bestuur, kerkenraad om steun voor het plan (verder) ter hand te nemen. Bespreek wat je snel aan kunt pakken. Maak gebruik van de tips op website en vraag eventueel om advies. Begin met een (eerste) stap. Meld je kerk of parochie aan als Groene kerk.