Eieren en Ei bereidingen
Inleiding Een kip legt gemiddeld tussen de 150 en 200 eieren. Naast kippeneieren worden er ook eenden, ganzen en kwarteleieren gebruik. Een ei levert veel eiwitten, maar kan ook je cholesterol verhogen.
Functie van het ei Garnering Bindmiddel Rijsmiddel Luchtigmaker Plakmiddel Glansmiddel Zelfstandig gerecht
Samenstelling 75 % water 13% eiwit 11% vet (voornamelijk in de dooier). Mineralen: calcium en ijzer. Vitaminen: A-, D- en B (in de dooier). Lecithine.
De bouw van een ei
Soorten kippeneieren Legbatterij Scharreleieren Voliére-eieren Vrije uitloop eieren Biologische eieren
De inkoop van eieren De kippeneieren worden in de volgende gewichtsklassen ingedeeld: S = minder dan 50 gram M = 53 tot 63 gram L = 63 tot 73 gram XL = 73 gram of meer
Het bewaren van eieren. Koel en donker (max 12 graden) Gekookte eieren in koelkast. Gepelde eieren onder water in de koelkast. Eidooier onder olie in koelkast. Eiwit afgedekt in koelkast. Eieren uit de buurt van sterk ruikende producten houden.
Gepasteuriseerd eieren, eigeel en eiwit
Eierbereidingen
De verschillende eierbereidingen Koken Pocheren Bakken Uitsmijter Frituren Roereieren Eieren ‘en cocotte’ Omeletten