Wat is het cAt-project? Geïntegreerd project voor oppervlakteberging van het Belgische categorie A-afval Samensmelting van technisch veilige oplossing.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
BIM vraagt om integraal samenwerken
Advertisements

9 oktober 2012 Kick off Centrum Duurzaam. Wat technisch mogelijk is Duurzaam doen.
De Horstgemeenschap Van passanten tot participanten.
De Groene Heuvel “Hof van heden en de toekomst”. Schetsen voor de toekomst.
Een nieuwe visie op vastgoed
Olga Haarman, 11 juni 2009 Kulturhusberaad Positionering van het Kulturhus 1.
Bedrijventerreinen als economische motor Presentatie door drs. Gerrit Ybema Ybema Economy Solutions Bedrijventerreincongres 2006 Zutphen, 5 oktober 2006.
Interpretatie van artikel 12 ARBIS Beheer van wijzigingen VAN WONTERGHEM Frederik - FANC VAN DEN BERGHE Yves - Bel V.
Transitie jeugdzorg.
Transitie-arena 3 juni 2010 To Simons. Maatschappelijke uitdagingen.
PARTICIPATIEF LEREN IN BUURTDIENSTEN
GOED BETER BEST! Op weg naar kwaliteitsvolle jeugdlokalen en jeugdverblijven 19 maart 2011.
Strategie Arie Meulepas 9 & 10 nov
‘Duurzame energie’-projecten
Kansen Voor Jongeren Voorlichtingsbijeenkomst 26 maart 2012.
Platform Duurzame Digitale Toegankelijkheid Vlaanderen Bart De Nil (FARO) Rony Vissers (PACKED) 16 november 2011 | Archipel eindevent.
Leeftijdsvriendelijke gemeente: een hefboom voor actief ouder worden
Europees Plattelandsontwikkelingsbeleid Concurrentievermogen steunverleningLeefkwaliteit.
Onderzoek naar werkzame factoren en methodieken in omgaan met agressie Ilse Smits Studiedag ‘Efficiëntie en effectiviteit in de bijzondere jeugdzorg,
Flankerend onderwijsbeleid. Waarom? Vlaams lokaal onderwijsbeleid heeft lokale hefbomen nodig vb inzake kleuterparticipatie, spijbelen,… + lokale besturen.
Introductie 28/07/2014 Digitaal Archief Vlaanderen.
Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt Ondernemingsplanning VREG Netwerk organisatiebeheersing – 24/03/2011.
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
Visienota professionalisering Toeristisch Onthaal Waar staan we & waar gaan we naartoe? Koen Craenen, projectcoördinator toeristisch onthaal.
pag. 2 VUB Richtlijnen Inter-institutionele akkoorden Erasmus+ ( )
Door M.J.Roos Hogeschool Rotterdam Cluster Ribacs
Haarlems Inkoop- en Aanbestedingsbeleid
1 Project “volkstuinen” bij VLM 2010 Behoeftebepaling buiten de steden 2010 Handleiding voor gemeenten 2011 Prefinanciering grondaankoop 2012 Projectsubsidies.
Damme en Knokke-Heist VOORSTELLING THUISZORGPLATFORM.
Online platform voor hergebruik van voorwerpen uit Tentoonstellingen en Podiumkunsten.
Puzzelen met de provincie Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie mei 2011.
Het KB e-Depot Waarom, wat en voor wie
1 1 ZO ZEIST Bouwen aan Brieven november Doelen Programma Dienstverlening aansluiten wensen en behoeften klant voldoen aan wettelijke eisen denken.
Welkom Workshop: Vereniging van de Toekomst Programma: -Voorstellen -Introductie Huis voor de Sport Limburg -Vereniging van de Toekomst.
TECHNIEK OP SCHOOL IN DE 21 STE EEUW SYNERGIE PROJECT BC2000 Presentatie samenwerking Buninessclub 2000.
Leren in de regio Marc van Rooden, 26 mei Wat is RegioLeren Regio Leren is het ontwikkelen, uitbouwen en onderhouden van een regionale kennisinfrastructuur.
De openbare bibliotheek in verandering Presentatie bibliotheekvernieuwing in West-Friesland M. van Wijk Mei 2008, Stede Broec.
Brede School Update AV 8 juni Brede school – Waar gaat het over ? Doel: –nieuwe school –maatschappelijk engagement, integratie Middelen –PPS-structuur:
Netwerk Ouderenzorg Regio Noord 5e subsidieronde Nationaal Programma Ouderenzorg.
Perspresentatie Gemeenteraadsverkiezingen 14 oktober 2012.
BEISLOVEN Deze presentatie toont de nieuwe mogelijkheden van PowerPoint en kan het beste worden bekeken als een diavoorstelling. Deze dia's zijn ontworpen.
een nieuwe LEADER periode
Waarom wordt uw gemeente ook leeftijdsvriendelijk?
Woningstichting realiseert en initieert Verkenning zonder voorwaarden vooraf –Samenhang ouderinitiatief –Samenhang bewoners –Ideeën, wensen, eisen en vragen.
BEDENKINGEN BIJ DE VISIE VAN OUSMANE SY ROND DECENTRALISATIE Jean Bossuyt.
REISBEURZEN 2007 studenten reizen naar het Zuiden VLIR-UOS / K.U.Leuven.
Middelen voor je buurtproject 28 maart Sessie 2.
De Wiekelaar als ontmoetingspunt De rol van Kulturhusen en de Wmo.
Woonprogrammatie West-Vlaanderen
Project 3 Pedagogisch werken in de wijk Bijeenkomst 1 Kwartaal 1, schooljaar 2015/2016 Klas: VQR2A Docent: Petra van der Zee.
Wmo-scan voor dorpshuizen! Plattelandsparlement 14 november 2015 Gerrit Kapteijns.
Relatie tussen Architectuur en Beheer. Inleiding  Architectuur:  Inzicht in samenhang en beheersing van verandering;  Actuele problematiek  Architectuur.
Projectbureau Herbestemming Kerken Begeleidingsaanbod voor steden en gemeenten voor haalbaarheidsonderzoeken rond de toekomst van parochiekerken Samenwerkingsverband.
Bouw en verbouw van een accommodatie Het bouwprocess.
Experiment 3: Stimulering museumbezoek via social media en games.
Tijs van Ruiten, directeur. Nationaal Onderwijsmuseum. Grootste collectie ter wereld; bezoekers in museum; bezoekers buiten museum;. Sterk.
Wijkvergadering Zoersel Project woon – en zorgcentrum Zoersel Woensdag 29 april 2009.
Vlaamse NME-dag Natuur- en milieueducatie (NME) in Vlaanderen: een druppel op een hete planeet? Brussel, 20 oktober 2009.
PPS Zoersel dorp Wijkoverleg 29 april 2009 Zonneputteke.
Aanbesteding Storage, servers en Back up
Aanbesteding HHs Collegeweb.
Doorgroei ondernemingen met behoud beslissingscentrum
Omgeving op Mensenmaat
Prijsvraag digitale economie informatiesessie 19 oktober
Nedgraphicsdag 18 september 2012
Progressief universalisme
wetteren aan de schelde GECORO – 6 februari 2012
Project Luchtruimherziening
Waarom wordt uw gemeente ook leeftijdsvriendelijk?
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Wat is het cAt-project? Geïntegreerd project voor oppervlakteberging van het Belgische categorie A-afval Samensmelting van technisch veilige oplossing met sociale en economische projecten met positieve impact op welvaart en welzijn in de regio. Vandaag, maar ook in de verre toekomst.

Wie is wie? NIRAS: verantwoordelijk voor het beheer van het Belgische radioactief afval, om milieu en bevolking doeltreffend te beschermen tegen de risico’s ervan Lokale partnerschappen STORA en MONA, opgericht om de inwoners van Dessel en Mol van dichtbij te betrekken en te laten participeren in het cAt-project

Geïntegreerde benadering Ontwerp + vergunningen Wat voorafging Oppervlakteberging in Dessel Een geïntegreerd project Participatief proces Beslissing 16/01/1998 Beslissing ministerraad 23/06/2006 Louter technische benadering Geïntegreerde benadering masterplan Ontwerp + vergunningen 1982 Verkennende studies 1998 Voorontwerp 2006 2010 2012 Bouw en uitvoering 2016 Exploitatie ► ontwerp van het volledige project gaat laatste rechte lijn in ► vergunningsdossiers en -aanvragen lopen ► financiering wettelijk gegarandeerd

Van afvalvat tot eindafdekking Opslaggebouw/ verwerking IPM Transport per spoor Caissonfabriek

Zeven bouwstenen, één geïntegreerd project Zeven deelprojecten Samenhang & integratie: zowel organisatorisch als fysiek, op de site

Inspraak en participatie verzekeren: vandaag, morgen en daarna Blijvende participatie: voor alle partijen een plus Mate van participatie afhankelijk van deelproject en tijdsperiode Participatie gaat verder dan enkel cAt-project, ook nucleaire activiteiten in de hele regio NIRAS, STORA, MONA en RESOC Kempen gestart met het regionaal overlegplatform (ROP) ‘cAt in de regio’ : win-win mogelijkheden voor cAt en de regio

Regionaal Overlegplatform ‘cAt in de regio’ Faciliteren win-win projecten cAt en de regio Kick-off november 2011: brainstorm rond diverse thema’s (sociale economie, toerisme, vorming, natuur & duurzaamheid, industriële opportunitieiten) Suggesties en voorstellen gecombineerd tot eerste set projecten: Afvalbeheer nu en straks: kennisopbouw op de schoolbanken cAt als innovatieproject voor maatschappelijk verantwoord ondernemen Naar een klimaatneutrale cAt-site Het communicatiecentrum: nucleair toerisme in de praktijk Beheerplan voor een waardevol heide- en vennegebied Twee cases rond kansen voor bedrijven: caissonfabriek en kade

Het communicatiecentrum in Dessel Situering Onderdeel van het geïntegreerd project voor de berging van het laag- en middelactief, kortlevend afval in een oppervlaktebergingsinstallatie in Dessel Een van de voorwaarden die STOLA gesteld heeft om het bergingsproject in Dessel te aanvaarden Communicatiecentrum is uitgewerkt in een voorstudie, basis STOLA-rapport Krijtlijnen communicatiecentrum beschreven in het Masterplan 2010

Het communicatiecentrum in Dessel Waarom? Knooppunt van informatie over het beheer van radioactief afval en het cAt-project Inspelen op vraag van bevolking naar duidelijke en transparante informatie over nucleaire activiteiten in de regio 50 jaar nucleaire activiteiten in Dessel-Mol-Geel benutten voor toeristische uitbouw van de regio Drie onderdelen, complementair & fysiek geïntegreerd: Contact- en onthaalcentrum Themapark Digitaal en interactief netwerk Alles in 1 geïntegreerd geheel dat meerwaarde biedt voor de lokale gemeenschappen Wanneer? Opening ten vroegste 2017 door planologische en vergunningsprocedures

Het communicatiecentrum in Dessel Waar? Inplanting op de hoek van de Gravenstraat en de Kastelsedijk

Contact- en onthaalcentrum Wat? Centraal aanspreek- en dialoogpunt van nucleaire sector Informatie verstrekken over het nucleaire, veiligheidsplannen, meetresultaten, transporten enz. Ombudsdienst: vragen, voorstellen en klachten van bevolking Bibliotheek en mediatheek, vulgariserend Bundeling van alle plaatselijke diensten ivm het nucleaire Lokalen ook beschikbaar stellen voor lokale gemeenschap (vergaderlokalen, multifunctionele zaal) Voor wie? In eerste plaats voor inwoners van Dessel, Mol en omgeving

DIN Wat? Voor wie? Inhoud? Proefproject Digicat Digitaal televisiekanaal en website Voor wie? Inwoners van Dessel, Mol en omgeving, bij uitbreiding iedereen Inhoud? Uitgebreide, toegankelijke informatie over nucleaire activiteiten en bedrijven, over preventie- en veiligheidsmaatregelen Communicatie binnen lokale gemeenschap (gemeenschapstelevisie) Proefproject Digicat Begin 2010 (looptijd 3 jaar) Testen van de technische & organisatorische haalbaarheid & communicatieve efficiëntie

Themapark Wat? Attractieve informatie over het beheer van radioactief afval en zijn context Eigentijds doecentrum met interactieve opstellingen Tijdelijke tentoonstellingen Wetenschapsshows en wetenschapsklassen Voor wie? Gezinnen, toeristen Schoolgroepen Bedrijven en groeperingen 40.000 bezoekers per jaar

Multifunctionele voorzieningen gebundeld in of rond het centrumplein Agora: Ontvangstbalie: zowel voor contact en onthaalcentrum als voor themapark Wacht- en picknickruimte, vestiaire, sanitair,… Presentatieruimte nucleaire activiteiten Infopunt toerisme Eetcafe Shop Multifunctionele zaal: voor diverse doeleinden (lezingen, congressen, verenigingsleven,…) Polyvalente lokalen: workshops, vergaderingen, tijdelijke tentoonstellingen

Proefproject Digicat Aantonen v/d technische en organisatorische haalbaarheid & communicatieve efficiëntie v/h DIN Interactieve website en digitaal televisiekanaal Online november 2010: www.digicat.be of achter de rode knop bij RTV – kijkers Telenet: heel Vlaanderen Gemeenschapstelevisie + informatieve laagdrempelige filmpjes over het cAt-project Ter beschikking van de vrijwilligers 4 complete camerasets, mini-televiestation in Dessel (montagecellen, inleesstudio,…) Opleiding + begeleiding door RTV 31 vrijwilligers actief 100ste filmpje online sinds november 2011 Kijkcijfers 2011: + 33.000 (totaal aantal filmopvragingen - website + iDTV)

Beeldkwaliteitsplan + ontwerpwedstrijd Toekomstvisie: landschap kan uitgroeien tot waardevol heide- en vennenlandschap

Beeldkwaliteitsplan + ontwerpwedstrijd

Beeldkwaliteitsplan + ontwerpwedstrijd Visie uitgetekend in het beeldkwaliteitsplan, inclusief richtlijnen gebouwen, materialen, wegen, ...  Bergingssite krijgt eigen identiteit

Beeldkwaliteitsplan + ontwerpwedstrijd Opmaak referentieontwerpen Communicatieparcours ‘Infrastructuur’ berging Objecten Organisatie ontwerpwedstrijd Besloten internationale wedstrijd Communicatiecentrum + buitenruimtes + bezoekerscorridor

Sitebezoeken Vrij toegankelijk pad Natuurleerpad Wandel- en fietspad Informatiepanelen Doortrekken lus van 4,5 km rond deel nucleaire site

Sitebezoeken Begeleide bezoeken Vanuit communicatiecentrum (vooraf inschrijven) Procesflow v/h afval (verwerking, opslag, IPM, berging) Technische bezoeken voor professionelen Bezoekerscorridor

Planning 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Conventionele vergunningen   2012  2013 2014 2015 2016 2017 kw 1 kw 2 kw 3 kw 4 Conventionele vergunningen Aanbesteding architectuur Architectuur + bestek Aanbesteding bouw Bouw + inrichting Exploitatie

Detailstudies 6 deelprojecten: Contact- en onthaalcentrum DIN Themapark Sitebezoeken Architectuur en omgevingsinrichting Beheerstructuur Gestuurd en opgevolgd in 1 projectgroep en werkgroepen

Methodiek deelprojecten Visienota’s Afbakening deelproject Betrekken andere actoren Doelgroepen en behoeften actualiseren Middelen actualiseren Behoeften voor het gebouw en de omgevingsinrichting actualiseren Financiering onderzoeken Beheer en exploitatie onderzoeken Vervolgtraject vastleggen Rapporteren Realisatie opvolgen

Prioriteiten Organisatie ontwerpwedstrijd Input voor projectdefinitie Scope Procedure Programma van eisen Input voor projectdefinitie Verderzetting Digicat

Timing ontwerpwedstrijd 2012 2013 2014 2015   communicatiecentrum conventionele vergunningen RUP beeldkwaliteitsplan startnota + projectdefinitie Aanbestedingsprocedure Architectuur + bestek Aanbestedingsprocedure bouw Bouw

Ontwerpwedstrijd: scope Communicatiecentrum, parking, ontsluitingsinfrastructuur, natuurleerpad, evenementenweide Begrepen binnen de 15 ha op de hoek van de Gravenstraat en de Kastelsedijk Bezoekerscorridor

Ontwerpwedstrijd: procedure Gesloten ontwerpwedstrijd Procedure in 2 stappen: selectieronde en de eigenlijke wedstrijd Laagdrempelige selectiecriteria: veel bureaus kunnen zich kandidaat stellen Taal en kennis lokale context zijn vereist Zeer selectief op het vlak van referenties: enkel bureaus weerhouden met voldoende ervaring + de complexiteit van de opdracht aankunnen. Enkel geselecteerde ontwerpers mogen een ontwerp indienen Garanties inbouwen voor een kwalitatieve wedstrijd Objectiviteit: opnemen in het bestek: jurysamenstelling en beslissingsbevoegdheid jury (bindend advies voor de selectie van kandidaten + opstellen ranking van de voorontwerpen) Interessanter voor de geselecteerde ontwerpers, want grotere winstkans

Ontwerpwedstrijd: procedure Keuze voor een voorontwerp ipv schetsontwerp Gelet op de stringente planning is een keuze ontwerp aangewezen Gelet op de stringente planning dient het ontwerp zo ver mogelijk uitgewerkt te zijn, dus een voorontwerp ipv een schetsontwerp Mogelijke knelpunten: Bouwbudget en programma van eisen moeten vastgelegd worden in projectdefinitie. Invulling themapark onduidelijk: ontworpen als “lege doos”. invulling zal zich hierop moeten afstemmen.

Projectdefinitie: inhoud Synopsis Beknopte voorstelling van het geïntegreerd project van oppervlakteberging Beknopte voorstelling van het communicatieparcours De ontwerpopdracht voor het communicatiecentrum De architectuuropdracht Voorwerp van de opdracht Teamsamenstelling Het programma van eisen Wensen en doelstellingen van de opdrachtgever De bouwlocatie Stedenbouwkundige randvoorwaarden Bouwprogramma Prestatie- en duurzaamheidseisen Budget De ontwerpcompetitie Timing

Projectdefinitie: input Het STOLA-rapport: programma van eisen Geconcretiseerd en geupdated in voorstudie voor het communicatiecentrum Programma van eisen Communicatienoden van NIRAS Knowhow BUUR + literatuur + 11 benchmarks Fysieke uitwerking met aantal multifunctionele/gemeenschappelijke ruimten Grotendeels geconsolideerd in masterplan DIGICAT Evaluatie Input programma van eisen door RTV Het Beeldkwaliteitsplan (BKP) Herziening materiaalgebruik en inrichting buitenruimte Introductie van de bezoekerscorridor De organisatie van de sitebezoeken: passerelle

Mijlpalen Midden 2012: Midden 2013: Midden 2015: bouw Visienota’s deelprojecten Beslissing Digicat Projectdefinitie Procedure ontwerpwedstrijd Midden 2013: Keuze ontwerp architectuur Midden 2015: bouw Midden 2017: exploitatie