Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 29 januari 2010 Spaanse wijnen Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 29 januari 2010
Spanje in de wereld
Spanje appellaties: 70 DO’s
Historiek in een notendop Wijnbouw wellicht gestart 3000 jaar geleden Eerste wijnbouw in Andalusië Evolutie lichtjes gestopt door Arabische bezetting in de 8ste eeuw (maar kloosters verbouwden verder) 19de eeuw zware verwoestingen door phylloxera Eerste wereldoorlog, tweede wereldoorlog en het Franco regime waren ook hinderpalen
Historiek (2) Laatste 25 jaar waren cruciaal voor Spanje: -subsidies uit Europa -lagere rendementen -temperatuurscontrole -eliminatie van minderwaardige druivenrassen -verbeterde vinificatietechnieken -meer en meer Franse eikenhouten vaten in plaats van Amerikaanse vaten -zoektocht naar meer verfijning -reserva en gran reserva verdwijnen van het toneel
Spanje appellaties: 70 DO’s
Calatayud In 1990 D.O.-status Na Cariñena, de grootste kwaliteitswijnproducerende regio in Aragon Sinds die tijd heeft de streek zijn wijnkwaliteit zowel bij de coöperaties als bij de particuliere bodega's steeds verder geperfectioneerd door vooruitstrevende verbeteringen door te voeren Zware investeringen in nieuwe technologie, nieuwe wijnbereidingssystemen en plant- en teeltkundig onderzoek 5350 hectare, gemiddelde hoogte tussen de 550 & 880 meter Bruine kalksteen en leem op leisteen en gips Zomer tot 39° C, winter tot -8°C Continentaal klimaat met 336 mm regen per jaar
Baltasar Garnacha Vinas Viejas 2006 Bodegas San Alejandra Bodegas San Alejandro werd in 1962 opgericht en bevindt zich in Calatayud, in de provincie Zaragoza. Beste wijnen op basis van Garnacha Wijngaarden liggen op ongeveer 750 meter boven de zeespiegel ‘s nachts verkoeling Klimaat perfect voor wijnteelt: weinig regen, zeer veel zon Laat in de herfst geoogst, met name in de eerste twee weken van oktober, waardoor de druiven erg rijp kunnen worden binnengehaald Bodem bestaat vooral uit rotsachtig materiaal uit de nabij gelegen bergen, vermengd met een hoogwaardige kleisoort die perfect draineert Moderne uitrusting Voor wie zich afvraagt waar de naam vandaan komt: Baltasar Gracian was een Spaanse Jezuïet (1601-1658) die bekend werd als schrijver en werd geboren in Calatayud.
Baltasar Garnacha Vinas Viejas 2006 Bodegas San Alejandra “Viñas Viejas” (oude wijnstokken), want ze zijn tussen de 60 en de 80 jaar oud. De wijngaard ligt hoog tegen het gebergte, tussen 600 en 1000 meter en levert slechts lage rendementen Vatrijping gedurende 10 maanden in zowel Amerkaanse als Franse eikenhouten vaten Parker gaf deze wijn een score van 91/100
Spanje appellaties: 70 DO’s
DO Valencia Dominantie door oude wijnbouwgebieden rond Valencia, de derde stad van Spanje (lokaal Levante) Groot aantal verschillende druivensoorten die in vier verschillende subzones verbouwd zijn Elke subzone heeft zijn eigen vinificatietradities Dankzij de eeuwenoude export door de haven van de stad is de productie hier meer gericht op de buitenlandse 17500 hectare,gemiddeld hoogte van 175-625 m Alluviaal (laagland), kalksteen (hoogland), zanderige bovenlaag in Alto Turia 35 tot 40° C in zomer, in winter tot -5 400 mm regen per jaar, mediterraan klimaat
Maduresa, Celler del Roure, 2006 Pablo Calatayud erkent als één van de stars in het nieuwe Spanje 22 hectare wijngaarden Gesticht in 1996 2000 was eerste oogst 30 % Mando, 20 % Monastrell, 15 % Merlot, 15 % Petit Verdot 12 maanden rijping op nieuwe Franse eik
Monastrell - Mando Monastrell -synoniem is Graciano -afkomstig uit Rioja -rijk aan kleur -alcoholrijk -veel tannines -indien monocépage kan ze nogal boers overkomen Mando is een lokale bijna uitgestorven druif -veel kracht -veel fruit -sappig
Celler del Roure
Spanje appellaties: 70 DO’s
Tierre de Terrerazo Totaal ongekende appellatie uit de DO Valencia (Levante), maar theoretisch in Utiel-Requena (massawijnen) 1 gekend domein (Mustiguillo) en 1 gekend wijnbouwer (Toni Sarrion) Is een Vinos de Pago: mini-appellatie status dwz wijnen van één domein Wijngaarden in een vlakte op 800 meter hoogte Voornaamste druif is Bobal
Bobal Oorsprong Spanje Heel rijk aan kleur Steeds in assemblage Sterk van smaak Rond Stevige maar toch fijne tannines Goede bewaarkracht
Finca Terrerazo 2006 800 meter hoogte Arme kiezelrijke kalkgrond Moderne vinificatie Toni Sarrion: wijnmaker van het jaar in 2004 70 % Bobal, 5 % Cabernet Sauvignon, 25 % Tempranillo 22 maanden rijping op Franse en Amerikaanse eik waarvan 80 % nieuw
Spanje appellaties: 70 DO’s
Priorat DO sinds 1954, DOC of DOQ (Catalaans) sinds 2000 Mesoklimaat: Mediterraans maar door de hoogte en ligging beïnvloed door een zeebries in de namiddag 600 mm regen per jaar, 2.600 uren zon Warme dagen maar koude nachten in de zomer In zomer tot 35°C, in winter tot 0° C Terroir met llicorella (rode kwarts en leisteen) Op 15 jaar gegroeid van 5 tot meer dan 80 domeinen 20 verschillende druivenrassen, heel weinig wit 1820 hectares op 100 tot 700 meter hoogte, steile hellingen Oorsprong naam: klooster van Scala Dei
Els Pics, 2007, Priorat Eigendom van Belg Philippe Lambrecht (samen met familie Vanhoutte) Domein heet Bodegas Mas Alta Maken 4 wijnen: Els Pics, Arigas, Las Basseta, La Creu Alta Geholpen door wijnmaker Laurent Tardieu uit de Rhône 60 % Grenache, 35 % Carignan, 5 % Cabernet Sauvignon
Spanje appellaties: 70 DO’s
Toro (Castilla Y Leon) DO sinds 1987 Laatste 15 jaar enorme comeback Rijke, rijpe en krachtige wijnen met veel fruit 5625 hectare, 650 tot 825 meter hoogte In de zomer tot 40°C, in de winter tot -10°C 300-400 mm regen per jaar Continentaal klimaat Wijnbouw sinds de 1ste eeuw voor christus 75 % van de aanbouw is Tinta de Toro (lokale naam voor Tempranillo)
Tinta de Toro De “Dictionnaire Encylopédique des Cépages” van Pierre Gallet erkend dat de Tinta de Toro een lokale variatie is op de Tempranillo Veel kleur (2,7 x meer dan de Cinsaut) Zeer geparfumeerd: frambozen Alcoholisch Mankeert soms wat zuren Zeer fruitig
Pintia, Vega Sicilia, Toro, 2006 Jongste prestigeproject van de familie Alvarez 95 hectares waarvan de helft zeer oude wijngaarden Eerste jaargang in 2001 die in 2004 op de markt kwam Naam komt van oud-Romeins dorp Pintia (4° eeuw voor Christus) Buren van gekende wijnmaaksters Los Dos Victorias 100 % Tinta de Toro 13 maanden rijping op nieuwe Franse eik
Spanje appellaties: 70 DO’s
Rioja DO sinds 1925 Sinds 1991: D.O.Ca (Denominación de Origen Calificada, ofwel Gekwalificeerde Herkomstbenaming) 62500 hectares op 350 tot 650 meter hoogte Rioja Alavesa: kalkhoudende klei; Rioja Alta: kalkhoudende klei, ijzerhoudende klei en alluviale bodem; Rioja Baja: ijzerhoudende klei en alluviale bodem. Maximaal 40° C en minimaal -5° C 450 mm regen per jaar Atlantisch-Mediterraans klimaat Wijnbouw sinds 2000 jaar Veel invloed van Ebro-rivier 65 % van de aanplant is Tempranillo
Remirez de Ganuza, Reserva 2004, Rioja Voor Rioja staat Reserva voor: minimaal 12 maanden hout, 12 maanden fles; vrijgave op 1 december, 3 jaar na het oogstjaar Fernando Remirez was makelaar in wijngronden Enkel wijnstokken van gemiddeld 60 jaar Enkel gebruik van “Los Hombros” deel van de tros (bovenste deel = meest geconcentreerde druiven) A-commerciële wijnen die geduld vragen 90 % Tempranillo, 5 % Graciano, 5 % Viura & Malvasia 23 maanden rijping op nieuwe Franse en Amerikaans eikenhouten vaten
Spanje appellaties: 70 DO’s
DO Pla i Llevant (Mallorca) DO sinds 9/1999 260 hectares 100 meter hoogte Sinds Romeinen wijnbouw Andere D.O. op eiland is Binasalem (1991) Vlak terrein met kalkondergrond Mediterraans klimaat
Jaume Mesquida , Monastrell, 2005 Familiedomein gesticht in 1945 Derde generatie: zus Barbara en broer Jaume Vernieuwers en pioniers Veel autochtone druivenrassen Gevestigd in dorpje Porreres, oud en historisch plekje 100 % Monastrell 14 maanden rijping op Franse eik
Spanje appellaties: 70 DO’s
Ribera del Duero 1982 toekenning van DO Letterlijk: oevers van de Duero Uitgestrekt over 4 provincies Tussen de 500 en 800 meter hoogte Arme zandgronden, kalkgronden, alluviale kiezelgronden langs de oevers 20 000 hectare Tot 40° C in zomer, tot -20°C in winter In zomer warme dagen maar koude nachten Dominantie van Tinto fino of Tinta del Païs (de lokale variëteit van de Tempranillo
Tinta del Pais-Tinto fino Spaanse oorsprong Goed gekleurd Zeer geparfumeerd Doet soms aan Frambozen denken Alcoholisch Mist soms wat zuren Bewaartannines Heel goede bewaarkracht
Alion, Vega Sicilia, 1996 Eigendom van familie Alvarez Rijkste geschiedenis maar ook één van de modernste wijnbouwbedrijven Ook aktief in Toro, in Hongarije (Oremus – Tokaj) 100 % Tinto fino 13 maanden rijping op nieuwe Franse eik Opgericht in 1991 18 hectares naast de Valbuena wijngaard
Dank voor uw aandacht ‘Bij een fles goede wijn vergeet ik mijn zorgen, maar nooit ben ik door mijn zorgen een goede fles wijn vergeten.’