Conclusie? “Kunst ontstaat niet in een vacuüm, gemaakt door een geïsoleerd genie in een eenzaam atelier, maar wordt beïnvloed door de tijd en plaats waar.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De twintigste eeuw Massacultuur vanaf 1950
Advertisements

1.2 Renaissance verbreidt zich over Europa
Cultuur van het Moderne
Postmodernisme - verdwijnen van idealisme - gedachten (politiek, religieus etc) worden gekozen op basis van bruikbaarheid In kunst: geen vernieuwing.
Romantiek en realisme 12 vwo.
Wereldoorlogen Kenmerk 38b Totalitaire ideologieën in de praktijk: fascisme/nationaal-socialisme Les 3 – Nazificatie van de samenleving.
April 2006 Annie M.G. Schmidt school Welkom in de Annie M.G. Schmidt school….. Kunst/cultuur thema: Vincent van Gogh april 2006.
Hst 4: De wereld indelen.
De twintigste eeuw Cultuur van het moderne en massacultuur in de 20e eeuw Herhaling van de stof met behulp van de stofomschrijving.
 Paragraaf 4. Sterke uitbreiding van het personeel in de dienstensector  Personeel in de dienstensector nam sterk toe. De mensen in de dienstensector.
Moderne Kunst.
Autisme en intelligentie
Het maakbare lichaam Hoe ver mag je gaan om aan het schoonheidsideaal te voldoen? Grietje Dresen.
Hoofdstuk 1, §3 … de antwoorden
Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v Chr- 500 n Chr
10.3: Iedereen hagelslag en karnemelk
Hoofdstuk 17 De organisatiecultuur bepalen en veranderen
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
de tijd van burgers en stoommachines
De bijbel: een (g)oude(n) gids Studienamiddag Faculty Club Leuven 22 februari 2006 De bijbel: een (g)oude(n) gids De bijbel: een (g)oude(n) gids Bijbelse.
Cultuur van het moderne
Globalisering Tim robberecht
De waarden van sociaal-liberaal cultuurbeleid
Een doopsgezind echtpaar. Schuttersmaaltijd De Amsterdamse stedenmaagd.
Muziekgebouw Eindhoven
Achttiende en negentiende eeuw
De vrije wil als filosofisch probleem
2rootje ‘Dat is uit de kunst’
Oefening 17 p. 97 – les 5.
Boekbespreking Voorbeeld powerpoint.
Museum De Buitenplaats. Missie Museum De Buitenplaats is er voor iedereen: van bezoekers met liefde voor kunst, tuinen, muziek, theater en literatuur.
Moderne kunst In de 20e eeuw.
Het gymnasium op het Ludger
Vlaanderen Gepeild, Brussel, 1 oktober 2009 Cultuurparticipatie in de levensloop John Lievens Vakgroep Sociologie Universiteit Gent.
Presentatie Leerplan ‘Pop- en cultuurpodium Het Kasteel’ November 2004.
Living Room Music Festival van Vlaanderen MuziekPublique Klara Robin – Vrije Universiteit Brussel Vakgroep Communicatiewetenschappen Promotor: Dr. Prof.
Hoofdstuk III: Griekenland Les 5: Par 3B, Weten
Hoofdstuk 4 De Nederlanden PAR 6, CULTUUR IN DE GOUDEN EEUW.
Tussen ‘hoog’ en ‘laag’
Veranderend wereldbeeld, 1300 – 1600
Kenmerkende aspecten Vormen van verzet tegen het West-Europese imperialisme (par. 9.8) De dekolonisatie die een eind maakt aan de westerse hegemonie in.
Hoge en lage cultuur Slotdebat Frits van Oostrom Voorzitter van de Canoncommissie Gawie Keyser Journalist Groene Amsterdammer Walter Groenen Directeur.
Kunstautobiografie Megan ten Teije.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
艾未未 Ai Weiwei, geboren op 18 mei 1957, is een chinees conceptueel kunstenaar, politiek activist en filosoof. Hij is veelzijdig en ook actief in andere.
Dada tegenover Popart Dia vervangen omdat het ik de opmaak lelijk vind en ik de werken op een actievere manier kan gebruiken Kenmerken Pop Art Figuratief.
Waarom bekeert Clovis zich tot christendom?
Cultureel en kunstzinnige vorming
Opvoeden praktisch bekeken Bieke Van Severen 1BaO C SADAN-Opdracht.
Keith Haring Van graffiti tot echte kunst. Keith Haring Wordt geboren op 4 mei 1958 in Amerika. Hij was de oudste van 4 kinderen. Op jonge leeftijd is.
World Understanding and Peace day
6vwo thema CSE, tehatex 2011 ‘Wat van ver komt…’ Presentatie G-0
Paragraaf 11.1 Een moderne wereld
Maatschappelijk vraagstuk
Metamorfose in de kunst
Art déco & Art nouveau.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Oorzaken van criminaliteit”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Wijk Nieuw Gent en Steenakker in 7 cijfers
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
de tijd van burgers en stoommachines
Verre Oosten – Zero & Gutai
Paragraaf 4.2 De expansie van de christelijke wereld
3. Oorzaken van criminaliteit
Luke van der Palen Paul Basten C4
Cultureel en kunstzinnige vorming
Geschiedenis 3de jaar.
REALISME Kunstenaars uit de romantiek proberen de werkelijkheid om te buigen naar droom- en/of ideaalbeelden. In het Realisme ontstaat een vorm van beschrijvende.
Postmoderne samenleving
NATIE: IDEOLOGIE EN WERKELIJKHEID
In de Nederlandse Literatuur
Transcript van de presentatie:

Conclusie? “Kunst ontstaat niet in een vacuüm, gemaakt door een geïsoleerd genie in een eenzaam atelier, maar wordt beïnvloed door de tijd en plaats waar zij wordt gemaakt.” Dr. Sandra Kisters, assistent professor moderne en hedendaagse kunst aan de Universiteit Utrecht.

“De cultuur is overal zeer breed” Enkele aspecten: Wat Jan vertelde heeft mij bevestigd in een beeld van onze hedendaagse cultuur

Nieuwe kunstmedia, zoals film, video, computer, geluid. Mengvormen of crossover, zoals van jazz en kunstmuziek, jazz en wereldmuziek. Nieuwe kunstmedia, zoals film, video, computer, geluid. Ongebruikelijke materialen werken niet meer provocerend. Film en fotografie zijn ‘echte’ kunstvormen geworden; idem affiches, strip. Architectuur kent een grote verscheidenheid aan vormen. Traditionele bouwvormen worden verbonden met moderne. De filosofie kent geen dominante stroming meer.

Gebruik maken van oude(re) kunst- en belevingsvormen Soms zeer oude extase (door de Housemuziek) Pierre en Gilles’ Madonna; klassieke poses Mysteriën van Louis Andriessen (2013) verwijst naar de Middeleeuwen bv Beatles’ Michelle strijkinstrumenten; id. in concert van Mark Knopfler Beproefde genres en stijlen komen terug b.v. het interieur (Matthias Weischer) en door re-enanctment (b.v. van de Popart)

Mondialisering Aziatische klassieke musici (maar nauwelijks andersom) Wereldmuziek op de radio, op de bühne Grote belangstelling voor de hedendaagse Chinese kunst De aandacht voor Aziatische, Afrikaanse en andere ‘etnische’ kunst is een blijvertje. Rijke Aziaten kopen westerse kunst.

maar kunst is tegelijkertijd sterk individualistisch Ontlenen mag ... maar kunst is tegelijkertijd sterk individualistisch

“Kunst voor het volk” ??? Er is een tendens kunst begrijpelijker en inzichtelijker te maken (Simeon ten Holt, Neue Leipziger Schule, Pierre et Gilles) ‘Moeilijke’ vormen van jazz en pop (Sting, Frank Zappa) Strip en beeldende kunst beïnvloeden elkaar Graffitty is een gearriveerde kunstvorm Bad painting of commercie?

Hedendaags Chinese kunst verkocht aan (en door) westerlingen. Commercialisering Kunstenaars hebben snel en op jonge leeftijd succes (Neue Leipziger Schule, b.v. Neo Rauch, Michel van der Aa) Hedendaags Chinese kunst verkocht aan (en door) westerlingen. positief of negatief?

Enkele oorzaken geschiedeniswetenschap wijdverbreid  historisch besef  interesse in oude kunstvormen  hergebruik mondialisering (Fukuyama) of regionalisering (Huntingtons civilisations)? culturele mondialisering  pluralisme (vormen, ideeën) (hoewel de stroom nog duidelijk vanuit het westen komt) niet langer is ‘nieuw’, de avant garde, de enige norm democratisering vervaging onderscheid hoge en lage cultuur ‘hoge’ cultuur was / is verbonden met de maatschappelijke bovenlaag

de culturele dominantie in de wereld? De ‘waarde van culturen’ Anything goes? kwaliteit? de markt bepaalt? Ton Lemaire Verliest ‘Het Westen’ de culturele dominantie in de wereld? De ‘waarde van culturen’